Gitar Temizleme Ve Yeni Tel Taktırmak Ne Kadar Tutar ?

Wasp'ın önerisi yerinde, tel değişimi, sap ayarı, sapa limon yağı, temizlik, entonasyon vs dahil 35 tl masraf çıkartacaklarsa bana bile uyar, sıkıldım artık.. Bir yandan da öğrenciysen, öğrenci adam 35 TL için 10 gitarın telini değiştirir der çekilirim.. Daddario 7 dolar (25 TL), elixir 12-13 dolar (45-46 TL) civarı olmalı, tel alırken 3-4 takım alıp pazarlık yapmanı tavsiye ederim ;).. Ama dolar şu günlerde yüksek, vida bile alınmaz acil değilse..
 
Hocam internette bir sürü video var temizlik ve tel takma ile ilgili. Bende bilmiyordum o videolar yardımcı oldu. Boşuna 90-100 lira verme. Kendin yapman daha iyidir hem ileride acil bir durum olur profesyonel bir şekilde yaparsın.
 
Sap ayari, entonasyon + yeni tel takma fiyati mi?

Ben yeni tel alirsam teli 5 TL ye degistirtiyorum do-re'de.35-40 TL ye mal oluyor toplam.Gerci biraz torpilliyim ama 80 yine de cok fazla.
Aynen tel fiyatı hariç demişti. Yeni akustik alıp direkt oraya tel değiştirmeye gitmiştim o sırada sordum elektro için. Ben ernie ball kullanıyorum 20-25 lira zannediyorum ki 100 tl oluyor toplamda bana maliyeti bu durumda.
 
Oha artık, Ne parası kardeşim saçmalamışlar iyice, Buzz feiten derseniz onun olayı ayrı da,
Dükkanlar Bütün gün oturup lak-lak yapacaklarına tel satın alana ücretsiz tel takıp ayar yapmalı zaten. Ne kaybedecekler ki ? Tam tersi Müşteri kazanmak , iyi ilişkiler, sadık ve devamlı müşteri....
Angutların ticaret adına öğreneceği çok şey var... Sonra -"neden müşteri gelmiyor ?" derler..
Dün tünelde herkesçe bilinen bir ustanın atölyesinde tel aldım, değiştirmek istedim, 13tl ödedim bu hizmetin karşılığında, bana çok saçma geldi hatta sinirlenip artık gitarla ilgili her işimi kendim yapmaya karar verdim.
 
Kadıkoyde geo luthiere götür. Elixir takarsan kopmle bakım + tel 85 tl. Normal tel taktırırsan dadario ernie ball falan 70 tl. En böyleydi fiyat. Zaten elixir tel 50 lira para. 35 tl o uğraş için çok para değil. Adam kız gibi yapıyor gitarını veriyor sana.
Dorede elixir tel bakım ayar 125 vermiştim. Dün kendim yapayım dedim (bu zamana kadar pahalı gitarıma kıyamadığımdan yapmıyordum) belki tel yüksekliği en ideal seviyede değil ama gayet güzel oldu. Uzun uzun temizliğinide yaptım entonasyonda güzel oldu hem de güzel vakit geçirdim :) 9 lira limon yağı 12,5 polish 48 lira da tele verdim. Hemde bakım ürünlerim oldu. Kendin yapmakta güzel ya :)
 
Bu tarz işlere merak varsa çok keyiflidir. Mesela ağır motor bakımı falan yapamam ama arabam/motorum varsa her türlü temizlik+cila ve motora yapabileceğim ufak tefek bakımları falan yapmayı çok severim. Zor değil, hoyrat da davranmazsanız gitarınıza pek zarar vermeniz de mümkün değil. Zaten ehil olmadığınız için fret tesviyesi gibi işlere girişmeyeceksiniz. Böyle şeyleri öğrenmek ve yapmak inanılmaz keyiflidir. Tabi herkes keyif almayabilir ona bir şey diyemem.

Hele tüm bakımlarını yaptıktan, temizledikten sonra gitarla oynaşmak falan... Afedersiniz, umarım edepsizlik olarak algılamazsınız ama tam bir ön sevişme.
 
"Biraz" hort olacak, açıkçası bu konuya nereden geldiğimi ben de hatırlamıyorum ama 2016'da tel değiştirme + ayar ve iki yağ sürüp, sprey sıkmaya 50-100 lira arası para alınması beni hiç şaşırtmadı. 2007'den beri gitarla iyi kötü bir samimiyetim var ve 2018'de hayatımda ilk defa bir lüthiyeye gittim. Hani senelerdir ben yapıyorum ama bir de "profesyonel" eli değsin bakalım nasılmış dedim. Yaptığı işlem tel değişimi, sap ayarı (ki ben hayatımda böyle berbat bir sap ayarı görmedim) gitarın iki tozunu almak ve pislik kokan ağzıyla boş muhabbet yapmak, çıkan hesap 180 liraydı. Sonra da açız diye ağlıyorlar, bu kafayla daha çok aç kalırlar. İşini düzgün yapanlara ise saygım sonsuz.

Konunun başında birisi güzel bir şey demiş, ben de tekrarlayayım. İnternette bir sürü video var ama tel takma, sap + entonasyon ayarı vb yapamayıp, cesaret de edemeyen (ki doğaldır çünkü kısıtlı bütçe ile alınmış olabilir, özellikle de ekonomi bu durumdayken) biri varsa İstanbul Avrupa yakasındayım, getirsin gitarını yapayım ayarlarını, hatta öğreteyim. Çünkü bu işleri kendinizin yapması gitarla daha iyi bir bağ kurmanızı sağlar. Evde çay, kahve de ikram ederim. Ha malum yaz aylarındayız, bir bira ısmarlarsanız da hayır demem. Yalnız kişi içmiyorsa gerek yok, tek içmeyi sevmem. :)
 
Geri
Üst