All In One Bir Gitar Olsa Nasıl Olurdu?

@hackeiommi sağolsun fikri attı ben de başlığı açtım.

Benim yıllarca her çeşit gitar alıp satmışlığım var bu forumda. Tabi ki bütçem yettiğince oldu bu. Eğer paraya para değil de başka isimler verecek gücüm olsaydı bazılarını satmaz elimde tutar da yenilerini eklerdim orası kesin. Ama bir memur olarak elimden geldiğince hastası olduğum elektro gitar dünyasından tat abildiğim kadar tattım.

İşte bu bağlamda "Bütçesi tek gitar almaya yeterli olup da her telden takılmak isteyen birisi acaba bunu nasıl yapabilir?" diye de kafayı yordum. Bu nedenle ilk paylaşımımı da yapayım.

Aslında Ibanezci değildim. Fender American Standard Stratocaster sahibiydim. 96 senesinde sıfır almıştım stratımı. Ama bu foruma dadandıktan sonra el yatkınlığımın da olması nedeniyle üzerinde değişiklikler yapmaya başladım. Sonunda, 17 yıl sonra, stratımdan soğudum. Kafam o kadar allak bullak oldu ki. Al-sat-al-sat-al-sat... En sonunda Ibanez (ki ilk gitarım da ilk Kore üretimi olan EX serisinden bir Ibanez'di.) içimde ayrı bir yere sahip olduğu için midir, yoksa her sattığım Ibanez'in ardından ne gelirse gelsin özlemişliğimden midir, nedir bilmiyorum ama Japon Ibanez HSH dizilimli RG serisi bir gitarın "all in one" için en ideali olacağını düşündüm. Buna karar vermeme de artık 3. kez Ibanez RG 1570 satıp "ne yaptım ben!!!" psikoljisine girmem sebep oldu.

Peki neden Ibanez Prestige bir RG ve HSH dizilimi?

Şu anda elimde bir adet Ibanez RG2550 var. Açıkçası hiç de satmayı düşünmüyorum. Yeterince aldım sattım ve geri döndüm bu Prestigelere. Ibanez'imde neleri değiştirdiğimi de hemen yazayım. Manyetikleri köprüde DiMarzio Tone Zone, ortada DiMarzio Fast Track 1 ve sapta DiMarzio Air Classic ile değiştirdim. Bu kombinasyonu da yıllarca her çeşit manyetiği denedikten sonra oluşturdum. Son derece dengeli ve köprüden sapa doğru midli bir karakterden Les Paul vari pastel tonlara doğru bir akış var. Bir de ton potunu DiMarzio push/pull ile değiştirdim ki sap manyetiğini her pozisyonda devreye sokup HH dizilimli bir gitardaki orta pozisyon tonunu almak için.

Peki strat gibi SSS bir tona ihtiyaç duyunca ne yapacağız?

Bunu da gitar üzerinde değil bir pedal ile yapmak mümkün. EHX Knock Out denen muhteşem pedal bu işi yapıyor. Humbucker ile single tonu almamızı sağlıyor.

Dolayısıyla benim "all in one" için tavsiyem de şudur:

Bence HSH dizilimli bir Ibanez RG her derde devadır. Lakin bir kaç ekstra işlem ister.

Öncelikle manyetikleri değiştirmek çok da önemli değil ama köprüye ya bir S. Duncan JB ya da DiMarzio Tone Zone değişimi çok şık olur.

Sonra ton potansını sap manyetiğini her pozisyonda devreye sokan bir push/pull potansla değiştirmek de HH dizliminin orta pozisyon tonunu yakalamak için gerekir.

Peki single coil tonları ne olacak? "Bu sorunun cevabı push/pull volume potunu humbuckerları split etmek için kullanmaktır." diyenler yanılırlar. Çare EHX Knock Out pedalıdır.

İşte bu anlattıklarım 'all in one' için ideal bir seçenektir bence.

NOT:
Bir alternatif daha var ama o henüz hayata geçiremediğim bir hedef. Onu da yakalarsam zaten ilk bilen forumdaşlarım olacaktır 😉
 
@devastator hocam başlık çok iyi de olmuş, çok güzel de iyi olmuş. Tabi herkesin zevki değişebilir. Ben de İbanez hakkında bir iki kelam edeyim sonra alternatif gitar önerileri yazayım.

Şahsen İbanez gitarlarını bir gitarı hariç sevmiyorum. Sevdiğim model de full maun neck thru olan. İbanez dendiğinde aklıma gelen ilk şey o 'metalik' ton oluyor. Metalikten kastım gitarın tonunda garip bir Flanger varmış gibi olması. Onun dışında ne ritim ne solo için tercih etmem. (Sevenine lafımız yok yanlış anlaşılmasın.) Ama adamlar klavye ve sap konusunda aşmış abi. Bir adet RG320'cik ve bahsettiğim maun modelini denemiş ve RG'yi sahnede çalmıştım. Tonları asla tercih etmem ama klavye maşallah tam 'Shred'lik. Çok rahat.

Ama benim gitar denince aklıma gelen USA Jackson, EBMM, Gibson ve Fender. Mesajlarımı okuyanlar gitar konusunda fanatik bir Jackson'cu olduğumu bilir. (Tabi USA için konuşuyorum.) Çamursuz, kaymak gibi bir ritim tonu var gitarların. Alacaksın saatlerce çalacaksın. Parmakların kanayıncaya kadar. O derece severim SL2H ve SL1, DK-1 modellerini. Soloda da çok harika, dağılmayan, sustaini uzun ve toplu bir soundu var gitarların ama solo gitaristlik yapacak olsam mümkün mertebe Jackson almam. Ritimde başka bir dünyadır ama.

Şu sıralar EBMM'ye büyük bir ilgim var. Harbi gitarlar gerçekten. Ama beğendiğim birkaç modeli var o da JP12, JPX ve JPXI. Bu gitarlar da aynı Jackson gibi çamursuz ve oldukça 'muddy' bir ton veriyor. Ama bu gitarı alıp da 24 saat ritim atmak hakeret olur deli gibi solo çalacaksın bunlarla. Tremolo sistemi çok iyi. OFR'den hiçbir farkı yok ve çok daha stabil bir sistem.

Gibson ve Fender de tabi iki dünya markası ama bana göre değil maalesef. Özellikle Gibson çok çamurlu ve tiz geliyor. Ha muhteşem gitarlar üretiyor o ayrı. Fender'i ise Drive'de kullanmayı hiç sevmiyorum; hele de köprüde Single olunca. Tarzıma da ters olduğu için aklımın ucundan bile geçmez.


Ama iş 'All İn One' olduğu zaman bu gitar sadece kişinin kendi 'custom' gitarı olabilir bence.

Bu arada Matt Guitars'ı da çok beğeniyorum. JPX parası biriktiremezsem yaptıracağım.
 
"All in one guitar" denilince benim de aklıma Ibanez JS1000 (bende bu model var, ancak benzerleri için de geçerli) geliyor, HH olmasına rağmen push-pull ile çok farklı ve zengi ton aralığına sahip olduğunu değerlendiriyorum...Sapı wizard değil ancak vintage ölçülerde bir Fender de değil, çalımı rahat, bence çok güzel ve özel bir gitar...

Sevgiler ve saygılar...
 
Sap hariç (rahatlık görece çünkü) EBMM Majesty diyorum ben. Coil Split, piezo ve booster, inanılmaz versatil yapıyor gitarı. İlk alınacaklar listemde kendisi, bir kere calabildim hala aklımda.

Uygun fiyatlı çözüm olarak @devastator a katılıyorum. HSH RG ler modifiyelere çok güzel yanıt veriyor. INF ve PS manyetikli olanlarda manyetik değişimi bence ilk yapılacak şey, ama Vintage, QM ve DiMarzio IBZ olanlarda ilk yapılacak şey manyetik modifiyesi değil bence de. Bunun dışında, Kore ve Endonezya olanlarda potanslar ve switch değişmeli gibi (bazı modeller haric).

2550 kullanıyorum, stok haliyle bile son derece çok yönlü bir gitar. Vakit ve nakit ayarladigimda epey bir degisiklik yapacağım.

Son olarak da, Schecter Hellraiser C1 FR tahminimden cok cok daha versatil bir gitar çıktı, stok haliyle o da bir çok derde deva. Sadece SSS kısmında patlıyor, bunun dışında uygun fiyatlı bir çözüm bence.
 
Valla benim için de 7 telli yoktu, C7 Custom aldım denemek için, şimdiye kadar neden beklemisim dedim. Sol el parmaklarım elverdikce git gide tel sayısını arttırırım galiba 🙂
 
Sap hariç (rahatlık görece çünkü) EBMM Majesty diyorum ben. Coil Split, piezo ve booster, inanılmaz versatil yapıyor gitarı. İlk alınacaklar listemde kendisi, bir kere calabildim hala aklımda.

Uygun fiyatlı çözüm olarak @devastator a katılıyorum. HSH RG ler modifiyelere çok güzel yanıt veriyor. INF ve PS manyetikli olanlarda manyetik değişimi bence ilk yapılacak şey, ama Vintage, QM ve DiMarzio IBZ olanlarda ilk yapılacak şey manyetik modifiyesi değil bence de. Bunun dışında, Kore ve Endonezya olanlarda potanslar ve switch değişmeli gibi (bazı modeller haric).

2550 kullanıyorum, stok haliyle bile son derece çok yönlü bir gitar. Vakit ve nakit ayarladigimda epey bir degisiklik yapacağım.

Son olarak da, Schecter Hellraiser C1 FR tahminimden cok cok daha versatil bir gitar çıktı, stok haliyle o da bir çok derde deva. Sadece SSS kısmında patlıyor, bunun dışında uygun fiyatlı bir çözüm bence.
Majesty modelinin yanında JP13 ve JP15 modelinde de aynı özellikler var, ancak şunu belirtmek isterim. JP veya Majesty Modeli gitarların ( Bunu diyagramına bakmayan birçok kişi bilmiyordur belki tam emin değilim ) coil-split özelliği ancak ve ancak orta pozisyonda çalışır. Yani JP veya Majesty modeli bir gitarla sap ya da köprü manyetiğini tek single olarak kullanmanız maalesef mümkün değil. Yani piezoyu saymazsak bu gitarlarda sadece 4 farklı çeşit manyetik konfigürasyonu var, ki bana kalırsa versitalitesini düşüren bir faktör.

Line 6 Variax da all in one icin bir cozum.
Ama bu isi yapan PRS 513. Hatta bir de push pull pot ile bridge+neck veya bridge+mid+neck manyetikleri de kullanmak mumkun. Goruntusu ve isciligiyle cok ozel bir gitar.

Ehx Knockout'u incelemistim. Ama kimse bana birakin calmayi; Ibanez RG model gitarlarla poz dahi verdiremez.
Bana kalırsa da versitalite, herşeyi yapacak gitar, all in one gibi terimler geçiyorsa eğer burada aklıma gelecek model markalar arkadaşımızın belirttiği gibi Variax / PRS 513 ve ek olarak EBMM Game Changer modelidir.

Merak edenler için: Game Changer modelinin olayı tamamen bilgisayar kontrolüyle ayarlanabilir olması. Herhangi bütün aklınıza gelebilecek manyetik kombinasyonlarını yapıp bunları 2 tane push pull poduna A - B olarak kaydedip 5 way switch ile kullanmak mümkün, ki bunun yanında piezodan bahsetmiyorum bile 🙂

Bana kalırsa gelmiş geçmiş en versatil gitar EBMM Game Changer modelidir. Ondan sonra Variax ve ondan sonra PRS 513. 'Ancak' bu 3 gitardan hangisini tercih edersin diye sorsalar bana 1- PRS 2- EBMM 3- Variax olacaktır benim için 🙂

Ek olarak @HmzGkgz dostum sana da bir öneride bulunayım bahsettiğin gibi JP ve Majesty modeli gitarlar tam sololuk gitarlar ama bunlar içinde JPXI ve JP12 BİRAZ FAZLA sololuk gitarlar, o ikisinden ritim ağırlıklı değil, %50 ritim çalıyor olsam bile uzak dururdum. Çünkü 20'' radiuslu gitarlar, 90 yaşında teyzelerin kalçaları kadar düz bir klavye, her yola gelemeyebilir 😀

Spesifik takılmak lazım. Hepsinden birer tane olmuyorsa da tarza göre birini seçmek lazım.
Bence.
Her işi yapacak gitarın samimiyetine inanmam ben.
Ancak tabiki asıl olay burada yatıyor 🙂 Bana kalırsa köprüsüdür, ağacıdır, switch mekanizmasıdır vs vs hikaye olay ise tam olarak şu:

Tek bobin mi ( Single, p90, vb.. ), çift bobin mi ( Humbucker, rails, vb.. )

Kendine uyanı seç, kombinle ( SSS, HHH, HSH, HSS, HH, HS, SH ), çal.... CHOOSE WISELY ! 😛
 
@erenkavukcu yalnız o PRS 513'ün mavi olanı nasıl bir şey ya. Bakmalara doyamıyorum vallahi. Tonal konulara hiç girmiyorum, şuraya düşüp bayılırım yoksa 😀

Çok yönlülük demişken EBMM Steve Morse'u da unutmamak gerek. Hala gitarın switch kontrollerini çözemedim 😀 Adam tam 1 sahne gitarı yarattırmış bence ve ENGL'a girip yakaladığı tonlar da kayda değer.

Ama işin özünde bence 1 gitar belli bir yere kadar çok yönlü olur. Gitarın kimyasıyla çok oynadıktan sonra ortaya çıkan tonların çoğu ancak "idare eder" veya onun bir tık üstü olabiliyor. Bu amaca yönelik oluşturulmuş üst düzel gitarlardan değil, evde modifiye edip Ibanez'den strat/les paul, strat'tan Ibanez/ESP tonları almaya çalıştığımız gitarlardan bahsediyorum.

Elimde bir adet 3570 var. Fabrika çıkışında Tonezone/Truevelvet/Airnorton manyetikleri var, clean tonda 2./4. pozisyonlarda elde ettiğim ton hiçbir şekilde strata yakın değil, olamaz da. Gitarım kötü demiyorum. Çok da memnunum kendisinden, manyetikleri de gayet güzel ama nasıl Bugatti'yle köprü trafiğine girilmezse, 1.3 motor 5 ileri vites arabayla da motoru zorlaya zorlaya otobanda 180'i zor geçersin.

Not:Bu yorumuma cevaben Ola Englund tarzı adamların strattan lp soundu çıkardığı videoları lütfen paylaşmayın. 😀 Adam Mg10'dan küttür küttür sound yarattı zamanında.
 
@erenkavukcu yalnız o PRS 513'ün mavi olanı nasıl bir şey ya. Bakmalara doyamıyorum vallahi. Tonal konulara hiç girmiyorum, şuraya düşüp bayılırım yoksa 😀

Çok yönlülük demişken EBMM Steve Morse'u da unutmamak gerek. Hala gitarın switch kontrollerini çözemedim 😀 Adam tam 1 sahne gitarı yarattırmış bence ve ENGL'a girip yakaladığı tonlar da kayda değer.

Ama işin özünde bence 1 gitar belli bir yere kadar çok yönlü olur. Gitarın kimyasıyla çok oynadıktan sonra ortaya çıkan tonların çoğu ancak "idare eder" veya onun bir tık üstü olabiliyor. Bu amaca yönelik oluşturulmuş üst düzel gitarlardan değil, evde modifiye edip Ibanez'den strat/les paul, strat'tan Ibanez/ESP tonları almaya çalıştığımız gitarlardan bahsediyorum.

Elimde bir adet 3570 var. Fabrika çıkışında Tonezone/Truevelvet/Airnorton manyetikleri var, clean tonda 2./4. pozisyonlarda elde ettiğim ton hiçbir şekilde strata yakın değil, olamaz da. Gitarım kötü demiyorum. Çok da memnunum kendisinden, manyetikleri de gayet güzel ama nasıl Bugatti'yle köprü trafiğine girilmezse, 1.3 motor 5 ileri vites arabayla da motoru zorlaya zorlaya otobanda 180'i zor geçersin.

Not:Bu yorumuma cevaben Ola Englund tarzı adamların strattan lp soundu çıkardığı videoları lütfen paylaşmayın. 😀 Adam Mg10'dan küttür küttür sound yarattı zamanında.
Valla PRS'in ben deyim Jade sen de Amethyst, ben deyim Blue Matteo sen de Black Gold Burst, ben deyim Black Cherry sen de Charcoal, ölürüm valla hepsine, bi tanesi yiter bayılırım 🙂

Morse'u da unutmuşum hayvan herif HSSH gitar mı yapılır ya. O Çok garip bi gitar araştırmıştım meraklısına aşağıya yazıyorum valla yine isteyen okusun pek okumalık bişi değil çünkü, abartısız görüp görebileceğiniz en karmaşık sistem. En alttaki kısa gitarla yapılabilecek kombinasyonlara da atlayabilirsiniz 😀

Gitarda 3 tane switch var 4 tane manyetik var şimdi ( töbe 😀 ) HSSH şeklinde Köprüye 1. manyetik dersek 3. manyetiğe denk gelen single manyetik stratların köprü manyetiği gibi açılı duruyor. Şimdi işin atom bilimi kısmı şöyle:

Bu ana, blade switch baya 3 yollu, 3 numaralı o yamuk manyetiğimiz yokmuş gibi çalışıyor:

- 1. pozisyonda 1. manyetik
- 2. pozisyonda 4. manyetik
- 3. pozisyonda 2. manyetik

Burdaki gariplik, neck humbucker switch ortadayken, middle single coillerden biri de switch yukardayken çalışıyor biraz ters yani.

Bi tane de 2 yollu toggle switch var volume potansının solunda bunun tek işi Bridge yani 1 diye numaralandırdığımız köprü manyetiğini herhangi bir pozisyonda devreye sokuyor.

Sonrağ bi tane daha toggle switch var 3 yollu ton potansının sağında:

- Bu switch en aşağı bakarken hadi 1. pozisyon diyelim aşağı baktığı duruma diğer 2 yollu toggle switchimizi aktif ediyor bir de normal klasik yukarıda yazdığım 3 yollu blade switch çalışıyor aynı şekilde. Yani gitar olması gerektiği gibi çalışıyor kısaca 😀 Bu pozisyonun olayı 2 yollu toggle switchin aktif olması çünkü bu switchin devreden çıktığı bir pozisyon var
- Eğer bu switchimizi ortaya alırsak 2. pozisyon diyelim, o zaman garip bir şekilde bu pek devreye girmeyen yamuk 3 numaralı manyetiğimizi herşekilde devreye sokuyor. Artık 3 yollu blade switchimizin her pozisyonunda 2 manyetik çalışıyor biri 3. manyetik olarak.
- Eğer switch yukarı bakarsa, 3. pozisyon diye adlandıralım, bu sever herbişey iptal oluyor. 2. pozisyondaki gibi herbişeye 3. manyetiği eklemektense bu sefer herbişeyi kapatıyor sadece 3. manyetik çalışıyor.

Yani kısaca bu gitarla alabileceğimiz kombinasyonlar:

- Köprü humbucker
- 2 numaralı single
- 3 numaralı single
- Neck humbucker
- Köprü humbucker + 3 numaralı single
- Köprü humbucker + 2 numaralı single
- Köprü humbucker + Neck humbucker
- Köprü humbucker + 2 numaralı single + 3 numaralı single
- Köprü humbucker + Neck humbucker + 3 numaralı single
- Neck humbucker + 3 numaralı single
- 2 numaralı single + 3 numaralı single

11 tane farklı pozisyon var. Garip valla ne deyim, ama yapmışlar yani 😀
 
Şahsi görüşüm all-in-one gitar olmuyor, olamıyor. Bir düğmesine basıp gitarın ağacını ve özellikle sap ölçüsünü değiştiremediğimiz sürece yok öyle bir şey. PRS 513 kullandım, şu anda Swamp Ash'ini kullanıyorum. Evet gitar çok yönlü, single coil işlerini güzel kotarıyor ama normal 513 (maun olan) bir kere maun gövdeye sahip, humbucker işleri için de sap skalası bence fazla uzun, 25,25. Varsa imkanınız Strat, Tele, Les Paul ne arıyorsanız doğrudan kendisine yönelin.
 
Şahsi görüşüm all-in-one gitar olmuyor, olamıyor. Bir düğmesine basıp gitarın ağacını ve özellikle sap ölçüsünü değiştiremediğimiz sürece yok öyle bir şey. PRS 513 kullandım, şu anda Swamp Ash'ini kullanıyorum. Evet gitar çok yönlü, single coil işlerini güzel kotarıyor ama normal 513 (maun olan) bir kere maun gövdeye sahip, humbucker işleri için de sap skalası bence fazla uzun, 25,25. Varsa imkanınız Strat, Tele, Les Paul ne arıyorsanız doğrudan kendisine yönelin.

Şahsen pazarda büyük pay sahibi olan bir gitar firmasının sahibi olsaydım, o kadar da all-in bir gitar yapmazdım. Bir sürü gitar modelim var hepsinden alın işte 😀 Hepsini geçtim all in one görüntü yok bence ki en büyük sıkıntı budur. Farklı müzik türlerinde farklı görüntüler talep ediliyor.
 

Benzer Konular

Geri
Üst