Ebay'den Alışveriş (ufak Çaplı Amfi Getirtme Durumu)

Merhabalar.
Ebay'den alışveriş geçmişim var ancak aldığım ürünü bir yakınım aracılığıyla elden getirtmiştim.Bu sefer getirtebileceğim kimse yok ve kargo ile getirtmek istiyorum.
Getirtmek istediğim ürünse 5 wattlık (tahminen 8-10 kilo) bir amfi ve fiyatı da 450-500 dolar civarında olacak.
Bu amfiyi getirtmeye kalksam bana maliyeti ne olacaktır.Gümrük ödemem gerektiğini biliyorum ancak ne kadar bir fiyat farkı çıkacak ve gümrük geçişinde sorun yaşamamam için kıstaslar ne onlar hakkında fikrim yok.

Bu işi yapmış kişiler bana ulaşırsa sevinirim.
He şu sıralar amerika'da olup ''ben getirebilirim'' diyen varsa komisyon konusunu konuşup ona da getirttirebilirim.
 
Satıcı eğer sigortalı gönderiyorsa dikkat edin değerinin üstünde bir rakam yazmasın. Mutlaka uyarın. 900$ verip aldığım bir gitara sigorta bedeli 1500$ yazıldı diye 569 TL ek vergi aldı bu devlet benden, üstelik faturayı ibraz etmeme rağmen. Hakkımı helal etmiyorum o ayrı, ama söke söke alıyorlar haberiniz olsun..
 
Başka birkaç bilgi de ben paylaşayım:
Normal posta (yani Amerika'da USPS, İngiltere'de ROYAL, Türkiye'de PTT...) yoluyla kargolanma durumunda yukardaki arkadaşların paylaştığı bilgiler yeterli gibi. Ancak alacağınız ürün, Ups, Fedex... gibi kargo firmaları ile gelirse, ürünün daha kısa sürede size ulaşması gibi hoş bir taraf varken, masraflar ile ilgili durum biraz daha vahim oluyor. Ek olarak gümrük işlemleri ile ilgili, şu an detaylarını hatırlamadığım bazı adlarla ek masraf yansıtıyorlar. Artı olarak depolarında bekleme süresine de, Ptt'ye oranla yüksek bir ardiye ücreti kesiyorlar.
 
Ürün gümrüğe takıldığı durumda navlun ücreti dahil edilerek vergisi alınır. 500$ ürün, 100$ kargo bedeli, ürün elektronik eşyaya girdiği için vergi oranı %20' dir yani 600$ üzerinden vergiye tabi oluyorsunuz. 720$ gibi bir fiyata denk gelmiş olur. Eğer gümrükte sorun yaşamak istemiyorsanız welmour arkadaşımın dediği gibi fatura ve ödeme belgesinin gösterilmesi işinizi kolaylaştıracaktır.
 
Hocam düzelteyim kargo ücreti vergi hesaplamasına dahil değildir. Sadece ürün için ödenen ücret üzerinden hesaplanır. Kargoyu dahil etmeye çalışan memura her türlü itiraz edebilirsiniz. Bana gelen paypal mailinde shipping ve ürün ücreti ayrı iki kalem olarak gözüküyordu onun faydası oldu.
Gümrük müşavirliğinde çalışıyorum her gün en az 20 beyanname açılıyor ve teslim şekline, anlaşmaya göre vergilendirme yapılıyor. Kargo ücretini siz ödüyorsanız ürün bedeline eklenip bu şekilde vergisini hesaplıyorlar. Mevzuatta yazan budur muayene memuru insiyatifini kullanarak kargo ücretini dahil etmeden vergisini hesaplayabilir. Sonuçta siz ticaretini yapan bir firma değilsiniz şahıssınız. Navlun bedelini ürün bedeline dahil edip vergi hesaplıyorsa hiç bir şey yapamazsınız da. Hatta ve hatta burada distribütörü varsa -ki zuhal müzik- getirttiğiniz ürünün ithalatını bile yapamazsanız. Anlayacağınız muayene memurunun yetkisi çok fazla yine de epey insaflıdırlar =)
 
Eskiden öyleydi ama gümrük vergisi % 10 olarak alınıyordu.Belli bir bedelden sonra %8 kdv dahil ediliyordu.Pek çok kişi gitar+kargo üzerine % 10 koyarak alabiliyordu.Sonra baktılar ki herkes bir şey getiriyor.Otomatik yasal vergisiz limit üzerindeki her ürüne %20 vergi koydular.Biz zaten verginin vergisini ödediğimizden yukarıdaki durumda %18 değil %19.8 yapıyordu.Rakamı düzlediler.Kıyak olarak artık kargo bedelini vergilendirilen bedelden düşelim dediler ama hala eski sistemi uygulayanlar vardır.Neticede çok uç 550 dolar gibi bedeller her zaman çıkmıyor ki yüksek vergisi olsun.Gitarların çoğu yaklaşık 100-150 dolar aralığında geliyor artı ücretsiz kargoyla gelen kargoyu satıcının ödediği bir ton ürün var.Olaya sadece gitar ölçeğinde bakmayalım adamlar neler getiriyor yurt dışından.
 
Geri
Üst