Soldan Sağ Gitara Geçme

Merhaba arkadaşlar sizlere bir sorum olacaktı, ben 1 yıldır gitar çalıyorum ama solak olduğumdan solak olarak çalıyorum, gitar bulamadığım için sağa geçmeyi düşünüyorum, geçersem nasıl, ne kadar zorlanırım, geçebilir miyim yeterli çalışırsam tam verim alabilir miyim bunu soracaktım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
 
Tam verim konusunda örnek Dave Kilminster. Kaza sonrası soldan sağa geçmiştir. Ne kadar verimli çaldığını tüm dünya görüyordur. Ama kendisi zorunlu olarak geçmiştir.
 
Sıfırdan gitara başlamak biraz can sıkıcı olabilir. Çünkü olacak olan bu. Hayatında gitarı ilk defa eline almışsın gibi hissedeceksin. Normalde bu çok büyük bir sorun değil ancak olduğun seviyeye gelmek için 1 yıl daha harcayacaksın ve geçtiğin yollardan tekrar geçmek seni enstrümandan soğutabilir.
 
Gitar illa ki bulunur hiç sıkıntı değil piyasada bir sürü solak gitar var artık. Büyük firmalar da üretimini yapıyor. Ha belki biraz daha fazla para verirsin ama sistemi tamamen değiştiriyorsun ona harcayacağın zaman,emek, strese kesinlikle değmez. Bence nasıl başladıysan öyle devam et hiç böyle fantezilere girme şu aşamada.
 
Ben de solagım ama gitara standart başladım. O zamanlar solak gitar nedir bilmiyordum. Gitarı da kurs için almıştık. Hiç dikkat etmemistim. Ama solak olmam beni hiç zorlamadı. Nasıl alışırsan öyle gidiyorsun.
Şimdi soldan sağa geçersen penalama parmak falan baştan başlamak zorunda kalırsın herhalde.
Bence sırf daha rahat gitar bulayım diye gitara baştan başlamak işkence olur.
Solak elektro gitar anladığım kadarıyla piyasada çok aziz bulunuyor. En çok da schecter satıyor.
 
albert king ya da eric gale gibi sağlak gitarı telleri değiştirmeden direkt sola alarak çalabilirsin. yani ince tel üstte kalın tel altta olacak şekilde. hatta bend'lerin ters olacağı için çok daha farklı bir tarz yakalayabilirsin.

Bir de django reinhardt gibi sol eli sakat olduğu halde gitar elini değiştirmeyen ve o şekilde kendi tarzını bulan adamlar var. benim sol elim sakat olsaydı penayı o elimle kullanacak şekilde diğer ele geçerdim.

Solak olsaydım ve herhangi bir sıkıntım olmasaydı hayatta sağ ele geçmezdim.

 
Ben solağım, solak olarak gitara başladım ve bir süre sonra istediğim gitarları bulamadığımı görünce üzüldüm. Daha sonra standart olarak çalmaya başladım. Egzersizlerimi her gün yaptım ve şuan mutluyum.
Eğer çalışkan biriysen ve egzersizlerden gerçekten zevk alıyorsan geçebilirsin. Bu sana gelecekte geniş bir seçenek yelpazesi sunar. Gittiğin yerdeki gitarlara bakıp bunun solağı olsa da denesem demezsin.
Ama solak olarak çalmak da dünyanın sonu değil. Sonuçta senin yaptığın müzik önemlidir, dahası kişisel hazzın önemlidir.
 
Düzenli ve bol çalışma ile her türlü alışacaktır elin. Ama ters eline geçeceğin için perdelerden ziyade penayı tuttuğun el müthiş zorlanacaktır. Unutma ama çalışıp başaramayacağın bir şey değil. Mecburi geçiş yapanlar haricinde şov olarak da iki eli ile gitar çalan canavarlar var.
 
Zamanında sağ ile başlayıp sonra sola geçmiş birisi olarak hayatta tavsiye etmem. Ciddi bir vakit kaybı oluyor.

2 sene kadar sağ el ile çalmıştım sonra zaten solağım daha iyi olur deyip sol ele geçmiştim. Çok zor oluyor gerçekten ciddi şekilde çalışmak lazım. Vücut ve beyin koordinasyonu baştan aşağı değişiyor.

Eğer sağ el ile devam etsem 2 sene ilave cebimde olacaktı şu anda keşke geçmeseymişim diyorum.
 
Bu konuda kesin bir şey söylersem doğru olmaz. Eğitimci olmak lazım bence. Fakat kişisel bir durum olduğu için bence bunun en iyisini siz bilirsiniz diye düşünüyorum.

Gitara başlayalı 1 yıl oldu demişsiniz ama ders aldınız mı? Seviyeniz nedir? Eğer hala başlangıç seviyesindeyseniz ve kendinizi bunun üzerine gidebilecek gibi hissediyorsanız geçmeyi deneyin. Gitarınızı sağlak olarak ayarlayıp deneyebilirsiniz gitar almadan önce. Geçiş süreci hakkında en azından bir fikriniz olur fakat parmaklarınızın yeniden başlıyor gibi olacağına şüphe yok.
 
Bu durumu birebir gozlemleme firsati yasayan biri olarak, gecmeyin sol kalsin.
Kardesim solak, gitari tanisin diye 7 8yaslarinda belediyenin kursuna yolladik. Oradakiler solak cocukla bas edemedigi icin sen cok yeteneklisin, beyninin hem sagini hem solunu etkili kullanabiliyorsun diye sag gitar ilerletmisler. 2 sene takildi oyle, sonra daha ciddi bir kursa yolladik, boyle bir sacmalik olamaz deyip solak yaptilar tekrar cocugu. Benim bir mudahalem olamadi malesef, o zamanlar pek fikrim yoktu, google a yazinca kaan tangoze cikiyordu dedim demekki yapilabiliyormus. Iyi calmak istiyorsaniz, neyse o, sakin mudahale etmeyin. Enstrumanin sag sol diye ayrilmasinin bir sebebi var, bunu bozmayin.
 
Geri
Üst