Türkiye'de Sağlık Çalışanına Karşı Şiddet Konusu

Bildiğim kadarıyla sevk sistemi yıllardır yüyürlükte değil.

Dolayısı ile ile grip olan soluğu üniversite hastanesinde alıyor. Ondan sonra soğuk algınlığı gibi basit hastalıklara yakalanmış binlerce hasta daha ciddi hastalığı olanların zamanını, enerjisini, akıl sağlığını çalıyor. (Hem doktorların, hem diğer hastaların.)

Ne için? Vatandaş istediğim yerde doktora muayebe olabiliyorum diyebilsin diye. Oy için.
Türkiye'de sevk sistemi hikaye, ama bunun yapısal sebepleri de var.
Lise son sınıf öğrencileri tıp fakültesi tercihi yapmadan önce "sizin fakültede TUS'a kolay çalışılıyor mu ?" diye soruyor (iki kez başıma geldi...)
Türkiye'de pratisyen hekimliğin içi boş ve hiç bir zaman dolmadı. Bu ülkede "doktorum" dediğiniz zaman size "ne doktorusun ?" diye sorarlar. Türkiye bu işi yüzüne gözüne bulaştırmış bir ülkedir ve bununla yüzleşmemiz gerekir. Uzman olmayan hekimin kıymetsiz olduğu bir ülkede sevk sistemi işlemez, çünkü hiç kimse birinci basamak sistemine ve hekimine güvenmez. Herkes uzmana ve "hoca"ya gözükmek ister (bilin bakalım bu da kimlerin ekmeğine yağ sürer ?)
Daha acı bir gerçeği de söyleyeyim: Türkiye'nin sağlık profesyonelliği de hikayedir, çünkü lisans uygulaması yoktur. (bunu sokaktaki vatandaşı bırakın, Türkiye'deki hekimler bile tartışmaz, herhalde işlerine gelmediği için ?). O yüzden Türkiye'de hekimlik bir anlamda "ucuz"dur. Fakülteyi bitiren herkese hekimlik yapma yetkisi verilir ! Uzmanlığını bitiren kişi ise ölene kadar uzman hekimlik yapabilir, sistem hiç bir noktada bu kişiye "sen halen ehil bir hekim misin ?" diye sormaz. Bu kafa ile nasıl cerrah yetiştirdiğimizi bir düşünelim mesela ?
Türkiye'de hekim kimliği doğru düzgün (yeniden) inşa edilmeden de bu sorunlar bitecek gibi gözükmüyor. "Matematik-fen sorusu çözebilen" herkesten hekim çıkartmaya kalkan Türkiye'de, hiç kimse bu hekimlerin insanı neden anlamadığına şaşırmasın. Ne kaa ekmek, o kaa köfte...
 
Özel okullar böyle pıtrak gibi çoğaldıkça kimse kimseye bir şey sormaz zaten artık :)

Özel okullara karşı değilim. Hatta keşke puanım yetseydi de iyi bir tanesinde okusaydım burslu/yarı burslu vs olarak. Fakat eğitim kadrosu olmadan tabelayı dağ başına dikip, 4 duvar atıp burası üniversite dersen olmaz.

Asıl millet bu okullar mezun verdikten sonra birbirini yiyecek.
 
Geri
Üst