Makale/Tutorial Gitar Temizliği, Entonasyon, Sap Ayarı

Selamlar,

Söz verdiğim üzere gitar temizliği, entonasyon, ve sap ayarı ...

Burada genel hatları ve biraz da teorisi ile bu konuları anlatacağım. Elbet eksikler olabilir, sonuçta bunları yapan luthier olmuyor. Ama bir enstrümantalistin enstrümanına iyi bakması gerekir diye düşünüyorum, bunun için de hem teori hem de pratiğe sahip olmalı.

Eminim çoğumuz aldığımız özellikle ikinci el cihazların temizlik problemi ile boğuşmuşuzdur. Bir dükkanda bir köşeye atılmış tozlu ve pis bir gitarı ederinin çok altında almak mümkün olabilir; biraz temizlik ile aynı gitar belki iki kat fiyata satılabilirdi. Bilmiyorum belki bizim millete has bişeydir ...

Neyse, konumuza dönelim. Elimizde son derece hor kullanılmış Kore yapımı 2002 model bir Ibanez CT Strat var. Aslında çok keyifli bir gitardır ama sahibi bakın ne halde getirdi:

01.jpg


02.jpg


04.jpg


05.jpg
 
Ben akort yaptıktan sonra diyelim ki Mi telini ve la telini akort ettim mide 5. perdeye basınca la gelmesi lazımken farklı tam la gelmiyor sebebi entonasyon hatası mıdır?
 
İlk defa entonasyonumu kendim yaptım 12.perde harmoniklerine uyarak. Sorun %70 pranında düzeldi gibi ama sap biraz sağa eğimli gibi onu nasıl düzelticem bilmiyorum

Nasıl yani? Sap dönmesi gibi bir durum mu var? Gitarı tüfek gibi tutun, tek gözünüzle köprü üzerinden üst eşiğe bakın. Durum nedir?

İç bükey dış bükey olayı değil, diğer türlü bir eğim var mı?
 
Babam sazına ceviz yağı sürerdi, ben de gitarıma ceviz yağı sürüyorum. Bazen de has zeytin yağı kullanıyorum. (y)
Abi benim bir sorum olacak, pas sökücüyü manyetiklere uygulamadın sanıyorum? Ben biraz korkarak kendi manyetiklerimde başlayan paslara bir bez yardımıyla uyguladım ancak sökmedi pasları. Manyetiklere zararı olur mu sence pas sökücünün?
 
Geri
Üst