Web Hosting nedir?

Web hosting nedir?

Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda durması gerekir. Bu bilgisayar sizin evdeki bilgisayarınız olamaz, çünkü gerekli program ve donanımınız varsa bile bilgisayarınızın internet bağlantı hızı bu iş için oldukça yetersiz kalacaktır.

O sebeple internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların saklanması gerekir.

İşte web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın size uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.Örnek:AfyonHosting.Com Sitesine Ziyaret Ederek Paketlere Bakabilirsiniz.


Unix mi Windows mu?

Bu sorunun cevabı sitenizde ihtiyacınız olan yazılımlara göre değişecektir.

Eğer sitenizde ASP ile birlikte Acess veya SQL veritabanı kullanmak istiyorsanız Windows hostingi tercih etmelisiniz.

Eğer sitenizde Php, Mysql, Cgi ve Perl kullanmak istiyorsanız Unix hostlar sizin için uygun olacaktır.

Unix hosting Windows hostinge göre genellikle daha ucuz ve stabledir. Güvenlik açısından Unix, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından ise Windows tercih edilir.

Eğer sitenizde sadece HTML dosyaları kullanacaksanız, Windows veya Unix sizin için fark etmeyecektir.

Sitem için ne kadar web alanı ve veri transferi limiti gerekir?

Web alanı:

Eğer sitenizde büyük resim dosyaları, film dosyaları veya MP3 barındırmayı düşünmüyorsanız hosting firmalarının sundukları web alanları size fazlasıyla yetecektir. Ortalama bir html dökümanı 20kb boyundadır. 10mb'lık bir web alanına yaklaşık 500 html sayfası barındırabilirsiniz.

Eğer verilerinizi html sayfalarında değil, veritabanınızda tutacak, ve sitenizi PHP, ASP gibi sunucu tabanlı bir programlama diliyle oluşturacaksanız, web alanınızın boyutunu veritabanınıza göre hesaplamalısınız. 100.000 kayıttan oluşan bir Access veritabanı ortalama olarak 10mb yer kaplayacaktır.

Veri transferi:

1 GB'lık veri transferi limiti (bandwidth) 50kb'lık bir sayfanın bir ayda 20.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Eğer yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa, ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa veri transferi ihtiyacınız da buna paralel olarak yükselecektir.

Çoğu site için 3 - 5 GB arası veri transferi limiti yeterli olacaktır.

Web hostumu seçerken neye dikkat etmeliyim?

Kuracağınız web sitesinin gereksinimlerini belirleyip, bu iş için ayırmayı düşündüğünüz bütçeye karar verdikten sonra sıra web hosting firmaları arasında tercih yapmaya gelir.

Firma seçimi aşamasında yanlış yapmamanız için size bir kaç tavsiyemiz var:

1) Seçtiğiniz firmalar hakkında araştırma yapın

Size uygun hosting paketi sunan firmaları belirledikten sonra, o firmalar hakkında yazılmış yorumları, yapılmış değerlendirmeleri okuyun. Örneğin hostbul.net/firmalistesi.asp adresinden yüzlerce firma hakkında binlerce yoruma ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde hostbulforumlari.net'e giderek firma hakkında yapılmış yorumları aratabilirsiniz.

Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz.

Her okuduğunuza inanmayın! Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.

2) Firmanın referanslarına bakın

Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.

3) Firmaya e-posta atarak cevap süresine ve kalitesine bakın

Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun. E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilimiş inceleyin.

Eğer telefon veya msn desteği veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.

4) Firmanın sipariş sırasında size onaylattığı hizmet sözleşmesini okuyun.

Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir. Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin. Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz.

Eğer hizmet sözleşmesi yoksa, o firmadan hizmet almayın.

5) Firma gerçekten şirket mi kontrol edin

Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin. Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır. Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır. Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

6) Firmanın ofis adresini ve telefon numarasını isteyin

Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın. Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.

7) Para iade garantisi olan firmaları tercih edin

Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar. Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır. Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmenizi öneririz.

Alan adı (domain name) nedir? Neden alan adına ihtiyacım var?

Alan adı (domain name) web sitenizin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan internet kullanıcıları web sitenize ulaşamazlar. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı cennetforum.com'dur.

Alan adları ip adresi denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin cennetforum.com alan adını adres barına yazdığınızda Internet bu alan adını önce ip adresine çevirir, daha sonra sizi bu ip adresine sahip bilgisayara yönlendirir.

Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz.

Alan adı almak için bir domain register'a gidebilir (örnek: internic.com, directnic.com, godaddy.com vs..) veya web hosting firmanızdan sizin için bir alan adı kaydetmesini isteyebilirsiniz.


Web Hosting Terimleri

ASP

ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.

ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.

ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir.

BackUp

Backup'ın Türkçesi "yedeklemek"tir. Bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veritabanlarının, yedeğini alma işlemine BackUp denir. BackUp işlemi sistem sorunlarında veya olası donanım problemlerinde bilgisayardaki verilerin kaybolmaması için yapılır.

Çoğu hosting firması sistem sorunlarında müşterilerinin verilerinin kaybolmaması için düzenli olarak serverlarındaki bilgilerin backuplarını almaktadır.

Bandwidth

Bandwidth, Türkçe'si bant genişliği, kullanılan sistem veya cihazın calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Kısaca bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.

CGI

CGI (Common Gateway Interface) bir web sunucusunun aynı makinadaki programlarla ve o programların web sunucusuyla olan iletişimlerini düzenleyen kurallara verilen addır.

CGI programlarları genellikle web sunucusundan aldıkları bir veriyle işlem yapar; veriyi email olarak bir adrese yollamak veya veriyi veritabanına kaydetmek gibi.

CGI scriptleri CGI arayüzünü kullanan küçük progr*****lardır. CGI, Perl vs gibi bir programlama dili değil, bir web sunucunun verilerle işlem yapmasını sağlayan bir arayüzdür.

Co-location

Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.

ColdFusion

ColdFusion advanced web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir.

Database Server

Database server, Türkçe'si veritabanı sunucusu, spesifik olarak veritabanı işlemleri için konfigure edilmiş web sunucusudur. Genellikle yüksek işlem gücü gerektiren, e-commerce tarzı, sistemler için tercih edilir.

Dedicated Server

Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış web sunucusudur. Normal (shared) hostinde yüzlerce site aynı sunucuda barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.

Co-location'dan farkı müşteri kendi donanımını sağlamak zorunda değildir. Donanım hosting firması tarafından sağlanır.

Domain Name

Domain name, Türkçe'si alan adı, bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adı noktayla ayrılmış iki bölümden oluştur. Birinci bölüm sitenin adını (örn: cennetforum), noktadan sonraki ikinci bölüm ise (örn: .com) alan adının uzantısını oluşturur.

.com .net .org .com.tr ve bunun gibi yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur.

E-commerce

Türkçe'si elektornik ticarettir. İnternet üzerinden alım-satım hizmeti veren sitelerin gelen adıdır.

FTP

FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur. TCP/IP protokolunu kullanan bir uygulamadır.

FTP yapabilmek için genellikle FTP programları kullanılır. (CuteFTP, LeechFTP vs..)

Frontpage Extension

FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı vs.. özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar.

HTTP

HTTP (HyperText Transport Protocol) hypertext dosyalarının internet üzerinden gönderilmesini / yayınlanmasını düzenleyen protokoldür.

GB (GigaByte)

Gigabyte demektir. Gigabyte = 1024 Megabyte

IIS

IIS (Microsoft Internet Information Server) Windows NT Server 4 ve Windows 2000 Server'la birlikte gelen Microsoft'un web sunucusudur.

JSP

JSP (Java Server Pages), Java Servlet teknolojisinin bir uzantısıdır. HTML ve sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. JSP sayfaları .jsp uzantısı taşır.

Managed Server

Hosting sağlayıcınızın barındırdıkları size ait sunucunun bakım ve alt yapısını üstlenmesine denir. Hosting sağlayıcınız sizinle birlikte çalışarak sunucunuzda istediğiniz konfigurasyonun düzenli ve verimli olarak çalışmasını sağlar.

MySQL

MySQL çok hızlı ve sağlam bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Bir veritabanı, her tür veriyi saklamayı,aramayı,ayırmayı ve elde etmeyi sağlar. MySQL sunucusu, verilerinize erişimi kontrol ederken çok sayıda kullanıcının aynı anda üzerinde çalışmasını ve hızlı erişimini sağlar. Ayrıca aynı anda sadece yetkili kullanıcıların erişim sahibi olmalarını güvence altına alır.

PHP ile birleştiğinde üyelik sistemlerinden tutun arama motorlarına, binlerce öğrencinin notlarının webte tutulmasına kadar bir çok projeyi gerçekleştirebilmenize olanak tanır.

Çoğu Unix tabanlı hosting planı MySQL desteği vermektedir.

MS Access Database

Microsoft'un göreceli olarak küçük ve az miktardaki veriyi saklamak için MS Office paketinde sunduğu veritabanı uygulamasıdır. Genellikle ASP programlama dilinde verileri saklamak için kullanılan veritabanı türüdür.

MS SQL Server

Microsoft'un yüksek işlem kapasiteli veritabanı sunucusudur. Büyük miktardaki verileri çok hızlı şekilde derleyen, yüksek ziyaretçi potansiyeli olan siteler için uygun bir sunucu çözümdür.

NameServer

Alan adlarını IP adreslerine çeviren birime verilen addır.

Network

Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanarak, sistem kaynaklarını birlikte kullandıkları bigisayar ağıdır. Birden fazla network bir araya geldiğinde ise buna Internet denir.

NT

Windows NT Microsoft'un geliştirdiği 32-bit'lik işletim sistemidir. Bu işletim sistime sahip sunucular MS Access, MS SQL 7.0 ve FrontPage gibi Microsoft ürünlerinin sunucuda çalışmasına olanak tanır.

ODBC

ODBC (Open Database Connectivity), birden fazla veritabanı formatını destekleyen (örnek: Access, dBase, DB2, Excel vs.), ve bu veritabanlarına web sayfanızdan ulaşmanızı sağlayan bir standarttır.

PHP

PHP, kaynak kodu açık, sunucu tabanlı bir programlama dilidir. İnteratkif ve statik olmayan, bir veritabanına bağlanabilen web siteleri programlamak için kullanılır. PHP kodları HTML içine gömülerek çalışabilir. PHP sayfaları .php veya .php3 uzantısını taşır. Bu programlama dili C ve Java'yla benzerlik gösterir.

PERL

Açık kodlu, sintax bakımından C programlama diline benzeyen bir programlama dilidir. Çoğunlukla CGI scritplerinin programlamasında kullanılır.

Reseller

Reseller, web hosting hizmeti sağlayan ama kendi data centerı olmayan firmalara verilen addır. Genellikle diğer büyük firmaların datacenterlarını kullanarak web hosting hizmeti sağlarlar. Data center veya sunucu kendilerinin olmamasına rağmen, sunucuya erişim yetkileri çok yüksektir.

Shell account

Unix sunucularda bulunan, web hosting hizmeti alan müşterinin web sayfası içeriğini Telnet üzerinden değiştirebilmesine yarayan özelliktir.

SSL

SSL (Secure Sockets Layer), web sayfası üzerinden gönderilen bilgileri şifreleyerek güvenli olarak transferini sağlar. Genellikle e-ticaret veya online satış yapan sitelerde kredi kartıyla ödeme işlemleri sırasında, kredi kartı bilgilerinin güvenliği için kullanılır.

Static IP

Static, yani değişmeyen IP web sitenizine ait sabit kalan bir IP adresidir. Bu adres, alan adınız dışında web sitenize ikinci bir erişim imkanı sağlar.

Statistics

Web sayfasının günlük, aylık, tekil ve çoğul ziyaretçi istatistiklerini tutan programdır. Genellikle size sitenize hangi sayfadan ulaşıldığı, ziyaretçinin bilgisayarının konfigurasyonu gibi ek bilgiler de sunar.

Telnet

Telnet iki bilgisayarı birbirine bağlamak için kullanılır. Sizin uzaktaki bir bilgasayara bağlanarak, o bilgisayar üzerinde yetkiniz dahilinde dilediğiniz işlemi yapmanıza olanak tanır.

UNIX

Genellikle web sunucularında kullanılan bir işletim sistemidir. Veritabanları tutmak, web sayfaları yayınlamak gibi işlemler için kullanılır. IRIX (SGI), Solaris (Sun) gibi varyasyonları ve bunlardan türemiş Linux, Apple OSX gibi çeşitleri vardır.

UPS

UPS (Uninterruptible Power Supply), web sunucusunu bir elektrik kesintisinde çalışır durumda tutmak ve daha sonra güvenli bir biçimde kapatmak için kullanılan, sunucuya bir kaç dakika yetecek kadar elektrik enerjisi sağlayan aygıttır. Ani elektrik kesintilerinde veya voltaj değişikliklerinde yaşanabilecek sistem sorunlarını ve veri kaybınını önlemek için kullanılır.

Virtual Hosting

Bir web sunucusunun bölümlere ayrılarak, her bölümün birbirinden bağamsız, kiralık sunucuymuşcasına çalışmasına olanak sağlayan hosting çeşitidir. Shared hostingden farkı, müşterisine sunucusu üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı sağlamasıdır.


kaynak: www.tekno-logic.net
 
Geri
Üst