Tel Yardımı

Arkadaşlar gitarima yeni tel taktım ilk defa tel değiştiriyorum önceden cizirdama olurdu amfiden duyulmazdi ama şimdi slide yaparken falan çok cızırtı oluyor amfiden de duyuluyor ve mekanik bir ses geliyor üst tellerden de napabilirim yardımcı olur musunuz
 
Cızırtı ise belki truss rod daha kalın tele göre ayarlı olduğu için sapı çok çekip telleri fazla yapıştırmış olabilir. Sap ayarı olursa belki düzelir. Birde telin salınımı da değişiyor tabii. Ayarda bozukluk olmasa bile sorun olabilir bu.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hocam cızırtı telden geliyor herhangi bir perde ile temastan değil boş halde bile bassan net mekanik sesi duyuyorsun 2 saniye sonra bir cızırtı başlıyor
 
Muhtemelen sap ayarı bozulmuştur.
10 numara telin direnci fazla olduğundan truss rod ona göre ayarlanır. 9 numara takıldığında ise sapı geriye olması gerektiğinden çok çektirir ve tellerin fretlere, sapa yakınlaşmasına neden olur. Cızırtı da bundan muhtemelen. Sap ayarı yaparsanız sorun çözülecektir diye düşünüyorum:) Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Hocam bütün ayarlamaları çözdüm bi sap ayarını çözemedim tam bi yardımcı olur musunuz ? Gitarı ilk aldığımda sap ayarı nedir çözmek için trus rodu sıktım gevşettim eski haline geri getirdim ama yine bişey anlamadım tam olarak
 
Sap ayari duzgunse problemin kaynagi gitarin uzerindeki gevsek vida veya baska bi aksam olabilir
Bazen tel titresiminden oturu govdedeki cok alakasiz bi yerde istenmeyen rezonans sesleri olabiliyor.
 
Bende ne zaman yeni tel taksam hep bi cızırdama ve mekanik ses geliyor sonra 1 hafta falan çaldıktan sonra düzeliyor. Ama tabi sizle benim sorunum aynı olmayabilir. Sap ayarı bozuk olabilir veya yukarki arkadaşın dediği gibi küçük bir vida gevşekliği de neden olabilir.
 
Tel kalınlığını değiştirdiğinizde truss rod (sap) ayarını da yeni tellere göre yapmanız gerekir; çünkü telin kütlesi ile uyguladığı çekme kuvveti arasında doğru orantı vardır. Bu konuda tecrübeniz yoksa bir luthier'e uğrayıp yaptırın. ayrıca tel kalınlığı değişince entonasyon da bir miktar bozulur, o da yeniden ayarlanmalı.

Eskisi ile aynı kalınlıkta yeni tel taktığınızda, tel yüksekliğinize göre ilk birkaç gün metalik ses ve cızırdama olabilir. Çünkü teller çıkartıldığında truss rod sapı geriye çeker ve sap düzleşir hatta dışbükey hale gelir ve teller fretlere temas edebilir. Yeni telleri taktıktan sonra sapın oturması genelde 2-3 gün sürer (sap oturdukça akordu yeniden yapmalısınız). Sapın oturma süresini minimuma indirmek için telleri tek tek değiştirmek önerilir.
 
Geri
Üst