İnceleme Harley Benton Diy Single Cut Kit Gitar

selamlar

bir arkadaşımı gaza getirdim (aslen davulcu) ve ona thomann'dan bir single cut (les paul tipi) kit gitar getirttik..
sonraki tüm aşamalarını yapacağımı vaad etmiştim.. bu girişte ufak tefek değerlendirmeler ve yapım aşamalarını anlatıcam ilgilenebilecek kişiler faydalansın diye..

kit harley benton tarafından yapılmış thomann'dan gelme bir kit.. yaklaşık bedeli kargo dahil 100€ civarı..
http://www.thomann.de/intl/harley_benton_electric_guitar_kit_lpstyle.htm
gövdesi basswood (ıhlamur), sap maple (akçaağaç) ve klavyesi rosewood (gül ağacı)..
ahşap kısımları vernikli olarak geliyor, isteyen naturel de kullanabilir.. topla ve çal tipi bir gitar boyayla uğraşmak istemeyen için..
gitarın ağaç deseni oldukça güzeldi, ama arkadaş siyah istediği için boyamaya karar verdik..
ilk hali şuydu:
IMG_0250.JPG IMG_0252.JPG IMG_0254.JPG IMG_0255.JPG IMG_0258.JPG IMG_0260.JPG

gövdede ufak tefek darbeler ve çizikler vardı.. boya için astar kullanınca bunları bayağı kapatabildim..
ön yüz (top) carved ve müthiş pürüzsüz bir zımparalama işleminden geçmişti (ufak darbeler hariç), ha keza sap ta..
gitarın yan ve arka yüzleri göreceli daha pürüzlü çıktı.. buralara ince zımpara yapmaya kasmamışlar pek.. arkadaş da çok sallamadığı hatta ahşap dokusunun görülmesinden hoşlandığı için ben de kaba bir zımpara yapıp bıraktım.. top ve head stock'ta ise parlak ayna gibi bir görüntü istiyorduk..
zımpara işi devam ederken (çok değil top ve hs'ta 600-800-1000-1200 ince bir zımpara, arkada ve yanlarda 400-1200 arası) boya seçtik..
daha önce 3 gitar boyamıştım akrilik ile, bu kez selülozike geçmeye karar verdim.. akrilike göre daha çabuk kuruması öncelikli nedeniydi..
akçalının selülozik spreylerinden kullandım.. astarı sitelerde spreye bastırdım.. boya ve verniği akçalının hazır spreylerinden kullandım (parlak siyah boya ve parlak vernik)..

önce headstockta denedim:
IMG_0262.JPG IMG_0271.JPG IMG_0272.JPG
sonra birkaç kat daha ve vernik ve sonra arkadaşımın isteği üzerine aşağıdaki stormtrooper decali;
IMG_0279.JPG IMG_0305.JPGIMG_0287.JPG IMG_0288.JPG IMG_0289.JPG IMG_0290.JPG

fakat hızlıca farkettik ki printerlar beyaz basmıyor.. krem denedik o da olmadı.. sonra komple decalden vazgeçtik..
sap bittikten sonra spiral ve süngerle buffing deneyeyim dedim (hep elle yapıyordum ilk kez spiral denemeye karar verdim) ve hs'un içine ettim;
IMG_0311.JPG

spiral ne varsa kazıdı.. biraz zımpara tekrar boya ile kurtarmaya çalıştım ama iz kaldı;
IMG_0313.JPG

böylece sapı komple zımparalayıp yeniden boyadım.. yeniden vernikledim.. kuruyunca buffing öncesi 1500-2000-3000 zımpara geçtim ve dyo pasta ve cila ile buffingi bitirip kenara koydum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
sonra gövdeye başladım.. zımpara ve sonra astar;
IMG_0274.JPG

sonra 3-4 ince kat boya;
IMG_0276.JPG IMG_0277.JPG IMG_0280.JPG IMG_0282.JPG IMG_0284.JPG IMG_0285.JPG IMG_0286.JPG
bu arada söylemeyi unuttum ama farketmişsinizdir, gitarda binding olduğu için bunları bantladım.. ama çok uğraştırdı (alüminyum bant), tekrar yapacak olsam ya bantlamam kazırım ya da kağıt tipi masking tapelerden kullanırım (ki onlar da içine boya geçirebiliyor.. kazımaktan kaçış yok yani).. arka tarafta potans yuvası kapağı kenarında ufak bir hata yaptım, neyse ki arkadaşım önemsemedi pek..

vernik öncesi zımpara;
IMG_0319.JPG IMG_0334.JPG IMG_0343.JPG

ve vernik;
IMG_0344.JPG

vernik kuruyunca buffing işlemini yine dyo pasta ve cila ile yaptım.. öncesinde 1500-2000-3000 zımpara ve sonra 2 kat pasta ve 2-3 kat cila..
bunun çok işe yaradığını söyleyebilirim.. minik orange peel vb sorunları tamamen yok ediyor..
IMG_0405.JPG IMG_0406.JPG

ve sonrasında toplama..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
gitarla gelen parçaları kullandık.. epiphone studiolardakine birebir benzeyen humbuckerlar, krem aksesuarlar, standart les paul hardware'i, no name tunerlar vs..
bu kitlerin en pratik tarafı lehim işlemi gerektirmemesi.. lehimler yapılmış önceden ve switch ve manyetiklere lehim gereken yerlere de geçmeli parçalar koymuşlar.. oldukça pratik..
lehim işçiliği bazen zayıf olabiliyor dikkat etmenizi bi kontrol etmenizi öneririm..
içinden tel de çıkıyor ama çok dandik.. onun yerine gts miydi neydi .10luk teller kullandık..
kitten çıkan parçalar;
IMG_0258.JPG

ve sonra 1-2 saatte topladık.. tellerin sapı merkezlemesi iyiydi.. neck hb'da teller pole pieceleri de tam ortalıyordu.. bridge pocketta biraz sıkıntı vardı.. bunu zaten vida deliklerinden birinin cavitye çok yakın olmasından da anladık ama yine kalender dostum sorun etmedi.. bridge'de teller pole pieceleri tam ortalamadı.. aynı nedenle pickguard da tam yerine denk gelmedi.. mounting ringler arasına giren kısmı biraz törpüleyip zımparaladım.. bridge mounting ring altında da biraz boşluk kaldı..
toplama işini birlikte yaptık;
IMG_0409.JPG

toplamada tek sıkıntımız ses-ton ayar düğmelerinin çok yukarıda kalmış olması.. düğmeler oldukça dandikti.. ufak bir masrafla daha güzel düğmeler alınabilir..
ha bir diğer sıkıntı da bridge yuvaları için dikkatli bir şekilde yuvaları biraz genişletmemiz gerekti.. yuvalar içine giren metal yuvalara kıyasla oldukça dardı..
vel hasıl-ı kelam 2 saat civarında muhabbetli eğlenceli ve heyecanlı bir toplama süreci sonunda gitar bitti;

IMG_0414.JPG IMG_0415.JPG IMG_0416.JPG IMG_0417.JPG

arkadaşım aynı zamanda haftada bir akşam takıldığımız grubun davulcusu.. ayarlarını da yaptıktan sonra aynı akşam stüdyoda denedik gitarı ve tonu çalımı oldukça güzel bir gitar..
epiphone ve gibson les paul çalmış biri olarak bir gibson değil elbet ama epi'lerden çok öyle bir farkı olduğunu söylesem gitara ayıp etmiş olurum..
naturel kullanırım ve monte ederim diyen birine 100€'ya malolacağını düşünürsek sıfır bir gitar için performans/fiyat oranının çok yüksek olduğunu söyleyebilirim..

herkese bol müzikli günler :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
@garett ayrıntıya meraklı olanlar için şunları da not düşeyim:
- kitin gövdesi tek parça üstü veneer idi
- sapta en az 4 parça vardı (enlemesine iki oarça, gövdeyle birleime yerinde ek ve headstocka yakın bir komple birleşim)
- farketmişsinizdir ama sap bolt on.. les paul meraklılarının (misal @insanatomystic ) pek sevmediği bir durum

yapımla ilgili de diyebilirim ki boyamayacaksanız çok pratik.. boyayacaksanız da acemiyseniz acemiliği atmak için biraz oahalı bir yol.. 40-50₺ civarına çıkma gövde kovalayıp onlarla antreman yapmak daha mantıklı.. acemi değilseniz zaten tavsiyeye gerek yok..

ben ofisimde boyadım şahsen :)
çevre odalar zaman zaman bu koku ne dese de odayı biraz batırmak ve boya sonrası odada bilgisayar karşısında maskeyle oturmak dışında pek sorun yaşamadım :)

viva özgür üniversiteler
 
Çok güzel bir inceleme gerçekten. İnsanın canı çekiyor. Keşke imkanlar arasında V kasa explorer kasa da olsaydı. Görebildiğim kadarıyla thomann'da sadece 3 kasa tipi var ayrıca gönderim yapılan ülke listesinde Türkiye'de yok. Bu tarafı kafama takıldı biraz. Siz sipariş konusunda nasıl bir yol izlediniz acaba?
 
@garett ayrıntıya meraklı olanlar için şunları da not düşeyim:
- kitin gövdesi tek parça üstü veneer idi
- sapta en az 4 parça vardı (enlemesine iki oarça, gövdeyle birleime yerinde ek ve headstocka yakın bir komple birleşim)
- farketmişsinizdir ama sap bolt on.. les paul meraklılarının (misal @insanatomystic ) pek sevmediği bir durum

yapımla ilgili de diyebilirim ki boyamayacaksanız çok pratik.. boyayacaksanız da acemiyseniz acemiliği atmak için biraz oahalı bir yol.. 40-50₺ civarına çıkma gövde kovalayıp onlarla antreman yapmak daha mantıklı.. acemi değilseniz zaten tavsiyeye gerek yok..

ben ofisimde boyadım şahsen :)
çevre odalar zaman zaman bu koku ne dese de odayı biraz batırmak ve boya sonrası odada bilgisayar karşısında maskeyle oturmak dışında pek sorun yaşamadım :)

viva özgür üniversiteler

Veneer, genel anlamda pek tercih edilmez lakin, veneerden daha çok altındaki ağaç önemli. Üzerinde veneer olan bir gövdede, kapak ağacı ve gövde ağacının etkileşiminden ve ortaya konulan bir sentez karakterden bahsedilemez. Veneer sadece görünüm içindir. Elde edeceğimiz karakter, sadece gövde ağacının karakteridir. Ve bunun için de kişisel tercihler devreye girer. Herhangi biri "ben les paul'ümde, maun ve akçaağacın sentezini istemiyorum. Sadece aun karakterini istiyorum ama görüntüsü de hareli akçaağaç olsun istiyorum" diyor ise bu kişinin tercih etmesi gereken gitar, maun üstü veneer kaplı bir gitar olmalıdır.

Sapta parçayı sevmeyiz. :) Headstock ve sağın iki farklı parça olması alışıldık bir durum ancak bolt cenahlarında parçalar, tona ve karaktere etki etmesi bir kenara, görüntüde tuhaflık ve dayanıklılık konusunda sıkıntılar yaşatabilir (yaşatır demiyorum zira aynı şekilde sapa sahip 35 yıllık gitar bilirim. sn derece sağlam hala). Bugün konuştuğumuz gibi, mükemmele yolculuk edecek isek, tercih her daim tek parça ağaçtan yana olmalı. :)

Bolt-on sapın, gövdeye set-neck gibi yapıştırıldığına şahit olmuştum. Ben hiç denemedim ama denemek istiyorum. Tabi gövdedeki bolt deliklerinin kapanması için (tam anlamı ile) gövde arkasına da bir veneer çekmek gerekebilir. Ama sağlamlık konusunda bir fikir veremem. Uygun bir uygulama ve gerekli güçlü kimyasalların kullanımı ile son derece sağlam olabilir.

@dingdongdaddy nin izlenimlerine ek olarak;

Boya sprey yada tabanca olacak ise (her boyada geçerlidir ancak spreyde yada tabancada daha çok etki eder), uygulama alanının tozsuz ve hava akımsız olmasına dikkat etmek gerekli. Aksi taktirde mis gibi boyadığınız gitarınızın, 1-2 dakika içerisinde nasıl sivilcelendiğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. :) Boyayı sık ve ince katlar halinde atmaya özen gösterin. Tek seferde kalın bir tabaka oluşturmaya çalışmayın. Zira bu boyada toplanmalara ve akmalara sebep olur. İncecik katlar halinde 10-15 dakika ara ile uygularsanız daha kaliteli sonuçlar elde edersiniz. Boya öncesi dolgu verniği ve boya sonrası vernik, cila yada polyester falan filan...

Viva özgür üniversiteler
 
@insanatomystic tespitlerin her zamanki gibi yerinde hocam.. ilk zamanlardaki boyayı dayayayım içgüdümle savaştıkça daha iyi işler çıkarmaya başlıyorum :)
ama tozsuz ortam hala zor, elden geldiğince diyelim
veneer'e gelince de lafın gelişi dedim.. aslında veneer gibi 1-2mm değil.. ilk girişteki fotoya bakarsan 1.5cm civarı iki parça gibi görünüyo gövde.. sanırım carved top kısmı ile gövdenin geri kalanı şeklinde 2 parça var.. ama ikisi de ıhlamur gibi geliyor bana..

@osman_nazik girişte listelenen bayraklara bakmayıp hemen altındaki menülere girersen sorun çözülse gerek (thomann ana sayfadan bahsediyorum).. ben ve iki arkadaşım daha bu kitlerden getirttik.. hiçbir sıkıntı yaşamadık.. ankara'da olan ikimizin kapısına kadar geldi ücretsiz.. fethiye'de olan bir arkadaşımıza ise gümrük bir süre kıllık çıkardıysa da teslim alabildi kitini.. soruların olursa çekinmeden sor.. thomann'dan alışveriş başlığı da işine yarayabilir..
 
Geri
Üst