Gitar Önerisi

Hocam bilerek seçtim demek çok ta doğru değil. ibanez de haklısınız yani p90 kısıtlar beni. gretsch in tonları çok hoşuma gitmişti. baritone konusunda pek bi bilgim yok açıkçası. blues da arada yani anca. asıl dinlediğim müzik tarzı alternative rock. ilerledikten sonra bayağı gitarda bi b.b. king çalmak isterim de ondan yani.

P 90 lara karşı neden bir ön yargı var.Teknoloji olarak humbuckerdan bir önceki seviye olabilir.Yüksek gainlerde single coiller feedback yapınca çareyi sarımı arttırmakta bulmuşlar.Single coil boyutu yetmeyince ve istenilen amaca ulaşmayınca biraz daha genişini yapmışlar.Teorik olarak bir single coil olsa da crunch tonları yüksek olunca sex pistol yeniden keşfediyor.Güncel punk gruplarından autopilot off da kullanıyordu.Çok versatil olduğunu iddia etmiyorum ama ne idüğü belirsiz bir manyetik değil.Overwound single (fazla sarımlı single) bir dönem popüler olmuş.Meşhur Jimmy Hendrix'in Woodstock performansında kullandığı manyetikler fazla sarımlı singlelar (woodstock tonu denen şey)






P 90 ile blues çalanları dinlerseniz sadece bluesa gittiğini düşünebilirsiniz.Yine de bir hi gain manyetikleri değiller ama ellerinden her iş geliyor. :)
 
@BlackSmith08 merhabalar. Forumda gördüğüm kadarı ile fazla kullanıcısı olmamakla beraber, P90'lara karşı bir önyargı olduğunu sanmıyorum. Lakin, fikrimce (ben de kullanmış değilim, gördüğüm kadarı ile diyeyim hatta) ne istediğini çok iyi bilen, belli düzeyde tecrübe sahibi birinin kullanması gereken manyetikler. İlk defa kullanacak birinin de endişeli yaklaşması doğal geliyor bana. Ha, @alturner dener de beğenirse ne ala.
 
hackeiommi aslında ön yargı kelimesini genel manada kullandım alturner özelinde değil.Gerek youtube'da gerek yabancı gitar forumlarında çok tartışılan bir konu olduğu için öyle yazdım.Bu tartışma çok yapılıyor.P 90 seçimi konusunda kesinlikle çok haklısınız.Ne istediğini bilen birisinin seçeceği manyetikler.
 
Eyvallah. Sanırım tartışmasılmasının sebebi, humbucker ile single arası bir form olması. Nedir ne değildir merak edenlere, hatta etmeyenlere ben en azından Mountain-Leslie West, (West son zamanlarda -son albümü de dahil- ağırlıklı olarak singlecut ve doublecut LP formlarına P90'lı gitarlar kullanmakta. Ayrıca "Women Tone" denilen hadise de deşilebilir bu konuda) ilk dönem Black Sabbath (P90'lı SG + Laney + Rangemaster= 70 yılında çatır çatır metal soundu) deşmelerini tavsiye ederim aslında.

Forumu aradım ama başlık bulamadım, bu konuda ayrı bir başlık da şart bence. Umulmadık sonuçlara ulaşılabilir. Aslında çok özel manyetikler bence. Biraz da sanırım bu yüzden bilmeyen yaklaşmasın modundayım.
 
Elimde bulunan Yamaha Pac 611 HFM'i aldığım dönemde çok çekiniyordum. Sapta p90 manyetik, daha önce hiç denemediğim bir manyetikti. Bir süre sonra beğenmezsem tekrar değiştirmek zorunda olmak gibi bir sürü problem çıkaracak diye düşünüyordum. Ancak şöyle diyebilirim. p90 sadece blues manyetiği değil, anıldığı üzere. @hackeiommi Hakan Abi'nin de dediği gibi çatır çatır metal de yapılır. Özellikle basları fazla metal sololar sevenler için birebir bence. Ama dediğim gibi, bende genel kanıya uyarak blues vs dışında pek kullanmıyorum p90 manyetiği.
 
Elimde bulunan Yamaha Pac 611 HFM'i aldığım dönemde çok çekiniyordum. Sapta p90 manyetik, daha önce hiç denemediğim bir manyetikti. Bir süre sonra beğenmezsem tekrar değiştirmek zorunda olmak gibi bir sürü problem çıkaracak diye düşünüyordum. Ancak şöyle diyebilirim. p90 sadece blues manyetiği değil, anıldığı üzere. @hackeiommi Hakan Abi'nin de dediği gibi çatır çatır metal de yapılır. Özellikle basları fazla metal sololar sevenler için birebir bence. Ama dediğim gibi, bende genel kanıya uyarak blues vs dışında pek kullanmıyorum p90 manyetiği.

Dur yahu, metal yapılırı ilk diyen aslında @BlackSmith08. Ben sadece dönem örneklemesi olarak Black Sabbath'ı yazdım.
 
Sadece ses olarak da bakmamak lazım. Humbucker ebatlarında P90 yapan firmalar olsada, bildiğimiz soap bar lar ebat olarak humbucker'lardan büyükler. Dolayısıyla ilerde bir manyetik değişikliği düşünüldüğünde de sıkıntı çıkacaktır. Bu arada P90'ın sesine de bayılırım.
 
Ne buluyorsunuz P90'da anlamıyorum.

Tony Iommi, Leslie West vs. duymasın. Hatta David abi de duymasın :)

Nedir ne değildir merak edenlere, hatta etmeyenlere ben en azından Mountain-Leslie West, (West son zamanlarda -son albümü de dahil- ağırlıklı olarak singlecut ve doublecut LP formlarına P90'lı gitarlar kullanmakta. Ayrıca "Women Tone" denilen hadise de deşilebilir bu konuda) ilk dönem Black Sabbath (P90'lı SG + Laney + Rangemaster= 70 yılında çatır çatır metal soundu) deşmelerini tavsiye ederim aslında.

 
Hepimiz manyetik diziliminin s-s-s, h-s-s, h-h ve h-s-h ibaret olduğunu düşünüyoruz ama müzik tarihinde denenmiş bazıları gereksiz ve garip ama bazıları da zamanında moda olmuş ama günümüzde bilinmeyen farklı manyetik dizilimleri de var.Mesela ben h-s dizilimli bir gitar denemek isterim o nedenle h-p90 bence gereksiz bir dizlim değildir.Manyetik değiştirme konusuna gelince onunda kolayı var.P rails.Biraz karışık gibi gözükse de gitar yaptıracak olsam seymour duncan p rails taktırırdım.Teorik olarak rail humbucker gibi.P-90 yanına bıçaklı bir single monte ediliyor.Humbucker boyutunda oluyor.Elinizde single , p-90 ve humbucker oluyor.





Bu arada arkadaşın konusunu baltalamamak adına şunu söylemek lazım.Signature edition gitarlarda değişik manyetik dizilimleri görmek daha kolay.İbanez böyle bir ibanezdi.Bazı gitaristler zaten tek bir tonla özdeşiyor ve sadece o tonu verebilen gitarlar kullanıyor.Bu biraz zevk meselesi bu noktalarda dikkatli olmak lazım.Kimi gitaristler köprüye çok yüksek çıkışlı humbucker koyuyor ama boyuna koyduğu manyetik acayip mülayim bir manyetik olabiliyor.Felsefe meselesi.Çok yüksek çıkışlı misal sh-8 invader köprü manyetiği koyuyor.Temiz tonlar içinse ritim arpej farketmeksizin (kimi farklı karakterlerde sololar için) boyuna single koyabiliyor.Single kooyan P-90 da koyabilir ve çok düşük çıkışlı bir humbuckerda koyabilir tamamen zevk ve stil meselesi.Akılda tutmakta fayda var.

Örnek ve öneri olmamakla beraber Muse'in gitaristi Matt Bellamy için üretilmiş mbc-1 böyle bir gitar.Tamamen gitaristin felsefesine göre dizayn edilmiş.Youtube'da gitarların farklı amfilerle olan denemelerini dinlemeni tavsiye ederim.

 
Geri
Üst