Forumdaki Kalite Ve Insani Yaklaşımlar !!! Ve Bir Gitar Satış Başlığı !!

Bir tarihte, ilgimi çeken bir amfi thoman fiyatından (kargo+gümrük dahil) 150 TL yüksek bir fiyata satılığa konulmuştu. Ve hatırlıyorum, o amfi 2-3 ay önce 700 TL civarı daha uygun bir fiyata satılığa konulmuştu ve aynı amfi idi. Oradan alınıp satılığa konulmuştu yani. Dolar da pek yükselmedi o ara. Satıcıya thoman fiyatını belirten ve fiyatı revize eder ise ilgileneceğime dair bir mesaj attım. Atarlandı, ben de teşekkür ederek mesajı sonlandırdım.
Üstünde çok durulacak şeyler değil. İsteyen istediği fiyata koysun, isteyen almasın. İstemeyen alsın. Ama "küçük bir şaka" olarak "el sürülmemiş" ürünler sıfır fiyatına satılığa konulunca gülmemek de elde değil :)
Blackstar HT5r Combo olmasın o amfi.. Değilse de benzeri mevzu.. Kayseri, Ankara civarı bir yerde 700 TL fiyatla kısa sürede gitmişti amfi, hatta satıcı birkaç pedalla beraber satıyordu, roctron silver filan..

Diyelimki benim yarına ödemek zorunda olduğum taksitim var ya da çocuğumun ameliyatı var.. Çok acil para lazım, çabuk satışı olsun diye 2000 TL fiyat koydum USA Fender plus'a ve anında sattım, işimi gördüm. Gitarı alan da ertesi gün 4500 TL den ilanı açtı.. Satışın reel zararını yaşayan biri olarak hayrını gör demekten başka bir şey diyemem. Alan da ticaretini ister yapsın, ister yapmasın takdir ettiği fiyat onu ilgilendirir, yorum yapmak (gitarın fiyatı biraz yüksek, ya da özellikleri dediğiniz kadar iyi değil, ben kullandım memnun kalmadım vs) ayrı da adamın koyduğu fiyat piyasa şartlarına göre makulsa satın aldığı fiyatı kendisi açıklamadıktan sonra ifşa etmek hoş değil..
 
Son düzenleme:
Öncelikle gitarı satışa koyan şahıs gerçekten çok mütevazi. hani tüccar ws gibi cümlelere rağmen yine alttan almış fazla ağır cümleler kurmaktan kaçınmış belkide bu saygısız arkadaşa.
Hayır zaten normal bir fiyattan koymuş piyasasına göre.. ama böyle leşciler vardır illa 10.000 lik gitarı 500'e almaya çalışırlar ws..vardır yani anlatamassın da böylelerine bir şey.
Her şeyi geçtim ürün onun istediği fiyata koyar..bakıp geçersin almassın en fazla.. eleştirirsin de, üslubuyla ama..budur yani
 
Benim anlamadığım şey bir alım satım işi olunca müzisyen bir anda tüccara mı dönüşüyor, veya müzisyen birşey alıp satmamalı mı? Mesela benim de başıma geldi burada kıytırık bir kılıfla takasladığım, daha 5 saat kullanılmamış pedalımı abartısız 5 6 gün sonra 3. bir kişi tarafından izmirden satışta gördüm, ne ara aldın, denedin, sevmedin, sattın, izmire yolladın, sattığın kişi denedi, sevmedi, ilana koydu. Üstelik aynı pedal, 2 ay bekledi 0ı dorede 360 tl iken 200tlye satamadım da, İzmir'e varınca 200e (hatta 250 bile olabilir yalan olmasın) saatler içinde satıldı. Şaşırıyor insan. Gerçi o kılıfa da KV3 gövdesi geldi takasla, dedim 1 kaybettik 10 kazandık. Karma mevzuları biraz.

Kişi ekipmanını kullanır da satar da, istediği fiyatı da yazar, eleştirilebilir o ayrı dava, ama benim de azıcık sulandığım Pod500 ilanı gibi 0 fiyatına gayet rahat ulaşılabilen ve buna rağmen 0ına neredeyse denk rakam istenen bir ürün ile üretimi bitmiş bir gitarın güncel fiyatına ulaşamayıp şüphe duyulan ve teoride yarı fiyatı istenen ilanlara sanki biraz farklı bir tavır sergilemek lazım.

Düşünüyorum ben ne yapardım diye, az evvel girdim baktım, yabancı sayfalar hak getire, yerli ilanlarda da en ucuz 5600e gördüm gitarı. E temiz de aletmiş, Cort GMP3 almak isteyen insan 2750 tl vermek istiyorsa yadırganacak bir şey yok, o paraya Fender alınır diye 1/10u fiyat mı çekilseydi. Milyonlarca insan elmalara ne para veriyor yadırgamıyoruz da 0'ının yarısına bu gitarı alıyor kime ne. Kendisine ister miras kalsın ister, 5 tlye almış olsun, ister yolda bulmuş olsun. Ne yapalım yani, benim de kenarda 2012de 650 tlye alınmış js32 Jackson gitarım var, üretimi de bitti, güncel js32ler 1800tlden satılıyor, ben 400e mi satayım? Fazlasını isteyince tüccar mı oluyorum?

Hatta buraya yazayım daha geçen 950 tlye Jackson KVTQ Pro düşürdüm, düz renginin 0ı zuhalde 4200tl, quilted maple olanı daha da pahalı, çok sevdim namussuzu da satmaya niyetlendim mi 3000den koyacağım, ucuza aldın üstüne de kullandın bana 500e ver aksi halde tüccarsın diye mesajlar gelsin de nasıl şenlendiririm o ilanı. Ne oldu şurada efendi efendi sohbet çevirdiğimiz 50 - 100 kişiden birini daha küstürdük. Bilgi paylaşımı mı yapıldı "hocam bak senin gitarın ebay gibi uluslararası sitelerdeki kıymeti bu, sen biraz pahalıya kaçmışsın" gibi bir şekilde, "bak senin gitarı başkası şu rakama satıyor" gibi mantıklı piyasa kıyaslamaları mı yapıldı.

Özet; İlana belirlenen fiyat ve gördüğü tepkiler dışında yaşıdır, statüsüdür, ilanı trollenmiştir, hiçbir tartışma beni bağlamaz, insanın karakteridir, olayları ele alış biçimidir, yargılamak haddime değil, ama olmayacak işe laf edildiğine inanıyorum, umarım daha ölçülü yapılır bu işler, ayrıca @koray7 'ı ben kaynatabilir miyim arada mümkünse, hunharca soğuttu gitardan allahsız. Gitar, monitör, prosesör, kabin ne bulursam onunla döveceğim <3
 
Son düzenleme:
Benim anlamadığım şey bir alım satım işi olunca müzisyen bir anda tüccara mı dönüşüyor, veya müzisyen birşey alıp satmamalı mı? Mesela benim de başıma geldi burada kıytırık bir kılıfla takasladığım, daha 5 saat kullanılmamış pedalımı abartısız 5 6 gün sonra 3. bir kişi tarafından izmirden satışta gördüm, ne ara aldın, denedin, sevmedin, sattın, sattığın kişi denedi, sevmedi, ilana koydu. Üstelik aynı pedal, 2 ay bekledi 0ı dorede 360 tl iken 200tlye satamadım da, İzmir'e varınca 200e (hatta 250 bile olabilir yalan olmasın) saatler içinde satıldı. Şaşırıyor insan. Gerçi o kılıfa da KV3 gövdesi geldi takasla, dedim 1 kaybettik 10 kazandık. Karma mevzuları biraz.
Burada bahsi geçen Jackson hardcase ile MXR Distortion III takasını benimle yaptın ve bu sözler de doğal olarak bana.

Öncelikle ben ne demişim okuduğunu anlayamayanlar için açıklayayım.

Ben ilan açan kişiye hiçbirşey demedim. Sadece @Cajemir bir durum mesajı atmış ona yorum yaptım. @taratur da üstüne alınmış bana birşeyler yazdı. Ondan sonra ben cevap hakkımı kullandım. Yazdığım ve taratur'un üstüne alındığı yazı da şudur: "Müzisyenlikle tüccarlık arasında kalın bir çizgi vardır." Neden 'kalın' bir çizgi demişim? Yani farklı konulardır müzisyenlik ve tüccarlık. Arasında o yüzden kalın bir çizgi vardır. Etrafınıza bakarsanız da görürsünüz örneklerini. Eğer birisi satış yapıyorsa amacına bakmak lazım. Müzik üretmeyip ucuza enstruman alıp pahalıya satma işi yapanlar var. Bu kişiler sahibinden gibi ticari amaçlı bir platformda ne yaparsa yapsın. Ama buradaki insanları ortak değerleri paylaştığı arkadaşlar yerine potansiyel müşteri yerine koyanlara ben de kızıyorum. Elbette isteyen istediğini alır istediğini satar. Kime ne? Ama buradaki insanları müşteri zannedenlerin adresi değil burası.

Benim bakış açım farklı. Ben de çok alet alıp satıyorum. Benim derdim kar yapmak değil. Benim derdim birikim yapmak. Dostlarla, arkafaşlarla paslaşnak, yardımlaşmak. Satışa koyduğum ürün benim için araçtır. Benim sana hardcase verip pedalı alırken aklımda kalandır benim kazancım. Tertemiz ve düzgün bir insan gördüm ben sende. Samimiyetle pedalın boostlama göreviyle ilgili merak ettiklerimi kendi tecrübenle anlattın ayak üstü. Benim için önemli olan bu paylaşımdı. Senden aldığım pedal değildi benim derdim kısacası. Senin hardcase ihtiyacındı. O ayaküstü tatlı muhabbetti.
Pedalı da istediği için @mecmast kardeşime gönderdim.

Kimseye kendimi anlatacak değilim. Benim kulağımı bu foruma artık katkı sağlamayı istemediğim halde çınlatan değerli insanlar için arada bir takılıyorum. Gerisi hiç de umrumda değil. Hele hele arkamdan veya ismimi vermeden gıyabımda konuşanlarla vaktimi de harcayamam.
 
Öncelikle kimsenin kimse hakkında kötü düşünmemesi adına isim vermekten kaçınırım her zaman, pedal olayını sahiplenmeseydiniz keşke, dediğiniz gibi kimseye kendinizi açmak zorunda değilsiniz, sadece basit bir şekilde benim başıma gelen bu süreç benim perspektifimde tüccarlık gibi görünüyor, hatta ilana koyan 3. şahsa da mesaj attım dedim pedal sizin mi, geçmişini öğrenebilir miyim vb. şeklinde. Sizin veya sizden daha çok o ilanı eleştirmiş kullanıcıların bakış açısında da yanlış görünen şeyler satan şahıs için normal, ona yanlış görünen şeyler de sizin için normal olabilir.

Ne güzel anlattınız, hatta hala aklınızda olması hoşuma gitti bile, ancak gördüğünüz gibi madalyonun 2 yüzü var, şurada kendiniz anlatırken sergilediğiniz sıcak, samimi tavrı o şahsa da sergileyebilseydiniz demek istemiştim. Ama birçok kişi için "o fiyata alıp bu fiyata satılmaz, o gitar o rakama gitmez" diye diye linç ettiler adamı. Belki cort sevdalısı bi adam o gitara o parayı verecekti, o 2 şahısta sizin gibi güzel anılara sahip olacaktı. Madem pozitif bakıyoruz, güzelliklere odaklanıyoruz, her zaman yapalım bunu.

Ek olarak ticaret mevzusunda sizden çok daha fazla konuşan insanlar vardı sözüm de büyük çoğunlukla onlaraydı, takas mevzusunu da keşke özelden açıklasaydınız üstünüze alınmak yerine, bu şekilde birini suçlamak asla yapmayacağım bir şey. Zaten ciddi anlamda alıp veremeyeceğim bir durum olsa ben yine sizi rahatsız ederdim, güle güle kullanılır umarım o pedal da kılıfta ikisi de gitmiş zaten elimizden, keşke bahsettiğiniz güzel durum herkese karşı korunsa.
 
Öncelikle kimsenin kimse hakkında kötü düşünmemesi adına isim vermekten kaçınırım her zaman, pedal olayını sahiplenmeseydiniz keşke, dediğiniz gibi kimseye kendinizi açmak zorunda değilsiniz, sadece basit bir şekilde benim başıma gelen bu süreç benim perspektifimde tüccarlık gibi görünüyor, hatta ilana koyan 3. şahsa da mesaj attım dedim pedal sizin mi, geçmişini öğrenebilir miyim vb. şeklinde. Sizin veya sizden daha çok o ilanı eleştirmiş kullanıcıların bakış açısında da yanlış görünen şeyler satan şahıs için normal, ona yanlış görünen şeyler de sizin için normal olabilir.

Ne güzel anlattınız, hatta hala aklınızda olması hoşuma gitti bile, ancak gördüğünüz gibi madalyonun 2 yüzü var, şurada kendiniz anlatırken sergilediğiniz sıcak, samimi tavrı o şahsa da sergileyebilseydiniz demek istemiştim. Ama birçok kişi için "o fiyata alıp bu fiyata satılmaz, o gitar o rakama gitmez" diye diye linç ettiler adamı. Belki cort sevdalısı bi adam o gitara o parayı verecekti, o 2 şahısta sizin gibi güzel anılara sahip olacaktı. Madem pozitif bakıyoruz, güzelliklere odaklanıyoruz, her zaman yapalım bunu.

Ek olarak ticaret mevzusunda sizden çok daha fazla konuşan insanlar vardı sözüm de büyük çoğunlukla onlaraydı, takas mevzusunu da keşke özelden açıklasaydınız üstünüze alınmak yerine, bu şekilde birini suçlamak asla yapmayacağım bir şey. Zaten ciddi anlamda alıp veremeyeceğim bir durum olsa ben yine sizi rahatsız ederdim, güle güle kullanılır umarım o pedal da kılıfta ikisi de gitmiş zaten elimizden, keşke bahsettiğiniz güzel durum herkese karşı korunsa.
Tolga'cığım, benim sana karşı sitemim falan yok yanlış anlama aman diyeyim. :) Benim alakam yokken konunun içine çekildim. Ben Barış'ın postuna bir şey yazdım sonra da bir baktım bana da nişan alınmış.

Neyse. Enstruman falan bunlar gelip geçici, hepsi meta. Önemli olan insan kazanmak ve güzel muhabbetler yaşamak.
 
valla dediğimin arkasındayım dolar 5 lira da olsa bile kimse çıkıp cort gitara 2750 tl vermez.
Mecbur vericeksiniz eger asigiysaniz hocam, benim sahsi fikrim standart stratlarin da 9bin lira etmeyecegi yonunde ama veren veriyor. Tabi stratin asigi corttan fazladir ama bu 2.el fiyatlarin dolara endeksli olmasi gerektigi gercegini degistirmez bence :)
 
Mecbur vericeksiniz eger asigiysaniz hocam, benim sahsi fikrim standart stratlarin da 9bin lira etmeyecegi yonunde ama veren veriyor. Tabi stratin asigi corttan fazladir ama bu 2.el fiyatlarin dolara endeksli olmasi gerektigi gercegini degistirmez bence :)
bu da bir bakış açısı tabi saygı duyarım ama sizin dediğiniz istisna ben kaideyi söyledim.
 
Mecbur vericeksiniz eger asigiysaniz hocam, benim sahsi fikrim standart stratlarin da 9bin lira etmeyecegi yonunde ama veren veriyor. Tabi stratin asigi corttan fazladir ama bu 2.el fiyatlarin dolara endeksli olmasi gerektigi gercegini degistirmez bence :)

Siz strat diyorsunuz kimisi mühendislik harikası(!) gibsonlara bi ufak araba parası veriyor, ben sırf şekli güzel diye boştaki amfimle takaslayayım dedim, inceden pişman olacağıma inanıyorum. Öyle güzel gitarlar ki "sapı kırılıp tamir edilmiştir" cümlesi "tonu oturmuştur, ağacı kurudur" gibi kalite belli eden gitarlar. Ama veren veriyor işte, kimse de yadırgamıyor 0 fiyatının 300 500 tl altına olunca 2. eli.

ek olarak @haşmet temizinden bi 50 tl ateşlenir hocam fazlası olmaz bence.
 
Piyasayı araştırın fikir edinebilirsiniz, herşeyin bir piyasası var araştırın öğrenin. Hiç cort gitar sattınız mı ?
Ben 7 sene önce 2. el cort z42 almıştım.2 sene kullanıp 200 tl ye satmıştım.O sırada piyasa fiyatı 500 tl civarındaydı.Şu anda ise 1000 tl ye alabilirsiniz 0 ını. Piyasayı belirleyen şey dolar veya euro. Dolar 5 tl olsa kimse fender alamaz mecbur cort alacaksın. :)
 
Ben 7 sene önce 2. el cort z42 almıştım.2 sene kullanıp 200 tl ye satmıştım.O sırada piyasa fiyatı 500 tl civarındaydı.Şu anda ise 1000 tl ye alabilirsiniz 0 ını. Piyasayı belirleyen şey dolar veya euro. Dolar 5 tl olsa kimse fender alamaz mecbur cort alacaksın. :)
Öyle olmuyor işte, misal dolar 5 tl de olsa, o fenderi alacak olan alır, yani o yüksek tl fiyatına göre alır ve 2. elde yine o dolar kuruna göre yüksek fiyattan satar. Demek istediğim yani nasıl şu anda 2750 tl'ye Fender bi şekilde satılıyor ama Cort satılmaz ve satamazsınız ne yaparsanız yapın.
 
Piyasayı araştırın fikir edinebilirsiniz, herşeyin bir piyasası var araştırın öğrenin. Hiç cort gitar sattınız mı ?

bir gitarın fiyatını sadece markasına bakarak (yada fender-gibson gibi bilinenler ve diğerleri olarak ikiye ayırmak suretiyle) belirleyen bir kişi olarak sizin piyasa araştırması yapmanızı ve önyargılarınızı yıkmanızı öneririm. headstock üstündeki decal'in tona etkisi yok çünkü.

not: standart yada cs birsürü fender, Gibson marka alet denemiş biri olarak hepsini 800 dolara aldığım schecter'in yanında sönük buldum yada %70 indirim olsa bile parasına değmeyeceğini düşündüm. bu forumda yada başka yerlerde kırık Gibson sapı, fender talaşın üstüne kağıt kalınlığında Alder katlayıp yıllarca satmış.. vs. gibi olayları duyunca gülme geliyor (alınmayın)
 
bir gitarın fiyatını sadece markasına bakarak (yada fender-gibson gibi bilinenler ve diğerleri olarak ikiye ayırmak suretiyle) belirleyen bir kişi olarak sizin piyasa araştırması yapmanızı ve önyargınılarınızı yıkmanızı öneririm. headstock üstündeki decal'in tona etkisi yok çünkü.

not: standart yada cs birsürü fender, Gibson marka alet denemiş biri olarak hepsini 800 dolara aldığım schecter'in yanında sönük buldum yada %70 indirim olsa bile parasına değmeyeceğini düşündüm. bu forumda yada başka yerlerde kırık Gibson sapı, fender talaşın üstüne kağıt kalınlığında Alder katlayıp yıllarca satmış.. vs. gibi olayları duyunca gülme geliyor (alınmayın)
zaten mesele o, insanlar etikete para döküyor demek istediğim buydu. O cort decal'i fender olunca fiyatı artar.
Ben önyargımı yıkalı bayağı oldu :)
 
Son düzenleme:
Bu iş herkesin gözü önünde olan ekipmanlar üzerinden yapıldığı zaman tepkiler büyük oluyor. Misal, über zengin kapı komşunuzun şımarık çocuğunun gitara başlarken alıp, 1 hafta çalıp bi köşeye attığı amerikan strat için, komşunuz "bizim çocuğun hevesi geçti 1000 TL ver al senin olsun" diye size satsa, kimse gelip "ben bunu 1000 TL'ye aldım 1000 TL'ye satıyorum" demez. Ben de demem, ahmet mehmet hasan hüseyin de demez. Kendimizi kandırmayalım :)

Bu gibi durumları bi kenara bırakı piyasa içinden konuşursak, ben piyasada müzikle uğraşan kişiler arasında 2000 TL'ye dönüp dönüp, belli başlı kişilerin eline geçince fiyatının 1 hafta içinde 1000$'a fırladığı gitarları ve amfileri sıkça görüyorum ve yapılanı hiç hoş bulmuyorum. Böyle yüce ellere, ulvi parmaklara ve kutsal bilek hareketlerine sahip olup, çaldığı gitarın fiyatını bir haftada 2 katına çıkaran belli kişileri müzisyen yerine koymadığım gibi bu kişilerle en ufak muhabbetim dahi olmaz... Bunu yapmak suç mu? Tabiki değil... Etik mi? Tartışılır... Ben şahsen yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bırakın ihtiyacı olan uygun fiyata alsın kullansın.

Bu tip, "hiç ihtiyacım yok, hatta aynısından bende var ama 5 lira ucuza alıyım üzerine 2 lira koyup satarım" kafasında iş yapanlar ne kadar çok olursa, sizin ve benim gibi müzik işleri ile bireysel olarak ilgilenen kişilerin, uygun fiyatlı ikinci el ekipmanlara erişme şansı o kadar az olur. 2+2=4 ise buda böyledir. Yani tarlada 50 kuruş olan sebzenin kamyonla pazara gelen kadar fiyatının 5TL olması gibi isteyen istediği fiyata alır satar diye geçiştirirsek, birileri burdan parsayı toplarken giren dediğim gibi müzik işiyle uğraşan bireysel kullanıcılara girer.

Empati kurabilmek için söylüyorum, çok çok çok çok çok çok çok çok düşük bir ihtimal ama :) bahsi geçen cort'u almak için 1800 TL'yi toplamaya çalışan biri olabilir mi? Olabilir... En basitinden "isteyen istediği fiyata satar yaa, kime ne ameka" demeden önce empati kurup bu kişinin yerine kendinizi koymak gerekir diye düşünüyorum. Fiyatı uygun olduğundan, almak için bi tarafınızı yırtığınız gitarı, birinin "üzerinde 1000 TL koyup satarım ben bunu" diye alması halinde kişi için pek iyi şeyler düşünülmez. Almak isteyen kişi için maddi, üzerine koyup satan kişi için manevi olarak oldukça negatif bir durum.

Bu yüzden özellikle piyasa içinde bu işin bu kadar alenen yapılmasına saygı çerçevesinde tepkili olmak """bence""" çokta yanlış değil.

(Her ürün ülkeye döviz kuru üzerindne girdiği için döviz kuru ile ilgili olan artışları düşüşleri mutlaka ayrı tutmak gerekir.)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst