7-8 telli gitarları metal dışındaki türlerde kullanan var mı?

7-8 telli gitarlar ile hiç tecrübem yok, ancak son dönemde daha geniş oktav aralığı olan bir enstrüman olarak kullanılmaları mümkün mü diye merak ediyorum. Malumunuz, genellikle metal kafasıyla ve daha "ağır" sound almak için kullanılıyor. Ben ise daha caz kafasındaki kullanımlar ile ilgileniyorum.
Bu gitarlarda ektsra tel için pesteki yerine TİZ tel talmak (mesela ince miden sonra ince siye akortlu...) iyi sonuç veriyor mu? Piyasadaki 8 tellilerde pese ve tize birer ekstra tel takmak mümkün mü ?
Bir de, bu tip kullanımlar için hangi tel setleri uygun oluyor? Veya tiz B veya A için 0.8 E filan mı takmak lazım ?

Son düzenleme:
Kaba hesapla ince telin 7 gauge civarı olması mantıklı olur, ama çok kolay kopacaktır. Konuyu araştırmıştım vaktiyle, Rustey Cooley dışında deneyen görmemiştim ki o da zaten manalı birşey çalmıyor pek 😁

Teorik olarak mantıklı çözümü küçük scale length bir 7 tel gitar olurdu, mini squier strat ayarında (soprano ukulele mantığı). Böylece 9 gauge tel ile tiz A ya çıkılabilirdi hemen hemen, ama görmedim hiç öyle birşey.

Ya da Sarp Maden usulü 30. perdeye kadar çıkılabilir. Normal scale için zorluk hep en ince telin çok ince ama gergin olması gerekliliği işte, kolay kopacaktır.

uli jon roth 7 telli çalıp en ince teli si’ye akortluyordu ama o da caz kafasında değil malum. elektrik gitardan ziyade akustik veya klasik gitarla çok daha verimli sonuç alınacağı kesin ki bu şekilde çalan birkaç gitarist takip ediyor olmam lazım ancak şu an bulamadım.

Tiz olarak kullanımını bilmiyorum ama pesleri oktava akortlayıp arp gitar tarzında çalındığını görmüştüm. DADGAD benzeri de kullanılıyor DADADGAD gibi. Animals As Leaders da bas gitarı devre dışı bırakıp iki 8 telli ve bir davulla güzel işler yapıyolar progresif tarzda ama yine de metal tabi. Yine de o "ağır" sound haricinde kullanılıyor belki örnek olabilir.

Yanıtlar için teşekkür ederim. Ben daha ziyade forum kullancılarının deneyimleri anlamında sormuştum, yoksa zaten benim de takip ettiğim ve bu konuda bana ilham veren kişiler var (Howard Alden, Steve Herbermann, Tom Lippincott...). Bunu yapmak mümkün elbette, Yamandu Costa gibi yerel çalgı olarak Brezilya 7 telli naylon telli akustik gitarını kullanan kişiler de var...
Sorumu açmam gerekirse, "böyle bir iş yapmak için solid body bir 7 veya 8 telli alsam sıkıntı yaşar mıyım ?" demek istemiştim, yeterince açık yazmamışım, kusura bakmayın.
Sarı sitede 7 ve 8 telli multi scale ve bir tane de 8 telli düz fertleri olan bir gitar gördüm. "Acaba ?" dedim.
Eğer bas desteği için kullanmak daha kolay ise (aslında ilk isteğim bu değil ama...) bu durumda en kalın teli B mi yoksa A'mı yapsam ona da karar vermek lazım sanırım. Nedense cazcılar (kalın A telinin bir oktav pesi olarak aynı notaları verdiği için herhalde) A da tercih edebiliyor 7. telde. Bana da B telinin 2 oktav pesi olarak B mantıklı geliyor. O telde zaten melodi hattı çalmak anlamsız, bas desteği olacak sonuçta.
Godin'in bir tane 7 tellisi vardı akustik, sanırım Uli Jon Roth da onu kullanıyordu. Onun dışında etrafta ne yazık ki akustik veya hollowbody tipi 7 telli zaten yok.

Geri