İlk kez sahneye çıkacak olan birisine tavsiyeleriniz

merhaba arkadaşlar 15 tatilden sonra ciddi anlamda canlı müzik sektörüne ilk adımı atacam bikaç tecrübem olmuştu ama feci şekilde karizmayı çizmiştim
mesela sahneye ilk çıktığımda gitarı elime alıp çalmaya başlamıştım ama gitarı akord etmeyi unutmuştum.. :? ve gerçekten o an yerin dibine girmek istemiştim :oops: vsvs

evet arkadaşlar.. yanlış akor bastığınızda yere düştüğünüzde çalamadığınız parça olduğunda .. ne yaparsınız başınızdan nasıl olaylarr geçti .. sahnede ne yapmazsınız (ne yapmak istemezsiniz ) ne yaptığınızda alkış alırsınız aranızda bu işi ciddi anlamda yapanlarınız vardır bu tür olaylar başınıza geldiğinde ne yaptınız da paçayı sıyırdınız
 
olan olmuş bas gaza derim :) hiç bozuntuya verme , bazıları hatadan sonra aptal gibi gövde gösterisi falan yapıyor ama bunlara gerek yok steve vai,john petrucci bile yanlışlıklar yapabiliyor.alkış almak istiyorsan ortama göre parça çalman yeterli.
 
grup arkadaşlarınla aranızda öyle bir uyum olsun ve şarkılarınızı öyle iyi bilin ki, biriniz şaşırdığında diğerleri bozmadan devam edebilsin. ilk şart bu.
bireysel hata yapan da hatırladığı yerden devam etmeli. sonuçta insanlık halidir bu iş hatasız olmaz kolay kolay.
yere düşersen (ve benim gitaristim gibi omzunu çıkarmazsan) yerde çalmaya devam edebilirsin. işte orda alkış alırsın. gene de çok keyifli bir deneyim olacağını söyleyemem :)
 
abi ben ilk kez sahneye çıkacağım zaman bana daha önce sahneye çıkmış olan bas gitaristim seyircileri salatalık tarlasındaki salatalar gibi düşün demişti hiç unutamam. bence bi dene
 
agmedcaliskan demiş ki:
abi ben ilk kez sahneye çıkacağım zaman bana daha önce sahneye çıkmış olan bas gitaristim seyircileri salatalık tarlasındaki salatalar gibi düşün demişti hiç unutamam. bence bi dene

İlk defa bu kadar ilginç bir yaklaşım gördüm.
 
ilk sahneye çıktığımda gruba gireli 3 gün olmuş tu ne çalcağımı bilmeden çıkmıştım ve başıma migren ağrıları girmiş ti ne yapcam diye konserde kulakdan allah ne verdiyse çalmıştım,ama heyecandan ölmek üzereydim konserden inerinmez seyircileri yararak koştum ve dışarıya çıkıp büütün duvarlara kusmuştum :D o günden sonra sahnede hiç bi sıkıntı yaşamadım hatta gitgide sahne performansı denen olay oturdu. ondan sonrada hiç sıkıntı çekmedim . parçalarını iyice çalış en iyisine yaptığına inan eger sahnede ezik durmak istemiyosan yada öyle düşünüyorsan imaj açısından bi kaç bişiyler yap bazen iyi hisettirir onun dışında bi kaç figür çalış :D konserde şuğursuz hareketler yapıp komik duruma düşmemek için :D bi kaç konsere hiç bişeyin kalmaz yeni sahneye çıkcaklara ögüt vermeye başlarsın benim gibi :p

bunun dışında şu saltalık olayını ben ünideki sunumlarda deniyim bari insanın eli ayağı birbirine giriyor bütün bölümün önünde konuşma yapınca :D
 
KaRaBaSH demiş ki:
yere düşersen (ve benim gitaristim gibi omzunu çıkarmazsan) yerde çalmaya devam edebilirsin. işte orda alkış alırsın. gene de çok keyifli bir deneyim olacağını söyleyemem :)

hayır yerde devam etmek cok keyifli bisey.. keyifli olmayan karabash gibi sorumsuz arkadasların olayın ciddiyetini anlayamayıp backstage te kıvranan insan icin seyirciye "nereye gitti bu goren varmı?" diye sorması.. :)

omuz cıkınca gercekten cok buyuk acısı var.. ama cok keyifli.. ayrıca yaklasık 20 saniye (kolun hareket ettiremeyecek kadar acı verene kadar) cıktıgını anlayamıyorsunuz ve devam ediyosunuz.. sonrası kotu biraz ama olsun.. deneyimlerime dayanarak eger benim gibi dengesizseniz gece saati kırık cıkık elektrik carpması durumlarına karsı etraftaki hastahanleri belirleyin :) bi cıktıgını dusundugunuz kolunuzu boynunuzdan yada diger omzunuzdan destek alarak sabitleyin yoksa sizi bir yere tasıyomaıyolar.. ayaga kalkamıyosunuz kolunuza otururken bacaktan destek alırsanız :)

aslında bu gibi kazaları iyiye cevirmek onemli.. ahah nasıl dustum lan diye kendine yerde calmaya devam ederken gulmeye baslarsan alkıs bile alıyosun.. seyirci eglenmek icin orda.. az biraz rezil oluyosun ama.. :)
 
İlk sahneye çıktığımda seyircilerin çoğu tanıdık ve ortam sıcak olduğu için pek zorlanmamıştım.

Kasıcı şarkılar vardı, ama konser zamanına kadar sıkı stüdyo çalışmaları yaptık. Yeterli çalışma olamdan sahneye çıkmayı tavsiye etmiyorum. Hatta hiç bi grup beni yeterli çalışma olmadan sahneye çıkartamaz. Stüdyoda oturmayan şarkı görürsen konser öncesi ya şarkıyı iptal edin ya konseri..

İlk sahnemde sıcak ortam demiştim, olayı abarttım da sanırım, seyirci arkadaş pamuk helva uzatmıştı onu yemiştim, bıyık gibi kalmıştı ağzımın üstünde kocaman, noel baba gibi Pink Floyd çalmıştım :D

Ama seyirciye karşı kasıntı ve ukala olmak eksi puan. Seyirciye karşı şebek olmak eksi puan. Sıcak ve oturaklı olmak yeterli bence.

Yanlış çaldığın yerde hatırlayana kadar doğaça gir. Bu yüzden şarkıların tonunu ezberle, o tondan doğaç yap. Miminor şarkıya famajor çalma mesela.. Akorların içinde en baskın olanı belirle unuttuğunda ona yüklen... Unuttuğun farkedildiğinde yüzünü buruşturma, ufak bir gülümsemeyle seyirciye tek kaşını kaldır mesela, unuttum da nolmuş yani tadında :)

Sahne büyükse kullanmayı tavsiye ediyorum, koş ordan oraya.

Prizlerin toprak sorununu da göz önüne alarak grup elemanlarına dokunma hatta seni toprak hattı kıvamına getirecek beton vs şeylere de dokunma..

Düşmeyi anlamıyorum sahne de yani gözümde canlanmıyor neden olabileceği, kalinka mı oynuyorsunuz :) Ama başına gelebilir tabi, bozuntuya vermemek dalga geçilmesine neden olur, bence de gülmek ve çalmaya devam etmek iyi olacaktır. Bu yüzden yürürken kablolara dikkat. Takılabilir ya da çıkartabilirsiniz.

Sahnenin iyi monitörlenmiş olmasına dikkat edin, birbirinizi duyun ki biri soloya geçtiğinde öteki şarkıyı bitirmesin :) Ya da kardeşim paraya kıyın birer monitör kulaklık alın :shock:

Her barın tonmaister'ına güvenmeyin, alın gitarınızı sahneden inin soundcheck'te seyirci bölümünden sesi inceleyin... Ama tonmaister'a karşı ukalalık yapmak da mort edebilir adamı, ama genellikle garsonu oturttuklarından oraya mecbur yani müdahele..

Saheden önce, tedirginsen ve heyecan varsa, hiç içmemeni öneriyorum. Sürekli sahneye çıkan adama az içki bir şey yapmaz da, o hyecanın üstüne çalmanı engeller. Ha punk yapıyorsan durum değişir, çalmanı engellese de bir şey farketmez :D

Şarkının alkış almaması da sahnede olumsuz etkilememeli bence. Ben konserde çaldığım şarkıların hazzından alkışı umursamamıştım bile. Ki oradaki seyirciye hitap etmeyen şarkılar seçmiştik ama göze alarak, çünkü müzikal tatminiyetimiz içindi konser :) Alkış şart değil, sen çaldığından zevk al. Aksi durumda zaten seyirci için repertuar hazırlayacaksın, o kafayla kimse de alkışlamamazlık yapmaz :)

Şimdilik aklıma gelenler...
 
cevap yazan arkadaşlarıun hepsine teşekkürlerimi sunuyorum gerçejkten çok güzel şeyler yazmışsınız peki biri peçeteye parça yazıp o parçayı istek olarak isterse ve ben o parçayı bilmiyorsam acaba ozaman ne yapabilirim
 
İstediği şarkıyı söyleyen gruba ait herhangi bir başka bildiğin şarkı olabilir.

Aynı tarzda başka bir şarkı olabilir.

Kibarca, maalesef istek çalmıyoruz arkadaşlar gibi bir şey söylenebilir.

Ama genellikle konserlerde istek yapılmaz zaten.

İstek yapılan bir ortamda program yapacaksan zaten repertuar epey geniş olmalı. Orda da yapılan istek yoksa sende işte dediğim gibi yapabilirsin :)
 
dragonforce dan sam totman in düştüğü ve akorunun bozulduğu bu video aklıma geldi...eleman zıplarken basscıya takılıp düşüyor ve parçanın sonuna kadar iğrenç bir şekilde akordu bozuk çalıyor...neler var neler kendimizi hiç üzmeye değmez klipteki karizmadan eser yok mesela bu adamlar canlı performansta tam bir rezalet...:)

http://www.youtube.com/watch?v=oii1EF7DnFM
 
gurkanisevic demiş ki:
dragonforce dan sam totman in düştüğü ve akorunun bozulduğu bu video aklıma geldi...eleman zıplarken basscıya takılıp düşüyor ve parçanın sonuna kadar iğrenç bir şekilde akordu bozuk çalıyor...neler var neler kendimizi hiç üzmeye değmez klipteki karizmadan eser yok mesela bu adamlar canlı performansta tam bir rezalet...:)

http://www.youtube.com/watch?v=oii1EF7DnFM
bu grupta soldaki eleman herman li olsa gerek
 
Geri
Üst