Makale/Tutorial Üçüz Tele Yapım Projesi

Herkese selamlar..

Bu foto belgeseli yazmak istedim, çünkü çok yorucu, kafa karıştırıcı ve tüm bunlara ek olarak çok zevkli ve tatmin edici bir işe bulaşmış bulundum. Buna bir kez bulaştıktan sonra gerisinin gelmemesi gerçekten imkanlı gibi değil.

Her şey headstocku kırılmış bir epiphone les paul’ümü belki kurtarırım umuduyla tamir etmeye kalkmamla başladı. Tamir ettim (daha sonra yine kırıldı, aynı yerden, edememişim), sonra da “madem öyle bir de boyayayım” diye gaza geldim. Spiral ile curved top gitara giriştim, çeşitli salaklılar yaptım, forumda başlığı duruyordur zaten. O süreçte gitara yaptığım şeylere dayanamayan ve bu konularda oldukça fazla bilgiye, ve daha da fazla bu bilgiyi paylaşma isteğine sahip @insanatomystic ile konuşmaya başladık. Nihayetinde gitar yapmayı denemeye kafama koydum. Bu başlıkta kabaca bu süreci sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Tüm hatalarıyla, tüm terslikleriyle ve tüm güzellikleriyle.

Dik kafalı biri olarak kendi yol haritamı kendim çizmeye meylettim. @insanatomystic ise sabırla ve azimle hocam oldu, kendi tabiriyle “wattsap üzerinden hızlandırılmış luthier eğitimi” vermeye başladı bana. Hayal meyal çırak mertebesine yükseldiysem ne mutlu bana. Fakat dediğim gibi, kendi kafama göre iş yapmayı sevdiğim için bu ilk girişimim büyük ölçüde hatalardan öğrenme ve yaptıklarımdan vazgeçemediğim, boşa gitmelerini istediğim için hata kapatma temelli ve hatalardan öğrenme temelli bir süreç oldu. Hepsini paylaşacağım ki merakı olanlar düşmesin bu hatalara.

Hamle bir, hata bir: İçgüdüsel olarak sitelere (Armağan, kurutmaya vaktiniz varsa güzel ağaçlara sahipler) gittim ve gövde için akçaağaç (maple) aldım. Telecaster yapacağımdan emindim, yeni bir Fender Mexico almıştım @wolkN arkadaşımızdan ve aşık olmuştum gitara. Yakında satacağım gibi görünse de durum buydu ve yapım olarak da göreceli kolay göründü gözüme. Tek horn, iki single manyetik, sabit köprü, minimum gövde delme işi vs. Neden sonra fark ettim ki aldığım ağaç kuru değildi ve kabaca bir alan hesabı yaptığımda sadece maple gövdenin 4-5 kg tutacağı gerçeğini gördüm. Ayrıca ağaçta ufak budaklar vardı ve netten okuduklarıma göre maple gövdeler oldukça tiz karakterli oluyorlardı. Bunun üzerine Murat’tan (Akustikwood) kızılağaç (alder) siparişi verdim. Gönlümde aslında dişbudak (ash) vardı fakat ilk denemem, ağacı mundar etme riski var, kıyamadım. Murat sağolsun ikram olarak 3 tane 25cm enli parça yollamış. Böylece gövde ağaçlarım hazır oldu. Hatanın büyüğünü nerede yaptığımı aylar sonra, önce sapı yapmam, gövde üzerindeki sap yuvasını (neck pocket) bitmiş sapa göre yapmam gerektiğini fark edince anladım. Neyse bu ders bir, önce sap, sonra gövde, en azından pocket ve manyetik – köprüye dair gövdede yapılacak her iş sapa göre yapılacak, aklımızda kalsın.

Aldığım ağaçlar şöyleydi;
Maple:
IMG_0169.JPG
Alder:
IMG_0234.JPG


Düzgün kesimler için mahallede hemşeri bir marangoz buldum. İnce dilimler için de, bizim amcanın şerit testeresi olmadığından sitelerde şansıma kafa bir amca ve oğlunun dükkanını buldum. İkinci yerde kalınlık, planya gibi işlerimi de yaptırdım. İlk niyetim tek gitar yapmaktı, fakat maple dilimlenince 2-3 kapaklık (top) ağaç çıktı. Ağaç çalışması denen kavramla tanıştım. Kesim sonrası ağacın içsel neminden dolayı kıvrılması durumuyla yani. Kızılağaçlar da bu eğilimi gösterince kurumalarını bekledim ve sonra tekrar kalınlığa soktum düz olsunlar diye. Bu da 4.5cm kalınlığındaki ağaçlarımın incelmelerine neden oldu. Aklıma bir cinlik geldi, biri tamamen alder bir gövde ile diğeri çok incelen bir parçayı kullanarak alt ve üstü maple ortası alder ikinci bir gövde daha yapmak. Bu oldukça mantıklı oldu, bir parçada yaptığım şeyleri diğer parçada pekiştirme şansı buldum. Yine de aldığım ikinci önemli ders, yeni bir işi, aleti, prosedürü önce çöp amaçlı tuttuğunuz kıymetsiz parçalarda denemek.

Ağacın çalışması şöyle bir şey kabaca:
IMG_0458.JPG

@insanatomystic tavsiyelerde bulundu kesim üzerine (ve hemen herşey üzerine, azimle, üşenmeden):
IMG_0171.JPG



Belirtmem lazım ki, bu iş çok talaşlı, tozlu ve elle her işinizi göremeyeceğiniz bir iş. Başlangıçta yatırım kaçınılmaz. Hiç değilse bir dekupaj testere ve freze ve matkap almak gerekiyor. Zevk aldığımı gördüğüm için almaya karar verdim, sonunu göremediğim için de ucuzundan seçtim (Attlas). Dekupajı iyi ama frezesi için aynını söyleyemeyeceğim. Bir ay sonra gidip Bosch almam gerekti, iyi de oldu. Ayrıca mekan da gerekiyor. Evde balkonda yaparım denecek bir şey değil. Aletler oldukça gürültülü ve yere ihtiyacınız var. Annemlerin garajına çöreklendim, evleri yakın bize. Ufak biraz (12-15m^2) ama işimi görüyor.

Ayrıca güvenlik malzemeleri almanız şart. Ucuz plastik gözlükler iş görüyor, daha ince tozlu işler için Koçtaş’taki şnorkel tipi gözlükler ucuz ve çok kullanışlı. Kulaklık ise kesin ve net kulak içi olanlardan değil, kulağı dıştan ve tamamen kaplayanlardan. Ve de toz maskesi, en düdüklerden değil de filtresi olan düdükler iş görüyor. Bunları kullanmazsanız retinanızdan kıymık çıkarmayı denemeniz gerekebilir, kulağınız bütün gece çınlayabilir, sümüğünüz talaş yoğun olabilir. Kullanın. Her seferinde ve hiç üşenmeden.

Neyse efendim sonuçta bir şekilde gövde ağaçları makul hale geldi. Kesildiler, yapışmaya hazır hale geldiler, öyle mi olsa böyle mi olsa aşamasına geldim. Seçtim ve yapıştırdım. Akça desenlerinden birine @O.2. güzel bir isim taktı, “imprisoned demon” (aşağıdaki üçüncü resim). İsim takma konusunda usta olduğunu her fırsatta gösterdi sonraları.

Maple:
IMG_0231.JPG IMG_0233.JPGIMG_0169.JPG IMG_0316.JPG IMG_0476.JPG IMG_0477.JPG IMG_0314.JPG
Alder:
IMG_0234.JPG IMG_0235.JPG IMG_0237.JPG IMG_0241.JPG
 

Dosyalar

  • IMG_0170.JPG
    IMG_0170.JPG
    74.6 KB · Gösterim: 535
  • IMG_0477.JPG
    IMG_0477.JPG
    100.3 KB · Gösterim: 543
Son düzenleme:
Cok tesekkurler. Anilin boya biraz zor bulunuyo sanirim ama mehmet marangoz diye aratirsaniz orada internetten alisveris imkani da var. Sprey vernik olarak ne kullandiniz?
mehmetmarangozda var evet, en azından kafi miktarda renk.. deneyeceğim bakalım ilk fırsatta..

Teşekkür ederim. Baya meşakatli bir işmiş. Aslında kasası da öyle ama:) Takipteyim.
eyvallah hocam ama harç bitti yapı paydos.. bu başlığı iyi kötü bağlamak amacıyla yazmama kararımı askıya almıştım.. şimdilik benden bu kadar.. sağlıcakla kalın..
 
Geri
Üst