10.000 Tl Bütçeli Elektro Gitar Tavsiyesi

Hocam amfi ne kullnıyorsunuz acaba? Bu gitarda seçeneklerim arasında acaba o parayı sonuna kadar hakkediyormu :)

suhr bu aralar cok moda oldu ama sesi oldukca steril derinliksiz gitarlar yapiyorlar ve cogu kisi bu yuzden pek tercih etmedigini anliyor biraz vakit gecirdikten sonra.
iscilik en ust duzeydedir gercekten ama bu sizin icin en iyisi oldugu anlamina gelmez
son teknoloji bir alman arabasiyla bir amerikan muscle car dusunun. ikisinden ayni randimani alamazsiniz.
suhr'un ne turkiyede ne basak bir ulkede pek ikinci eli de yok (cok deger kaybediyor)
ikinci elinde cok para eden suhr'lar, suhr fender CS'tan ayrilip firmayi ilk kurdugu yillardakiler.
 
suhr bu aralar cok moda oldu ama sesi oldukca steril derinliksiz gitarlar yapiyorlar ve cogu kisi bu yuzden pek tercih etmedigini anliyor biraz vakit gecirdikten sonra.
iscilik en ust duzeydedir gercekten ama bu sizin icin en iyisi oldugu anlamina gelmez
son teknoloji bir alman arabasiyla bir amerikan muscle car dusunun. ikisinden ayni randimani alamazsiniz.
suhr'un ne turkiyede ne basak bir ulkede pek ikinci eli de yok (cok deger kaybediyor)
ikinci elinde cok para eden suhr'lar, suhr fender CS'tan ayrilip firmayi ilk kurdugu yillardakiler.
Merhabalar,

sizin ve forumdaki diğer arkadaşların izniyle bir kaç düşüncemi aktarmak istiyorum, yazdıklarınız hafif tetiklemiş olabilir düşüncelerimi, kişisel değil genel düşüncelerim baştan söyleyeyim, arada sizin gibi düşünen arkadaşlara da bir kaç cümle yazdım nacizane, okumayı sevmeyen arkadaşlarada baştan söyleyeyim, biraz uzattım sanırım..

Öncelikle araba kıyasınız enteresan geldi baya, arabaların belli başları modelleri varken her gitar birbirinden farklıdır, aynı ağaçtan yapılan 2 gitar bile birbirinden dağlar kadar farklı olup, her ikisine de ayrı ayrı hayran olacak farklı farklı müzisyenler çıkabilir. Ki arabalara da model, motor hacmi vsden bağımsız duygusal olarak bağlanabiliyor insan eşyanın tabiatı gereği. Müzisyenin kendini ifade edebildiği eli kolu olan bir gitarı için aşağı kalır bir durum olacağını sanmıyorum.

Bir Suhrsever olarak öncelikle;
Suhr hali hazırda yeni yeni moda olan değil, 2000'lerin başından beri yüksek kalitede gitarlar üreten bir firma. Hatta ülkemizdeki muhteşem ekonomik başarıdan dolayı artık bir süre sonra ülkemizde artık kolay kolay göremeyeceğimiz bir marka olmak üzere, zira artık distribütörleri eskisi kadar sık getirmiyor ya da daha doğrusu getiremiyor. Bu bugün diğer butik markaları içinde geçerli Tom Anderson,Vigier, Nik Huber vs çoğunun hiç TR distribütörlüğü ya olmadı ya da çok kısa bir süre oldu gayrı safi hasılamız 10000 dolarlar civarında olmasına rağmen.. Hak verirsiniz ki Tr gibi her an ekonomik krizin eli kulağında olduğu bir ülkede nereye kadar gitar romantizmi yapılabilirdi..


Yine bir Suhrsever olarak okudum ki;
Koca firmayı ses olarak steril, derinliksiz derken gömmüşsünüz, ardından işçilik kusursuz derken toparlamaya çalışmışsınız.. af buyurun ama elimde 1 custom modern, 1 custom classic, 1 adet de pro tele var ( gibson ve fender envai çeşit gitar da elimden geldi geçti zaman içerisinde). Sadece kıstası inceleyip çaldığınız kaç suhr model üzerinden yaptınız merak ettim.. suhr, tom anderson vb gibi markalar hali hazırda en kaliteli ağaçları en kaliteli elektroniklerle üreten müşterilerin kendi özel isteklerine göre uzun seneler performans alabilsinler diye gitar yapan firmalar.
Pro serilerindeki asgari bir kalite standartı mevcut, fender standart-deluxe-elite ya da gibson standart vs gitarların çok çok üstündedir.
Custom modelleri adı üstünde kişiye özeldir, siz ne seçerseniz mümkün mertebe ona yakın bir sonuç alırsınız, genelde senelerce çalıp artık ne istediğini isteyen gitaristlere özel seçimlerdir vs.

Sırf elimdeki bu 3 gitara ayağımı yerden kesecek 2.el uçan kaçan bir araba alabilirdim ama satarken zarar edeceğimi öğrenip, metroya binmeye karar verdim doğru bir kararla. Dedim ya zaten TR'ye eser miktarda gelen bir marka haliyle 2.el piyasası fender gibson hareketli değildir (şayet California'da değilseniz - ben İstanbul Kadıköy tarafındayım, Adana civarındaki arkadaşım eğer düşünüyorsa baştan vazgeçsin hani) çünkü ne istediğini bilen biri kolay kolay elinden çıkartmaz eşşek yükü ile para verdiği için böyle bir gitara. Fiyat konusunda ise zaten adı üstünde bir başkasının beğenisine göre yapılmış bir gitarı standart bir gitar ile kıyaslamak ne kadar mantıklı ki fiyatı her zaman belirli aralıkta olur. O fiyat inmek zorunda 2 2 4, örnek siz sapı komple Pau Ferro istediğiniz için ek 400 usd verdiğinizi unutmayın, satarken ama sapa ek 400 usd verdim diye gitarı başkasına özel bir albenili geldiği fikrini kafanızdan atın. Siz alırken o özelliği faturaya ekleyip o parayı ezdiler, artık geçti gitti, geriye dönüp bakmanın lüzumu yok. (Bu arada Pau Ferro egzotik bir ağaç, komple sap bu ve ya bu ağaca benzer ağaçlardan gitarlarda alerjik özellikte gösterebilir cildiniz, çalarken kurdeşende dökebilirsiniz. Var böyle durumlar çöldeki bedevi şansına sahipseniz şayet aklınızda bulundurun.)

PRS gitarlarda, Fender CS, ESP CS'da da vardır bu Suhr'a özel değildir. Fiyatta kastınız çok ucuza gitmesi ise, zaten bir ülke düşünün avrupa'da bile 1200-1300 euroya satılan standart fender strat'ın TR'de 2000 euro fiyat çekildiği bir ortamsa zaten kimse gitar almasın, satarken kendisine ama sweetwater'da şu kadar denecek çünkü. Çalacağı gitarı araştırıp, deneyip almalı. Aldıktan sonra da borsayı takip eder gibi gitarın fiyatının düşüp çıkmasının size tuşe olarak bir getirisi olmayacaktır emin olun.

Custom Shop The George Harrison Tribute Rosewood Telecaster Masterbuilt Paul Waller
Linkteki gitarı çaldım geçen hafta örnek olarak, tabiki alacağımdan değil ama merak ediyor insan fiyatını görünce, TR' de olsa bu gitar dokundurturlar mıydı orasını siz düşünün, velhasıl çaldım 15-20 dk kadar ha güzel miydi çok güzeldi ama tabiki bu fiyat bana göre çılgınlık ötesiydi, tabi bu ürünün bu fiyatı etmeyeceği anlamına gelmiyor, bu parayı dünyanın bir tarafında bu gitara veren biri varsa bu gitarın fiyatı odur tartışmaya kapanır konu. TR'deki görece sınırlı küçük perspektiflerimizden fiyat/eder yorumlarımız hepimiz yapıyoruz muhakkak (ben de yapıyorum, hep yaptım, yapacağım da) ama bu faydasız bir klişe olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Artan fiyatlar değil, düşen bizim alım gücümüz.
Ben şimdi alayım bu gitarı (35000 bütçeli bir gitar ararken karşıma çıkıp denk getirmişim hazır) biraz çalar yarın öbür gün satayım ben bunu desem, bu sitede veya başka bir platformda bırakın 10000 euroyu yarısını nakit olarak alma şansım bile %5 en iyimser ihtimalle. Hiçbirimiz eğer bir mağaza veya üretici değilsek enstruman satışından kar edemeyiz, hele ki mağazaların ve üreticilerin bile karamsar olduğu 2016 TR'sinde. Ki girdileriniz döviz bazında olup, satışınız TL ise geçmiş olsun, neyse ki allahtan öyle bir dünya yok her gelişmeyi soluksuz biz son tüketiciye yansıtıyor herkes her zaman olduğu gibi.

Suhrseverlik bitmedi tabi,
İşçilik konusundaki kıstasınızı cidden çok merak ediyorum, tutup bir suhr pensa gitarı zaten ülkemizde bulmak Barcelona'nın Ronaldinho'lu kadronun tekrar sahaya çıkması kadar ihtimal.
Farklı zamanlarda kaç adet suhr çalarak bu sonuca vardınız, ülkemizde bile geçmişi 10 sene olmayan bir firma, Distribütörü Dreamamps ve beraber çalıştığı Stage Music yakın arkadaşım,
2009 başından beri getiriyorlar Suhr'u onların bile bu süre zarfında getirdiği gitar adedi sınırlı. (siz deyin 50 yazıyla ''ELLİ'' ben diyeyim 60 yine yazıyla ''ALTMIŞ'' maksimum o da - 7 sene gibi bir rakamdan bahsediyoruz, son 10 taneyi satarken moda olmadı herhalde bu marka - isteyen bilgi amaçlı arayıp sorabilir) Eldeki verileri mümkün mertebe sağlıklı ve hakkaniyetli değerlendirmek lazım, eğer ki bir fark oluşmasını ya da bir yarar sağlamasını istiyorsak forumdaki arkadaşlara.

Bu Xk'ya hangi gitar almalıyım temalı başlıklar eğlence maksatlı açılsın sıkıntı yok da, altına şu şöyle bu böyledir diye ucu açık yorumlar yapmanın hiç bir esprisi ya da bilgilendirici bir tarafı yok..

Toparlamak gerekirse bütçesi yeten arkadaşlar hangi gitarı alacaksa araştırsınlar, daldan dala gitardan gitara atlamak için değil çalmak için alsınlar, deneyip alsınlar, bu zamana kadar belli bir derecede gitar çalmış olup alsınlar, gitarı alıp pamuklara sarmalamak için almasınlar, saatlerce haftalarca doya doya çalmak için alsınlar, ufak çizikler vuruklar gitarınızın sesini etkilemez, olsa olsa yaşanmışlık sizden bir parça katar enstrumanlarınıza.. ha bunca şey ne için önemli aradaki farkı fark edebilmek için tabiki. Gitarınız 1950 üretimi ama çok temiz durumda olsun, bu onun müthiş tınlayacağının garantisi değildir. Çalınmayan rezonansı yemeyen enstruman sağırlaşır, aynı tip 2 gitar varsa yine 50 model yine çalınmışı daha fazla eder dayanamıyorum ebay'de satarım ben bunu dersenizde. Geçmiş senelerdeki gitarların astronomik fiyatlara çıkması, tonunun oturması, şöyle kusursuz olması değil çalınabilir durumda olanlarının eser miktarda kalmasıyla alakalı bir koleksiyon metası haline gelmesi ile ilintili bir durumdur. Günümüz teknolojisiyle yapılan dokunuşlar, tamamen 60-70 sene önceki düşünceyi optimize etmek için kurgulanmıştır. İşçiliğin düşmesi belirli bir standartı olan firmalar için geçerlidir, butik Custom Shop üreten firmalarda fabrikasyon değil bekleme süreci dahil minimum 6 aylık bir süreç söz konusudur. Üretim bandından 1 günde çıkan rasyon ürün değillerdir. Sizin isteklerinize cevap verirler ve ederini sizden alırlar ve karşılığını fazlasıyla verirler. Sonuçta sizin istediklerinizdir kombinasyon artısıyla eskisiyle, bundan memnun ya da memnuniyetsiz olmak sizin elinizde olan bir şeydir. Sizin custom olayına girmeden önce ben neyi arıyorum ses olarak olayını netleştirmeniz lazımdır, standart spec bir tele soundu arıyorsanız kafanızda tutup minimum 4000 usd vermek beyhude olabilir, ama görünüş devreye girdi mi bu rakam sadece sizi bağlar, size özel bir durum olacak sonuçta.

Toparlamam gerekirse hayat kötü gitar çalmak için fazlasıyla kısa her bir dünya vatandaşı olarak. Bu işin pirleri ya uzakdoğuda ya okyanus ötesinde. Zevkler ve renkler bir yandan, üretmeden tüketen bir milletiz sonuçta, ama en çok biz biliyoruz nasılsa, araştıralım arkadaşlar, araştırmaktan zarar gelmez hiç bir konuda, kulak arkası bilgiler mümkün mertebe sahaya inerek, dokunarak hissederek.. Youtube'dan tanıtımları izleyerek, google'ın arama sonuçlarındaki çıkan sayfalardaki yorumları okuyarak olmaz bu işler. Arayış bitmez, zaten bitmeyecek, ama en azından bilinçli araştırırsak mesafe alabilme şansımız var. Forumdaki ''ARA'' butonu sırf bu yüzden çok değerli. Okunmayacaksa yazılanlar, sürekli benzer başlıklar açılacaksa zamanla yazıp yorum paylaşacak kişilerde de imtina edecekler bu durumdan.

Müzikle kalın, elinizde gitar da olsun, metronomla çalın. Sevgiler, saygılar.
 
Merhabalar,

sizin ve forumdaki diğer arkadaşların izniyle bir kaç düşüncemi aktarmak istiyorum, yazdıklarınız hafif tetiklemiş olabilir düşüncelerimi, kişisel değil genel düşüncelerim baştan söyleyeyim, arada sizin gibi düşünen arkadaşlara da bir kaç cümle yazdım nacizane, okumayı sevmeyen arkadaşlarada baştan söyleyeyim, biraz uzattım sanırım..

Öncelikle araba kıyasınız enteresan geldi baya, arabaların belli başları modelleri varken her gitar birbirinden farklıdır, aynı ağaçtan yapılan 2 gitar bile birbirinden dağlar kadar farklı olup, her ikisine de ayrı ayrı hayran olacak farklı farklı müzisyenler çıkabilir. Ki arabalara da model, motor hacmi vsden bağımsız duygusal olarak bağlanabiliyor insan eşyanın tabiatı gereği. Müzisyenin kendini ifade edebildiği eli kolu olan bir gitarı için aşağı kalır bir durum olacağını sanmıyorum.

Bir Suhrsever olarak öncelikle;
Suhr hali hazırda yeni yeni moda olan değil, 2000'lerin başından beri yüksek kalitede gitarlar üreten bir firma. Hatta ülkemizdeki muhteşem ekonomik başarıdan dolayı artık bir süre sonra ülkemizde artık kolay kolay göremeyeceğimiz bir marka olmak üzere, zira artık distribütörleri eskisi kadar sık getirmiyor ya da daha doğrusu getiremiyor. Bu bugün diğer butik markaları içinde geçerli Tom Anderson,Vigier, Nik Huber vs çoğunun hiç TR distribütörlüğü ya olmadı ya da çok kısa bir süre oldu gayrı safi hasılamız 10000 dolarlar civarında olmasına rağmen.. Hak verirsiniz ki Tr gibi her an ekonomik krizin eli kulağında olduğu bir ülkede nereye kadar gitar romantizmi yapılabilirdi..


Yine bir Suhrsever olarak okudum ki;
Koca firmayı ses olarak steril, derinliksiz derken gömmüşsünüz, ardından işçilik kusursuz derken toparlamaya çalışmışsınız.. af buyurun ama elimde 1 custom modern, 1 custom classic, 1 adet de pro tele var ( gibson ve fender envai çeşit gitar da elimden geldi geçti zaman içerisinde). Sadece kıstası inceleyip çaldığınız kaç suhr model üzerinden yaptınız merak ettim.. suhr, tom anderson vb gibi markalar hali hazırda en kaliteli ağaçları en kaliteli elektroniklerle üreten müşterilerin kendi özel isteklerine göre uzun seneler performans alabilsinler diye gitar yapan firmalar.
Pro serilerindeki asgari bir kalite standartı mevcut, fender standart-deluxe-elite ya da gibson standart vs gitarların çok çok üstündedir.
Custom modelleri adı üstünde kişiye özeldir, siz ne seçerseniz mümkün mertebe ona yakın bir sonuç alırsınız, genelde senelerce çalıp artık ne istediğini isteyen gitaristlere özel seçimlerdir vs.

Sırf elimdeki bu 3 gitara ayağımı yerden kesecek 2.el uçan kaçan bir araba alabilirdim ama satarken zarar edeceğimi öğrenip, metroya binmeye karar verdim doğru bir kararla. Dedim ya zaten TR'ye eser miktarda gelen bir marka haliyle 2.el piyasası fender gibson hareketli değildir (şayet California'da değilseniz - ben İstanbul Kadıköy tarafındayım, Adana civarındaki arkadaşım eğer düşünüyorsa baştan vazgeçsin hani) çünkü ne istediğini bilen biri kolay kolay elinden çıkartmaz eşşek yükü ile para verdiği için böyle bir gitara. Fiyat konusunda ise zaten adı üstünde bir başkasının beğenisine göre yapılmış bir gitarı standart bir gitar ile kıyaslamak ne kadar mantıklı ki fiyatı her zaman belirli aralıkta olur. O fiyat inmek zorunda 2 2 4, örnek siz sapı komple Pau Ferro istediğiniz için ek 400 usd verdiğinizi unutmayın, satarken ama sapa ek 400 usd verdim diye gitarı başkasına özel bir albenili geldiği fikrini kafanızdan atın. Siz alırken o özelliği faturaya ekleyip o parayı ezdiler, artık geçti gitti, geriye dönüp bakmanın lüzumu yok. (Bu arada Pau Ferro egzotik bir ağaç, komple sap bu ve ya bu ağaca benzer ağaçlardan gitarlarda alerjik özellikte gösterebilir cildiniz, çalarken kurdeşende dökebilirsiniz. Var böyle durumlar çöldeki bedevi şansına sahipseniz şayet aklınızda bulundurun.)

PRS gitarlarda, Fender CS, ESP CS'da da vardır bu Suhr'a özel değildir. Fiyatta kastınız çok ucuza gitmesi ise, zaten bir ülke düşünün avrupa'da bile 1200-1300 euroya satılan standart fender strat'ın TR'de 2000 euro fiyat çekildiği bir ortamsa zaten kimse gitar almasın, satarken kendisine ama sweetwater'da şu kadar denecek çünkü. Çalacağı gitarı araştırıp, deneyip almalı. Aldıktan sonra da borsayı takip eder gibi gitarın fiyatının düşüp çıkmasının size tuşe olarak bir getirisi olmayacaktır emin olun.

Custom Shop The George Harrison Tribute Rosewood Telecaster Masterbuilt Paul Waller
Linkteki gitarı çaldım geçen hafta örnek olarak, tabiki alacağımdan değil ama merak ediyor insan fiyatını görünce, TR' de olsa bu gitar dokundurturlar mıydı orasını siz düşünün, velhasıl çaldım 15-20 dk kadar ha güzel miydi çok güzeldi ama tabiki bu fiyat bana göre çılgınlık ötesiydi, tabi bu ürünün bu fiyatı etmeyeceği anlamına gelmiyor, bu parayı dünyanın bir tarafında bu gitara veren biri varsa bu gitarın fiyatı odur tartışmaya kapanır konu. TR'deki görece sınırlı küçük perspektiflerimizden fiyat/eder yorumlarımız hepimiz yapıyoruz muhakkak (ben de yapıyorum, hep yaptım, yapacağım da) ama bu faydasız bir klişe olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Artan fiyatlar değil, düşen bizim alım gücümüz.
Ben şimdi alayım bu gitarı (35000 bütçeli bir gitar ararken karşıma çıkıp denk getirmişim hazır) biraz çalar yarın öbür gün satayım ben bunu desem, bu sitede veya başka bir platformda bırakın 10000 euroyu yarısını nakit olarak alma şansım bile %5 en iyimser ihtimalle. Hiçbirimiz eğer bir mağaza veya üretici değilsek enstruman satışından kar edemeyiz, hele ki mağazaların ve üreticilerin bile karamsar olduğu 2016 TR'sinde. Ki girdileriniz döviz bazında olup, satışınız TL ise geçmiş olsun, neyse ki allahtan öyle bir dünya yok her gelişmeyi soluksuz biz son tüketiciye yansıtıyor herkes her zaman olduğu gibi.

Suhrseverlik bitmedi tabi,
İşçilik konusundaki kıstasınızı cidden çok merak ediyorum, tutup bir suhr pensa gitarı zaten ülkemizde bulmak Barcelona'nın Ronaldinho'lu kadronun tekrar sahaya çıkması kadar ihtimal.
Farklı zamanlarda kaç adet suhr çalarak bu sonuca vardınız, ülkemizde bile geçmişi 10 sene olmayan bir firma, Distribütörü Dreamamps ve beraber çalıştığı Stage Music yakın arkadaşım,
2009 başından beri getiriyorlar Suhr'u onların bile bu süre zarfında getirdiği gitar adedi sınırlı. (siz deyin 50 yazıyla ''ELLİ'' ben diyeyim 60 yine yazıyla ''ALTMIŞ'' maksimum o da - 7 sene gibi bir rakamdan bahsediyoruz, son 10 taneyi satarken moda olmadı herhalde bu marka - isteyen bilgi amaçlı arayıp sorabilir) Eldeki verileri mümkün mertebe sağlıklı ve hakkaniyetli değerlendirmek lazım, eğer ki bir fark oluşmasını ya da bir yarar sağlamasını istiyorsak forumdaki arkadaşlara.

Bu Xk'ya hangi gitar almalıyım temalı başlıklar eğlence maksatlı açılsın sıkıntı yok da, altına şu şöyle bu böyledir diye ucu açık yorumlar yapmanın hiç bir esprisi ya da bilgilendirici bir tarafı yok..

Toparlamak gerekirse bütçesi yeten arkadaşlar hangi gitarı alacaksa araştırsınlar, daldan dala gitardan gitara atlamak için değil çalmak için alsınlar, deneyip alsınlar, bu zamana kadar belli bir derecede gitar çalmış olup alsınlar, gitarı alıp pamuklara sarmalamak için almasınlar, saatlerce haftalarca doya doya çalmak için alsınlar, ufak çizikler vuruklar gitarınızın sesini etkilemez, olsa olsa yaşanmışlık sizden bir parça katar enstrumanlarınıza.. ha bunca şey ne için önemli aradaki farkı fark edebilmek için tabiki. Gitarınız 1950 üretimi ama çok temiz durumda olsun, bu onun müthiş tınlayacağının garantisi değildir. Çalınmayan rezonansı yemeyen enstruman sağırlaşır, aynı tip 2 gitar varsa yine 50 model yine çalınmışı daha fazla eder dayanamıyorum ebay'de satarım ben bunu dersenizde. Geçmiş senelerdeki gitarların astronomik fiyatlara çıkması, tonunun oturması, şöyle kusursuz olması değil çalınabilir durumda olanlarının eser miktarda kalmasıyla alakalı bir koleksiyon metası haline gelmesi ile ilintili bir durumdur. Günümüz teknolojisiyle yapılan dokunuşlar, tamamen 60-70 sene önceki düşünceyi optimize etmek için kurgulanmıştır. İşçiliğin düşmesi belirli bir standartı olan firmalar için geçerlidir, butik Custom Shop üreten firmalarda fabrikasyon değil bekleme süreci dahil minimum 6 aylık bir süreç söz konusudur. Üretim bandından 1 günde çıkan rasyon ürün değillerdir. Sizin isteklerinize cevap verirler ve ederini sizden alırlar ve karşılığını fazlasıyla verirler. Sonuçta sizin istediklerinizdir kombinasyon artısıyla eskisiyle, bundan memnun ya da memnuniyetsiz olmak sizin elinizde olan bir şeydir. Sizin custom olayına girmeden önce ben neyi arıyorum ses olarak olayını netleştirmeniz lazımdır, standart spec bir tele soundu arıyorsanız kafanızda tutup minimum 4000 usd vermek beyhude olabilir, ama görünüş devreye girdi mi bu rakam sadece sizi bağlar, size özel bir durum olacak sonuçta.

Toparlamam gerekirse hayat kötü gitar çalmak için fazlasıyla kısa her bir dünya vatandaşı olarak. Bu işin pirleri ya uzakdoğuda ya okyanus ötesinde. Zevkler ve renkler bir yandan, üretmeden tüketen bir milletiz sonuçta, ama en çok biz biliyoruz nasılsa, araştıralım arkadaşlar, araştırmaktan zarar gelmez hiç bir konuda, kulak arkası bilgiler mümkün mertebe sahaya inerek, dokunarak hissederek.. Youtube'dan tanıtımları izleyerek, google'ın arama sonuçlarındaki çıkan sayfalardaki yorumları okuyarak olmaz bu işler. Arayış bitmez, zaten bitmeyecek, ama en azından bilinçli araştırırsak mesafe alabilme şansımız var. Forumdaki ''ARA'' butonu sırf bu yüzden çok değerli. Okunmayacaksa yazılanlar, sürekli benzer başlıklar açılacaksa zamanla yazıp yorum paylaşacak kişilerde de imtina edecekler bu durumdan.

Müzikle kalın, elinizde gitar da olsun, metronomla çalın. Sevgiler, saygılar.

Hocam ne yazmışınız öyle :) Teşekkürler değerli tavsiyeleriniz için :)
 
Merhabalar,

sizin ve forumdaki diğer arkadaşların izniyle bir kaç düşüncemi aktarmak istiyorum, yazdıklarınız hafif tetiklemiş olabilir düşüncelerimi, kişisel değil genel düşüncelerim baştan söyleyeyim, arada sizin gibi düşünen arkadaşlara da bir kaç cümle yazdım nacizane, okumayı sevmeyen arkadaşlarada baştan söyleyeyim, biraz uzattım sanırım..

Öncelikle araba kıyasınız enteresan geldi baya, arabaların belli başları modelleri varken her gitar birbirinden farklıdır, aynı ağaçtan yapılan 2 gitar bile birbirinden dağlar kadar farklı olup, her ikisine de ayrı ayrı hayran olacak farklı farklı müzisyenler çıkabilir. Ki arabalara da model, motor hacmi vsden bağımsız duygusal olarak bağlanabiliyor insan eşyanın tabiatı gereği. Müzisyenin kendini ifade edebildiği eli kolu olan bir gitarı için aşağı kalır bir durum olacağını sanmıyorum.

Bir Suhrsever olarak öncelikle;
Suhr hali hazırda yeni yeni moda olan değil, 2000'lerin başından beri yüksek kalitede gitarlar üreten bir firma. Hatta ülkemizdeki muhteşem ekonomik başarıdan dolayı artık bir süre sonra ülkemizde artık kolay kolay göremeyeceğimiz bir marka olmak üzere, zira artık distribütörleri eskisi kadar sık getirmiyor ya da daha doğrusu getiremiyor. Bu bugün diğer butik markaları içinde geçerli Tom Anderson,Vigier, Nik Huber vs çoğunun hiç TR distribütörlüğü ya olmadı ya da çok kısa bir süre oldu gayrı safi hasılamız 10000 dolarlar civarında olmasına rağmen.. Hak verirsiniz ki Tr gibi her an ekonomik krizin eli kulağında olduğu bir ülkede nereye kadar gitar romantizmi yapılabilirdi..


Yine bir Suhrsever olarak okudum ki;
Koca firmayı ses olarak steril, derinliksiz derken gömmüşsünüz, ardından işçilik kusursuz derken toparlamaya çalışmışsınız.. af buyurun ama elimde 1 custom modern, 1 custom classic, 1 adet de pro tele var ( gibson ve fender envai çeşit gitar da elimden geldi geçti zaman içerisinde). Sadece kıstası inceleyip çaldığınız kaç suhr model üzerinden yaptınız merak ettim.. suhr, tom anderson vb gibi markalar hali hazırda en kaliteli ağaçları en kaliteli elektroniklerle üreten müşterilerin kendi özel isteklerine göre uzun seneler performans alabilsinler diye gitar yapan firmalar.
Pro serilerindeki asgari bir kalite standartı mevcut, fender standart-deluxe-elite ya da gibson standart vs gitarların çok çok üstündedir.
Custom modelleri adı üstünde kişiye özeldir, siz ne seçerseniz mümkün mertebe ona yakın bir sonuç alırsınız, genelde senelerce çalıp artık ne istediğini isteyen gitaristlere özel seçimlerdir vs.

Sırf elimdeki bu 3 gitara ayağımı yerden kesecek 2.el uçan kaçan bir araba alabilirdim ama satarken zarar edeceğimi öğrenip, metroya binmeye karar verdim doğru bir kararla. Dedim ya zaten TR'ye eser miktarda gelen bir marka haliyle 2.el piyasası fender gibson hareketli değildir (şayet California'da değilseniz - ben İstanbul Kadıköy tarafındayım, Adana civarındaki arkadaşım eğer düşünüyorsa baştan vazgeçsin hani) çünkü ne istediğini bilen biri kolay kolay elinden çıkartmaz eşşek yükü ile para verdiği için böyle bir gitara. Fiyat konusunda ise zaten adı üstünde bir başkasının beğenisine göre yapılmış bir gitarı standart bir gitar ile kıyaslamak ne kadar mantıklı ki fiyatı her zaman belirli aralıkta olur. O fiyat inmek zorunda 2 2 4, örnek siz sapı komple Pau Ferro istediğiniz için ek 400 usd verdiğinizi unutmayın, satarken ama sapa ek 400 usd verdim diye gitarı başkasına özel bir albenili geldiği fikrini kafanızdan atın. Siz alırken o özelliği faturaya ekleyip o parayı ezdiler, artık geçti gitti, geriye dönüp bakmanın lüzumu yok. (Bu arada Pau Ferro egzotik bir ağaç, komple sap bu ve ya bu ağaca benzer ağaçlardan gitarlarda alerjik özellikte gösterebilir cildiniz, çalarken kurdeşende dökebilirsiniz. Var böyle durumlar çöldeki bedevi şansına sahipseniz şayet aklınızda bulundurun.)

PRS gitarlarda, Fender CS, ESP CS'da da vardır bu Suhr'a özel değildir. Fiyatta kastınız çok ucuza gitmesi ise, zaten bir ülke düşünün avrupa'da bile 1200-1300 euroya satılan standart fender strat'ın TR'de 2000 euro fiyat çekildiği bir ortamsa zaten kimse gitar almasın, satarken kendisine ama sweetwater'da şu kadar denecek çünkü. Çalacağı gitarı araştırıp, deneyip almalı. Aldıktan sonra da borsayı takip eder gibi gitarın fiyatının düşüp çıkmasının size tuşe olarak bir getirisi olmayacaktır emin olun.

Custom Shop The George Harrison Tribute Rosewood Telecaster Masterbuilt Paul Waller
Linkteki gitarı çaldım geçen hafta örnek olarak, tabiki alacağımdan değil ama merak ediyor insan fiyatını görünce, TR' de olsa bu gitar dokundurturlar mıydı orasını siz düşünün, velhasıl çaldım 15-20 dk kadar ha güzel miydi çok güzeldi ama tabiki bu fiyat bana göre çılgınlık ötesiydi, tabi bu ürünün bu fiyatı etmeyeceği anlamına gelmiyor, bu parayı dünyanın bir tarafında bu gitara veren biri varsa bu gitarın fiyatı odur tartışmaya kapanır konu. TR'deki görece sınırlı küçük perspektiflerimizden fiyat/eder yorumlarımız hepimiz yapıyoruz muhakkak (ben de yapıyorum, hep yaptım, yapacağım da) ama bu faydasız bir klişe olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Artan fiyatlar değil, düşen bizim alım gücümüz.
Ben şimdi alayım bu gitarı (35000 bütçeli bir gitar ararken karşıma çıkıp denk getirmişim hazır) biraz çalar yarın öbür gün satayım ben bunu desem, bu sitede veya başka bir platformda bırakın 10000 euroyu yarısını nakit olarak alma şansım bile %5 en iyimser ihtimalle. Hiçbirimiz eğer bir mağaza veya üretici değilsek enstruman satışından kar edemeyiz, hele ki mağazaların ve üreticilerin bile karamsar olduğu 2016 TR'sinde. Ki girdileriniz döviz bazında olup, satışınız TL ise geçmiş olsun, neyse ki allahtan öyle bir dünya yok her gelişmeyi soluksuz biz son tüketiciye yansıtıyor herkes her zaman olduğu gibi.

Suhrseverlik bitmedi tabi,
İşçilik konusundaki kıstasınızı cidden çok merak ediyorum, tutup bir suhr pensa gitarı zaten ülkemizde bulmak Barcelona'nın Ronaldinho'lu kadronun tekrar sahaya çıkması kadar ihtimal.
Farklı zamanlarda kaç adet suhr çalarak bu sonuca vardınız, ülkemizde bile geçmişi 10 sene olmayan bir firma, Distribütörü Dreamamps ve beraber çalıştığı Stage Music yakın arkadaşım,
2009 başından beri getiriyorlar Suhr'u onların bile bu süre zarfında getirdiği gitar adedi sınırlı. (siz deyin 50 yazıyla ''ELLİ'' ben diyeyim 60 yine yazıyla ''ALTMIŞ'' maksimum o da - 7 sene gibi bir rakamdan bahsediyoruz, son 10 taneyi satarken moda olmadı herhalde bu marka - isteyen bilgi amaçlı arayıp sorabilir) Eldeki verileri mümkün mertebe sağlıklı ve hakkaniyetli değerlendirmek lazım, eğer ki bir fark oluşmasını ya da bir yarar sağlamasını istiyorsak forumdaki arkadaşlara.

Bu Xk'ya hangi gitar almalıyım temalı başlıklar eğlence maksatlı açılsın sıkıntı yok da, altına şu şöyle bu böyledir diye ucu açık yorumlar yapmanın hiç bir esprisi ya da bilgilendirici bir tarafı yok..

Toparlamak gerekirse bütçesi yeten arkadaşlar hangi gitarı alacaksa araştırsınlar, daldan dala gitardan gitara atlamak için değil çalmak için alsınlar, deneyip alsınlar, bu zamana kadar belli bir derecede gitar çalmış olup alsınlar, gitarı alıp pamuklara sarmalamak için almasınlar, saatlerce haftalarca doya doya çalmak için alsınlar, ufak çizikler vuruklar gitarınızın sesini etkilemez, olsa olsa yaşanmışlık sizden bir parça katar enstrumanlarınıza.. ha bunca şey ne için önemli aradaki farkı fark edebilmek için tabiki. Gitarınız 1950 üretimi ama çok temiz durumda olsun, bu onun müthiş tınlayacağının garantisi değildir. Çalınmayan rezonansı yemeyen enstruman sağırlaşır, aynı tip 2 gitar varsa yine 50 model yine çalınmışı daha fazla eder dayanamıyorum ebay'de satarım ben bunu dersenizde. Geçmiş senelerdeki gitarların astronomik fiyatlara çıkması, tonunun oturması, şöyle kusursuz olması değil çalınabilir durumda olanlarının eser miktarda kalmasıyla alakalı bir koleksiyon metası haline gelmesi ile ilintili bir durumdur. Günümüz teknolojisiyle yapılan dokunuşlar, tamamen 60-70 sene önceki düşünceyi optimize etmek için kurgulanmıştır. İşçiliğin düşmesi belirli bir standartı olan firmalar için geçerlidir, butik Custom Shop üreten firmalarda fabrikasyon değil bekleme süreci dahil minimum 6 aylık bir süreç söz konusudur. Üretim bandından 1 günde çıkan rasyon ürün değillerdir. Sizin isteklerinize cevap verirler ve ederini sizden alırlar ve karşılığını fazlasıyla verirler. Sonuçta sizin istediklerinizdir kombinasyon artısıyla eskisiyle, bundan memnun ya da memnuniyetsiz olmak sizin elinizde olan bir şeydir. Sizin custom olayına girmeden önce ben neyi arıyorum ses olarak olayını netleştirmeniz lazımdır, standart spec bir tele soundu arıyorsanız kafanızda tutup minimum 4000 usd vermek beyhude olabilir, ama görünüş devreye girdi mi bu rakam sadece sizi bağlar, size özel bir durum olacak sonuçta.

Toparlamam gerekirse hayat kötü gitar çalmak için fazlasıyla kısa her bir dünya vatandaşı olarak. Bu işin pirleri ya uzakdoğuda ya okyanus ötesinde. Zevkler ve renkler bir yandan, üretmeden tüketen bir milletiz sonuçta, ama en çok biz biliyoruz nasılsa, araştıralım arkadaşlar, araştırmaktan zarar gelmez hiç bir konuda, kulak arkası bilgiler mümkün mertebe sahaya inerek, dokunarak hissederek.. Youtube'dan tanıtımları izleyerek, google'ın arama sonuçlarındaki çıkan sayfalardaki yorumları okuyarak olmaz bu işler. Arayış bitmez, zaten bitmeyecek, ama en azından bilinçli araştırırsak mesafe alabilme şansımız var. Forumdaki ''ARA'' butonu sırf bu yüzden çok değerli. Okunmayacaksa yazılanlar, sürekli benzer başlıklar açılacaksa zamanla yazıp yorum paylaşacak kişilerde de imtina edecekler bu durumdan.

Müzikle kalın, elinizde gitar da olsun, metronomla çalın. Sevgiler, saygılar.

araba benzetmesini cok dogru yaptim aslinda
cunku gidip bir alman arabasi alin icinde motorun sesini duymazsiniz hizli gitseniz hissetmesiniz pamuk ustunde gibidir ama karakteri yoktur heyecansizdir. iscilik teknoloji mukemmeldir ama.
suhr da oyle. harika gitarlar yapiyorlar ama sesleri streil laboratuvardan cikmis gibi.
guitarguitar magazasinda her modelinden guzel guzel uzun uzun caldim defalarca her yolum dustugunde ugrayip. turkiye distributoru de beni baglamiyor yani.
suhr bizde yeni moda oldu. bundan 15 sene once suhr vardi ama sorsan bizde kimse bilmiyordu.
simdi herkes ay bir suhr diye deliriyor. yurtdisinda da vardi bu bi 5 sene oncesine kadar. Neye yaradi? Simdi bakin ikinci elleri dolup tasiyor custom modellerinin. Buyusu gecince satiyor millet bakip bu bana gore degil deyip.
iyi iscilik iyi gitar yapmaz yani direkt olarak oyle organik bir bag yok. cunku iyi gitar goreceli birsey. bir cok kisinin istedigi gitar tonu suhrlarin verdigi kadar modern degil.
arkadas da sizin boyle yazmanizdan doldurusa gelip alir sonra bir bakmis sevmemis pek de.
sonra sat satabiliyorsan.
 
Yazdıklarıma cevaben yazdığınız cevapta sorduğum soruların yanıtlarını tarafımca aldım, sonuna kadar da okuyanlarda bir fikir oluşacaktır illaki. Bakış açılarımız farklı, aynı olmak zorunda da değil tabi.
Siz size hitap etmeyen gitarları farklı zamanlarda mağazalarda deneyerek bu sonuca ulaşıp, alacaklara almayın satamazsınız diyorsunuz, ben senelerdir sahibi olup seneler içinde birkaçına daha sahip olma imkanına nail oldum, fiyat/performans konusunda adil gitarlar olduğunu düşünüyorum. Suhr satmışlığımda var zamanında kur görece düşükken alıp, günümüze göre tolere edilir mantıklı bir fiyat vererek elimden çıkardığım. Bu olaylara bakış açınızla alakalı sonuç olarak alıp kullandığım bir alet eski dolar rakamından güncel kurdan fiyat biçmek ne kadar iyi niyetli, çok bir kar hırsı gütmüyorum güdenlere de bir lafım yok, saygım sonsuz. Konu çok dallanıp budaklanır rakamlarda içine girerse, rakamları hesap ederken güncel kurdan yorum yapmanın bir esprisi yok, çoğu müzisyen meraktan değil maddi imkansızlıklardan ve ihtiyaçlardan satıyor enstrumanını, onların gitarın ederinin bilmeme imkanı yoktur diye düşünüyorum, ama Türkiye gerçekleri malum. Dolar bu kadar semirtilmese bilinçli olarak, bu rakamlardan koymayacaklardı elbette, gördüğünüz çoğu rakam gitsin fiyatı, maksatta bu, yoksa fantezi olarak yüksek rakamlı ilan açmanın satılmayacağını öngörmemek mümkün değil. Bu arada dip not buradaki forumlara senede azami 10 gitar ya düşer ya düşmez buradaki ilanlara, onlarda minimum 3-4 senedir çalınmış olanlardır. Hele ki şu kadar bütçeye sahibim ne gitar almalıyım diyen arkadaşların değerlendirmesinde yarar olan gitarlar olduğunu düşünüyorum.
Ben yakınen takip ettiğim için bu bilgileri paylaşmak istiyorum arkadaşlarla, siz gerçi bu piyasadaki distribütörler beni bağlamaz demişsiniz ama çoğu kullanıcı mecbur buradaki mağazalardan ya da forumlardan alıyor gitarı, ve yine iç piyasada satıyor. Malum TR'de paypal gibi kurumlar olmadığı için dış piyasaya EBAY, Craiglist vs gibi oluşumlara asıl ederinden sunma imkanı yok. Görüldüğü üzere hep sebep-sonuç ilişkisinden tüm olup bitenler.
Yazımda yine mümkün mertebe özet geçmeye çalıştım başlık başlık.
Bu arada yazmışsınız ama ortada dediğiniz gibi bir dolduruş yok yalnız, en azından bir yerme yok hiç bir markaya. Ve yine en azından olurda tamamını okuyacak arkadaşların nacizane yazılan düşünceleri anlayıp, bir değerlendirme yapacağını sanıyorum asgari surette. Sonuçta herkes denesin beğendiğini alsın yazımda belirttiğim gibi.

araba benzetmesini cok dogru yaptim aslinda
cunku gidip bir alman arabasi alin icinde motorun sesini duymazsiniz hizli gitseniz hissetmesiniz pamuk ustunde gibidir ama karakteri yoktur heyecansizdir. iscilik teknoloji mukemmeldir ama.
suhr da oyle. harika gitarlar yapiyorlar ama sesleri streil laboratuvardan cikmis gibi.
guitarguitar magazasinda her modelinden guzel guzel uzun uzun caldim defalarca her yolum dustugunde ugrayip. turkiye distributoru de beni baglamiyor yani.
suhr bizde yeni moda oldu. bundan 15 sene once suhr vardi ama sorsan bizde kimse bilmiyordu.
simdi herkes ay bir suhr diye deliriyor. yurtdisinda da vardi bu bi 5 sene oncesine kadar. Neye yaradi? Simdi bakin ikinci elleri dolup tasiyor custom modellerinin. Buyusu gecince satiyor millet bakip bu bana gore degil deyip.
iyi iscilik iyi gitar yapmaz yani direkt olarak oyle organik bir bag yok. cunku iyi gitar goreceli birsey. bir cok kisinin istedigi gitar tonu suhrlarin verdigi kadar modern degil.
arkadas da sizin boyle yazmanizdan doldurusa gelip alir sonra bir bakmis sevmemis pek de.
sonra sat satabiliyorsan.
 
Değerli tavsiyeler için teşekkür ediyorum.
Arkadaşlar biraz daha net tavsiyelere ihtiyacım varki şuan önümdeki yelpazeyi daraltıp söyleceğiniz önerileri yabancı sitelerdede araştırabileyim :)
 
Bir Gibson ES 339 bir de Strat alın gitsin. Memleket bu aralar ucuz ve iyi gitar cenneti :)
Hem caz, hem rock hem de blues için olabilecek en iyi iki tipte gitar. Tek başına her işi yapan gitarları pek sevmiyorum.
Bir işi yapsın ama iyi yapsın.
 
@xChernobilx selam. Gibson ve Fender cok ayri tat ve dokuda gitarlar. Standart olatak birinin sap skalasi 24,75 digeri 25,5 inch. Biri maun digeri alder/ash govdeli. Biri maun sapli, digeri akcaagac. Yani elma ile armut nasil ayni degillerse Gibson ve Fender de yakin degiller. Ama her isin ustesinden gelsin parasina degsin derseniz standart uretim gitarlardan Prs 513 veya 408 derim. Mid manyetik kullanmadigim icin 408 benim zevklerime daha uygun. Strat vari tonlar aramiyorsaniz (ara pozisyonlar ozellile) Gibson ES-335 tarzi gitarlar da gayet rock ve jazz'in ustesinden gelir. Bu butceyle 5 tane de iyi gitar alabilirsiniz 1 tane de. Gerisi sizin zevkinize kalmis. Bu butceyle 1750$'dan iki tane canavar gitar alinabilir. Kisisel zevkime gore bunlardan biri Tele olur.
 
@xChernobilx selam. Gibson ve Fender cok ayri tat ve dokuda gitarlar. Standart olatak birinin sap skalasi 24,75 digeri 25,5 inch. Biri maun digeri alder/ash govdeli. Biri maun sapli, digeri akcaagac. Yani elma ile armut nasil ayni degillerse Gibson ve Fender de yakin degiller. Ama her isin ustesinden gelsin parasina degsin derseniz standart uretim gitarlardan Prs 513 veya 408 derim. Mid manyetik kullanmadigim icin 408 benim zevklerime daha uygun. Strat vari tonlar aramiyorsaniz (ara pozisyonlar ozellile) Gibson ES-335 tarzi gitarlar da gayet rock ve jazz'in ustesinden gelir. Bu butceyle 5 tane de iyi gitar alabilirsiniz 1 tane de. Gerisi sizin zevkinize kalmis. Bu butceyle 1750$'dan iki tane canavar gitar alinabilir. Kisisel zevkime gore bunlardan biri Tele olur.
Peki hocam sizlere tele ve strat arasındaki farkı sorsam :) Aklımda ilk plan gibson lp custom fakat fiyatı 10 bin tl civarı ve gerçekten bu kadar vermeye gerek varmı diye düşünmektende alamıyorum kendimi. O yüzden tele yada stratlarada bakıyorum onlarında tarmin edeceğinden şüphem yok fakat farkları nedir acaba
 
Ben de tutamayacağım kendimi. Başlığa yazanlar ne iş yaptıklarını da yazar mı? Bizden geçti de, çoluğu çocuğu yönlendirelim diye soruyorum. :- )
Bu arada gitarınızı şimdiden güle güle kullanın.
 
Ben de tutamayacağım kendimi. Başlığa yazanlar ne iş yaptıklarını da yazar mı? Bizden geçti de, çoluğu çocuğu yönlendirelim diye soruyorum. :- )
Bu arada gitarınızı şimdiden güle güle kullanın.

cocuklugumdan beri essek gibi calismak yaptigim is, ben de hep diyorum coluga cocuga etrafta aylaklik yapmayin simdi tatli gelir sonra bir omur surunursunuz diye.
 
Bence bu miktar az. Biraz daha üstüna koy, 10 katı gibi. Şunu al gardaş;
4710f44ce4362e8a8037b5528bc8aa4a.jpg
 
Geri
Üst