Tellerin Klavye Yüksekliği

Sevgili arkadaşlar;
Arkadaşımın bir gitarını sadece 5 dakika çalmıştım.
İbanez MTM2. Gitarın telleri klavyeye o kadar yakındı ki o kadar rahattı ki hiç unutamıyorum.
Kendi gitarımın da tellerini bu şekilde klavyeye yakınlaştırabilirmiyim?
Yoksa MTM2'nin sapı ve tel yüksekliği ile kendine özgü bir gitar mıdır?
Teşekkür ederim.
Benim gitarım Thomann'dan alınma Harley Benton.
 
Fakat daha önce hiç sap ayarı yapmadıysan girişme o işe. Bilen birini yaparken izlemek lazım önce, çünkü truss rod zarar görürse iş vahim bir hal alır :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Arkadaşlar madem oluyor dediniz, o zaman profesyonel bir yardım almam da fayda var.
Bizim burada Savaş Oğuz var ona götüreyim yardımcı olur umuyorum.
 
Tellerin klavyeye yüksekliği (action), köprü yada üst eşik yada truss rod yada bunların kombinasyonları ile ayarlanabilir. Önerilen ilk yöntem her zaman köprü üzerinden ayarlamaktır. Truss rod ile ayar ise ancak truss rod ayarınız zaten bozuksa, yada fretlerde sorun olmamasına rağmen normal bir yükseklikte bile fretlere temas varsa uygulanması önerilir. Truss rod ayarı yapmak istiyorsanız ancak tecrübeniz yoksa işi mutlaka iyi bir luthier'e bırakmalısınız.

Köprü üzerinden ayara gelince; action, klavyenin orta noktasında (genelde 12. perdede), perde demirinin üst noktası ile telin alt noktası arasındaki mesafe ölçülerek bulunur. Çoğu markanın fabrika ayarlarında bu mesafe tüm tellerde 1,5 mm. olarak ayarlanır (gitar için, bas için 2 mm. ve üstü olur genelde). Bu mesafe çoğu kişiye yüksek geldiğinden insanlar genelde 1 mm. seviyesine çekiyor ama siz fretlere temas olmadığı sürece rahat ettiğiniz seviyeye kadar indirebilirsiniz. Mesafe ölçümünü fret ile tel arasına istediğiniz kalınlıkta bir pena yerleştirerek yapabilirsiniz. Action'ı değiştirdiğinizde intonation'da bir miktar bozulma olacaktır, yine köprü üzerinden tel uzunluğunu değiştirerek ayarlamanız gerekecek.
 
Tellerin yakın olması çalım kolaylığı olabilir, ama ne kadar yüksekte olursa da o kadar güzel gitarın tonu olur.
İkinci bir nokta alçak tel yüksekliğine alışınca, bir yerde bir gitar denemek istediğinizde çalamıyorsunuz.
En iyisi orta karar yapmanız...
 
Tellerin yakın olması çalım kolaylığı olabilir, ama ne kadar yüksekte olursa da o kadar güzel gitarın tonu olur.
İkinci bir nokta alçak tel yüksekliğine alışınca, bir yerde bir gitar denemek istediğinizde çalamıyorsunuz.
En iyisi orta karar yapmanız...

Ton konusunda yorum yapamam ama sustain konusunda yüksek tel alçak tele göre daha avantajlı, bahsettiğiniz buysa haklısınız.
 
Selamlar, ince veya kalın teller, yüksekliği etkiler mi?
Telin perdelere en yakın noktası değişmeyeceği için teorik olarak etkilemez. Ama aynı akortta daha kalın tel kullanırsanız telin salınımı azalacağından perdelere deyme ve fret buzz yapma olasılığını azaltır. Yalnız bu minimal bir faydadır. Gitarınızın ayarları çok güzel olacak ve bozuk perdesi bulunmayacak ki daha kalın tellerle birazcık daha köprüyü indirebilin.

Bu arada konu sahibinin dediği doğru. Bizzat denedim, 2. parti Dunan HB105-MT'li MTM2'ler inanılmaz bir perde ve sap işçiliğine sahip. Teller resmen klavyeye yapışık olabiliyor ama fret buzz minimum durumdaydı. Çalımı çok hızlandırıyor.
 
Geri
Üst