effektler ve açılımları

T

tolivetodie

selam herkese..pek cok yerde gitar prosesörleri ve pedalları goruyoruz(goruyorum) ama bu aletlerdeki effektler ve ne işe yaradıkları hakkında pek az bil gi sahibiyim:) bilgi sahibi arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim..
 
burda tartisin o zaman yeni basşlık atilmiş konusalim arkadasim sende hangi efeği bilmiyosun soru sor birazda sayfa şenlensin OD efekti nerde kulanilir ne işe yarar ben başlatim bari:D
 
preamp
gitardan gelen zayıf sinyali kontrol edilebilir şekilde güçlendiren devredir.
fuzz/distortion
bu efekt gitardan gelen düzgün sinyali bozar ve ampliye yollar.Bunu pream'a fazla yük bindirerek yapar.Sesi bozacak bir çok devre olduğundan hepsinin ürettiği sesde farklı olur örneğin bir transistörlü ampliyle lambalı ampli sesi farklı işleyip farklı tonlar yaratır.
overdrive
bu efekt distortiondan çok farklı değildir aynı mantıkla çalışır. distortionlara göre daha yumuşak bir yapısı vardır
commpressor
gitardan gelen alçak yada yüksek sinyali birbirine yakın seviyeye getirir. yani alçak ve yüksek sinyali birbirine eşitlemeye çalışır.
Expander
commressor'un tam tersidir yüksek sinyali daha çok yükseltir alçak sinyali daha çok alçaltır.
Limiter
commressorlere çok benzerler ve aynı prensibde çalışırlar ancak limiter belirli bir sinyalin üstündekileri işler. eğer sinyal belirli bir seviyenin altındaysa hiç bir değişilik yapmaz.
Tremolo
gitardan gelen sinyali belirli bir seviyede sürekli arka arkaya azaltıp, yükselten efekttir.
noise gate
efekt kullanımından kaynaklanan dip gürültüsünü yok etmeye yarayan devredir.
Wah
bu ekeft bir potansiyometreye bağlıdır. bu potans. frekansı ayarlanabilir bir filtre devresini kontrol eder. bu filtre devresi gitardan gelen sinyali. işleyerek yanlızca bazı seviyedeki sinyalin geçmesine izin verir. pedala bastığınızda filtre yüksek frekans üretir, ayağınızı kaldırdığınızda da alçak seviyede frekans üretir.
Phaser
türkçesi faz kaydırıcıdır. orjinal sinyal ile bu sinyalin fazı kaydırmış şekilde üst üste bindirerek ampliye gönderir. böylece hareket eden hoparlör efekti yaratırlır.
Equalizer
sesin belirli frekans bölgelerini artırıp azaltan ve böylece daha kullanışlı ton kontol sağlayan efektir
chorus
sesin gecikme süresi 15-25 ms. arasında tutulursa aynı anda birden fazla ensturman çalıyormuş etkisi yaratır. buda koro efektidir.

efektler hakkında geniş bilgi almak isteyen ö.m. atsın
 
Geri
Üst