Sonsuzluk nedir?

G

Guest

Sonsuzluk" kelimesi sizin için ne ifade eder?

Sonsuz zaman deyince genellikle insanların aklına yüz bin yıl, bir milyon yıl ya da bir milyar yıl gibi rakamlar gelir. Bu sürelerin çok uzun olduğu, asla tükenmeyeceği düşünülür. Sonsuz uzaklık deyince de yine genellikle akıllara yüz bin ışık yılı, bir milyon ışık yılı ya da bir milyar ışık yılı gibi uzaklıklar gelir.

Oysa bunlar son derece sınırlı düşünceler ve kavramlardır. Şöyle bir örnekle sonsuzluğun ne derece olağanüstü bir büyüklük olduğunu vurgulayabiliriz: Yüz katrilyon insan olsa, tüm hayatları boyunca gece gündüz hiç durmadan sayı saysalar, üstelik yüz katrilyon yıl ömürleri olsa ve ömürleri boyunca başka hiçbir iş yapmadan bu işle uğraşsalar, yine de sonsuzluğa ulaşamazlar.

Oysa Allah öyle büyük bir ilme sahiptir ki insana göre "sonsuz" olan ve bu yüzden asla hesaplamaya güç yetiremeyeceği bu kavram, Allah'ın katında sona ermiştir. Bizim için sonsuzluk asla ulaşılamayacak bir kavram gibi görünür ama aslında Allah katında sonsuzluk tek bir andır…


nedir bu sonsuzluk?? ya da sizin için ne ifade ediyor?
 
öncelikle böyle önemli bir noktaya deyindiyin için teşekkür ederim :D

Sonsuzluk Matematikte gösterimlerden birisi bir sayının 0 a bölümü denebilir.

Yada sürekli kendi kendine sonsuzluğa doğru ilerleyen bir ritim denebilir ne bilim
 
matematikte bir sayının sıfıa bölümü sonsuz değil tanımsızdır...
---
bir fonksiyonun limiti sıfıra veya herhangi bir reel sayıya yaklaşmıyorsa sonsuza gitmektedir...bu açıklama günlük hayat için de geçerlidir.yaşam fizik yasaları üzerine kuruludur ve içeriği denklemler üzerinden açıklanabilir.
 
demek istediğim şuydu bölmenin tersini yapacakolursak (çarpma) neyle çarparsak çarpalım 0 çıkıyor değil mi ?

ayrıca Einstein'in Denklemlerine göre v2/c2 =1 oldğunda 1-v2/c2 = sonsuz olur deniyor genelde tanımsız diye tanır herkes ben de biliyorum yani Işık Hızıına ulaşamaz anlatabildim mi ? Ulaşmak için Sonsuz Enerji gerekir anlatabildim mi ?=
 
Sonsuzluk kişiden kişiye değişir.Ama genede benim görüşüm sonsuzluk deyince ulaşılamamazlık ve adına son bulmayan diyip, ulan bak bak sonsuzluk bu ya ne bok yicem sonu yok bunun diyip içinde bulunduğumuz boktan bi durum da geliyor aklıma.

Ulaşılamamazlık da ışık hızını getiriyor aklıma.GördüğüMüz nesnelerin ışık sayesinde olduğunu düşünürsek,yaşadığımız anlar uzayda sonsuz boşluk içinde yol alıyor yani geçmişi görmemiz ışık hızını aşmakla mümkün.O zaman bu uzay dediğimiz sonsuz boşuk içinde bir sürü insanın geçmişte yaşadığı görüntüler yani ışıkları yol alıyor ki; uzay o kadar buyuk ve sonsuz ki, bu kadar insanın ışığı halen yol almakta.Atıyorum misal 1071 anadolua girilirken yaşananlar uzayda sonsuz boşukta yer alıyor,ya da bir dahha önce bakkaldan bir paket sigara almaya gittim o da yol alıyor uzayda boşukta.Ama bu konuyu sakın sonmuş yıldızlarla karıştırmayın.

Işığın sonsuzlukta yol alması....
 
metalik gri bence sen kendi mesajında kendine cevap vermişsin zaten..bizim aklımızda bi yerde sona ermez bu kavram.sadece Allah'ın katında bir andır.biz çözebilseydik O'ndan bir farkımız kalmazdı zaten eğilmi.çok fazla kafa yorma bence senin veya herhangi bir insanın aklı alamaz.(kısıtlı-sonsuz farkı)

tabi şöylede bir olay var bunlar inanan birisi için geçerli,bunları okuyup da beni gözü kapalı inanan boş insanlardan sanmayın lütfen..olaya bu açıdan baktım okadar

ama farklı yönlerden bakılabilir..fiziksel olarak bir açıklama yapılabilir ki yukarda yapılmış zaten,veya felsefi açıdan yaklaılabilir ki ozaman herşey değişebilir ozamanda kimin felsefesine göre yaklaşıldığı veya kendi felsefene göre yaklaştıysan bunun ne olduğu önemlidir.benim felsefem ilk paragrafta yazdıklarıma çıkartıyor beni ki fiziksel boyutuna da katılıyorum ama birbiriyle alakasız iki bakış açısı,kişisel olarak değişebilir bir kavram,felsefenin genel bir kuralı değil midir zaten birşeye balı kalmaktan ziade kendi doğrunu bulmak...

saygılarla...
 
Merhabalar,
Sonsuzluk; sonu olmadığı gibi, başı da olmayandır bana göre. Yine benim düşünceme göre sonu olmayan hiçbir şey yoktur. Sadece, henüz insanoğlu "son"ların hepsini keşfedememiştir. ;)

Saygılar,
U.
 
Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. "V" yerine "W ya da F" , "Z" yerine "S", "K " yerine "Q" kullanmayınız ve kelimeler üzerinde gereksiz kısaltmalar yapmayınız. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
Neyi değiştirir? Evet uzun zaman önce düşündüm ve kendimce bir cevaba ulaştım. Eee? Bir şekilde bir fikire ulaştım veya eriştim. Bunu yaparken hiç de eğlenmedim. Oldu mu?

Not: Buz hokeyi oynayacak adam eğer kale kurmuyorsa; sayı yemek istemediği içindir. ;)
 
biz belki bu sonsuzluk içinde bir 'hiç'iz ama içinde bulunduğumuz her durumun bir sebebi olduğu gibi sanırım sonsuzluğun da bir sebebi vardır..
tamam,böyle birşeyi araştırmak ve bir sonuca varabileceğimizi varsaymak saçma belki ama insan yine de kendini bunu düşünmekten alamıyor doğrusu..
uzun bir boşluğun içinde bir gezegende yaşıyoruz.kimi varlığa göre bir 'dev' kimisine göreyse bir 'iğne ucundan'farksısız..
peki bütün bu inanılmazlıkları sağlayan evrenin sihirli gücü sonsuzluk da ne demek??merak ettiğim bu..
sadece sonsuzluğun bizim açımızdan ne anlam ifade ettiğini ya da bize göre sonsuzluk kavramının hangi olayları ya da durumu nitelediğini merak etmekteyim..
örneğin minicik bir karınca için bir orman sonsuzluktur belki de..
ama onunla aynı evrende yaşayan koca bir dağ için kimbilir kaç şehir kaç ülke sonsuzluğu ifade eden kavramlardır..
benim için sonsuzluk bir nevi özgürlük anlayışıdır..bize özgürce gelen bir düşünce belki bir başkası tarafından sert ve anlaşılmaz kabul edilecektir ama kendi kurduğumuz hayali bir yaşamda kendi sonsuzluğumuzu da bu hayalin en küçük yapıtaşı olarak belirlemek pek de saçma bir anlayış değildir bence..
saygılar...
 
insanın bu tarafta aklının eremeyeceği,düşünüldüğünde akli dengenin yitirilebileceği bir şeydir sonsuzluk,bu kadarını bilmeyi tercih ediyorum en azından
 
ALLEINSTIME demiş ki:
demek istediğim şuydu bölmenin tersini yapacakolursak (çarpma) neyle çarparsak çarpalım 0 çıkıyor değil mi ?

ayrıca Einstein'in Denklemlerine göre v2/c2 =1 oldğunda 1-v2/c2 = sonsuz olur deniyor genelde tanımsız diye tanır herkes ben de biliyorum yani Işık Hızıına ulaşamaz anlatabildim mi ? Ulaşmak için Sonsuz Enerji gerekir anlatabildim mi ?=



ışık hızını aşmak mümkün değil tabi ,şu an için öle. ışık hızını aşabilen varlıklar cinlerdir.Geçmişi bu sayede görürler.


insanda gorme olayı nesnelere carpan ısıgın retinamızdan girip gorme merkezine ters dıserek burdaki sinirler
sayesinde duz bir sekilde beyne iletilmesidir yani ısıksız ortamda hicbirsey goremeyiz.
dolayısıyla ısık neslererin birer yansımasıdır eger bir masaya sarı ısık tutarsak masayı sarı olarak goruruz.
mavi ısık tutarsak o masa mavidir. ve mutlak dogru yoktur. cunku ısık belli bir hız sahiptir ve ısık demetleri.
yolda sapmalara ugrar buda masanın seklini, rengini, boyutunu degistirebilecegi için farklı goruruz. basit bir örnekle acıklamak
gerekirse gozkapagımıza hafif bastırırsak karsimizdaki nesneyi 2 tane goruruz ama oysaki orada 1 tane var ;)

ısık belli bir hıza sahiptir örn. gunes dogdugunda ısınlarının dunyaya ulasması 8 dk surer.
demek oluyorki gunes dogdugunda biz 8 dk gecene kadar goremiyoruz ama gunes halbuki karsımızda 8 dk sonra gunesi goruyoruz.
bu demek oluyorki belli bir yol var ve ısıgın belli bir hızı var yani hic birsey aynı anda olmuyor ısıgın gozumuze gelme mesafesi
bitiminde oluyor.

(ısık hızı= genesle dunya arsındaki mesafe / 8 dk)

bir ornek daha vermek gerekirse gokyuzundeki kucuk gorunen yıldızlar bize asırı uzak ve onun ısıgı dunyaya gelme suresini siz dusunun
yani su an gokyuzundeki yıldızlara bakınca 2000 sene belkide daha fazla sene onceki hallerini goruyoruz 2000 senede o ısık anca bize ulasmıs :)
birde bir cogu sonmus yıldızlardı her nekadar bize cok parlak gelselerde o 2000 sene onceki halleri.

simdi ısık hızından daha hızlı bir makine icat edip uzayın uzak bir noktasındaki gezegene yerlessek ve fatihin istanbulu fethinin (1453) sırasındaki
ısık demetlerinin uzayda yol aldıgını biliyoruz biz onlardan daha hızlı bir makineyle onların onune gecersek
ve buyuk bir buyultecle gelis yonlerine dogru bakarsak fatihin istanbul fethini canlı seyrederiz.

zaten ısık hızının asılmasının boyut degistirmek oldugu soyleniyor bilim adamlarınca
evet boyut degistirme cunku eger boyle bir seyi yaparsak farklı seyler goruruz (gecmisi)

islamda cinler ısık hızından daha hızlı varlıklardır bizimle yasarlar fakat goremeyiz cunku ısıgı yansıtmazlar.
onlar gecmisle ilgil, herseyi istedikleri anda goren varlıklardır.

ve gelecegi gormek imkansızdır (islam dinine gorede) cunku ısık henuz dogmadı bir nesneye carpmadı ve yol almıyor :)))
 
hayır. Geçmişi görmesi için IşıkHızında olması yeterlidir.Bahsettiğin varlıklar Kütleye sahip mi ?
Öyleyse ulaşırlar.Ulaşırsalar Zamanları Sonsuza genişler (v=c olunca Zaman genişliği sonsuz oluyor içinde hem Gelecek hem deGe.miş var zaten).Yapıları Ruh olduğu için (bildğim kadarıylar Soyut bişey.Yani Kütlesi yok)

Zaman Göreceliği ayrı bir konu ben bu Denklemi de sadece Sayının 0 a bölümünün vereceği sonuçları anlatmak için kullandım.Bu arada konunun Dışında olabilir.Özür dileyerek söylüyorum çünkü açtığım konu kilitlendi.Teller kopuyordu buna Yemin ederim neden bana inanmıyorsunuz.Gitarımı aldığıma pişman oldğumu belirttim.Aldığım Teller 1 milyonluk da değil Fenderin.Telelri Akord edebilecek kadare Zekaya sahibim.Köprüden sorun olabileceğini düşündüm sadece emin olmak istemiştim.(TEKRAR ÖZÜR DİLERİM).Gösterdiğniz ilgi için Teşekkür ederim...
 
ALLEINSTIME demiş ki:
hayır. Geçmişi görmesi için IşıkHızında olması yeterlidir.Bahsettiğin varlıklar Kütleye sahip mi ?
Öyleyse ulaşırlar.Ulaşırsalar Zamanları Sonsuza genişler (v=c olunca Zaman genişliği sonsuz oluyor içinde hem Gelecek hem deGe.miş var zaten).Yapıları Ruh olduğu için (bildğim kadarıylar Soyut bişey.Yani Kütlesi yok)

Zaman Göreceliği ayrı bir konu ben bu Denklemi de sadece Sayının 0 a bölümünün vereceği sonuçları anlatmak için kullandım.Bu arada konunun Dışında olabilir.Özür dileyerek söylüyorum çünkü açtığım konu kilitlendi.Teller kopuyordu buna Yemin ederim neden bana inanmıyorsunuz.Gitarımı aldığıma pişman oldğumu belirttim.Aldığım Teller 1 milyonluk da değil Fenderin.Telelri Akord edebilecek kadare Zekaya sahibim.Köprüden sorun olabileceğini düşündüm sadece emin olmak istemiştim.(TEKRAR ÖZÜR DİLERİM).Gösterdiğniz ilgi için Teşekkür ederim...


Konunun dışına çıktık burdan deilde ben sana gerekli cevabı pmden atiyim konu bölünmeden.. ;)
 
Bana sorarsanız sonsuzluğun yeri, bazı arkadaşlarımın kavradığı ya da kabullendiği gibi (Örneğin Bassmania) insan beyninin algılama kapasitesi dışında bi yerlerdedir; ve sonsuza kadar da bu yerini koruyacaktır.
Lise yıllarıma kadar sonsuzluk dünyayı dar etmişti bana; sonunda bu kanıya vardım ve huzura erdim.
Çünkü mantığım öyle söylüyor ki, algılamayı beceremediğim birşeyi öğrenmekten sorumlu tutulamam. Gerçi öyle sorumlu tutmaya çalışan bir güç de olmadı şu ana kadar, ama ne yaparsınız, insanevladı kendini mahkum etmeye bayılıyor...
 
Geri
Üst