Volume Box Nedir Ne Kadar Işe Yarar?

ya bu lambalı amfi çok dertli iş valla çok hassas ağletler..alet çok ayrı bi fişe takılı,ben gidiyorum başka bi fişe cep telefonu şarjımı takıyorum amfiden tak diye ses geliyor,televizyonu açıyorsun,cep telefonuyla yaklaşıyorsun hemen tonda oynamalar oluyor..güle seven dikenine katlanıcak bir nevi sütü seven kamyoncu:)

bu aleti ben yaparım diyen varsa ebaye verceğim parayı ona veririm türk insanı kazansın:D
 
Selamlar. Son mesajın üzerine yaklaşık bir ay geçmiş. Sonunda kendime bir tane bahsettiğimiz FX Loop Volume Box'tan yaptım.

Sonuç? Lambalı amfim olmadığı için tam performansı yazamıyorum. Ama ucuz ve basit olduğu için KESİNLİKLE DENEMEYE DEÐER!

Öncelikli olarak ürün gerçekten işe yarıyor. Ben solidstate tamamen transistörlü amfimde denedim. İlk başta potansiyometre tamamen açıkken denedim ve nerdeyse hiç takılı değilmiş gibi davrandı. Ama kutu üzerinden sesi yarıya kadar kıstığımda amfideki master volume potunu 4-5/10'lara getirmem gerekti. Bunun lambalı amfilerde uygulanması hakkında az çok mantık yürütünce hedefin gerçekleşebileceğini sanıyorum.

Ürünün ikinci özelliği ise ses ayarı için hassasiyeti artırması. Özellikle büyük amfilerde bu sıkıntı çok yaşanır. Erik Hansen beyefendinin de dediği "What it really is good for is an amp that has a "touchy" Master Volume, where 0 is nothing and 1 or 2 is still too loud, such as Fenders and some Marshalls." sorunu için birebir. Ben bu sorunu eski amfimde (Marshall VS30R) çok yaşardım. Sağdan soldan da tecrübe ettiğim kadarıyla büyük amfilerin ev kullanımında en büyük sorunlarından birisi bu oluyor. Oysa kutuyu taktığınızda 2 tane ses ayarınız oluyor, eski ayarınızın hassasiyeti de artıyor...

En çok ilgimi çeken şeyse şu oldu: Seste kısılma oluyor, master volume'ü çok açıyorsunuz vs. ama eskiden kullandığınız ses seviyesindeyken inanılmaz fazla bir reverb oluşuyor. Tabi bu herhangi bir hata değil, ben amfinin üzerinden 5/10 reverb kullanmışım son olarak, oysa yukarıda bahsettiğim ayarda reverb'ü 1/10 yaptığımda aynı reverb seviyesine inebildim. Bu da farklı yaklaşımlar isteyenler, sentetik sesler üretip çalışmak isteyenler :(sample vs.) için ilginç bir kaynak olabilir.

Ben aşağıdaki şemayı kullandım:

fxloopbox.gif


Yalnız 100K direnç yerine daha önce elimde olan diğer bir projede tavsiye edilen 1M'lik direnci kullandım.

Malzemeler:

2x Switchcraft tipi jak girişi
1x 1M Audio pot (Aslında değeri için bir kural yok, sizin zevkinize kalmış. 100K ile 1M arasındaki potlar uygundur.)
1x Metal kutu (Devrenin metal kutuda kapalı olması önemli. Aksi takdirde dip gürültüsü oluşur. Plastik kutunuz varsa içini aluminyum folyo ve benzeri metallerle kaplamanız gerekir. )
1x Knob
Havya, lehim, yalıtkan bant, kutu için boya, kutunun altına ayaklar

Kullanım için de 2 tane jak gerekiyor...

Son söz olarak, evde lambalı amfinizin yüksek sesinden şikayetçiyseniz, herhangi amfinizin ses seviyesini tam istediğiniz pozisyona ayarlamakta zorlanıyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Lambalı amfide sinyali çatlatmak, power tüpleri köklemek vs. konusu için yorum yapamıyorum...
 
Lambali amfilerde ise yaramiyor bu. Hybridler kadar verimli bile calismayacaktir alet buyuk ihtimalle. Yani power-amp kismina bir etkisi yok.

Onun icin senin de bi onceki sayfada belirttigin gibi poweramp-kabin arasina baglanacak PA lazim. PA'lar da amfilerin omurunu kisaltiyor(mus, nasil oldugu konusunda fikrim yok).

Bu aleti PA gibi baglarsan buyuk ihtimalle yangin cikar. :LOL:
 
Geri
Üst