Profesyonel Olmak Için Günde Kaç Saat Neler Çalışılmalı ?

Bu önermeye katılmıyorum. Maaşlı işi olup da haftada bir akşam sahneye çıkan adam da 50-100 bir para kazanıyor, o da mı profesyonel müzisyen bu durumda? Bence profesyonel müzisyen dendiği zaman, tüm geçimini müzikten sağlayan, çarkı döndürmek için müziğe bel bağlamış kişi tanımı daha doğru olur.
Üzülerek benim de buna katılmadığımı belirtmek istiyorum.hatırlıyorum bundan 10 sene önce yani düzgün müzik ile yeni yeni tanışmaya başladığımda da profesyonel müzisyeni tartışıyorduk başka bir forumda.o zaman da fikir ayrılıkları vardı şimdi de var.

diyelim ki benim bu hayatta en iyi yaptığıma inandığım şey müzik fakat ben geçimimi bundan sağlamıyorum.bu durumda ne olacak?
Ya da çarkı döndürmek için müziği kullanmak istemeyenler? -ki çok azdır herhalde-

güzel bir tartışma dönüyor :p
 
Bu durumda önce "profesyonel müzisyen"in tanımında antant kalmamız lazım.

Benim anladığım geçimini müzikten sağlayan enstruman veya vokal erbabı profesyonel müzisyendir.
 
profesyonel
sıfat Fransızca professionnel

1. sıfat Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan (kimse), amatör karşıtı
"Profesyonel boksörden, antrenman bahanesiyle senin karşında dayak yemek işime gelmiyor, kızım!" - N. Hikmet
2. Ustalaşmış, uzmanlaşmış

yaktın bizi tdk kardeş.
 
Bu durumda önce "profesyonel müzisyen"in tanımında antant kalmamız lazım.

Benim anladığım geçimini müzikten sağlayan enstruman veya vokal erbabı profesyonel müzisyendir.
Besteci yada aranjör de olabilir. Müzisyen demek sadece enstruman çalan kişi yada şarkı söyleyen kişi demek değildir. Yani bir orkestra şefine müzisyen değil diyemezsiniz herhalde. Çünkü görünürde yaptığı yaptığı şey sopa sallamaktan başka bir şey değildir. Mahallenin delisi gibi. Ancak o sopayı sallamak için çok büyük bir bilgi birikimi çalışma ve ve disiplin gereklidir.
Bakış açınızı genişletmenizi tavsiye ederim.

Einstein ne demiş.
Dehanın 10'da 1'i yetenek 10'da 9'u da çalışmaktır.

İki atı aynı anda süremezsiniz. Bir şeyler yapabilirsiniz ama her şeyi yapamazsınız. Şimdiye odaklanın ve bütün enerjinizi şu anda yaptığınız işe verin.

İki şey sonsuzdur; İnsanoğlunun aptallığı ve evren. fakat ikincisinden emin değilim.
 
Konu "profesyonel" müzisyenlik. Elbette hiçbir fiziki engel enstruman çalmaya engel değildir ama iş profesyonel müzisyenliğe geldiğinde fiziki uygunluk gerek şartlardan biridir. Bakış açını anlayabiliyorum ama dediğim gibi konu profesyonel müzisyenlik.

Fiziki uygunluk konusu konservatuarlarda özellikle ve titizlikle değerlendirilen bir husustur. Aramızda konservatuar öğrencisi varsa bizleri bu konuda daha iyi aydınlatabilir.
Bazı adamlarin gerçekten önemli fiziksel engelleri oluyor ama vazgeçmiyorlar. Profesyonel olabiliyorlar. Örnek Tony İommi fabrikada parmağının ucu kopuyor ama adam ucuna sise bağlayarak yine gitar çalıyor. Adama metalin babası, 100 yılın en iyi gitaristi ödülü veriliyor.
Yani fiziksel engel çok büyük olmadıkça aşılabilir.
Son olarak şu videoyu ekleyeyim :

Adamın kolu yok ama yine bir şeyler çalıyor seviyor müziği :):)
 
Bazı adamlarin gerçekten önemli fiziksel engelleri oluyor ama vazgeçmiyorlar.

E yani Def Leppard davulcusu da bir kolu olmadan davul çalıyor. Ama bunlar sonuçta istisnai durumlar. Aynı elemanın doğuştan kolu olmasaydı durum farklı olabilirdi.

Veya elemanın kolu kopmasaydı çok daha iyi şeyler yapabilirdi ... ad infinitum ...

Anlatmaya çalıştığım şeyi anlamamakta ısararcı mısınız yoksa bana mı öyle geliyor? Belki de ben anlatamıyorumdur ... neyse ... daha uygun bir zamanda daha değişik kelimelerle anlatmaya çalışırım.
 
E yani Def Leppard davulcusu da bir kolu olmadan davul çalıyor. Ama bunlar sonuçta istisnai durumlar. Aynı elemanın doğuştan kolu olmasaydı durum farklı olabilirdi.

Veya elemanın kolu kopmasaydı çok daha iyi şeyler yapabilirdi ... ad infinitum ...

Anlatmaya çalıştığım şeyi anlamamakta ısararcı mısınız yoksa bana mı öyle geliyor? Belki de ben anlatamıyorumdur ... neyse ... daha uygun bir zamanda daha değişik kelimelerle anlatmaya çalışırım.
Dediginizi anladım. Fiziksel uygunluk da profesyonellik için bi şart. Akademik kurumlarda buna bakıyorlarmış anladığım kadarıyla.
Benim demek istediğim engelleri aşıp bir şeyler yapmaya çalışan insanların da var oldugu. Profesyonellik ayrı bir mesele.
 
Avatardaki gitarist eski bir gypsy jzz üstadı. Aynı zamanda çingene kökenli bir sanatçı. Bir karavan yangınında sol el parmaklarından iki tanesini işlemez yada az işler duruma gelmiş. Doktorlar bir daha gitar çalamayacağını söylerler. Ancak bu gitarist üstad çalışır ve başarısını devam ettirir. Django Reinhardt. Kendisi gypsy jazz türünü oluşturan veya yayan en ünlü gitarcılardan biridir.
 
diebytheaxe, bir sıkıntın mı var benimle?

Bundan sonra benden alıntı yapma ve bana cevap yazma rica ediyorum.
Sizinle neden bir sıkıntım olsun ki? Sizi tanımam bilmem. Burada fikirleri tartışıyoruz. Ayrıca burası bir forum sitesi. Forum ne demek biliyorsunuzdur herhalde. Forum genel anlamı ile" toplu tartışma" veya "Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı" anlamını taşır.

Burası da forum sitesi olduğuna göre bir şeylerin tartışılması normaldir.

Buraya yazdığınız her yazı alıntılanabilir ki ben sizden alıntılama yaparken size karşı aşağılayıcı, veya hakaret edici, küfür vs. şeyler yazmadım . Hiç bir zaman için yazmam da. Ancak bana uymayan düşüncelerinizi eleştirebilirim. Sizde aynısını bana yapabilirsiniz.
Doğruyu bulmak için tartışmak gerekir.

Küçük İnsanlar Kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük İnsanlar Fikirleri Tartışırlar.

Seni beni değilde, fikirleri tartışalım.
 
Öncelikle dostum. Çoğu yorumu es geçip sıfırdan anlatmak istiyorum.
Profesyonellik denilen şey kolay ulaşilabilecek bir sıfat degil. Çünkü gitar sadece şarkı çalmak değildir. Sadece nota da degildir. Beste de degildir. Gitar hepsinin bir bütünü ve kendini ifade etmektir. Ben gitar öğrenme işini ayrıca 3'e ayırıyorum.
1)teknik kısım: parmak egzersizi, nota yerleri, teknikler ve uygulanmasındaki beceriler...
2) armonik kısım: gamlar, modlar, arızalar, uyum...
3)sahne performansı: bu konu epey karışık. eger pro olacagım diyorsan buna da çalışman gerek. mesela ben 6-7 yıldır gitar caliyorum. fakat 2 yıl çalmış veled insanların kanına girmeyi biliyor. ve insanlar onu daha iyi caliyormus gibi zannediyor. daha cok seviyorlar.
Geldik nasıl uzman olunur kısmına.
Bunun da şartları var. Lakin en önemlileri azim ve istikrar. Her gün çalışacaksın. sıkılmadan, oflanıp puflanmadan tekrar edeceksin. Ögrenmenin en iyi yolu üstüne bir seyler kata kata tekrar etmektir. sweep picking düzgün yapabilmek icin 20 gün boyunca her gün , metronom ile günde 1 saat picking çalıştım. şimdi ise Born of Osiris-XIV behold çalışıyorum.
Unutma sınır denilen bir sey gercekte yok. Artık cok iyiyim diye bir sey yok. sınırlar insanın hayal gücü kadardır. İzmir'de isen sana kurs verebilirim. En azından seni pro yapmam pekala mümkün olmasa da ortalarda bi yerde seviyeye getirebilecegimi düşünüyorum. İnsanlar neden kurslarda ögreniyorlar biliyor musun?
Çok affedersin ama o kadar para verince bi disiplin geliyor insana. ulan ögrenmek zorundayim falan diyor. içi acıyor insanın. Neyse aklına takılan soru olursa lütfen sormaktan çekinme.
 
Bizim ulkemizde self taught isi hic ilerlemiyor malesef. Soyle bir goz gezdirdim genel kani ders al olmus. Bijen rahimiyi taniyanlar vardir, hic ders almamis, 4 5 saat muhabbet etme firsatim olmustu, abi ders ver bana demistim. Olum devir internet devri, youtubedan ogrenemeyecegin sey yok demisti. Ilk soylediginde anlam verememistim, 18 yasindaydim ve bence hoca cok onemliydi, o zamana kadar hep ders almistim. Hoca bir yere kadar bile degil arkadaslar, malesef durum boyle. Cok iyi calabilir, hocaniz dunyanin en iyi gitaristi olabilir. Ama size verebildigi kadar degil sizin ne kadar aldiginiz da onemlidir. Yani en begendiginiz gitariste 0 gitar bilen birini verin , abartiyorum, 50 sene sonra birebir kopyasi olabilir bu ders alan kisi. Mesela ben troy stetinadan calismistim, ee blues ne oldu hocam? Chicken picking nerde, economy picking hani? Bunlar icin de bir daha ders mi alacagiz? Hic ders almamis guthrie govan var ki calamadigi tarz yok, dogaclamalarda tarz kavramini kaldirmis bir adam. Joe pass plaklarini dinleyerek calmaya calismis cocukken, nota tab yok diye oturmus kendisi yazmis.
Calismak diye yaklasmayin, insanin kafasinda olumsuzluk olusturan bir terim. Ne seviyorsaniz aynen calmaya calisin, madem altyapiyi olusturuyorsunuz. Troyun ve govanin kitabi altyapini gelistirir, sonrasinda youtubedan kafana ne eserse calabilirsin. Sadece videoyu ac, begendigin lick i birebir calmaya calis. Bir kac ay sonra gelismeye kendin bile inanamazsin. Birebir calamadigin yerde ya parmagin gucsuz kalacak, ya hizin yetmeyecek ya teknigi bilemeyeceksin. O zaman bunun ustune gidip basarili olacaksin, sadece sabir ve calarken ne yaptigini dinlemen, anlamaya calisman. %70 taklitten geciyor isin sirri.
Eger motivasonu bulamiyorsan, hoca sart. Hoca verdigi odevi takip eder, sen de mecbur kalip yaparsan ilerlemis olursun. Ama dedigim gibi, bir yere kadar :)
 
Profosyonel olmak bu işte iyi olmak değil para kazanmaktır öncelikle. İkinci olarak profosyonel olan kişi kendi bestesini yapar.
Gam bilgisi lazım ancak şu an erken bence. Parmak açma konusunda bana en çok faydası olan şarkı Metallica Unforgiven oldu. Tabii tamamı değil... Sadece introsunu çalsan şu an faydalı olur. Birde elektro mu, klasik mi, akustik mi çalıyor sunuz? Tavsiyem her gün elinize içinizden geldiği gibi almanız. Eğer almak istemiyorsanız yada sıkıcı geliyor ise o işte sorun var. Ancak bazı alıştırmaların sıkıcı gelmesi pek anormal değil. Birde şu 1 2 3 4, 4 5 6 7 8... diye giden alıştırmayı yap. Onun dışında birde 1 3 2 4 var bu biraz daha zor ama parmak tepkini geliştirir. Kitap öneremeyeceğim. Kolay gelsin:)

(Burası biraz anı biraz da tecrübe)Düzenleme: Türkiye de pop çalmazsan dövüyorlar. Bu ülkede müzik anlayışı böyle. Geçen adamın biri ritim atıp şarkı söylüyordu dedim abi solo atsana. Normalde adamı g*t etmek için sesli söylerdim de acıdım sesizce söyledim. Adam dedi ben solo atmıyorum, solo atmak sesine güvenmeyenlerin işi, zaten beceremiyorumda falan... Millete açıkladım sanki benim nasıl gitar çaldığımı biliyorlar mış gibi sen çalma, yok o abi senden iyi çalıyor, yok bu adam prof... Dedim adam daha solo atmayı beceremiyor nasıl adamı karşımda virtöz ettiniz? Ama içimden dedim.
Bunu da göze al yani. Bazen sonun Fazıl Say gibi de olabilir, bazen de tarihe gömülmüş efsane gruplar gibi...
Daha da zorlastirmak istiyorsan 2 1 3 4 ve 2 4 1 3 de yapabilirsin.
 
Geri
Üst