8 Telli Gİtarlar

geçenlerde yabancı bir sitede 7 tellilere bakarken rastladım. ibanez in sanırım 2 model(fr li sabit köprülü) 8 tellli gitarı var.

http://namm.harmony-central.com/WNAMM07/Content/Ibanez/PR/RG2228GK-S7320BK.html

bu sizce abartımıdır, kullanna var mıdır, nasıl akord edilir(en üste sol koyarsak 5 liler zorlar:D sol diyez makbul gibi) sapı nasıldır, 7 telliere oldukça kalın denirdi. bana bas sapı gibi geldi bu sap:D

bu arada kliasikte falan çalanları görmüştüm böyle gitarlar. youtube den baktım varmış çalan bayağı. 6 oktav civarı ses aralığı oluyor sanırım:S
 
Rusty Cooley de kullanıyor 8 telli (bu modeli değil ama), ayrıca ben diyim 11 siz diyin 15 telli custom gitar yaptırıp çalan yüzlerce adam var dünya çapında, ellerinden öper, saygılar abi derim kendilerine. Akord olayı da kişiden kişiye gitardan gitara değişiyor nasıl isterlerse artık, misal şu resimdeki basçı amcam (Garry Goodman) elindeki gitarını "C#, F#, B, E, A, D, G, C, F, Bb, Eb" düzeninde akord ediyormuş.

garry2.jpg
 
abi chapman stick diye bi alet var... yine böyle cok telli (10 falan, sanırım bir standardı yok)... bu yukarıdakine chapman stick diyecegim de, benim gorduklerimde govde yoktu, allah allah...
 
dayanamicam söylicem akord edilmesi gereken bu amcalar heralde ya da tam anlamıyla fetişler gerçi her durumda fetiş oldukları kesin ama insan çalıcak bu 15 telli gitarı =)
(kafa güzel saat 2buçuk sevgiler saygılar=)
 
Stick bildiğim kadarıyla piyanoya benzer bir mantıkla iki el de klavyede olacak şekilde çalınıyor ama yukarıda durum farklı bildiğimiz gitar gibi çalıyor.

Bu da 14 telli çalan ve güzel de çalan bir müzisyenin videosu.

http://www.youtube.com/watch?v=4CAtXutYPJc

Bu arada başlıkta sorulan akord sorusunun cevabı da standart düzende şöyle (kalından inceye): F# B E A D G B E .
 
6 tanesiyle her şeyi caldık bitti sıra 7 sinde 8 inde 9 unda 10 unda

biz insanlar azıyla yetinemiyoruz hiçbişeyin en sonunda da noluyo al işte küresel ısınma! tüket tüket sorada ısın bakalım.

cok mu mesaj verici oldu:)
 
mersinden_ersin demiş ki:
PhoibosApollon demiş ki:
8 telli ibanezin floyd rose'lu modeli yok. Onu da belirteyim.

http://namm.harmony-central.com/WNAMM07/Content/Ibanez/PR/RG2228GK-S7320BK.html

hoca bariz floyd ya, kilidine kadar:D

Fixed edge-8 ya da onun gibi bisey o koprunun adi. Sabit kopru o, yandaki kocaman vidalara bakin.
Ibanez MTM'de de buna benzer bir kopru var. Her sakalliyi dedemiz sanmayalim yani, uzuluruz sonra. :mrgreen:
 
Geri
Üst