Kayıt için mikrofon seçimi

evde yapılacak kayıt için kondansatörlü mü yoksa dinamik mikrofon mu tercih edilmeli.. Biraz açmak gerekirse hem vokal hem de keman ve perküsyon gibi şeyleri teker teker kaydedebileceğim çok amaçlı bir mikrofon arıyorum. phantom power ses kartımda mevcut o sorun değil. Kondansatörlü mü dinamik mi? avantajları, dez avantajları ile bilgi verirseniz sevinirim...Şimdiden teşekkürler...
 
Bu konu öbür tarafta çok tartışıldı sonuç ne hatırlamıyorum ( belki burada da vardır, bir arama yapmalı ). Neyse kısaca condenser mikrofon odadaki diğer sesleride alıyor. Yani PC fanı, dışardan gelebilecek sokak sesi vs... Bunun için odanın yalıtımlı, pc'nin yalıtımlı, hatta senin bile yalıtımlı olman gerekiyor. :D

Dinamik mikrofonlar da bir miktar alıyor ama enstruman sesinin altında eziliyor o aldıkları. Neyse sen Shure SM57 al bir tane, her eve lazım. Dinamiktir kendileri.
 
Kullandığın ekipmana göre çok değişik model marka kullanman gerekebilir. Bunun tek doğrusu yok. Bir tane iyi dinamik bir de iyi kondenser mikrofon al. İkisi de gerekli olabiliyor.
 
Kullandığın ekipmana göre çok değişik model marka kullanman gerekebilir. Bunun tek doğrusu yok.
Demiş Atalay, yani senin sorunun cevabı. Yeterlilik göreceli. Sana göre yeterliyse, hoşuna gidiyorsa olay tamamdır. Mesela mikrofonun bası fazla alıyorsa, amfiden bası kıs, tuşeni ayarla vs. Yani elindeki mikrofondan maksimum verim almaya bak. Tabi işin içinde çalım, preamp, monitör, ampli gibi faktörler de var.

Bu arada seninki vokal mikrofonuymuş 8O , korkma korkma birşey olmaz. :LOL: Telaş yok... Bizde vokal mikrofonuyla bas kaydediyoruz. :)
Bence iyi bir mikrofon senin ki.

http://www.samsontech.com/products/relatedDocs/Q7.pdf
 
pdf yi indiriyorum saolasın..peki bu mikrofonu 60 watt amfi önüne dayıcam..mizer olarakta behringer eurorack ub 802 alcam(iyi midir?).

60 watt amfi mikrofonlarken 15 cm ilerisine off axiss olarak koymalıyım diil mi?

bir de polar pattern neye yarar ne gösterir ne ifade edr?
koyma derecesine görefrekans aralıkları sanırım?
 
Aslında her mikrofonu isteğin her kayıt için kullanırsın ama şu var ki, elde ettiğin sonuç istediğin şey olmayabilir. Tabii ki, değişik renkler de elde edebilirsin. Samson Q7 ile gitar da kaydedersin, vokalde. Ancak bas gitar kaydında range'i geniş bir mikrofon kullansa çok daha iyi olur. Şöyle ki, davul mikrofon setlerinde bulunan kick mikrofonları bu için gayet uygun. Mikrofonu amfinin önüne, yaklaşık 10cm. mesafeye, biraz açılı koyarsan, yani dik değil de hafif yana bakacak şekilde, gayet güzel olur.

Saygılar...
 
Saolasın Onurcum.. Tabii renk ve zevklere göre değişir mikrofon alternatifleride..

Açıkçası biri Samson Q7 olamk üzere diğerleri piyasa değeri yaklaşık 20 ytl civarı 4 mikrofonum daha var.
Bi şekilde bunları da mixer e bağlıcam. Amfi Önünde 5 mikrofonluk bir sistemim olmuş olcak.

Sorum şu amfinin nerelerine yerleştirmeliyim.. Yani oldu da her mikrofondan verim almak istiyorum.

Hepsini yatay olarak amfi önüne bir kare nin 4 köşesi gibi,belirli mesafelerle koyup ortasına da Q7 koysam; sadece Q7 performansına göre daha iyi bir sonuç alır mıyım(hacim cinsinden mesela?)
Teşekkürler.
 
acatalepsyst demiş ki:
Sorum şu amfinin nerelerine yerleştirmeliyim.. Yani oldu da her mikrofondan verim almak istiyorum...

Dene abi, merak etme bomba imha etmiyorsun sonuçta. Patlamaz birşey olmaz. :LOL: Seni buradan ne kadar yönlendirebiliriz. Ampli mikrofonlamanın yanı sıra ampli, mikrofon, gitar, gitarcı gibi bir sürü faktör var.

Yapacağın iş denemek ve kayıt almak. Her seferinde değiştir aletleri kurcala kayıt al, değiştir kurcala kayıt al... Tabi her yaptığın değşikliği de bir yere not al, numaralandır. Sonra sırayla dinle, hangisi daha iyi ? :)

Bu arada Behringer mikser idare eder ama paran varsa Yamaha, Mackie falan bak. İkinci el uygun fiyat bulma ihtimalin var.
 
polski90 demiş ki:
Dene abi, merak etme bomba imha etmiyorsun sonuçta. Patlamaz birşey olmaz.

Yok patlamayacağını bende düşünebildim merak etme de, faz çakışması muhabbetleri gibi gayet reel bir unsura takılmıştı kafam.. ;)
Evet çeşitli take-ler alarak değerlendiriyorum aradaki farkları..
Deneye deneye..
 
Sanırım dinamik bir shure benim durumuma uygun. Şimdi önemli olan hangisi sm58 mi sm57 mi yoksa sm57 beta mı benim ihtiyaçlarıma daha iyi karşılık verir? belirttiğim gibi hem vokal hem yaylı hem de üflemeli çalgılar kaydedeceğim (açıkçası mikrofona servet ödemek istemiyorum) hepsini birlikte en iyi sonuç verecek olan mikrofon hangisidir?
 
Hem gitar hem bas için bu durum söz konusu..
Herbiri 10 cm uzaklı japon firmasına ait Hi-Mike 201 dinamik mikrofon(her biri 45 usd civarı diye biliyorum),

2 adet yine öyle bişi..ve Q7..
faz çakışması olur sanırım..
denemek lazım polskinin dediği gibi..
 
Gitar kaydı için Hi-Mike 201'leri kullan bence. Amfi tek hoparlörse tek mik, çift hoparlörse 2 mik kullan. Hoparlörlere 10.cm mesafeden dik bir açıyla alırsan olur. Tek hoparlör varsa da çok dert etme. İki take alırsın, onları da panladığın vakit hacim konusunda endişelenecek bir şey kalmaz. ;) Hem bir birine yakın (ama aynı değil), panlanmış ama farklı iki take güzel de bir dinleyiş sağlar.

Bas gitar kaydı içinse şunu önerebilrim. Madem geniş range'li bir mikrofon yok elinde, o zaman iki dinamik mikrofonu iç açıyla birbirine bakacak şekilde (ama tam bakmayacak, hoparlörün göbeğine doğru, dışta içe bir açıyla) konuşlandır. Q7'yi de amfinin arkasına sabitle. Bakalım nasıl olacak! ;)

Sevgiler...
 
Cıvık bir espri...

Bence bas sesleri almak için mikrofonun üstüne ampliyi koy ve amplinin üzerinde biraz tepin. Böylece ezilen mikrofon diyaframı basları daha iyi alacaktır.

Don't try this at home!:LOL:
 
Q7'nin kondenser mikrofon olmadığını anımsayarak yaptığım bir hatayı düzeltmek istiyorum. Bas gitar kaydın sırasında bu mikrofonu amfinin arkasına yerleştirmen pek iyi olmaz. :LOL: Hatam için özür dilerim. ;)

Sevgiler...
 
2parmak yeterlidir diye duymuştum ilk amfi mikrofonlamak için araştırdığımda..
sonra çeşitli mesafeelr söylendi..

denediklerim arasında en uygunu
"1 inç"di evet..
 
Geri
Üst