Dimarzio potanslar hakkında

merhabalar elektro gitarıma dimarzio manyetikler taktım
gitarımın orjinal potansları 500k
dimarzio marka potanslar ile değiştirsem + bir getirisi olur mu
 
Tonda bir etkisi olmayacaktır.Sadece daha uzun ömürlü bir potansın çabuk bozulmayan potansın ve en önemlisi linear bir potansın olacaktır yani daha hassas diyebiliriz buna, diğer potanslar %75e kadar sesin %50sini verip düğmenin son %25'ine geldiğinde bir anda sesi köklemesi gibi durumlar olabiliyor dimarzioda ise düğmenin çevrilmesi ile sesin artması paralel şekilde gidiyor.
 
Lineer, logaritmik olayi standart potanslarda da var. Sadece dimarzioya ozgu degil yani. Volume lineer, tone ise logaritmik olur.
Hisleri farkli dimarziolarin, daha kolay, kaymak gibi oynanabiliyor, duzgun-simetrik donuyor ve sabit surtunmeli. bunu "elim carpinca bile oynuyor" diyerek rahatsiz edici bulanlar da var tabi. oksitlenmeye karsi da daha fazla dayanir, cazir cuzur etmez, yari yolda birakmaz. direnc degismedikce tonda onemli bir degisim yasamazsin.
 
7kedi7eti7 demiş ki:
PhoibosApollon demiş ki:
cazir cuzur etmez, yari yolda birakmaz. direnc degismedikce tonda onemli bir degisim yasamazsin.

şuankiler cazir cuzur ediyo zaten...
peki direnci nasıl değiştitretebilirim

Direnc derken potansiyometrenin direncinden bahsetmis olmali arkadas...

Single manyetiklere 250 k
Hum manyetiklere 500 k

takilir genelde...

Direnc arttikca tizlik artar,azalttikca ton koyulasir...
 
BuzzGibi demiş ki:
esatburak demiş ki:
peki cts ile dimarzio arasında fark var mı ?

CTS en kalitelisidir.Fender Custom Shop gitarlarda kullanilir genelde...
Ton acisindan Dimarzio'dan pek bir fark oldugunu zannetmiyorum ama emin degilim zira Dimarzio'nun potlarini denemisligim yok...

Seymour Duncan forumunda okumuştum, birisi 5 tane 500k'lık CTS potansını alıp dirençlerini ölçmüş ve sonuçlar 412K ohm ile 470 küsür Kohm arasında çıkmış.. CTS potansları çok meşhurlar ama biraz fazla tutarsız üretiliyorlarmış meğer.. :)
 
bende bu konuyla ilgili birşey sormak istiyorum.İbanez rg370dx'im de gelen potanslar 250k mıdır 500k mıdır?Birde swichi kaldırıp indirdigimde gitarın çıt diye ses geliyo bunun nedeni nedir,nasıl giderebilirim? şimdiden sağolun.
 
Potans öyle atla deve değil yani yapısı gayet basit bir şey aslında. İçindeki grafit bandın kalitesi uzun ömürlü olup olmadığını belirler.

CTS mi Dimarzio mu derseniz valla cevap hangisi elinize geçerse kullanın ikisi de iyidir. Ammavellakin benim şahsi tecrübem DiMarzio potansların hiç mi hiç ohm derecelerinin tutmadığı yönünde. Mesela 500K diye alırsınız 380K çıkar. Şahsen denemişliğim var.

Ama bunun yanında Amerikan yapımı olan CTSlerin kalitesi bu açıdan daha iyi. Elbette 500K diyince tam olarak 500K çıkmaz. Gerçi ben BlackRose sayesinde 10 tane tam 500K sahibiyim (501 bile değil, kalibre multimetre ile ölçülmüştür, ama neye yarar derseniz, pek bir işe yaramaz, sadece maksat spor olsun). Ama arada 450 de çıkar 550de. Aldığınız yer ölçüp ona göre satmıyorsa, artık bahtınıza ne çıkarsa.

Haa 450K ile 550K arasında fark olur mu? Olur ama hani çok fazla bir şey değil.

Linear katiyyen alma derim özellikle lambalı amfiden power tube drive kullanıyorsan. Zira linearda ses ancak 2 3 gibi birden düşer. Audio alırsan sesi 6 7ye getirdiğinde overdrive'ı temizleyip clean bir ton alırsın. Ve sesi gazladığında volume pedal gibi işler bu alet. Ondan ben şahsen linear potlardan nefret ederim. Ton potansları için belki kullanılabilir ama hala açıkçası orada bile audionun kesin üstünlüğüne inanırım.

Bu arada senin elindeki potanslar nedir ne değildir diye bir bak. İçini açıp bir temizleyici sprey ile olayı çözebilirsin belki, yeni potans almana gerek de olmaz.

B
 
ben elektronikçiler çarşısından aldığım 2tanesi 1 ytl olan potlardan aldım.sonra yani dün dimarzio taktım.ohmları aynı idi.dimarzio 500 olmasına rağmen birisi 380 diğeri 420 gösterdi.tonda daha bi canlılık oldu ama öyle aman aman değil.çünkü eski kapasitörü kullandım.ama eğer kapasitörü-kondansatörü değiştirirsen tonda ciddi değişiklikler olucağını düşünüyorum.kapasitör sanırım kutupsuz olucak tercihende mercimek gibi olanlar.

drb varken bana çok laf düşmez nacizhane tecrübemi yani bizzat denediğimi yazdım.
 
evet arkadaşlar potları değiştirdim dimarziolarla.kapasitörüde 220nonomikrofratla değiştirdim.seste çok ciddi değişikliği zamanla anlıyorum.gitar diş budak olunca şimdi resmen çın çın çığlık atıyor.ne kadarlık bir gitar kullanıyorsak muhakkak potları değiştirmekte yarar var.
 
Geri
Üst