canlı müzik cafelerde veya barlarda çalmak

slm ben 1 2 senedir kendi çapımda gitar çalarken bi karar aldım. başlıkta belirttiğim gbi bu tarz yerlerde akustik gitarla her telden türk şarkılarını çalmak istiyorum. bu işten anlayanlar veya bilgisi olanlara bi kaç sorum olucak

arşivde en az kaç şarkı olması gerekiyo ?

sesim fazla güzel değil peki bu mani olur mu yani cafelerfe sesin çok önemi var mı?
(çnkü belli başlı şarkıları söylediğiniz zaman artık makamı oturmuş oluyo yani söylesende olur söylemesende gibsinden)


sorduğum sorular herhangi bir yerdeki çalan gitarist bazında yani ortalama görüşlerinizi söylersenizde memnun olurum

saygılarımla...
 
bu tip yerlerde çalmak için ortalama gitar yeteneği ve ortalama bir ses yeterli ama notaları tam söyleyebilmen, insanları söylediğin şeyle rahatsız etmemen, gitarı düzgün çalman hatta düzgünün ötesinde güzel çalman lazım. hani öyle "gittim gördüm çaldım para kazandım" gibi basit bir şey değil.
çoğu kafe en az 2-3 saat sahnede kalacak şarkıcı ister. bu da iyisinden bi 30 şarkı demektir.
ama ciddi iştir onu söyleyeyim, neticede para kazanacaksın.
 
bu işin ciddisi de var uyduruğu da var. ilk başta tabii ki üst kalite bir yerden başlamayacaksın. kızılayda ya da tandoğanda kıyıda köşede kalmış bir yerde günlüğü 20 liraya başlayacaksın. bunun için düzgün çalman yeterli. tek gitar çalıyosun zaten "güzel" çalmak için yapabileceğin pek birşey yok, temiz çalmak dışında.

ondan sonra tek başına devam etmek istiyorsan; yanına bir md çalar koyup(hemen hemen bütün türkçe pop şarkılarının altyapılarını md formatında biryerden bulabilirsin) üzerine de klasik ya da akustik gitarlar solo fln atıcaksın, kafana göre zenginleştireceksin. o zaman gitarınla da birazcık(fazla değil ama) fark yaratabilirsin. bunu da dört dörtlük yaparsan alacağın para 100 liraya yaklaşır. ama eninde sonunda tatsız bir iş olarak kalacağını garanti ederim.

kötü ses yoktur. hani ekstra dolu güzel sesler vardır ama onun dışında; söylemeyi bilenler ve bilmeyenler vardır. "söylesen de olur söylemesen de" diye birşey yok.. her kelimeyi söyleyeceksin ve net, temiz söyleyeceksin. "makamı oturmuş" diye bişey de yok. bu lafla ne kastetiğini bile anlamadım. ama söylemeyi en çok mikrofon karşısında öğrenirsin. o konuda da fazla tecrüben yoksa, dediğim gibi 20 liraya çalarken yeterince öğrenirsin.
 
Detone olma yeter. Ayrıca en az 80 parça repertuarında olmalı ve giderek arttırılmalı bu repertuar. Yoksa arada bir düşen insanlara çalarsın. Millet sıkılır kalıcı olmaz. Ayrıca gelen bir istek reperturada yoksa hemen boş bir zamanda repertuara alınmalıdır. Barda çalıyorsan milletin zevkine göre çalıcaksın mecbur.
 
Geri
Üst