Fender Mini Strat/dolar Kuru Sonucu Fiyat Ve H-h Gitarı H-s-s'e Dönüştürme Sorunsalı

Aramalarda bulamadığım ve konu biraz spesifik olduğundan başlık açtım. Benzeri açıldıysa link atınız. Direk oraya gider bu konuyu da çöpe havale ederim. Affola...

Dertliyim arkadaşlar. Şu an müzik yapıp dolar kurundan muzdarip olan her Türk genci gibi dertliyim. Derdimin sebebi çok gezen bir adam olup; yerimin yöremin belli olmaması sonucu travel gitar denilen short scale gitarlara merak salmam ve bu tarz gitarların içinden, bir Fender olmasa da, Fender gibi parlak tonlar alabileceğim Squier Limited Edition Mini Strat almak isteyip 500 küsur fiyatlarla karşılaşmam.

Sanmıyorum ki elinizde bu gitardan olsun da bana 300TL'ye satmak isteyen biri çıksın.

Bu da bizi esas sorunsalımıza getiriyor. Elimde hali hazırda Ibanez GRGM21-BKN, H-H dizilimde short scale gitar mevcut. Diyorum ki 500 küsur TLyi Squier'e bağlamayayım. H-H Ibanezi H-S-S haline getirip kullanayım. Bu duruma istinaden bir kaç sorum var:

1. H-H olan pick guardı kesmesem ve neck manyetiğini söküp o boşluğa 2 tane single manyetiği yan yana (üst üste, alt alta, boşlugu dolduracak şekilde işte) bağlasam ne olur? Dip gürültüsü, sıfır performans veya kestiremediğim bir sorunla karşılaşır mıyım?
1.a. Hadi diyelim böyle bağladık. Bu single manyetiklerin kutupları oluyor diyolla. Kutuplar aynı yönde olursa performans en sağır kulağın bile farkedeceği kadar düşüyormuş. Neck-mid mi takıcaz. Neck-bridge mi?

2. H-H pick guardı komple emekliye ayırıp, yeni H-S-S pick guard mı kestirsek?
2.a. Kestirmeye karar verdik diyelim. Düz plastikten kestirsek ne olur? İlla 3 katlı vs. olması mı gerekiyor? Özellikleri nelerdir?

3. Gitarın gövde ağacı kavak (poplar), sap ağacı akça ağaç (Maple), tuşe ağacı gül ağacı (rosewood). Tamam alder veya ash bir fender tonunu asla vermeyecek bunu biliyorum, ancak Fender'e yaklaşır mıyım? Ne kadar? (Sorunun sorulma şekli saçma biliyorum. Bunun %60-%70 gibi bir cevabı da yok o da tamam. Ama en azından "antin manyetik takarsan mexico takılmış sx gibi olur", "kuntin manyetik takarsan fabrikasyon stagg gibi olur", "benim sattığım seymour duncanları takarsan Fender American Deluxe'ten daha iyi olur :D" gibi cevaplar iyi olur.)

4. Gitar(lar) short scale olduğu için "o ton asla Fender gibi parlamaz, kasma boşuna" demeniz durumunda "git bi fender al" dışında tavsiyeniz var mı? (Zira zaten elimde 2 adet mevcut, kendilerinden de oldukça memnunum.)

Teşekkür Ediyorum.

Saygılar
Salih Mete Kalgay
 
1) Gitara arka arkaya fender manyetikleri takamazsiniz malesef, sigmazlar. Sigsa bile bir anlami kalmaz. Gitarin ortasini delmeniz gerekecek. Fakat illaki 3 manyetik olmak zorunda degil. Iki single manyetik de takabilirsiniz. Onemli olan single manyetik sesleri almak ise. 4 yollu bir switch ile yine guzel bir ton yelpazesi olur. Seri baglanti ile humbucker gibi de kullanabilirsiniz.

2) Pickguard tamamen zevki. Uc katlilar 9mm ve katli yapidan dolayi daha dayanikli. Tek katlilar standard 6mm kalinliginda. Yillar gectikce egilme ihtimalleri var kullanim sartlarina gore.

3) Fender zamaninda poplar kullanmis gitarlarinda. Hani iyi ton alirsin alamazsin bir sey diyemem. Buradaki kimse diyemez. Bu durum deneme yanilma isi birazcik.

4) Fenderin jaguar, jazzmaster, mustang serilerininde sap olculeri kisa fakat tonlar belli. Yani cok secici bir durum oldugunu sanmiyorum.( Ki butce 300 oldugu icin bu gitarlari onermiyorum. Yukseltilebilirse dahil edersiniz. Squier mininin sapi arasinda 3cm var bu gitarlarin.)

Bence su asamalari gozden gecirin derim;

A)Gitar 7 cm daha kisa olunca ihtiyacinizi karsilayacak mi acaba?? Tasirken kucuk de olsa dikkat edilmesi gereken bir alet olacak sonucta. Amac eldeki gitarlarin zarar gormemesi ise ikinci el bir squier strat dusunulebilir.

B) Yine ayni teoriden devam ederek seyehat durumu icin 300 liraya dayanikli bir hard case alsaniz cok daha islevsel olabilir.

C) Gercekten kucuk bir sey bakiyorsaniz, elinizdeki ibanez gitari satip squiere yonelebilirsiniz.

D) Satisa sicak bakmiyorsaniz sxlerin short scale mini modellerini inceleyebilirsiniz. Izmir trigon muzikte gormustum. Gayet hostu.

E) Sx de sarmadiysa son olarak mizika ve ukulele oneriyorum. :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Öneriler için teşekkürler.
1) Tele boyutlu singlelar (tablaları, manyetik iz düşümü kadar olduklarından) sığabilir diye düşünmüştüm. "Sığsa bile anlamı kalmaz" cümlesini anlamadım. Ne açıdan? Biraz açabilir misiniz? İki single olayını düşündüm ama, Ibanez'in metal gitarı karakterinden de ödün vermek istemedim pek, ondan H-S-S dedim.

2) Pickguard olayını açıklığa kavuşturduğunuz için teşekkürler.

3) Poplar soru işaretini giderdiğiniz için de teşekkürler.

4) Jaguar, jazzmaster, mustang dediğiniz gibi pahalı (kapıp kaçmalık değil, oturup çalmalık, vitrine koymalık) ve short scale olmasına rağmen (kasalarının (bence aşırı) büyük olmasından mütevellit) küp gibi gitarlar olduğu için başta sıcak görünmüştü ama sonradan (short scale olan eski modelleri music master ve duo-sonic'lerin ebay fiyatlarını görünce diyelim) vazgeçtim.

Aşamalar hakkında...
A) Bu gitarları kullanma amacım zarar görmesinden daha iyi korumak değil. Büyük abilerine göre daha hafif ve daha kompakt oldukları için el çantası gibi kapıp kaçılabiliyor :D

B) Önceliğim korumak olmadığı için hardcase bakmıyorum. (Korumaya ihtiyacım olan gitarların hardcase'i mevcut, lakin onlar kompakt olamadığı için evde yatıyorlar. Bkz: imza)

C) Almayı planladığım o Squierlerin küçüğü. (Squierin dahi küçüğü, öyle bi manyağım bende :D)

D) SXlerin short scale modeline baktım. Hemen hemen yurtdışı fiyatları squier miniyle aynı, trigon'sa sitesine koymamış bakamadım ama yurtdışı fiyatları aynıysa sanırım yurtiçi fiyatları da hemen hemen aynıdır. Öyle olunca da şimdi biri squier, biri sx... yani... sanki... öyle işte... :D

E) Mızıkam var. Sağolsun almanyadaki akrabalar 2 boy getirdilerdi Hohner marka. Ukuleleyi ise ayrı bi enstruman olarak alıcam. Kardeşiminde benimde rüyalarını süsleyen bir enstruman :D

Teşekkürler ve saygılar
Salih Mete Kalgay
 
Geri
Üst