Makale/Tutorial Gitar Temizliği, Entonasyon, Sap Ayarı

Selamlar,

Söz verdiğim üzere gitar temizliği, entonasyon, ve sap ayarı ...

Burada genel hatları ve biraz da teorisi ile bu konuları anlatacağım. Elbet eksikler olabilir, sonuçta bunları yapan luthier olmuyor. Ama bir enstrümantalistin enstrümanına iyi bakması gerekir diye düşünüyorum, bunun için de hem teori hem de pratiğe sahip olmalı.

Eminim çoğumuz aldığımız özellikle ikinci el cihazların temizlik problemi ile boğuşmuşuzdur. Bir dükkanda bir köşeye atılmış tozlu ve pis bir gitarı ederinin çok altında almak mümkün olabilir; biraz temizlik ile aynı gitar belki iki kat fiyata satılabilirdi. Bilmiyorum belki bizim millete has bişeydir ...

Neyse, konumuza dönelim. Elimizde son derece hor kullanılmış Kore yapımı 2002 model bir Ibanez CT Strat var. Aslında çok keyifli bir gitardır ama sahibi bakın ne halde getirdi:

01.jpg


02.jpg


04.jpg


05.jpg
 
Arkadaşlar, tüm yorumlar için teşekkürler.

Bugün video çekmeye çalıştım ama telefonumun mikrofonu bozulmuş, "görüntü var ses yok" durumu ...

Akşama MicroBR ile bir kayıt yapacağım. Görüntü olmayacak ama en azından sesini duyup değerlendirme olanağınız olacak.

Bu mesajı ses dosyasını yüklediğimde sileceğim ... becerebilirsem eğer :)
 
Güzel paylaşımlar, kayıt da güzel olmuş.
Hafif oksitlenmiş ve rengi solmuş fret temizliği için scotch brite'ı kuru olarak uygulamak yeterli olur değil mi? Bulaşık teli kullanmak yerine bu malzeme daha az aşındırır sanırım?
 
Evet kesinlikle scotch-brite daha sağlıklı ve yeterli olur. Bulaşık teli kullanacak olanlar mutlaka klavyeyi bantlayarak güvene alsın derim. Şahsen bulaşık telini gitarımın hiçbir yerine dokundurmam - relic için boyayı kazımak dışında :D
 
@xenrunner Elinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş. Merak ettiğim bir konu var onu da paylaşırsanız memnun olurum;

Fret lerin bakımını nasıl yapıyorsunuz? Her tel değişimi esnasında fret lerin üzerinde biriken kir ve karartıyı temizleyerek ayna gibi parlamasını istiyorum fakat bunun için evde kendimizin yapabileceği en iyi yöntemin ne olduğuna henüz karar veremedim :)

0000 steelwool
GHS Gorgomyte
3M Polishing papers
Micro Mesh

hepsini değil birini seçip kullanacaksınız.
 
Hocam ikinci mesajım bu tekrardan elinize sağlık. Tekrar okudum ve dikkat ettim ki yazınızın başında dediğiniz gibi ben de gitarımı çok hor görmüşüm, kötü kullanmışım. Bu konu cidden bu forumda en çok işime yarayan konu oldu ve izninizle yazılarınızı bilgisayarıma geçirmek istiyorum. Not defteri olarak, çünkü bu tarz forum sitelerinin geleceği belli değildir. Sağ olun şimdiden.
 
Scot brite de iyi bir çözüm. Ben her ikisinide denedim. Kesinlikle bulaşık teli çok daha iyi temizliyor. Sıfır gitarın fretleriine uygulayın dahada parlatacaktır emin olun :) aşırı güç uygulamadan ufak ufak yapılan nazik dokunuşlarla fretde çizik de yapmıyor hiç. Zaten bu işlem en fazla 3-4 senede bir kez yapılması lazım bence, ne zamanki fretler kararır korozyona uğrar o zaman yapılmalı işte. Tabi gitarın nerede muhafaza edildiğine bağlı olarak
Evet kesinlikle scotch-brite daha sağlıklı ve yeterli olur. Bulaşık teli kullanacak olanlar mutlaka klavyeyi bantlayarak güvene alsın derim. Şahsen bulaşık telini gitarımın hiçbir yerine dokundurmam - relic için boyayı kazımak dışında :D
 
Yazınızı severek okudum. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler. 2 tane sorum olacaktı.
1) Elinizdeki kaynağın adı ne hocam?(yazarı bası yılı vb...)
2) Elektronik devresini kurarken kullanacağımız kabloyu nereden edinebilim?

Şimdiden teşekkürler.
 
Teşekkürler ...

Bu yazıda direkt kullandığım bir yazılı kaynak yok. Deneyim ve tabi değişik kaynaklardan edinilmiş bilgileri kullandım.

Ama gitar ile ilgili genel bir kaynak arıyorsanız Ralph Denyer'in The Guitar Handbook kitabını öneririm.

Elektronik devrede önemli olan giriş jackına giden +/- kablolar. Bunun için en iyisi "shielded" denilen coaxial kablolardır. Dışı örgü gibi sarılı (-) ve içi çoklu kablo (+).
 
Hocam çok teşekkür ederiz detaylı anlatım için, yalnız bir ricam olucak;
yükseklik, entonasyon ve sap ayarları için bir video hazırlanılsa çok iyi olur düşüncesindeyim. Bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Elimizde bir veri olsa çok daha sağlıklı işlemler yapardık :)
herşey için çok teşekkürler..
 
Geri
Üst