Yunan Tanrı ve Tanrıçaları

A

A_R_E_S

Grek Tanrıları ve Tanrıçaları dendiğinde ilk akla gelen, Titanları altetmiş ve yönetimi ele almış olan Zeus ve ailesidir. Onlara 12 Olymposlu denmektedir. Olympos'ta yaşadıkları ve 12 adet oldukları için tabii ki !! :) İsterseniz bu tanrıçaları ve tanrıları kısaca tanıyalım. Onların bahsi Destanlar ve Söylenceler kısmında sık sık geçecek zaten...

Ben birçok kaynaktaki gibi ırkçılık ve cinsiyet ayrımı yapmadan, alfabetik sırayla anlatıyorum...





Aphrodite
Aphrodite, aşkın, cinsel isteklerin ve güzelliğin tanrıçasıdır. Doğal yeteneklerinin yanında, herkesin kendini arzulamasını sağlayan büyülü bir kuşağı vardır. Doğumu hakkında iki söylenti vardır. İlki onun Zeus ve Dione'un kızı olduğunu anlatır. İkincisi, Cronos hadım edildiğinde denize atılmış olan organından damlayan kanlardan doğduğunu ve kocaman bir midye içinde Kıbrıs'ta karaya çıktığından bahseder. Hephaestus'un karısıdır. Ağacı mersin, hayvanları güvercin, kuğu ve serçedir.


Apollo



Apollo, Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Altın bir lir çalar; müziğin tanrısıdır. Gümüş bir yayı en uzağa o atabilir; okların tanrısıdır. Tıbbı insanlara o öğretmiştir; iyileştirici tanrıdır. Asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Apollo her sabah, 4 atlı arabasını gökyüzünü başından sonuna dolaşır ve güneş doğar. Delphi'de bir nasihatçı olrak tanınır. Yunanistanin dört bir yanından insanlar ondan nasihat almak için Delphi'ye gelirler.
Kutsal ağacı defne, hayvanları yunus ve kargadır.


Ares ( işte bu benim :) )



Ares, Zeus ve Hera'nın oğludur. Ne annesi ne de babası tarafından pek sevildiği söylenemez. Savaş tanrısıdır. Öldürücü ve kana susamış bir tanrıdır. Akbaba ve köpek kutsal hayvanlarıdır.


Artemis






Artemis, Zeus ve Leto'nun kızı, Apollo'nun ikiz kardeşidir. Vahşi hayvanların ve avın tanıçasıdır. Gençlerin koruyucusudur. Apollo gibi o da gümüş oklarla atış yapar. Erdemin, namusun simgesidir. Çocukarın doğumlarını yönetir (doğumunda Leto'ya hiç acı çektirmemiştir.) Kutsal ağacı servidir. Özellikle geyik olmak üzere tüm hayvanlar ona kutsaldır.


Athena



Athena Zeus'un en sevgili kızıdır. Athena (Minerva) was the daughter of Zeus. Yetişkin, zırhlı ve silahlı bir şekilde, babasının kafasından fırlayarak doğmuştur. Savaşta acımasız ve cesurdur ancak sadece şehri düşmanlardan korumak için savaşmır. Şehrin, el sanatlarının, tarımın ve zekanın tanrıçasıdır. Yuları icat ettip, insanların atı evcilleştirmesini sağlamıştır. Trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaşta kullanılan at arabası onun icatlarındandır. Bilgelik, akıl ve saflık tanrıçasıdır. Zeus'un en sevdiği çocuğu olduğu için, şimşekleri dahil, babasının tüm silahlarını kullanmaya izni vardır. Kutsal şehri Atena, ağacı zeytin ve hayvanı baykuştur.


Hades



Hades de Zeus'un kardeşidir. Ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Kullarının sayısını artırmak için delice uğraşan, açgözlü bir tanrıdır.
Erynyes'ler onun değerli misafirleridir. Onu ziyarete gelenlerin yeraltı dünyasını terketmeleri konusunda da oldukça isteksizdir.
Aynı zamanda, yerden çıkan değerli metaller onu bolluk çokluk ve servet tanrısı yapmıştır. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Yeraltı dünyasından pek ayrılmazdı. Acımasız ve hatta korkunçtu ama sözünden dönmezdi ve kaprisli bir tanrı değildi; bilmem bu son iki özellik onu pek affedilir kılar mı Zorla kaçırdığı Persephone ile evlidir. Ölümün tanrısıdır, ama Ölüm de başlıbaşına bir tanrıdır: Thatanos.


Hephaestus



Hephaestus, Zeus ve Hera'nın oğludur. Fiziksel olarak son derece çirkin ve topal olan tek tanrıdır. Ateşin ve demirin tanrısıdır. Tüm tanrıların zırhlarını ve silahlarını o yapar. Demir işlemek için bir volkanı kullanır. Kibar ve barıştan hoşlanan bir tanrıdır. Aphrodite ile evlidir.


Hera



Hera, Zeus'un kızkardeşidir. Sonradan karısı da olmuştur. Oceanus ve Tethys adlı Titanlar tarafından büyütülmüştür. Evliliğin koruyucusudur ve evli kadınlara özel bir ilgi gösterir. Biçok mitolojik anlatı, Hera'nın Zeus'un kendisine sadakatsizliğine karşı aldığı öçlerden, kıskançlığından bahseder. Kutsal hayvanları inek ve tavuskuşudur. Argos, en sevdiği şehirdir.


Hermes



[

Hermes, Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en hızlısıdır. Kanatlı sandaletleri ve şapkası vardır; bir de büyülü değnek taşır. Hırsızların ve ticaretin tanrısıdır. Yeraltı dünyasına ölülerio götürür. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.


Hestia



Hestia, Zeus'un kızkardeşidir. Bakire bir tanrıçadır. Evlerin düzeninden sorumlu olan tanrıçadır. Yeni bir çocuk doğduğunda aileye kabul edilmeden önce onu kutsayandır. Her şehrin Hestia'ya kutsanmış herkese açık bir yer vardır. Burda devamlı ateş yakılır ve asla söndürülmez.


Poseidon



Poseidon, Zeus'un kardeşidir. Denizler tanrısıdır. (Neptune) was the brother of Zeus. Ona tapınan deniz yaratıkları arasında itibarı büyüktür. Titan Oceanus'un büyük torunlarından Amphitrite, ile evlidir. Silahı dünyayı sallayabilen ve herşeyi paramparça edebilen üç dişli bir çataldır. Zeus'tan sonra diğer tanrılar arasında en güçlü olandır. Okyanus'un derinliklerinde, mercanlar ve deniz çiçekleriyle süslenmiş, fosforlu kızıl bir ışıkla aydınlanan, altından muhteşem bir sarayı vardır. Yunusların, deniz atlarının ve diğer deniz canlılarının çektiği iki tekerli arabasıyla ilerler.


Zeus



Babası Cronos'un hükümdarlığını yıkıp yerine geçip tüm tanrıların üstün yöneticisi olan Zeus, göklerin ve yağmurun tanrısı; bulutları da o biraraya getirirdi. Onu kızdıranlara fırlattığı şimşekler silahıydı. Hera'ya evliydi ama çapkınlıkları ve güzel kadınlara zaafıyla ünlüdür. Bir kartal, keyfinin kayhası olarak hizmetindeydi. Getir-götür işleri ve sakiliğini Ganymede yapardı. Ganymede o kadar güzel bir çocuktu ki, Zeus onu Ida dağından kaçırıp Olympos'a getirerek ölümsüz yapmıştı. Zeus ayrıca, yeminlerini bozanların ve yalan söyleyenlerin cezalandırıcısıdır. Ağacı meşe, akıl hocası meşe ağaçlarının vatanı olan Dodona'dır.
 
En az bilgiğimiz şeyler tanrılaşmaya en elverişli olanlardır. Bu sebepdendir ki Yunanlıların, biz insanları tarılaştırmalarına bir türlü aklım yatmaz. Ben kendi hesabıma yılana, köpeğe, ineklere tapanları daha akla uygun görüyorum; çünkü onların huylarını daha az biliyoruz. Onlara hayalimizle istediğimiz gibi değer, biçimler, görülmedik kudretler daha fazla hakkımızdır. Bizim yaratılışımızın ne kadar noksanları olduğunu biliyoruz; tanrıları bize benzer düşünmek, onları bizim gibi arzuları, öfkeleri, kinleri, kanları, hazları, ölümleri, mezarları olan birer varlık olarak görmek insan düşüncesinin bir sarhoşluk anına rastlamış olsa gerekir.

Montaigne



Tanrıların yüzlerini, yaşlarını, elbiselerini, süslerini biliyoruz; Şecereleriyle, evlenmeleriyle, akrabalıklarıyla hep biz aciz insanlara benzetilmişlerdir: Onların ruhları da aynı yalnış yollara sapmaktadır, tanrıların da tutkularından, kederlerinde, hiddetlerinden söz edimektedir.

Cicero




Bütün bunlar tanrılıktan ne kadar uzak,
tanrıların dünyasına ne kadar aykırı.


Lucretius
 
bende sana şunu söyleyeyim bir turizmci olarak; gerçek olimpos dağı antalya'dadır ve yunan tanrılarının çoğu anadolu kökenli tanrılardır.
truva savaşından sonra, yunanlılar anadolu uygarlığından büyük ölçüde etkilendile ve bizim helen uygarlığı diye bildiğimiz uygarlık doğdu.
 
çok fazla detayın yer aldığı Şefik Can'ın Klasik Yunan Mitolojisi diye bir kitap var hepiniz biliyorsunuzdur sanıyorum gerçekten okurken birşeyler öğretiyor insana...
 
Olimpos, Antalya, Tanrıların Evi?

Büyük bir yanlışın var karaton. Türkiye ve Yunanistan'daki dağlar arasında sadece bir isim benzerliği var. Mitolojik öykülerin geçtiği dağ Yunanistan'daki, ülkenin en yüksek dağı olan Olimpos Dağı, Antalya'da ki değil.

Zaten kaldı ki Yunan Mitolojisi, Ege'nin öyküsüdür. Tüm Tanrıların Ege denizi, Kıta Yunanistan ve Anadolu'nun Ege Bölgesi ile ilişkileri vardır.

Yine de Sayın Derman Bayladı'nın Yunan ve Ege Tanrıları için kullandığı "Anadolu Tanrıları" deyimini de kendi mitoloji görüşüme yakın bulmaktayım. Pek çok hikayenin Anadolu'da geçmektedir.

Vaktim olunca anlatacağım aklımda kalmış olanları. Yalnız bir kez daha söylüyorum ki "MİTOLOJİ'DE ADI GEÇEN OLIMPOS DAÐI ANTALYA'DAKİ DEÐİL, YUNANİSTAN'IN OLIMPOS DAÐI ZİRVESİ'NDE BULUNAN THESSALIAN TEPESİDİR. Zaten Olimpos Klasik Yunanca'da "Ulu Dağ" anlamına gelir ve dünyanın pek çok yerinde Olimpos Dağı yani bölge'nin en Ulu Dağı yer alır. Antalya'daki Ulu Dağ'ın Türkçe ismi ise Tahtalı Dağ'dır.
 
işte mitoloji orda saptırılıyor, ben de biliyorum mitosun yunanca olduğunu ve turistlere de böyle anlatıyorum :) ancak benim kafamın karıştığı nokta burada; hikayelerin hemen hepsi anadoluda geçiyor, yani anadolulular var...
ve yunan tanrılarının bir çoğu anadolu tanrılarının evrimleşmiş şekli...bütün bunlar benim kendi düşüncelerim...
 
Athena Nike özgürlük tanrıçası. Beni en çok çeken tanrıçadır. Tapınağı tam denize açılan uçurumun önündedir. Küçük ve sade bir tapınak. Türkiye'de değil ne yazık ki.

Hiçbiri gerçek değildi, hikayelerle donanmış kişilikler. Ama güzel hikayeler.
 
karaton demiş ki:
işte mitoloji orda saptırılıyor, ben de biliyorum mitosun yunanca olduğunu ve turistlere de böyle anlatıyorum :) ancak benim kafamın karıştığı nokta burada; hikayelerin hemen hepsi anadoluda geçiyor, yani anadolulular var...
ve yunan tanrılarının bir çoğu anadolu tanrılarının evrimleşmiş şekli...bütün bunlar benim kendi düşüncelerim...

Evet, hikayelerin neredeyse tamamına yakını Anadolu'da geçiyor haklısın. Ama bunu günümüz ülke sınırlarına göre değerlendirmek bir hata olur. Hepimiz biliyoruz ki Antik Yunan Uygarlığı geniş bir coğrafyaya yayılmış, Kıta Yunanistan'da olduğu gibi, Anadolu'da da "Polis" ler oluşturmuştur Hieropolis, Priene, Letoon gibi.. ( Bu kentler mitolojide de geçtiği için bunları örnekliyorum )

Hikaye Anadolu'da geçiyor ama o topraklar o zaman Anadolu olarak değerlendirilmiyor. "Hellen" "Ion" ya da "Antik Yunan" olarak biliniyor. Yani aslında bu tanrıları bir milliyete dahil etmeye çalışmak zaten saçma ve içinden çıkılamaz bir durum.

Daha önce dediğim gibi "Anadolu Tanrıları" deyimine katılıyorum ancak bu söylemimdeki ince çizgiyi yakalamanızı bekliyorum. Ben bu tanrıların milliyetinin Anadolu olarak gösterilmesi taraftarı değilim. Yalnızca tanrılar arasında bir sınıflandırma yaparken, hikayelerinin geçtiği coğrafya açısından "Anadolu'da Yaşayan Tanrılar" olarak değerlendirilmesinin doğru olacağına inanıyorum.
 
karaton demiş ki:
adamlar sallamışlar, yazmışlar bunun adı mitoloji olmuş :)

hiç de öyle değil. mitolojinin kaynağı sümerlerdir. onlardan babillilere ordan mısıra sonra araplara ve helenlere geçmiştir. bize öğretilmese de özellikle araplarda islam öncesi son derece gelişmiş arap mitolojisi vardır.

senin uydurup uydurup yazmışlar dediğin mitoloji, cinleri perileri melekleriyle dinlere kaynaklık etmiştir.
 
kaynağını falan tartışmak gereksiz...Size şöyle diyeyim sizce bu tanrılar olmuş olsa herşey bu kadar mükemmel olabılırmıydı?bunu tartışalım
 
neymiş yahu bu kadar mükemmel olan? 17 aylık bebeğe tecavuz mü açlıktan ölen çocuklar mı salgın hastalıklarmı doğal felaketlermi yoksa savaşlar mı?

bunları eskiden herbirinin bir tanrı tarafından yaptığı düşünülürmüş, şimdi ise hepsi tek tanrıda toplanmış vaziyette, fark nerede?
 
Geri
Üst