Floyd-Rose Hakkında [Sorunlar]

V

vivacocha

Merhabalar.
Floyd-Rose ile ilgili sorunlar başlığı bulamadım.. Ben de sorunlar yaşamaktayım.. Burdan yöneltmeyi düşündüm.

İlk olarak, daha dün Cort X6 aldım. Ama şöyle bi sorun var.. Dün floyd-rose'u anlamaya çalışırken 1. mi teli ve si teli attı -köprü tarafından- farkettim ki ucunda elektro tellerinde olduğunu bildiğim demir parça yok. Acaba floyd-rose için ayrı bi tür tel mi var? Hazır akort tutmuşken köprü pozisyonunu da ayarlamayı düşünüyordum.. Ama tel tekrar atacak korkusundan ayarlamıyorum :(
 
Mod. arkadaşlarım Floyd Rose ile ilgili birçok başlık var ama sorunlar diye ayrı bir başlık açılması bence çok güzel olmuş, silinecekse tekrar düşünün bence! Kalması çok çok iyi olur!

Arkadaşım ben de x6 kullanıyorum! Ve bir senedir adam gibi çalamıyorum gitarımı, burada yaptırabileceğim bir usta yok! Hatta ben o yuvarlak kısmın atıldıgını da ilk defa duyuyorum sizden :) Ben direk o yuvarlak yeri takıp sıkıştırıyordum.. Ve Bir senedir hiç Mi'ye çekemedim gitarı.. Şuan çok inanılmaz bir alet olarak gördüğüm gitarım, La akord sisteminde :D Bir türlü yapamıyorum bu mereti..! Eğer şu ilginç gitarı yapabilecek yöntemler bulabilirsen bana da söyle bi zahmet ;)

Artı tellerin tam olarak akord tutmaması da ilginç! Diyelim ki boş mi teli ile si 5. perde den akord yapmaya kalktık; sonra bir de sol telinden mi notasına basıp kontrol etiğimizde hafif bir bozukluk oluyor! Ya da re telinden ikinci perde mi'ye bastığımızda da görebiliyoruz bunu. Sanırım sap ayarı gerektiriyor, yanlışsa da kusuruma bakmayın! Ve sanırım sıfır gitarlara bu ayarın kullanmadan önce yaılması şart gibi birşey! Sıfır gitarlar tam ayarına çok yakın bir vaziyette geliyor bildiğim kadarıyla ama cidddi bir bakımı da gerekiyor!

Ben gitarımın floyd rose ayarlarını ilk tel değişimim sırasında bilinçsiz bir şekilde yapmamdan kaybettim. Sana hala bu konularda fazla bilgi sahibi olmayan birisi olarak tavsiyem şudur; o gitarı yapmayı bilmiyorsan hiç elleme :D
 
Aslında bu başlığı da sabitlesek de insanlar floyd rose ile ilgili sorularını sorsalar çok iyi olabilir ama çok fazla sabit başlık da oldu ne yapsak bilmiyorum :)

Bir süre böyle dursun birşeyler düşünürüzo sırada elbet..
 
ingilizcesi olanlar için bende bikaç vidyo var , isteyen olursa rapid e upload edip link koyarım buraya.
Düşündümde ingilizceniz olmasada olur bi ara upload edeyim ben vidyoları :D
 
bende de x6 var. floyd rose dan memnunum diyemiycem.

akort etmek de zor iş. açıkcası floyd bana gereksiz geliyor. boş yere zahmet. ilk gitar için floyd rose alınmamalı en azından
 
O başlık kilitli diye buraya açmıştım..

Peki şöyle bişey sorayım. La teline vurduğumda cızırdıyor. Sanıyorum ki tel çok yakın olduğu için, yükselttim. Şu anda la teli değil ama mi teli hala cızırdamakta.. Telleri yükselttim baya ama değişe birşey yok :/ Mi teli hala cızırdıyor. Köprü biraz yukarda daha onu bile ayarlamadım. Bi de indirince ne hale gelcek çok merak ediyorum..

düzeltme;
delaxcrox,
elimde çok güzel bi akord metodu var -çeviriyorum, ama klavyemin bazı tuşları bozuk ve ekran klavyesi ile normal klavyeyi combo şeklinde kullanarak yazmak çok zor :(- FR için ve gitarla eve geldim, 20dk falan sürdü ilk akordum, şimdi tam akordu yaklaşık 10dk. da yapıyorum ki sanırım gayet güzel :)

Suphiome,
tam süper olur aslında 8)

düzeltme2;
Baktım işin içinden çıkamadım, ayarları tahminen farbika noktasına getirdim.. Ardından tiz telleri klavyeye yaklaştırıp üst telleri de uzaklaştırdım.. Arada bi noktada sol cızırtı yapmaya başladı, biraz daha narin hareketlerle üstüne gidince halloldu..
 
floydrose; kullanmayı bilene,olayı kavrayana ve aynı zamanda kullanma ihtiyacı duyana güzel gelir, gerisi için tabiki güzel gelmeyecektir..dandik köprülerde akord etme süresi çok daha uzun olacaktır ama daha o telin boncuğunun bile kesileceğini ilk defa duyan birisinin biraz internette okuyup araştırıp video bulabilirse izlemesinde yarar var,baya bi bilgi lazım ki ondan sonra ayarlayabilesin tam olarak..
 
Keşke başlığı en başından adam gibi kullansakta sonra saçma sapan mesajlar yüzünden kapanmasa.. Mesajı alacak olanlar alır umarım!

vivacocha; bilirim ekran klavyesi stres iştir :) Ama yine de üşenmeyip yazdığın için çok sağol! İster Ö.M ile istersen de buradan bana metodun ismini yazarsan sevinirim. Buralarda bulabilirsem alırım! Öyle birşeye kesinlikle ihtiyacım var..

Teşekkürler.
 
Ben vivacocha, diğeri eski kullanıcı adımdı.. Baya önceden almıştım :) Bununla aranızda olacağım ;)

Önceki mesajlarımda yaptığım bir hatayı düzelteyim öncelikle; metod demek yanlış oldu sanırım :? Öyle ismi falan olan aman aman bişey değil, altı-üstü yöntem :)

http://www.ultimate-guitar.com/columns/gear_maintenance/how_to_tune_floyd_rose.html
Tüm yazı linkte, ama -bence- asıl önemli kısmı;

"What you do is, you it 6th string, 1st string, 2nd string, 5th string, 4th string, 3rd string. BUT, you must tune the first 2 strings about half a step up, the second 2 about in between half step sharp and perfect tune, and then the last 2 strings you tune must be perfect tune."

İngilizcesi olmayanlar için;
"Yapmanız gereken, sırasıyla 6.-1.-2.-5.-4.-3. teller. ANCAK, ilk yaptığınız iki teli yarım sese yakın ince, sonraki iki teli yarım sesle tam akord arası, sona kalan iki teli ise tam akord etmek."

Yazının devamında gerginliklerin birbirini dengeleyecekleri yazmakta. Sahiden de öyle oluyor. Kendimde örnek vereyim;

6.teli %35
1.teli %20
2.teli %10
5.teli %10
4.teli Tam
5.teli Tam

şeklinde sırayla yapınca tüm teller %0-7 arası sapmış oluyor.. Ardından Fine Tunerslar yardımıyla tamamlıyorum ve kilitleri sıkıca kapattığımda sorun ortadan kalkıyor 8)

Not:
%'ler AP Guitar Tuner'la hesaplandı ;)
 
Pardon Metodun kelime manasını ben yanlış anlamışım, kitapçık olan sandım :)

Bu arada Türkçe'ye çevirmen iyi olmuş! Peki şuan sıfırdan tel çıkartma, yeni takım alıp yeni tel takma ve ayarları yapmaya kalksam, hangi numara tel almam lazım? Artı ben bir ara bu sorunu yapmaya kalkarken yayların bitişiğindeki -sapa bağlı- o iki vidayı da biraz gevşetip sıkmıştım hani olur belki diye :p Eski ayarına getirmeye çalıştım ama doğru yerde değilse tüm bunlardan öncelikli olarak daha farklı yapmam gereken birşey var mı?
 
Kaç numara tel alacağın senin kararıa kalmış. Aslında bu forumda Floyd-Rose için en çabuk verimlilik vermeye başlayan tel markasının yorum olarak yazıldığı bi başlık görmüştüm ama şu anda bulamadım inan :roll:

Tel değiştirirken köprü ayarının bozulmaması adına tüm tellerin aynı anda değil de her teli çıkardıkça yerine yenisi takılırsa daha iyi olur diye okumuştum.. Ayrıca teller verimlilik kazanana kadar yapılması gereken bir-iki şeyden daha bahsedilmişti ama bi türlü bulamadım başlığı :evil:

Ayrıca,
Benim gitarda Floyd Rosela ilgii olarak sapa bağlı sadece kilitler var :? Sanırım gövdeye bağlı olan yükseklik ayar vidalarını kast ettin? Yani Floyd-Posts.. Onları kendi rahatına göre ve tellerin boşken vurduğunda cızırtı yapma durumuna göre ayarlayabilirsin.. Ben netten metal müzik için genelde üst tellerin klaveyden daha yukarda alt tellerin ise daha yakında olmasının daha hoş ses vereceğini duyup ona göre ayarlamıştım. Ayarlamadan önce cızırtı çoktu.. Ama ayarlarken bi ara daha kötüye gidiyordu :) O da biraz daha özenli ayarlayınca halloldu ;)
 
Yoo yoo hayır yanlış anlamışsın..

Tamam doğru telleri tek tek halletmek lazım da o sağlam bir gitarın FR ayarlarını koruyabilmek için.. Benimki zaten bir senedir göçmüş durumda :D Yani en baştan, dedim ya "sıfırdan" diye..

Artı oynadığım o vidalar ise arka taraftaki kapağı açtıktan sonraki yaylara bitişik olan (bunu da belirtmiştim) vidalardı.. Bunu kastetmiştim..

Peki tüm bunlara göre; istediğim numara teli alıp ona göre ayar yapabilir miyim? Yoksa hala bir standardı var mı bu işin ?
 
Pardon baya yanlış aldığım yer olmuş :roll:
Elimden geldiğince -netten okuduğumca da diyebiliriz- yanıtlamaya çalışayım...

Arkadaki yaylara bağlı vidalar köprünün eğimini ayarlıyor bilirsin. Bununla ilgili olarak sabit Floyd-Rose başlığına bakıp ayarla derim.. Orda olması gerektiği pozisyonundan falan bahsetmiş sağolsun arkadaş..

"Bence" -ki lafıma güvenme iyi araştır derim aslında öneri yapacak kadar bu işlemi yapmışlığım yok :( - üstündeki tellere göre ve yine sabit Floyd-Rose başlığını rehber alarak ayarları olması gerektiği hale getir, ardından sıradan bi şekilde tel değişimini yap tekrar ayarlaman gerekecektir, ama en azından daha ince ayarlamak durumundasın.. Olmadı aldığın ya da sürekli bakıma götürdüğün yere verirsen 10-15 dakikayı aşmaz sanırım ;)
 
Arkadaşlar elimde 2 tane vidyo var guitarworld dergisinden ama uyuz oldum netten mi rapidshare den mi 3 kere yollamaya çalıştım yarıda kesildi..
 
SupHomie;
Rapid, Youtube vs. upload ederken bazen sırf nette takılsan bile kesilebiliyor.. Yüklü ise netlimiter ile tüm internet tarayıcın hariç tüm netle alakalı yazılımların upload hızlarını sınırla.. Arada bu tür programlar sıçrama yapar, ve bu yüzden internet tarayıcının gönderdiği peketler alıcı siteye ulaşamayabilir :(

Umarım sorunun en kısa zamanda çözülür :)
 
Geri
Üst