Obsesif Kompulsif Bozukluk

obsesif-kompülsif bozukluk, kaygıyla (anksiyete) ilgili bir hastalıktır. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişilerde, istenmeyen, zorlayıcı ve genellikle hoş olmayan düşünceler (obsesyonlar) vardır. Bu takıntılı düşünceler, mikrop bulaşmasına ilişkin kaygılar, başkaları tarafından zarar görme ya da başkalarına zarar vermekle ilişkili mantık dışı korkular, kontrolünü kaybedip saldırgan davranışlarda bulunma korkusu ya da aşırı boyutlarda dini ya da ahlaki kuşkular şeklinde olabilir. 0bsesif-kompülsif hastalığı olan kişilerin çoğu, takıntılı düşüncelerinin mantıksız olduğunun farkındadır, ancak kendilerini bunları düşünmekten alıkoyamamaktadır; bu da sıkıntı duymalarına neden olmaktadır. Bu takıntılı düşünceleri hafifletmek amacıyla, ritüel şeklinde davranışlar olan kompülsiyonlar gelişebilir. Takıntılı düşüncelerin yol açtığı kaygıyı hafifletmek için, bu davranışlar sürekli tekrarlanır.
Bırcok kısının asırı temızlık,düzenlılık,sımetrıye önem verme ,kapıyı ocağı defalarca kontrol etme cesıtlı takıntıları kuruntuları sacma bulduğu halde yapmak zorunda kaldığı davranısları bulunabılır.
Bazı kısıler asırı ve sacma buldukları halde bu davranısları yınelemeye ve uzun yılllar tekrarlamaya devam eder ve bunun esırı halıne gelırler.Bu durumsa onemlı oranda zaman kaybı ve verımde azalmaya yol acar.ve ılerlerse psıkıyatrık bozukluk adı altında ısımlendırılır.halk arasında evham veya vesvese hastalığı denılen hastalıktır.hepsı artık ırade dısında gerceklesır bılınclı bı caba ıle kovulmaya calısılsa bıle bu guclesır.
TEDAVİsi var mı?Elbette var.Ama cıdı anlamda uzun suruyor.ve ılaclı tedavısı mumkun tabı yanında psıkoterapı tedavı gorurse daha etkılı olmakta.
benım anladığım bırazda takıntı hastalığı gıbı bısey sanırım.
:!:
aslında uzun uzadıya bunu yazmamın bı nedenı de bana bı bucuk ay önce gıttığım nöropsıkıyatrı doktorumun bu tanıyı koyması ve bu hakkaten bana uyuyo suan ılaclı tedavı göruyorum.sızlerle paylasmak ıstedım aranızda var mı böyle takıntıları olan.benımkının bu kadar ılerlemeden teshıs konulması belkı daha ıyı olucaktı ama herneyse
sevgıler saygılar :cry:
 
Kabaca bahsetmek gerekirse, psikiyatrik rahatsızlıklardan anksiyete bozukluğu grubuna giren bir rahahtsızlıktır.
Obsesyon (saplantı), kompulsiyon (zorlantı)...
Obsesyon kişinin bilinçli çabası ile kovamadığı iradesi dışında gelen davranışlarıdır.
Kompulsiyonlar ise obsesyonel düşünceleri kovmak için yapılan, yine kişinin irade dışı yaptığı davranışlardır.
4 ana belirtisi: kontaminasyon(en yaygın belirti), kuşku, cinsel ya da saldırgan eylem düşünceleri, simetri-kuralcılık…
Bu rahatsızlığa sahip değilim ama bu rahatsızlığa sahip olan çok kişi tanıdım.
En iyi başa çıkma yöntemi olarak şunu tavsiye edebilirim; bu rahatsızlığın hayatın spontan gidişini engellemesini önlemek, en azından önlemeye çalışmak yararlı olacaktır.
genelde bu rahatsızlığın tanısını koymak gecikebilir.
çünkü kişi yaşadığı şeyin bir rahatsızlık olduğunun farkında değildir.
senin erken farkına varman iyi olmuş :)
 
Kendimi bildim bileli bende OCD (Obssessive Compulsive Disorder) var. Arkadaslarim ve ailem bu rahatsizligimdan cok rahatsiz oluyorlar bazen ama benimle yasamayi ogrendiler, benim OCD ile yasamayi ogrendigim gibi. 30 yasindayim ve artik ne kadar geri donusu var ya da ne kadar tedavi edilir boyuttayim bilmiyorum ama size obsesif kompulsif bozuklugumun yol actigi, gunluk rituellerim haline gelen bazi davranislarimdan ornek vereyim.

Tabagimdaki yiyecekler eger tane halinde ise hersey esit sayida olmalidir, yani 2 dilim domates varsa 2 tane zeytin, 2 dilim peynir vs.. Bulasik makinesine dizdigim tabaklari boylarina ve desenlerine gore makineye yerlestiririm, hic bir desene ya da boya uymayan tabagi makineye koymak istemem cunku tek kalmis bisey gozumu rahatsiz eder.

Camasirlari ipe asarken de yine kiyafetlerin boylarina ve kategorilerine gore asarim, yani T-Shirtler yan yana, paltolonlar yan yana, havlular yan yana vs. Astigim camasirlarin mandallari da her kiyafette ayni olmalidir, yani bir kiyafetin bir ucuna sari mandal bir ucuna yesil mandal takamam!

Evimde ve ofisimde herseyin belirli bir yeri var ve belirli bir siraya, duzene gore yerlestirilmistir ve herhangi biseyin yerinden bir santim bile oynatilmasi beni acayip rahatsiz eder ve hemen farkederim, bu yuzden esyalarimi kullanan herkes, herseyi aynen yerine koymasi gerektigini yoksa cingar cikacagini bilir :D

Ellerimi gunde yuzlerce kez yikarim ve her yikamadan sonra kremlemek zorunda hissederim vs.. Etrafta cop, fazlalik esya, kagit parcasi, bos sigara paketi vs gibi seyleri gormeye dayanamam bu yuzden devamli bir tapla boslatma, kagitlari cope atma gibi eylemler icerisindeyim. Gunde 1 bucuk paket sigara icsem bile kul tablamda en fazla 2 izmarit olur cunku onu hemen bosaltmak ihtiyaci hissederim..

Aslinda liste daha uzayip gider ama kisiligimi burda daha fazla ortaya dokmemek acisindan duruyorum :D

OCD ile ilgili cok sey okudum ve elbetteki tum bu duzen, simetri ve temizlik manyakliginin altinda ki psikolojik rahatsizlik korkudan ibarettir. Sevdigi insanlari kaybetme korkusu, aileden birini kaybetme korkusu kendi dusuncelerini duzene sokamama endisesi, kendini disa bu gibi ritueller olarak vurur ve evet bunlar cok fazla vakit kaybettiren bagimliliklardir.
 
oceanides, benim de bu rahatsizligi yasayan bir tanidigim var ama senin yazdiklarin daha da ileri seviyedeymis. acikcasi ne yazacagimi bilemiyorum ama durumun icin umarim ilerleme kaydedersin.
yazdiklarina gore hayatini cidden zorlastiran bir durum bu, cevrendeki insanlar bunu kabullenmis olmali, sahsen benim cevremde olsaydin seninle gecinmekte zorlanirdik :)
merak ettigim bir durum var, bu rahatsiz oldugunu belirttigin seyler (simetri bozuklugu, esyalarin yerinde durmamasi vs.) eger duzeltemeyecegin durumdaysa seni nasil rahatsiz ediyor bundan bahsedermisin biraz?
 
Oceanides, bu hastalık için küçük yaşlarda özellikle ilaç kullanılarak büyük başarılar elde edildiğini duymuştum, böyle bir girişimin olmadı mı ki bu yaşında hala hayatını bu kadar olumsuz etkilen bir hastalıkla yaşayabiliyorsun..? Yazdığın örnekler bile beni yordu da, katlanmak zor olsa gerek..
 
bu hastalığın tanısının güç koyulduğunu çünkü bireyin bunu bir rahatsızlık olarak görmediğini daha önce yazmıştım. yukarda okuduklarıma göre net bir şeyler yazmam mümkün değil. şöyle ki, tüm bu davranışaların farkında olup hiç tedavi için doktora başvurup vurmadığını yazmamış oceanides. 30 yaşında olduğunu ve ne kadar geri dönüşü olduğunu söylediğine göre daha önce hiç profesyonel yardım almamış anladığım kadarıyla. tedavi dozunu ayarlamak amaci ile haftada en az bir kez doktor kontrolüne gitmek gerekir. Hastalik yatistikça kontroller seyreklesir, tamamen düzeldikten sonra da yilda bir kez doktora gidilmelidir.
Çok önemli bir nokta var, yukarda sayılan belirtileri tartışarak düzeltmek mümkün degildir. Çünkü hastalar bu davranışların saçmalığının farkındadır. onlarla bunu tartışmak hastanın sıkıntısını daha da artıracaktır. Hastalarla bu davranışlarının saçmalığını tartırşmak yerine onları anladığımızı hastaya hissettirmek tedavinin gidişatını olumlu etkileyecektir.
Davranış tedavisinde amaç hastanın obsesyonel düşüncelerini ortadan kaldırmak değil onlarla barışık yaşamasını sağlamaktır. Örneğin yukarda Oceanides ellerini yüzlerce kez yıkadığını söylemiş. Ellerine mikrop bulaşmadığını değil, ellerine mikrop bulaşıp bulaşmadığını bir düşünmesini, bulaştıysa bile ellerini tekrar tekrar yıkamamak için direnmesi gerektiği empoze edilmelidir.
farmakoterapi veya davranis tedavisi veya kombine tedavi OKB'u olan hastalarin semptomlarinin belirgin olarak düzelmesinde yararli olmuştur.
Klinik seyir genellikle uzun, ancak degiskendir. Bazi hastalar dalgalanmali bir klinik seyir gösterirken bazilari sabit bir klinik seyir gösterir.
Hastalarin yaklasik %20-30 u semptomlarinda belirgin düzelme gösterirken, yaklasik %40-50 si orta seviyede bir düzelme göstermektedirler. Hastalarin geriye kalan 20-40 da ise hastalik ya kalmakta veya daha kötü bir semptom tablosuna dönüsebilmektedir. tüm bunlardan ötürü oceanides ve ailesine çok iş düşüyor bence. profesyonel yardım almasını şiddetle tavsiye ediyorum...
 
hulyaengm'nin de dedigi gibi bu kucuk yasta ya da ergenlikte farkedilen bisey degil. Bu rahatsizlik bende hep vardi ve etrafimdakiler de farkindaydi ama herkes sadece asiri titizlige yoruyordu. Yani kimse bunun OCD olabilecegini dusunmedi ben dahil, ta ki 4-5 yil oncesine kadar. Sahsen bunu bir kac tane psikiyatr, psikolog arkadaslarimla gorusmeme ragmen tedavi olmak adina ben bisey yapmadim cunku size bunlari okumak zor gelse bile, artik bu benim hayat tarzim olmus. Acikcasi ustune dusmedim ama farketmekdeyim ki yillar gectikce degisik alanlarda daha obsulsif kompulsif bozukluk davranislari ediniyorum ve zaten tedavi surecine girilmezse ilerleyen bir rahatsizlik oldugunu da biliyorum.

Bir arkadas "sen benim arkadasim olsaydin zorlanirdik" demis, haklisin :D benim arkadaslarim da zorlaniyor ama onlar da beni sevdikleri icin kabullenmisler, ne de olmasa kimse mukemmel degil :p Yalniz ben cevremi sadece bana ait ortamlarda rahatsiz ederim, yani baskasinin evinde ortaligi b.k goturse umursamam, yani umursarim, orda yasayamayacagimi bilirim ama sesimi cikarmam.

"Nasil rahatsiz eder seni bu seyler?" diye sormus birde ayni arkadas. Yani bu pek tarif edilebilecek bisey degil, sadece rahatsiz oldugumu ve duzeltilmesi gereken seyler oldugunu farkederim, mesela soyle bir ornek vereyim. Gece arkadaslarla disariya cikiyorum, sarhos olurum, eve gelirim sabahin bir vakti, eminim baskasi ustundekilerle uyusa ya da cikarip bir yerlere firlatsa uyuyabilir.

Ben sadece cikarmakla kalmam, katlayip tertipleyip sandalyenin uzerine yerlestirirm kiyafetlerimi, ayakkabilarimi yerine koyarim ayakkabinin teki, atiyorum sarhosluk ve yorgunluktan iyi yerlestiremedigim icin yan devrilmistir, onu duzeltir oyle yatarim yoksa hayatta uyuyamam :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
baslığı actığım ıyı olmus aslında.tam olarak benım rahatsızlığım senınkı gıbı deıl oceanides.benımkı yasadığım olaylardan dolayı edındığım takıntılar daha cok ama tabı el yıkama duzende var.Hanı ellerımın acıdığını bılırım cok yıkamaktan.doktorum bana bunun tedavisinin cok uzun zaman alıcağını soledı ve bu asırı duzenlılık falan cok zor tedavı edılıyomus cunku artık alıskanlık halıne gelmıs hayat tarzımız olmus bazen zor olsa da yasıoruz ıste:)
 
hep söylüüyorum yine söylicem. OKB yardım almak son derece önemli. çünkü tabloya diğer rahatsızlıkların da eşlik etmesi sözkonusu olabiliyor.
Yaklaşık her 50 kişiden birinde OKB mevcut. OKB uzun süreli ve zamanla iyileşme dönemleri gösteren bi rahatsızlık olması açısından tedavi gerektiren bi rahatsızlık aynı zmanda. OKB tamamiyele ortadan kaldırılamasa bile genellikle kontrol edilebilir.
 
çok geçmiş olsun gercekten zor ve kötü bişi.aslında şu zamanda herkesin bir takım obsesyonları var.benimde mesela el yıkama hastalıgım var..oyüzden ellerim sürekli catlıyor.ama tabiki seninki cok farklı ve tedavi gerektiren bir rahatsızlık.bir arkadasımda da vardı bu rahatsızlık oradan biliyorum.ama tedavilerden genelde basarılı sonuclar ediliyor.Allah yardımcın olsun inşallah
oceanides sanada gecmiş olsun...
 
desiree_ant demiş ki:
çok geçmiş olsun gercekten zor ve kötü bişi.aslında şu zamanda herkesin bir takım obsesyonları var.benimde mesela el yıkama hastalıgım var..oyüzden ellerim sürekli catlıyor.ama tabiki seninki cok farklı ve tedavi gerektiren bir rahatsızlık.bir arkadasımda da vardı bu rahatsızlık oradan biliyorum.ama tedavilerden genelde basarılı sonuclar ediliyor.Allah yardımcın olsun inşallah
oceanides sanada gecmiş olsun...
cok saol arkadasım ;)
 
bende de vardı. kirlilik üstüne. yani paralardan ve toplu taşıma araçlarındaki tutacaklardan acaip derece iğrenirdim. eve gelince yıkanır ve üstümdekiler çamaşır makinesine atardım. çöp kutusunun yanından falan geçemezdim hala geçemiyorum :) pantolonum oraya değdi,gömleğm şuraya değdi gibi takıntılarım vardı.geçen sene tedavi olmaya başladım ben. ilaç ve psikiyatri tedavisi gördüm. halada görüyorum ve baya başarılı sonuçlar elde ettik.1 yıl 1 ay oldu tedaviye başlayalı. herkese acil şifalar.
 
Arkadasım gercekten faydasını goruyomusun ılaclı tedavının bende basladım 2 ay oldu daha hıc bı etkısını goremedım bakalım umarım faydalı olur :)
 
valla ilaçlardan ilaca fark oluyo tabi ki. ben mesela ilaç değiştirdim bi kere.paxil kullanıyordum,anafranil'e döndüm.ilaç değişimleri olabiliyo.
 
Bende ılk 1 ay citol kullandım sımdı lustral kullanıyorum.bakalım artık
ya bu lustral okuduğuma göre en hafıf depresyon ılaclarından bırıymış :!:
 
Geri
Üst