DNA ve RNA Nedir?

DNA

DNA (Dezoksi ribo nükleik asit) canlılardaki temel kalıtım maddesidir. Dev bir moleküldür. (Boyu 1-1.5m. kadardır.) Zincir şeklindedir. İkili sarmal bir özelliği vardır. İp merdivenine benzer. Bu ip merdiveninin uzun kenarları da şeker ve fosfat moleküllerinden oluşur. Bu “uzun” ip hücre içinde paketlenmiş ve korunaklı bir şekilde çekirdektedir. (Çekirdeksiz hücrelerde stoplazma içindedir.) Değişik basit moleküllerin birbirine eklenmesiyle meydana gelir.

Dört çeşit halkası vardır.( Bunlara nükleoit denir.) İsimleri adenilik asit,
guanilik asit, sitidilik asit ve timidilik asit. Kısaltmaları A, G, C ve T.
Bir canlının tüm kalıtım bilgileri DNA içinde depolanmaktadır. Bir başka deyişle bir canlının sonraki kuşaklara aktardığı tüm “bilgi” DNA yoluyla olur. Herhangi bir özelliği kalıtım yoluyla aktarmak demek, bir parça DNA aktarmak anlamına gelir. Genler DNA’dır. Bilgi DNA’dır. DNA bilgidir.

DNA’nın içerdiği genetik bilgiyi bir kitap olarak düşünecek olursak, bu kitapta bütün harflerin, sözcüklerin, cümle ve paragrafların uzun bir zincir şeklinde bir araya geldiğini söylemek mümkündür. Canlının bütün bölümleri ve işlevleri böylece tanımlanır. Bu organizmanın özdeş bir ikizi varsa, o da aynı DNA’ları içerir. Aynı kitaptan bir tane daha: ne bir harf ne de bir sözcük farklılığı vardır. Değişik türlerin kitapları, içlerinde bir sürü benzer cümleler de olsa oldukça değişik öykü anlatır. Bu uzun zincirde (kitapta) meydana gelebilecek olası bir farklılık, bir sonraki kuşaklara geçtiğinde, popülasyon içinde farklı yazılmış bir kitaba sahip “farklı bir canlı” ile karşı karşıya kalınır.


RNA

DNA’nın protein üretimindeki işlevini yerine getirebilmesi için bir “ara
molekül”e ihtiyaç vardır. Bu işlevi yüklenen “Ribonükleik asit” adı verilen
nükleik asit de, DNA gibi çok sayıda nükleotidin uzun bir sarmal oluşturmak üzere düzenlenmesiyle meydana gelmiştir. Sarmalın gövdesini riboz adlı bir pentoz ile bir fosfat oluştururken, basamakları yine dört baz meydana getirir. Bazlarda, DNA’dan farklı olarak timin yerine urasil geçmiştir.DNA molekülleri büyük oranda hücre çekirdeğinde bulunurken, RNA’lar hücre içine yayılmış durumdadırlar. DNA genellikle çift şeritli sarmal yapıda iken, RNA tek şerittlidir. Ancak, tek şeritli DNA ve çift şeritli RNA moleküllerine de rastlanılmaktadır.

Hücreler, çeşitli RNA türleri bulundururlar. Organizmaların pek çoğunun
hücrelerindeki ribozomlarda yer alan ribozom RNA (RNA-R) aminoasitleri peptit bağlarıyla bağlayıcı görev yapar.Haberci ribonükleik asit olarak adlandırılan RNA-M, DNA’dan özel bir polipeptit yapısına çevrilmiş kimyasal enformasyonu taşır. Hücrenin yaptığı her polipeptit
kendisine karşılık olan haberci RNA molekülün türüne gereksinim gösterir.

RNA-M nükleotidlerin tek sarmalından ve bir DNA boyundaki kalıptan oluşmuştur. Üzerindeki nükleotid dizisi, DNA sarmallarından bir tanesiyle eşleşir. Polipeptit molekülü, DNA’dan ayrılarak RNA-M halinde ribozomlara yapışır.Buralarda da gelen mesaja uygun proteinler üretilir.

Aktarıcı ribonükleik asit (RNA-T) ile gösterilir. Görece küçük bir molekül olup, mol kütlesi 25.000kadardır. RNA-M tarafından belirlenen özgül bir dizide, birpolipeptit molekülüne bağlanacak amino asitleri yerleştirme işlevini yapar; uygun amino asitleri ribozomlara taşır. Yani haberci RNA moleküllerinin taşıdığı mesajın çevirisiyle ilgilidir. 20 temel amino asitin her biri için farklı RNA-T vardır. Özgül etkinleştirici bir enzimin etkisiyle amino asit, RNA-T’nin bir ucuna bağlanır. Bu yolla adenosin trifosfat ile amino asit bağlanırlar ve oluşan bileşik de RNA-T’ye bağlanır.Çeviri işleminin sonucu protein üretimidir.
 
aydınlattığın için sağol cesareborgia.Ama benim bildğim kadarıyla bunların alayı lisede gösteriliyo.Benim değinmek istediğim konu şu:
farklı milletlerle melezlenmiş bir aile,diğer ailelere göre daha zeki oluyorlar.Bunun temel sebebi nedir?Dna lar fiziksel özelliklerin aktarılmasında rol oynarken zekaya nasıl katkı sağlaya biliyor?
 
"Deoksi ribo nükleik asit" olmıcak mı?
bi de boy konusunda bir yazım yanlışı olmuş herhalde...
RNA lar DNA lardan türemiyo değil mi, başlı başına başka bir molekül?
 
Evet yazim yanlisi olmus.
RNA'lar DNA dan olusturulur.DNA'nin zincirlerinin arasindaki baglar kismen kirilir,serbest bulunan parcalar buralara baglanir,daha sonra bunlar birlesip RNA'yi olusturur,acilan DNA zinciri tekrar birlesir. Transkripsiyon,translasyon diye aramalar yaparsan karsina bircok sayfa cikacaktir.
 
RNA ve DNA nın tamamen birbirine bağlı olarak işlem gördüğünü düşünüyorum RNA nın DNA dan oluşan bir moleköl değil sadece beraber işleyen bir mekanizmadır
 
cem_darwin demiş ki:
RNA ve DNA nın tamamen birbirine bağlı olarak işlem gördüğünü düşünüyorum RNA nın DNA dan oluşan bir moleköl değil sadece beraber işleyen bir mekanizmadır

darwin mi söyledi bunu sana :LOL: Mantıklı cümleler kuralım. Beraber işleyen bi mekanizma oldukları doğru fakat RNA DNA'dan oluşan bir moleküldür...
 
Geri
Üst