Ses Mühendisliği, Meslek Seçimi Ve Hayat Yolu Konusunda

Malesef ses mühendisliği(Ses teknolojileri olarak ta geçiyor) şuan lisans eğitimi olarak üniversitelerde yok.Ben bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve bu ay yüksek lisans için Bahçeşehir ve İTÜ MIAM'a başvurdum.Zaten sadece bu iki üniversitede mevcut.Açıkçası 4 yıl üniversite okuyup SAE gibi sadece sertifika programına girmeyi çok düşünmedim çünkü lisans diplomama ek olarak bu işin yüksek lisans diplomasını ekleme şansım var.Ders programlarına bakarsanız sadece mix-masteringden oluşmuyor.Çok değişik alanlarda kullanılabilecek dersler var.Kendimden örnek vermek gerekirse DAW ve plug-in programlama gibi bir ders gördüm bu alanda bilgisayar mühendisi bilgileriminde yardımıyla ilerleyebileceğimi düşünüyorum.Size tavsiyem müziğin hangi alanında ilerlemek istiyorsanız o alanda bir lisans eğitimi alın sonrası zaten gelir.Üstte yazılanlar gibi önce üniversitelere gidip konuşmayı unutmayın.
 
Merhabalar
Foruma sırf bu konu için katıldım. Umarım başlık sahibi arkadaşa yardımcı olabilirim.
İnönü Üniversitesi Müzik Teknolojileri Bölümünde 3. sınıfa geçmiş biri olarak deneyimlerimi aktarmak isterim. Öncelikle "Ses Mühendisliği" bölümünün dünyanın hiçbir yerinde Ses Mühendisliği diye geçmediğini belirtmek isterim. Belki 1 yada 2 üniversitede bulabilirsiniz. Bütün dünyada bu bölümler Müzik Teknolojileri, Ses Teknolojileri, Duysal Sanatlar gibi farklı farklı isimlerle geçiyor. O yüzden isimlere çok takılmamak gerekiyor.
Türkiye'de böyle bölümler yok diyen arkadaşlar için evet Türkiye'de böyle bölümler var. Sıralamak gerekirse 9 Eylül Üniversitesi Müzik Bilimleri Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarm Fakültesi Duysal Ses Sanatları Tasarımı, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teknolojileri Bölümü, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı ve Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde (Mehmet Kurtuluş Hocamızdan Alıntılanmıştır) bu eğitim veriliyor. Sınavlarına katılmak için her üniversitenin kendi şartları var. Fakat genel olarak YGS sınavına girip barajı aşmanız başlangıç için yeterli oluyor. İlerisini de zaten her üniversite kendi belirliyor.
Peki nedir içeriği neler yapıyor bu insanlar diye sorarsanız Kayıt-Mix-Mastering derslerinin dışında Akustik, MIDI, Temel Elektronik, Ses Tasarımı, Yazılım ve Programlama Dersleri, Elektronik Kompozisyon gibi derslerimiz var. Elbette üniversiteye göre bu dersler artıp azalabilir, değişebilir. Fakat temelde aynıdır. Almak istediğiniz eğitim Ses Mühendisliği'nin hangi alanına hitap ediyorsa (ki çok fazla yönelebileceğiniz alan var) ona göre araştırmanızı yapıp giderseniz hem okurken daha çok keyif alır hemde kendinizi daha çok geliştirme şansına sahip olursunuz.
Biraz da kendimden bahsetmek istiyorum. Ben bu bölüme girdiğimde aklımda ses kayıt, mix ve mastering gibi alanlara yönelmeyi düşünüyordum. Fakat sevgili hocam Arda Eden sayesinde dijital ses donanımları tasarlamaya karar verdim. Bu tip donanımları tasarlamak için ARM Cortex-M4 işlemcilerle çalışıyorum. Örneğin dijital efekt aletleri, ses sentezleyiciler ve belki de bir workstation klavye tasarlayabilirim. Şu an üniversitedeki topluluğumda basit düzeyde mikroişlemci programlama dersleri veriyorum. (elbette bu işte profesyonel değilim ve katetmem gereken uzunca bir yol var)
Yukarıda bahsetmek istediğim bu bölümler sadece ses kayıt, mix ve mastering gibi alanlardan oluşmuyor. Fakat herşey sizde bitiyor. Yeterli gayreti gösterip sabırla çalışmazsanız bölümden çıktığınızda en fazla diploma sahibi bir işsiz olursunuz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başlık sahibi arkadaşım isterse PM atabilir. Sınav yönergeleri, sınav içerikleri ve derslerle ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirim.
 
Öncelikle bu konu Türkrock'ta açılmış , genç arkadaşları doğru yönlendirmek adına sorulmuş ve cevaplandırılmış çok güzel ve değerli bir konu.
Soruyu soran arkadaşımız kendini çok güzel anlatmış. Henüz 16,17 yaşlarında olmasına rağmen kendini ifade edebilme düzeyi oldukça yüksek, anlaşılır bir dil kullanmış.
Benim sana tavsiyem öncelikle ne yaşamak istiyorsan o hayatı yaşamak için mücadele etmen.
Ben İİBF mezunuyum. İİBF mezunları 400bini aşmış durumda. İş bulma sıkıntısı çekiliyor ve aynı zamanda 23,24 lü yaşlarda üniversiteden mezun olduktan sonra en az 4,5 yıl istediğin mesleği yapmak adına iş arıyorsun, gençliğinin en verimli döneminde müzik yapmak yerine iş arıyorsun veya sınavlara hazırlanıyorsun.
Ben 27 yaşındayım. Seneye yeniden Konservatuvar, müzik bölümleri sınavlarına hazırlanacağım ki hali hazırda kamuda çalışan birisi olarak.
Eğer geleceğin müzik olsun istiyorsan bu işi kaliteli yaparak zaten geleceğini garanti altına alabilirsin. Ama bir yandan ilgisi olmayan başka bölüm okuyup müzikle de ilgilenmek istersen benim yaşadığım zorluklarla karşılaşabilirsin. ( tabiki bu zorluklarla karşılaşmayan insanlarda var veya iki farklı alanla ilgilenip mutlu olanlarda var )
Eğer müzikle ilgili yüksek öğrenim görmek istiyorsan ailenle ve kendinle konuşup, bu konuya bir an önce karar verip çalışmalara başlaman lazım.
Yetenek sınavları için 2 yıl güzel bir süre..

Ses Mühendisliği konusunda pek bilgim olmadığı için bu yönde kendi tecrübelerimi aktardım inşallah yardımcı olabilmişimdir. =) Başarılar kardeşim..
 
Yanitlar icin cok tesekkur ederim. Bu arada herkesden cok ozur diliyorum 4-5 gunlugune bulundugum konumda internet erisimim cok kisitli firsat buldukca girmeye calisiyorum. Sirf benim icin katilan abime cok ozel tesekkur ediyorum genis bir vakitte pm atacagim, sevgiler...
 
Geri
Üst