Stratocaster'a Yeni Sap

21 perde de olsa 22 perdeyle uyum sağlaması gerek. Fender lisanslı 22 perdelerin hepsinin uyum sağlaması gerek (Vidalama sebebiyle deluxeler hariç) Genelde tek fark son perdenin çakılmamasıdır. Yoksa hepsinde skala 25.5" olur. Tabii vidalama veya başka bir sebeple entonasyon problemi çıkar mı onu bilemem. Kişisel fikrim çıkmaması gerekir yönünde.
 
Evet yazıldığı şekilde ölçtüm 25.5 inch bu sap da .. ama böyle diyorlar fretboard extension olmaması kritk bir sebeple. seni aydınlatamam bu konuda ama adamların bildiği birşey vardır herhalde ... çok teşekkürler bu arada buradaki katkını takdir ediliyordur herkes tarafından eminim...
 
Bugün gitar Feridun beye gitti ve orada kaldı. Arkham_rock arkadaşımızın belirttiği gibi truss rod'da sorun, sıkışmış kalmış ve sapı düzeltme vazifesini görmüyor. Bu arada sapta Rıfat ustanın armağanı olduğunu sandığım bir çatlak'da tespit edildi (ben farkındaydım, Fatih her nasılsa yüzeyseldir ciladır falan dedi geçti). Sonuçta önerilen sapı değiştirmek, çünkü Rıfat bey iyice duman etmiş iyi kötü yaptırdığım fretleri, artık maliyete değmez dedi Feridun. Bu arada Fatih iyi bir adam olabilir ve iyi bir luthier de olabilir ama bende en çok güven uyandıran Feridun oldu, biraz lüks olabilir yalnız. Az öz konuşan adam genelde biraz daha tok adam oluyor. Truss rodu tahrip etmek pahasına gevşetmek üzere benden onay aldı, gitarı bıraktım. En muhtemel sonuç değişim neticede. Standart fender sapların uyumlu olup olmamasını ise USCG ile yeniden belirlemeye giriştim, sonuç pazartesi herhalde. Teşekkürler herkese.
 
Feridun Usta güzel bir seçim. Gitarın durumuna çok şaşırmadım. Rıfat'a en baştan hiç götürmesen daha iyi olurmuş, ben günahımı vermem kendisine. İlla müdahale edilecek ise en güzeli truss rod'u çöpe atıp, yenisini takmak olur ama tabii tekrardan tesviye gerekecek. Bunların toplamı yeni bir sap fiyatına gelebilir. Muhtemelen bu sebeple sana yenisini yapalım filan diye öneri veriyorlar ama pratikte riskli de olsa sapınız eski haline gelir.

Kafamı en baştan beri kurcalayan soru ise şu: bu gitar, 2 "sözde"-usta elinden geçiyor ve bu durumu farketmeden, bir güzel fret çakıp, 2 kere de tesviye ediyorlar. Bu tam anlamıyla rezalettir. Daha ilk işlemde bu sorun anlaşılmalı ve size belirtilmeliydi.
 
Son bir fikrinizi alayım dedim, az önce Feridun bey rapor verdi ben de sap üzerinde çalışması için onay verdim. Truss rod çalışmaya başladı, ağaç tesviyesi ve fret değişimiyle bu iş olacak belki de. Sapta Rıfat'ın zorlamasıyla oluştuğuna inandığım bir çatlak var, sapın arkasında - ortadaki sap boyunca uzanan şerit şeklindeki kısıma paralel - bunun yürümesi nihai olarak durdurulur mu? Feridun bunu pek sorun etmiyor gibi. Bir soru da bu içbükeylik başlangıçtan beri varolmuş olabilir mi sorusu? Bu gitar alındıktan sonra yıllarca yattı ve bakımsız kaldı - tanrı günahlarımı bağışlasın - kesin birşey söyleyemiyorum. Sapta imalat yada malzeme kaynaklı bir sorun varsa - bu benim yorumum - olmayabilir bu iş diyor Feridun. Yine de onay verdim çünkü çok daha ekonomik olur olursa. Ayrıca 3 hafta süre istedi. Durum budur.
 
Hayır zamanla filan olmaz. Alakası pek yok. Fabrika çıkışlı hatalar olabilir. Bazen ağaçlarda çarpılmalar oluyor ama Fender'de olmaz diye düşünmekteyim. Bene biri truss rodu bozmuş ve size haber vermemiş İşin Türkçesi budur. Ayrıca fret değiştirme işleminde ilk adım sapı düzleştirmektir. Bu işlem sırasında anlaşılması gerekirdi. Çatlak için görmeden birşey diyemem ama Feridun dert etmiyorsa sen de etme. Gerekirse oraya serleştiricili yapıştırıcı ile müdahale etsin.
 
Ben bu gitarı aldıktan sonra kısa süre içinde sonradan ortaya çıkanlara benzer sorunlar yaşadığımı hatırlar gibiyim. Yine de kesin konuşamam, çok eski. Anleşılan Arkham-rock fender'de öyle birşey olmaz diyor (sonra da olmaz baştan da olmaz anlıyorum). Sapın yukarı kısımlarında bariz bir yükseklik ve sustain kaybı görülüyordu en son fasılda. 12 sonrası perdelerde. Fatih bu sap fazla içbükey Fenderlerde oluyor böyle derken sonradan oluşmuş birşeyi mi kastediyordu emin değilim... 450 tl fiyat verdi Feridun az birşey değil neticede.
 
Bence truss rod tamiri, sap tesviyesi ve fret degisimi (arti sapin arkasindaki catlak tamiri?) icin uygun bir fiyat vermis Feridun Usta. Umarim gitariniz guzel bir sekilde tamir olur
yakinda.
 
Sağol ama ben endişeliyim, Feridun da neticeden 100 % emin olamıyor gibi, yeterli bilgi yok elinde gitarın geçmişine dair. Fiyat aslında iyi tabi, sadece ve sadece ondan giriyorum bu işe. Ama sokağa atıyorsak yine de kötü:)
 
Beklemekten baska care yok. Truss rod calismaya basladiysa, buyuk ihtimalle Feridun Usta'nin tesviye ve fret degisim isleminden sonra sorun cozulecektir diye dusunuyorum.
 
Geri
Üst