Mayıs 2016 Turkrock 80s Rock Jamsession

Bence ne olursa olsun, forumdan ortaya çıkmış güzel bir çalışma olmuş. Hatalar elbet olur, her seferinde daha iyisi yapılır elbet. Katkıda bulunan herkesin eline sağlık :)
 
* olay çıkmadan etiketleri düzelttim :D

Beyler dışarda işlerim vardı detaylı yazamadım, öncelikle hepinize katılmınız için çok teşekkür ederim. Mikslerken resmen enerji banada geçti. Çok müthiş hareketler, pasajlar ve çok temiz icralar var. Herkesi tebrik ediyorum. :)

Ben niye ilk yolladığım backing track'in üstüne gelen kanalları miksleyip geri koymuyorum?
Bir fikir bir esere doğru giderken şekilden şekile girer. Ben sizine aklımdaki ilk fikri, ilk başlangıç noktasını paylaşıyorum ve sizlerin nasıl geliştireceğini görmek istiyorum. Amacım bu. Yoksa diğeri tabii ki çok daha kolay olurdu ama az sonra bahsedeceğim noktaya gidemem.

Ne yapıyorum?
Son gönderi tarihine kadar gelen kayıtlar elime geldiğinde hepsini dinliyorum ve bu dinleme birkaç defayı fazlasıyla geçiyor. Ardından, mevcut altyapının üstünde sizden gelen soloların içerigi doğrultusunda bir kurgu yapmak için, sololarınızı bazen bir kısmını bazen tamamını kullanarak akışı oluşturuyorum.

Bu noktadan sonra benim turkrock jamsessionum başlıyor. bütün altyapıyı sırayla tek seferde çalmak suretiyle kaydediyorum. Böylece slında sizin çaldığınız bölümlere göre eşlik şekillenmeye başlıyor. Sadece davulu quantize ediyorum, diğer synth, bass ve gitarları editlemeden koyuyorum.


Bu kayıtta neler kullandım?
davul kick/snare : Oberheim DMX sampleları ziller: Zildjiyan sampleları.
bass sekansı: Moog Little Phatty
synth pad: Roland MKS50
ritm gitar: gibson sg standard/Kemper JCM800
DAW: Cubase 8.5

Sizlerde lütfen kayıtlarınızı nasıl aldığınızı paylaşın. En azından hepimizin elinde karşılaştırmalık bir referans noktası olmuş olur.

Bir de soundcloud'dan download edebiliyorsunuz!
 
@Kutay_ Bana kalırsa, işin içine elbette sen de dahil ol elbette ama en basit tabirle çok daha iyi gidecek değişiklikler yapılabilirmiş sanki be abi :)

Hi-hat ya da Ride kullanımı kulağa bazı yerlerde ve belli belirsiz geliyor ancak illa çeşitlilik olacaksa mesela 16. saniyeden itibaren öncesindekinin zıttı şeklinde hi-hat devreye girebilirdi. Bir de davul sound'u genel olarak çok elektronik duruyor, daha bir bildiğimiz davul tonları çok daha iyi giderdi özellikle 80'ler rock için konuşuyorsak.

Onun dışında ritm gitar biraz daha baskın olabilirmiş, hani şu sonradan eklenen :) Çok cılız kalmış genel olarak davul ve gitar; synth yoğunluğu güzel ama.

Bunların dışında;

Jackson Pc-3
Joyo Vintage Overdrive (00:50 - 1:06 arasında gain boost olarak)
Ms Shakti
Harley Benton 1X12 Vintage 30
Prodipe TT-1 Mikrofon
Art Studio V3 Mic Preamp
M-audio MobilePre
Cubase 5 (her türlü plug in eq, efekt, kompresör vs.)

Kullandım kayıtta ben :)
 
Miks yorumlarında ya da diğer yorumlara açığım. Yeterki nereden dinlediğinizi(kulaklık, monitör vs. hatta marka modeliyle) belirtin.

Miksi seksenler soundunda tutmaya çalıştım. Dönemin hoparlörlerinin şimdiki gibi bir bas cevabı olmadığı için daha yüksek seviyelere ulaşmak için bas frekansları biraz daha keserek mikslemişler. O çizgide durmayı tercih ettim.

Seksenlerin ilk yarısındaki önemli şarkılarda davullar genelde hibrid şekilde kullanılmış.
Anahtar aletler rock için, Oberheim DMX, LinnDrum ve Simmons.

Ritm gitarın özellikle geride kalmasını istedim çünkü sololar güzeldi :D
 
Hs-50 ile dinliyorum, Sennheiser bir kulaklığım var modelini bilmiyorum ama onunla da dinledim. Bir de yine Sennheiser Cx-200 ile dinledim.

Eq açısından güzel zaten. Yalnızca davul biraz daha hacimli, kuru olmayan bir sound'u hakediyor bence. Gitar da biraz daha fazla olsa yine geride kalırdı zaten :) Çok çok aşağıdaydı, hiç olmadı mid kısımdan kırpabiliriz hem, malum lead gitar o taraflarda. Benim görüşlerim böyle :)
 
Geri
Üst