The Return / Dönüş (2003)

sinema sanatsa ve film de sanatın bir parçasıysa o bahsi geçen filmde sanatta bu olmalı.:)

2003 yılı rusya yapımı bir film. gösterildiği her festivalden toplam 29-30 ödülle dönen bir başyapıt. durağan, anti-marjinal, bol psikolojik çözümlemeli bir drama ve ayrıca bir yol filmi.
renkler çok sade, siyah beyaz fotoğraf gibi işlenen görüntüler ve karelerle dolu...

yönetmen andrei zvyagintsev. 43 yaşındaki bu rus yönetmeni fazla tanımıyorum ama bu filmi izlemem beni kendisi hakkında bir fikir edindirdi.

filmin müziklerini ise andrei dergachyov yapmış ve filmdeki bu müzikler bana gladiator filminin müziklerini anımsattı. dead can dance'e ve lisa gerrard'ın solo çalışmalarına da benziyor bu filmin müzikleri. gerektiğinde ise derinlik katabiliyor. bir taraftan da kieslowski filminin müziklerini yapan usta zbigniew priesner'i anımsatıyor. yani anlayacağınız nefis bir yolculuğa gebe bir film. senaryoda da aksayan yönler yok.

filmin konusu kısaca şöyle. andrey ve ivan adlarında iki kardeş, yıllardır babalarını görmemiştir ve anneleri tarafından kendilerine onun pilot olduğu söylenmiştir. ve aniden çıkagelir ve babasıyla bu iki kardeş yolculuğa çıkarlar ve kardeşler balık tutmak istemektedir. rusya'daki diğer arkadaşlarıyla da anlaşamayan bu kardeşlere bu yolcluluk iyi gelecektir fakat bu baba yolculuğa çıktıktan sonra oğullarına baskı uygulamaya başlar. babanın geçmişinden dolayı esrarengiz gelişmeler olur. ve filmin sonunda ise...

bu filmde özellikle çocukların ruh halleri, onların arkadaşlarının davranışları, babasının bu iki kardeş üzerindeki etkileri, tek kardeşteki cesaret yoksunluğunu bütün bunların hepsini çok iyi vermiş yönetmen.

ama bütün bunların dışında daha önceki rus filmlerinde pek göremediğimiz rusya'nın o büyülü atmosferini,denizlerini, göllerini, ormanlarını, dağlarını,tepelerini bu filmde rahatlıkla izleyebilirsiniz. yönetmen sanırım bir taraftan da fotoğrafla uğraşıyor;çünkü bu görüntüleri yakalamak kolay olmayabilirdi.izleyin yorumlarınızı bekliyorum.

1344866334.jpg
 
hiç bir kurgu oyununa girmeden,demek istediğini son derece yalın ve bir o kadar etkileyici anlatan rus filmi..

içim çok buruklaşmıştı bu filmi izleyince..yıllar sonra aynı burukluğu dandelion adlı(bağımsız amerikan)filminde hissetmiştim..

sinemanın sanat ve gerceklik olduğuna inanan herkes için başyapıt olabilecek film
 
Geri
Üst