Uygunsuz Gerçek

desktop1tz3.jpg


http://www.iklimkrizi.net

ABD'de gosterime girdiginde buyuk ilgi goren "An
Inconvenient Truth / Uygunsuz Gercek" adli film, iklim degisikliginin onumuzdeki on yil icindeki olasi etkilerini carpici bir bicimde ortaya koyuyor.


Filmin tanitimi icin hazirlanan WEB sayfasi, (http://www.iklimkrizi.net) iklim degisikliginin etkilerini ve onleme yontemleri konusunda oldukca iyi hazirlanmis onemli bilgiler iceriyor.

"Filmde hemen hic insan yok. Buna karsilik, insanin neden oldugu cevre kirliliginin butun sonuclari var. Goruntude insan yok. Ama, her sahnede, iste yine insanin yol actigi felaketler, diye baslayan dusuncelerle, insan var. Filmde insan yok, filmde bastan sona insan var. Rahatsiz Eden Gercek, cagimizdaki en buyuk insanlik sucunu herkesin gozunun icine sokuyor. Havadaki karbondiyoksit artisiyla birlikte, global isinmayi ve sonuclarini anlatiyor." Yalçın DOÐAN - hürriyet


Enerji tüketiminde yapacağınız bireysel katkılar kadar, enerji üretiminde temiz enerjilerden (ruzgar - gunes) yararlanilmasi konusunda caba harcayan toplumsal harekette yerinizi alin.
 
Güzel bir filme benziyor. Ama insanlar anlamıyor, abartılmış falan diye düşünecek büyük bir kısım. Veya bir süre sonra unutup gündelik yaşamına devam edecek. Anca bir felaket gelmesi lazım başına.

"Nasılsa öleceğiz, burası geçici" fikri veya geleceği iyi görememekten, yanlış algılamaktan kaynaklanan çok büyük bir sorun bu bence.

Fragmandan bile çıkartılabilecek dersler var, çok basit : Felaket felaketi getirir... Fragmanı izleyin.
 
Bu filmin yapımında, Amerika Birleşik Devletlerinin Başkanlık seçimlerinde (2000 yılındaydı heralde) Bush'un karşısında yarışan demokrat aday Al Gore'un büyük payı var. Bunu belirtmek lazım. Zaten filmin başrolünde de o var. Dolayısıyla küresel ısınma ve iklim değişiklikleri konusunda olan bu filmde politik göndermeler de vardır sanıyorum..Propagandaya dönüşmemiştir umarım..
Ayrıca umuyorum ki filmde, Dünyadaki çevre kirliliği ve onun getirdiği sorunların başlıca sorumlusunun gelişmiş ülkeler (Amerika çok büyük bir paya sahip) olduğu "uygunsuz" gerçeği de vurgulanır..
 
Sinemadan ziyade, alıp evde izlenilesi bir yapım gibi duruyor bence. Kayıtsız kalınmaması gerekir kesinlikle.

Şunu kabul etmek lazım ki; Al Gore denilen adama "Parental Advisory" olayında ne kadar küfür ettiysek, bu konuda da bir o kadar alkışlamalıyız. Adam canını dişine takarak senelerce bu işlerle uğraştı, halen daha uğraşıyor.
 
bana kalırsa herkesin acilen izlemesi gereken bi belgesel. belgesel olması münasebetiyle belki insanlar sıkıcı olarak algılayabilirler ama ben izlerken sanki bi seminere gitmiş gibi hissettim kendimi. araya sıkıştırılan küçük hikayeler ve animasyon görüntüler son derece etkileyiciydi. forumda bu kadar küçük yer etmesi düşündürücü aynı zamanda...
 
bu tip belgesel şeklindeki flimleri severim
şuanki yaşadığımız en büyük sorunlardan birini kapsayan film olduğu içinde ayrı bir anlam taşıyor
bu film kesinlikle izlenmeli.
buna benzer basit bir belgesel izledim fakat o bile çok fazla ilgimi çekti
sadece benim değil tüm izleyenler filimi sonuna kadar dikkatini bozmadan izledi
yani bu tür flimler insanı dahada bir heyecan veriyor ürpertiyor.
 
Geri
Üst