Hangi pedalı&prosesörü alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Pedallardan pek anlamıyorum. Genel olarak metalin her türünden çalan nir insanım. Elimde EHX Metal Muff var yanıma delay reverb compressor ve ek distortion pedalları almak istiyorum. Bana önerebileceğiniz bir set var mı ? Hatta Metal Muffı da satmayı düşünüyorum. Boss marka pedal seti alıp Boss bcb 60 ın içine koyup bir ömürlük set yapmak istiyorum. Cidden öneriye ihtiyacım var :)
Boss'tan oluşan bir setim var, birkaç farklı model girdi çıktı fakat distortion / overdrive türü tüm pedalları eq pedalı ile yönlendirebiliyorum hemen drive sonrasına bağlandığında. Belki kimileri için tercih edilen bir yöntem olmayabilir fakat bu şekilde basit bir overdrive pedalini metal müziğe yeter hale getirebilirsiniz
 
Merhaba,
Baştaki sorunuz delay, reverb, compressor vs. efekt pedalları idi sanırım ama olay distortionda takılmışa benziyor :)
Alacağınız pedallardan önce (burada kastım distortion, drive vs pedallarınızdır) ampliniz daha önemlidir. Hi-gain ya da hi-gaine yakın bir ampliniz var ise düzgün bir drive pedalı ile istediğiniz distortion tonuna daha sağlıklı ulaşabilirsiniz. Renk renk, çeşit çeşit mevcut bildiğiniz üzere. Distortion konusunda önceliğiniz pedalınızdan ziyade ampliniz olursa daha sağlıklı seçim yapabilirsiniz dolayısıyla.

Pedal konusunda (genel olarak müzik aletleri de diyebiliriz) bütçeniz sizin sınırlarınızı genel anlamda belirleyebilir. Zevkinize hitap eden malzeme kesin bulursunuz.

Eğer amplimden memnunum ya da o işe sonra bakacağım diyorsanız;

Distortion pedalı için;
Boss pedalları gayet güzel. Buffered bypass kullanır. Ama ds-1, ds-2, mt-2 vs bir takım yaygın kullanım gören pedalları var.
Boss'tan başka olarak, İbanez Tube King başarılı evet ama daha başka bir şey de olabilir derseniz; Blackstar HT-DistX, Blackstar HT-Metal
lambalı pedallardır.
Daha da butik olsun, acayip bir şey olsun derseniz; Bu sitede bir arkadaş halen satıyor, Strymon'un eski hali Damage Control'un Demonizer pedalı sizin için güzel bir alternatif olabilir. (Bu pedal iki adet 12AX7 lamba kullanır, 300 Volt'da çalışır.)
Yok lambalı olmasın ama butik olsun derseniz; güzel yurdum insanı Rock Fabrik adlı bir şirket kurdu, canavar gibi bir distortion pedalı yaptı Mind Abuse diye, çok başarılı.

Sonuçta acele etmeyin deneyin kendi amplinizin muadili ya da eşi olan bir ampli eile beraber.

Delay pedalı için;
Milyon tane seçeneğiniz elbette mevcut. Dijitalinden analoğuna, bucket brigade çiplisinden başka çip estlisine, tape delayinden (burdan kastım gerçekten kaset kullanan modeller)modülasyonlusuna... Ha güzel ve alınabilir modeller olarak;
Elbette Boss'un dijital delayleri seçenekler arasında,
Başkaca hatta daha iyi olabiliecek seçenekler ise mesela analog olarak Seymour Duncan Vapor Trail, T-Rex Reptile 2, T-Rex Replica,
Mxr Carbon Copy, Malekko Ekko 616 ve 616 Dark, Wampler Faux Delay, Strymon El Capistan, Empress Tape Delay (bunun adından o kadar emin değilim) ve daha bir sürüsü...

Reverb predalı için;
Çok bir şey diyemeyeceğim bu konuda. Sadece Digitech Polara'yı ve MXR Reverb'ü biliyorum. Bunlar güzel. Tabii Strymon Big Sky falan filan
onlara girmiyorum.

Compressor pedalı için;
Bu pedal tipine, eğer evde kullanacaksanız, şahsen çok şüpheli yaklaşın derim. Zira tonunuzda değişiklik yaratacağı kesin olmakla beraber yarattığı etki size çok uymayabilir.
Öte yandan, özellikle lambalı ampli ve lambalı dirve-distortion (distortion pedalınızdaki lambanın gerçekten yüksek voltajda "plate current"a sahip olduğunu kabul ederek) pedalı kullanıyorsanız, o takdirde zaten belli oranda bir "tube conmpression"a sahip olacaksınız. Öte yandan Eq pedalı da kullanıyorsanız; bu pedal da mevcut kompresyonunuza katkıda bulunacaktır. Dolayısıyla alacağınız bir Compressor pedalı sizin tonunuza istediğiniz katkıyı sağlamaya da bilir.
Kocaman amplide kullanıyorum, canlı performansta kullanıyorum derseniz o zaman keyfinize göre kullanabilirsiniz tabii. (Buradaki esas olay sizin zevkinizdir her zaman)
Kompresör pedalı olarak önerebileceklerim; MXR Studio Comp veya Bass Compressor (Bu iki pedal birbirinin aynısı olup sadece isimleri ve görünüşleri değişiktir), Keeley Compressor Pro (Adından tam emin değilim şu an ama simsiyah bir pedal), bir de EHX Blackfinger (Bu pedal lambalı compressor pedalıdır)

Son olarak, almayı düşündüğünüz pedal türleri arasında göremedim ancak Chorus, Eq ve Wah pedallarını atlamayınız.

Eq pedalı metal için size çok yardımcı olabilir. Kimi arkadaşlar amplilerinin önünde bir ve fx loopta bir tane daha olmak üzere iki adet dahi kullanırlar. Eq pedalı ile sololarınız için başka bir renk yakalayabileceğiniz gibi, normal gitar tonunuzun ince ayarlarını da yapabilirsiniz.
Bu konuda, Boss GE-7,MXR 10 Band EQ, Dan Electro Fish and Chips ve daha da abartılı bir şey isterseniz (-ki bir başka arkadaş yine bu sitede satıyor) Empress Para EQ çok güzel seçeneklerdir.

Chorus pedalı konusunda;
Distortion ile kullanırsanız şahsen çok acayip şeyler ortaya çıkabiliyor. Deneyiniz :)
Çok kullanışlı bir efekt o nedenle düşününüz lütfen.
Delay gibi bir çok marka ve model mevcut. MXR Analog Chorus, MXR Stereo Chorus, Boss CH-5, CH-1, CH-2...bunlardan bazıları. Bence hepsi ayrı tat, o nedenle deneyiniz.

Wah pedalı konusunda;
Kullanır mısınız bilmem. Switchli ve switchsiz olarak çok genel bir ayırıma gidersek;
Switchliler için; MXR Crybaby serisi haricinde, MXR CAE Wah ve Xotic RW-1 bence en iyi seçeneklerden birisi.
Switchsizler için; Morley markasının wahlaı, T-Rex Gull ve Shafter, metal müzik çalıyorum dedşğiniz için Rocktron Black Cat Moan (bu pedal switchli de olabilir tam hatırlamıyorum).

İşte böyle...umarım size yararı dokunur. Son kur durumlarıyla fiyatlar aldı başını gitti tabii ama keyifle çalacağınız bir şeyler kesin var. İyi günler.
 
Gitar > tuner > tonu sıkılaştırmak için overdrive > wah > noise gate -> amfi girişi

Amfi send > chorus > phaser/flanger > delay > reverb > eq > amfi return

Benim setup bu şekilde. Kullandığım tek Boss pedal noise gate NS2. Boss'un kullanabileceğim diğer pedalları Boss DD-6 veya DD-7 Delay, CE-5 Chorus. Bunlar dışında Boss kullanacağımı sanmıyorum. Boss bence 20 yıl öncenin başarısını hala yaşayan bir firma ve şuan çok daha iyi alternatifler var.
 
Evet beyler pod hd 500 aldım. Söylendi söylendi almadı demeyin diye paylaşayım dedim :)
IMG_20170215_203508_129.jpg
images.jpg
 
Sirf warp ve twist ozelligi icin DD-20 almistim. DL4 almazdim, hep sorun yaratabilen bir alet. Adaptoru dert, switchler cabuk bozuluyor. Ve sinyali otomatikman 4db kirpiyor. Sadece MIDI icin de Flashback alinmaz. Boss da stereo kullanacaksaniz, cift output kullanildiginda gurultu yapabiliyor. Iclerinden en kolay satilabileni de Flashback. Ama gonlum DD-20 diyor. Calistigin BPM'i gostermesi ve preset gecislerindeki kolaylik acisindan severim.
 
Geri
Üst