Ev Stüdyosu Kurma Konusunda Cahil Bir Insanı Aydınlatır Mısınız?

Değerli büyüklerim ve sevgili küçüklerim merhabalar,

Yakın bir zamanda uygulamayı düşündüğüm bir projem var ve bu konuda sizlerden yardım talep etmekteyim.
Ses izolasyonu problemi yaşamayan, 5x5m gibi bir odaya bir stüdyo kurmak istiyorum. Stüdyo dediysem öyle profesyonel kayıt stüdyosu falan değil, arkadaşlarımla boş zamanlarımızda çalıp eğlenebileceğimiz bir yer. Nasıl ki Taksim veya Kadıköy'de gidip çaldığımız orta düzeydeki stüdyolar varsa ona benzer bir yer.

Girişi yaptıktan sonra gelelim asıl meseleye. Dediğim gibi sizlerden almak istediğim bilgi ses yalıtımı veyahut ses kaydı değil. Asıl istediğim bilgi mixerler ve hoparlörler ve de haliyle bunların bağlantıları (kablo vs).

Kendi gitarım ve anfimi kuracağım, bateri de gelecek. Hadi diyelim ki bir de buraya bass amfisi de geldi. Peki hoparlör işi? O ne olacak? Genelde gittiğimiz stüdyolarda bulunan iki adet (fiyata göre 3 de olur) kule hoparlör sistemi olmasını düşünüyorum.

'Göreceli olarak' cüzzi bir miktara, mesela 1500-2000 TL gibi bir bütçeye bu ekipmanlar alınabilir mi? Alınırsa hangi markalar olabilir. Olursa nasıl bir kalite yakalanabilir?
Özellikle baterinin elektronik olduğunu var sayarsanız sevinirim. Amfimi de sahip oldum SM-57 ile mikrafonlayacağım.

Derin ve ulvi bilgilerinize ihtiyaç duyar, şimdiden teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim.

Not: Aklınızda bir fikir oluşturması açısından hayal ettiğim yere benzer stüdyoların bir iki fotoğrafını ekte iletiyorum.
Not 2 : Olur da projeyi gerçekleştirebilirsem hepiniz çalmaya ve çaya davetlisiniz :)
 

Dosyalar

  • upload_2016-2-24_18-22-42.png
    upload_2016-2-24_18-22-42.png
    82.8 KB · Gösterim: 250
  • 2.jpg
    2.jpg
    210.9 KB · Gösterim: 252
  • 534779_267140306723303_1640227329_n.jpg
    534779_267140306723303_1640227329_n.jpg
    144.6 KB · Gösterim: 453
  • prova-studyolari-2.jpg
    prova-studyolari-2.jpg
    41.9 KB · Gösterim: 497
Hocam öncelikle amfileri mikrofonlama ihtiyacınızı pek anlamlandıramadım kayıt mevzuları yoksa, öyle bir ortamda gayet yeterli gelecektir resimdeki boyutlarda amfileriniz varsa. Davula da böyle bir planınız yoktur diye umuyorum. Çünkü bulunduğum stüdyoların hiçbirinde ben de ihtiyaç duymadım. Sadece mikrofonlar bir mixere gider oradan çıkan da kolonlara dağılır bunların yerleşimi önemlidir. Onun için de çok aşırı kanala sahip miksere ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.
Davul + amfiler + mikrofon elinizde olduğunu varsayarak mikrofonunuz için bi xlr kablosu, bunu gireceğiniz bir mixer, ve bu mixerden çıkacak 2 kolon fazlasıyla yeterli olacaktır bence. Ama marka model önerecek bilgim yok malesef, onu daha yetkili abilere bırakayım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Oncelikle cevap için teşekkür ederim. Şöyle ki hoparlörleri isteme sebebim;
1- davulun elektronik olması.
2- belki çoğu kişiye saçma gelebilir ama tamamen kendi tatminimden kaynaklanan amfimden çıkan sesin odanın birden fazla noktasindan çıkmasını istemem. Stereo gibi düşünebiliriz bunu diye düşünüyorum.

Biraz araştırma yaptım ve su sonuçlara vardım. Yanlışım varsa lutfen düzeltin.
Iki ihtimalim var;
1- pasif kolonlar + mixer
2- aktif kolonlar (mixersiz de olur)

Hangisini kullanmak daha iyi olur sizce?
 
Estağfurullah hocam ne cahilliği ben de kayıtlar provalar sırasında gözlemlediğim kadar konuşuyorum. Mixer dedikleri aletin üstünde her kanala girilen seslerin ayrı ayrı yükseklikleri, emin olmamakla beraber ekolayzr ayarları bulunmaktaydı.

Şöyle anlatayım şimdi siz mesela amfinizdeki kusursuz ayarınızı buldunuz ama davulla bassla beraber çok çıkmıyor sesi, amfiden açsanız ton değişiyor o vakit miksere girer, mikserden yükseltir veya davulu bassı kısar o kolonlardan daha "dengeli" bir ses alırsınız. Veya elektronik davulu sisteme girdiniz aktif monitör mikser yok, çalışma prensibini bilmiyorum da geleni veren bir sistem canlandı aklımda bu yüzden vokal gitar ne geliyorsa ayarları onların üstünden yapıp istediğiniz kalite olmadan duymuş olursunuz.

Distortionlı mevzularda amfiyi kısınca üstleri çok hissedememe çok açınca da aşırı bir yırtılma sıkıntısı yaşarım ben mesela bu yüzden sahne ve ev tonlarım farklıdır, sahneye amfimi koyduğumda monitörlere verilirken yapılan müdahaleleri göz önünde bulundurarak ona göre şekillendiriyorum orada da mixerden tatmin eder hale getiriyorlar.

Pek laf salatası oldu, uzun lafın kısası mixeriniz olursa hem tonlarınız daha kontrollü ve istediğiniz gibi olur hem enstrümanlar arası ses yüksekliğini kontrol edebilirsiniz hem de eq özelliği var ise o cümbüşte her enstrümanı daha da karakterize edebilirsiniz, atıyorum bass gitarın bass frekansları gitarı çok boğuyordur siz daha kemik ve midli bir bass istiyorsunuzdur, amfinizde yapılabilecek herşeyi yapmışsınızdır, onun üstüne bir de mixer ayarı çekilebilir.

Ama tekrardan belirtiyorum ben sadece kendi gözlemlerimden yola çıkarak konuşuyorum herhangi bir eğitimim ve kapsamlı bilgim yok malesef, şimdi biri çıkıp "tamamen yanlış yönlendiriyorsun bu işin doğrusu budur" deme ihtimaline karşı siz yine birkaç kişinin görüşüne daha ilgi gösterin.
 
2000 lira bütçe ile yapamazsın gibime geliyor. Davula güçlü aktif mönitör lazım pahalı ( thomann da ucuz gerçi ) . Gitarı kabine bağlayacaksan zaten deli ses birde ekstra monitör olsun diyorsun. İstersen sen gitar çal arkadaşların dinlesin zira seslerini duyurmaları zor olabilir.
 
Kulaklık anfisi ile herkes kulaklığı takıyorsa kendini ve diğer enstrumanları rahatlıkla duyar...akustik yalıtım vs bilginiz yoksa kara düzen bir yalıtımla seslere abanıp kaos yaratmanız daha muhtemeldir...bizde kulaklık anfisiyle çalışıyoruz ondan önerdim...dışarı sadece taka tuka elektro davul sesi ve varsa vokalin sesi çıkar...
 
Kulaklık anfisi ile herkes kulaklığı takıyorsa kendini ve diğer enstrumanları rahatlıkla duyar...akustik yalıtım vs bilginiz yoksa kara düzen bir yalıtımla seslere abanıp kaos yaratmanız daha muhtemeldir...bizde kulaklık anfisiyle çalışıyoruz ondan önerdim...dışarı sadece taka tuka elektro davul sesi ve varsa vokalin sesi çıkar...
Böyle söyleyince daha iyi anladım. Şu an mantıklı geldi tüm enstrumanların ve vokalin sesi kulaklığa alınırsa gayet iyi olur
 
Geri
Üst