Arkadaşlar merhaba,
Pre amp ve power amp lambaları hakkında merak ettiğim bir çok şey var. Bunun üzerine internetteki kaynakları okumaya çalıştım. Ancak netleştiremediğim kısımları burada tartışmak istiyorum. Eminim benim gibi merak eden bir çok arkadaş vardır.
Pre amp lambaları ile başlıyorum,
Mesa'nın amfilerine bakalım;
Mesela Mark V'de 7 adet
Roadster/Roadking'de 6 adet
Dual/Triple Rectifier'da 5 adet pre lambası var.
Engl'lara bakalım;
Savage'de 5 adet
Blackmore'da 3 adet
Fireball/Powerball'da 4 adet pre lambası mevcut.
İlk soru, amfilerin dizaynında kullanılan pre ve power lamba sayıları neye göre belirleniyor ? Mesela Mark V gibi 3 kanallı bir amfide her kanalın kullandığı pre amp lambaları mı var ? Yoksa her kanal hepsini kullanıyor mu ? Pre lambasının çok olması mı albeniyi arttırır mı ?
Power amp lambalarına gelelim. En merak ettiğim kısım.
Yine aynı sıradan sorayım.
Mark V 4 adet 6L6 - 90Watt
Roadster 4 adet 6L6 - 100 Watt
Roadking 2 El34+4 6L6 = 6 adet 120 Watt
Triple Rectifier 6 adet 6L6 - 150 Watt
Dual Rectifier 4 adet 6L6 - 100 Watt
Savage 2 adet 6550 - 120 Watt
Blackmore 4 adet 5881 - 100 Watt
Fireball/Powerball 4 adet 6L6 - 100 Watt
İkinci soru, Power lambası sayısı dizaynda neye göre belirlenir ?
Mesela Triple Rectifier ve Road King 6 adet Power lambasına sahip. Bunlardan biri 150 diğeri 120 Watt, Savage de 120 Watt ama 2 adet Power lambası var. 2 adet power lambası ile kabini sürmek ile 6 adet ile sürmek ne gibi farkları ortaya koyar tonal anlamda ?
Amacım 6L6 mı yoksa KT77 mi tartışması değil de, amfi alırken lamba sayılarını nasıl yorumlayalım onu belirlemek.
Saygılar,
Pre amp ve power amp lambaları hakkında merak ettiğim bir çok şey var. Bunun üzerine internetteki kaynakları okumaya çalıştım. Ancak netleştiremediğim kısımları burada tartışmak istiyorum. Eminim benim gibi merak eden bir çok arkadaş vardır.
Pre amp lambaları ile başlıyorum,
Mesa'nın amfilerine bakalım;
Mesela Mark V'de 7 adet
Roadster/Roadking'de 6 adet
Dual/Triple Rectifier'da 5 adet pre lambası var.
Engl'lara bakalım;
Savage'de 5 adet
Blackmore'da 3 adet
Fireball/Powerball'da 4 adet pre lambası mevcut.
İlk soru, amfilerin dizaynında kullanılan pre ve power lamba sayıları neye göre belirleniyor ? Mesela Mark V gibi 3 kanallı bir amfide her kanalın kullandığı pre amp lambaları mı var ? Yoksa her kanal hepsini kullanıyor mu ? Pre lambasının çok olması mı albeniyi arttırır mı ?
Power amp lambalarına gelelim. En merak ettiğim kısım.
Yine aynı sıradan sorayım.
Mark V 4 adet 6L6 - 90Watt
Roadster 4 adet 6L6 - 100 Watt
Roadking 2 El34+4 6L6 = 6 adet 120 Watt
Triple Rectifier 6 adet 6L6 - 150 Watt
Dual Rectifier 4 adet 6L6 - 100 Watt
Savage 2 adet 6550 - 120 Watt
Blackmore 4 adet 5881 - 100 Watt
Fireball/Powerball 4 adet 6L6 - 100 Watt
İkinci soru, Power lambası sayısı dizaynda neye göre belirlenir ?
Mesela Triple Rectifier ve Road King 6 adet Power lambasına sahip. Bunlardan biri 150 diğeri 120 Watt, Savage de 120 Watt ama 2 adet Power lambası var. 2 adet power lambası ile kabini sürmek ile 6 adet ile sürmek ne gibi farkları ortaya koyar tonal anlamda ?
Amacım 6L6 mı yoksa KT77 mi tartışması değil de, amfi alırken lamba sayılarını nasıl yorumlayalım onu belirlemek.
Saygılar,