Biraz Çılgınlık

Şu mevzudan bahsedilmiş fakat anlaşılmamış, bu kadar gergin olmaya gerek yok. Zaten 13 lük set ile 25,5 gitarda standart E çalınmaya çalışılırsa olacak 3 şey var:
1-Parmaklar yarılacak
2-1 haftaya teller değiştirilecek
3-Daha düşük akord düzenine geçilecek.

Hangisi rahatınıza gidiyorsa öyle kullanın daha kalın tel çalmanızı zorlaştıracaksa boşuna uğraşmayın, düşük akord düzeninde standart gerginlik istiyorsanız bulaşabilirsiniz ama genel olarak E standartta tonal düzeyde atla deve kadar fark olmuyor...
neck-angle1.png
 
kalın tel takılıp en üst tel si olacak şekilde düz ayar yapıldığı zaman o teller yaklaşık olarak 45*9.81 lik bir kuvvet ile çekecek bu da yaklaşık olarak 0.10 tel takılıp mi ayarına getirmekle aynı kuvvet demek. Yani @1nsanetr 'nin dediği gibi %99 sap ayarı istemez.
Kaynak: Daddario string tension chart.
 
25.5 skala için bende mevzu şöyle. En üst teli bir tık kalınlaştırıyorum normal setlerden. Drop D 10-48/49, Drop C 11-52/54, Drop B 12-56/58. Yeşil Kırmızı Mavi 3 tane set ona göre düşünün.

Elixir 7 telli 10-13-17-26-36-46-56
Elixir 6 telli 11-14-18-28-38-49
Elixir 6 telli 12-16-24-32-42-52

6 telli 25.5 skala gitarda Drop A entonasyon ızdırap, aynı şekilde 24.75 skalada Drop B. Kalın tel entonasyonu daima berbat oluyor. Bir başka tecrübe ile sabit konuda tellerin kalınlığını değiştirmeden akord değiştirmenin gitarın ırzına geçtiği. Gitar belli bir tansiyona alışıyor özellikle bolt-on saplı gitarlarda. Durup dururken tel değişimi sonrası çatır çatır gitarımdan ses geldiğini hatırlarım tecrübesizken. Bir başka gitarımında 11 set tellerini 9 set yapmıştım. Emin değilim ama sap-gövde birleşiminde kılcal bir çatlak yaratmıştı. Tansiyon önemli yani, mümkün olduğunda değiştirmemek bence en iyisi. Telleri bile teker teker değiştiririm ben.
 
Gitarınızın sapı cilalı ise o milimlik çatlakları göreceğiniz ilk yer üst eşik hizasındaki kısımdır enlemesine görürsünüz cila ve boya katmanında.Ben bu duruma en son 17 sene önce çin malı bir fender akustik gitarda şahit oldum.Tabi o zamandan beri ''ben istediğim tansiyonlu teli kafama göre takarım'' diyen zat görmediğim için bir daha denk gelmedim. Allahtan temennim akıl fikir versin tüm fizik biliminden nasibini almamış zatlara. ooff off off ....her neyse diyeyim bende.
Fixing a broken Gibson headstock - Strange Guitarworks
 
Gitmek falan yok, isimiz gücümüz var. ;)

Adam teli takar, eli yarilir, parmagi yarilir bize ne? Sapin ayarini yapar, üst esik gerekirse degisir, yükseklik ayarini da yapar oldu bitti. Atla deve degil ki.

Boya catlar mi? Belki catlar, belki de sadece yaglanmistir sap, o da catlamaz...

Kaldi ki agac bu, elbette calisacak biraz, sap ayarini neden yapiyoruz ki? Gereksiz yere germeyin kendinizi... Kilcal catlak da olsa olsa boyada olur.

Gören de sap tel degistirince elinizde kaldi zannedecek... Celik halat mi cekiyorsunuz gitara anlamadim ki...
 
Biri şuna yukardaki linkin 200 poundluk tel tansiyonun da sap ile headstock un birleşme yerinin ne hale geldiğini gösteren örnek olduğunu anlatıversin muhatap ettirmeyin beni.Anladık ingilizcen yok google translate den de mi habersiz onuda iletiverin böyle bir hizmeti var google'ın deyin.
 
Ben yeteri kadar yabanci dile sahibim.. Bu ise baslamadan önce de yillarca endüstriyel sistemler ile ugrastim, bunun en az 7 yili da bilfiil (yas 42, eski kelimeler geliyor arada bir) imalat ile gecti.

200 pound dedigin 90kg yük. Onu da sap cekemiyorsa ver o gitari geri gitsin...

Ha o olmadi, inanamadiniz, o zaman yapilmis olan diger enstrümanlara bakin. Adam 8 telli yaparken bambaska bir sap imalati mi yapiyor, ne sacmaliyorsunuz?

Chris Larkin bu sene bir bas gitar yapti, 6 telli, hollow arch top. Dahasi var mi? Bariton gitarlarda scale uzadigi icin 3-5kg arti yük gelir.

Bunlardan dolayi sap catlar diyen adam bu islerden anlamiyordur yada o cok güvendigi internette yanlis kaynaklari okuyordur. Kusura bakmasin.

Vida mi kirildi? Olabilir. Araba aks kiriyor da o neden kirilmasin? Mekanik baglanti elemani alt tarafi...
 
Çevir kazı yanmasın oldu buda.İngilizcesi varmışta okuduğunu anlamakta büyük bir sıkıntısı varmış demek ki bu kadar açıklamadan kanıttan sonra hala yazabildiğine göre.Şanslı olada potansiyel müşterileri ''bu bilgisizlikle gitar nasıl yapılır ya'' demesin bu mesajlarını görüpte.
 
Seni dinleyen adam herhalde bana müsteri olarak gelmez, gider Suhr, Vigier falan alir. Parasi yetmez ise Halo alir... Daemoness icin 1,5 yil beklemez cünkü Deamoness'in bir tarafi cok kalkti be abi derler.,

Kaldi ki neyi ceviriyoruz?

Bastan beri diyorum ki sap catlar kirilir demek sacmalamanin önde gideni...

Bilmiyorsunuz baskasina da yanlis anlatmayin.

Kapatalim haydi, yeter.
 
Geri
Üst