Stratocaster'a Yeni Sap

Bu arada,yıllarda önce (sanırım 5 ya da 6 yıl) fatih abi'ye arkadaşımım amerika'dan getirttiği bir american standard stratı yollamıştım bakım için.fatih abi "sapında ciddi problem var bunun,müdahale edim mi" demişti.2009 standard'tı galiba o gitar.ve tam olarak bahsettiğiniz sorundu.gitar bız'lama yapıyordu belli fretlerde ve bu durumun "trus rod çeliğinin eğilmesi"yle alakalı olduğuju söylemişti fatih abi.işlemin zorluğu trus rod yuvasına alyan anahtarıyla müdahale ederek çözebileceğiniz bir sorun olmaması bunun.
"Abi sen hallet" dediğimi hatırlıyorum ve sonucunda 1 hafta kadar gitar onda kaldı,sapın arkasındaki şeritten trus rod milini çıkardı ve işlem uygulayıp (çeliği düzeltti ya da yenisini taktı hatırlamıyorum) tekrar taktı.sonuç görsel anlamda 1.ve 2.perde de uygulaman işlemden dolayı (sanırım ısıyla ilgili bir işlem uygulanıyor bu esnada) sarımsı yanık bir görüntü kalmıştı.maple tuşeydi benim sap (standard'larda 2 parça maple oluyor sanırım sapta,tek parça maple standard bilmiyorum)
Gitar elime geçtiğinde harika durumdaydı.Fatih abi "cerrahi işlem uygulayacaz" gibi bir şey demişti bir de onu hatırlıyorum.
Kendisi gitar doktorudur.operatör doktor.Ben bu konularda ona güveniyorum.
Hatırlamışlen bunu da aktarayım dedim
 
Öncelikle luthier söz konusu oldu mu Feridun Tanrıkut'u öneririm, yıllardır gitarlarımı kendisine teslim ederim, gereksiz iş yapmaz, kesinlikle aldatmaz, işinin de ustasıdır.
Sap konusunda da, eğer gitarın ileride değer kaybetmesini istemiyorsanız özel yapım ya da lisanslı yan sanayi (Mighty Mite, Warmoth vs) tercih etmeyin. Benim elimde Feridun Usta ile yaptığım 2 partcaster Strat gitar var, Meksika'nın üzerinde, USA altında bir kalitede çıktı ama satmaya kalkınca düşük fiyata gidiyor. Mümkünse mevcut sapın işin ustasına tamiri (ki ustası bir şekilde tamir eder) ya da orjinal sıfır/2.el sap bulmanız. Gitarın ikinci el fiyatı sizin için sorun değilse de lisanslı saplardan öneririm. Ben Mighty Mite'ın vintage rosewood bir sapını kullandım bir gitarımda, sonuç oldukça tatminkardı.
 
Sap orjinal haliyle kaldığında (onarılarak sorunun çözüldüğünü varsayıyorum) değer kaybetmeyecektir.
Fender lisanslı sap getirirseniz (orjinal sapı olmamasından kaynaklı) bir miktar değer kaybedecektir
Üzerinde fender logosu taşımayan (her ne kadar kaliteli olurlarsa olsunlar) getirteceğiniz diğer saplarsa gitara farkedilir bir değer kaybı yaşatacaktır elinizden çıkartırken.

Sound olarak,ergonomi olarak getirteceğiniz saplarlar çok daha iyi sonuç alabilirsiniz ancak 2.elde insanların ''orjinallik'' arayışı mevcut.Araba satın alırken ''değişeni var mı hocam'' olayının aynısı gibi düşünün.
 
80 sonrası eskilikten dolayı değer artımı olmaz fender stratta.


Merhaba.Arkadaş da değinmiş.Fender'lerde değer kazanma olayı asıl olarak pre cbs (1965 öncesi dönem) için geçerli olmakla birlikte 65-80 arası dönemdeki fenderlerde de ciddi anlamda (yıldan yıla geriye gittikçe artan) bir fiyat artışı söz konusu.
Misal 1979 fender strat ilanıyla 1983 fender strat ilanı arasında ciddi bir fiyat farkı var.98 stratın fiyat olarak 2010 strattan hiçbir farkı yoktur.Artısı olmaz,yıpranma durumuna göre eksisi bile olabilir
 
Arkadaşlar 98 roadhouse stratocasterımın sapıyle başım dertte. Fret değişti, tesviye yapıldı bana mısın demiyor bütün teller heryerde cızırdıyor. Son olarak gittiğim Fatih usta (Tünel) sapın aşırı içbükey olduğunu (yada o hale geldiğini ) ve en iyi seçeneklerin sapa cerrahi bir müdahele (truss rod çıkacak - gerisini anlamadım), amerikadan sap getirtmek, veya kendi üretimi strat saplarından koymak olduğunu ilan etti. Ben artık temiz bir sayfa açmak için yeni sap üzerinde duruyorum. Fatih ustanın saplarını kullanan yada amerikadan sap getirtip koyan var mı? Gitar Alder/maple/rosewood, bana önerdiği hazır sap direk maple (1000tl civarı). Sonu gelmez dertlerimi paylaştığınız ve yardım çabalarınız için teşekkürler. Daha önce manyetik arıyordum, arkadaşlara bir daha teşekkür ederim, çok iyi yönlendirdiler, bazılarının bir dövmediği kaldı ikna etmek için, o derece. Şimdi manyetiği nereye takacağım sorunsalı var gündemde.
Bence sizin öncelikle gitarınızın sıkıntısının ne olduğunu öğrenmeniz gerekli...Uzay teknolojisi değil...bir kere fret değişiminden önce sapın truss rodunun sağlam olması gerekir..Sap sıkıntılı ise zaten fret değiştirmek mantıksız..Asıl yapmanız gerek tuss rodunuzun çalışıp çalışmadığına bakmak...Onun görevi aşırı içbükey yada dış bükey sapı olması gerektiği kadar içbükey yapmak..Tavsiyem gitarı yakın bir lutiyeye götürüp önce tanı koydurmanız...Ondan sonra diğer seçeneklere bakın...Maliyete göre karar verilir...
 
Truss rod arızalı ise biraz daha detay bir iş ama yapılır...Randıman da verir..
Sizin fretleti değiştiren kişi ile ilgli sıkıntınız...Fret değişimi sonrası zaten bu sorunlar olmamalı...Yani fret değiştirdikten sonra hala cızlıyorsa zaten o kişi bunu telafi edecek...Truss rod bozukken fret değişimi yapılmaz...Yeni takılan fretler ufak tesviye ile düzelir ancak komple tsviye zaten fret değişimini ertlelemk için yada arada orantısız eriyen fretler düzeltmek için yapılır...Bence siz gitarınızı tam sıkıntısını öğrenin...Önce doğru teşhis,sonra doğru tedavi :) Konulan teşhiş yanlış ise müdahale uygunda olsa işe yaramaz :)
 
Merhaba.Arkadaş da değinmiş.Fender'lerde değer kazanma olayı asıl olarak pre cbs (1965 öncesi dönem) için geçerli olmakla birlikte 65-80 arası dönemdeki fenderlerde de ciddi anlamda (yıldan yıla geriye gittikçe artan) bir fiyat artışı söz konusu.
Misal 1979 fender strat ilanıyla 1983 fender strat ilanı arasında ciddi bir fiyat farkı var.98 stratın fiyat olarak 2010 strattan hiçbir farkı yoktur.Artısı olmaz,yıpranma durumuna göre eksisi bile olabilir
5-6 yil oncesi 70ler Strat'lar 1200-1400$ bandindaydi. Bir anda 2000$'a yukseldi. Tabi bunda ebay ve Usa koleksiyonerlerinin katkisi buyuk. Cok da begenilen bir seri de degil. Uretilen her gitar apayri kalitede oldugu icin. Genel olarak agir gitarlar. Hafif olanini da koleksiyoncular kacirmiyor.
 
Bence öncelikle elinizdeki sapı Ada'm etmek için çabalayın sonrasında yeni sapa yönelin yeni sap alacak olursanda sapı bu hale getirenlerin dükkanı önünde yak ki iyi bir reklam olsun :)
 
Arkadaşlar uğrayamadım, mesaj da gelmedi.... muhteşemsiniz... belki Feridun'a gösteririm bu durumda yada bir arkadaş ismail usta demiş kadıköyden... USACG firması 300 dolar gibi bir fiyat verdi ( cilası falan bitmiş olarak) bilemiyorum bir de kargo var, ve gümrük de vardır sanırım (Fatih kendi sapına 1000 tl istemişti) . Warmoth ve Musikraft da olasılık dahilinde. Bu Luthierlere verdiğim para o kadar büyük değil bunun yanında, tabi yazıktır ama dediğim gibi çok bilinçli olmak lazım bunlarla başa çıkmak için. Buraya yazmam herhalde birilerini uyarır, ülkenin durumu açısından üzücü diye düşünüyorum, herkes vur kaç peşinde. Bu firma - USACG - bana american standart specleri önerdi: 9.5" radius and a .830 C contour with 6150 frets. sizin bir görüşünüz varsa bu konuda beklerim sağolun.
 
Uyar diye düşünüyorum. Elinizdekilerin hepsinin sap oyukları aynı genişlikte. Muhtemelen %20 vergi ödersiniz, tabii siz yine satıcıyla konuşup son fiyatı, fatura üstünde 100 dolar altında göstermeye çalışın. Bu durumda vergiden kurtarabilirsiniz.
 
5-6 yil oncesi 70ler Strat'lar 1200-1400$ bandindaydi. Bir anda 2000$'a yukseldi. Tabi bunda ebay ve Usa koleksiyonerlerinin katkisi buyuk. Cok da begenilen bir seri de degil. Uretilen her gitar apayri kalitede oldugu icin. Genel olarak agir gitarlar. Hafif olanini da koleksiyoncular kacirmiyor.

70 stratların ederleri kadar kaliteli gitarlar olmadığının farkındayım.3 yıl boyunca 78 strat kullandım.Aynı dönemde farklı stratlarım da oldu.Benim aldığım dönemde yıl(1978/1977 bile ciddi oynuyor), temizlik(near mint/used), model(hardtail/standart), renk (tabi ki sunburst ve white gövdeler daha yüksek fiyatlara gidiyor), relic durumu (gövdede çalımı etkilemeyen ve doğal oluşan bir boya kalkması mevcutsa bu dönem gitarlarda ciddi eder farkı yaratıyor), orjinallik (en önemli faktör,sırf fret tasfiyesi görmüş ya da sadece köprü manyetiği değişmiş bir 78 strat,all original bir diğer 78 strata göre belirgin fiyat farkına sahip) , original case (OHSC diye ilanlarda belirtiyorlar),seller faktörü (powerseller,bestseller,bol yıldızlı konumdaki satıcılar piyasaya göre bir miktar daha yüksek fiyat isteyebiliyorlar) vb.. kısaca onlarca faktör sıralanabilir.

Ancak..

Yıllar içinde elime geçen stratlarla kıyasladığımda (ki aralarında 57 reissue olan,artist series olan modeller de mevcuttu) era stratların (1975-79 dönemi) en önemli artısı dişbudak gövdenin sustaine kattığı fark.Gerçekten belirgin,inanın,sanırım ağacın ağırlığıyla alakalı bir durum,zira kızılağaç strat gövdelerine göre dişbudak gövdelerde ciddi bir ağırlık farkı var.Hatta bu durumu şöyle netleştireyim.Günümüzde standart stratlarda (kızılağaç gövdeler) ortalama gitar ağırlığı 7-7.5 lbs (6.5-8 aralığını verirler).Bu da 3.5 kg'a denk gelir.Bendeki 78 stratın ağırlığı tam olarak 11 lbs idi.(5 kg).Çok yakın zamanda elime baja telecaster geçti.Bilindiği üzere o da dişbudak gövdedir.Ama inanın standart stratlara göre bile daha hafifti.Bunu bişeyle ilintilendiremesem de sanırım fender zamanla kullandığı ağaç kalitesinde de kaliteden kaçmaya başladı.Yani o dönemin en vasat gitarları (ki 76-90 aralığı fender'in kaliteyi düşürdüğü yıllar olarak lanse edilir,90'larda tekrar toparlandı plus serileri çıktı vb.. denir) bile günümüzdeki çoğu fender modelinden daha kaliteli gitarlardır diye düşünmekteyim.

Bu arada ben ebayden 1700 dolar (ebay fiyatı-free shipping değildi) + 50 dolar kargo (eyaletler arası) + 150 dolar uçak kargo ücretiyle kuzenime getirtmiştim.Köprüye hot rails takmıştım.2000 ya da 2200 dolara takasladığımı hatırlıyorum.2000 dolara nakite satamamıştım.(geçen yıl,doların 1.90 küsür olduğu dönem).4000 TL'ye uzun süre ilanda kalmıştı o gitar.Bir dönem 3500 TL'lere kadar inmiştim.Abartmıyorum belki 40 tane takas teklifi gelmişti o gitara.Şu an sahibinden de rastladım 1-2 tane.3000 dolar fiyat istiyorlar.Şaka gibi.Benim sattığım dönem 2200 dolara benimkiyle birebir aynı bir 78 strat da srv'de uzun süre satılmayı beklemişti.

Daha fazla imkanı olsa elbette pre cbs dönemine ( 65 öncesi) bakılması lazım stratlarda.Ancak onların yanına yanaşılabilecek gibi değil. (ortalama 15-18.000 dolar'dan başlıyorlar).Elinde parası olan adam için 70-75 arası döneme bakmak daha mantıklı gibi geliyor bana
 
USA Custom Guitars'dan şimdi mesaj aldım... verdiğim bazı bilgiler üzerine: elinizdeki gövdede bizim ve standart fender sapların uyum ve entonasyon problemi olur diyor - standart fender sap ve gövdeler 21 fret düzenine göre üretilmiştir, roadhouse lonestar gibi isimler aldığında genelde farklı- 22 frete göre ayarlanmış gövdedir diye uyarıyor. Bu durumda sap tamiri ön plana çıkıyor herhalde.
 
evet warmoth'da aynı şeyi söylüyor: sizinki gibi model varyasyonları 22 fret ve fretboard extension olmadan üretilmiştir, köprü konumu da ona göre ayarlanmıştır denildi.
 
Geri
Üst