Uzakdoğu Sineması

ben japon yapımı filmleri aslında pek beğenmiyorum sanki biraz abartı oluyor işin içinde..bence en kaliteli yapımlara imza atanlar güney koreliler.yukarıda saymışsınız bazılarınız zaten müthiş filmler var,çok etkileyici oluyorlar..ben de izlemeye çalışıyorum bulabildiğim kadarıyla..
 
didi_in_chains demiş ki:
ben japon yapımı filmleri aslında pek beğenmiyorum sanki biraz abartı oluyor işin içinde..bence en kaliteli yapımlara imza atanlar güney koreliler.yukarıda saymışsınız bazılarınız zaten müthiş filmler var,çok etkileyici oluyorlar..ben de izlemeye çalışıyorum bulabildiğim kadarıyla..


güney kore gerçekten bu işi çok kaliteli yapıyo. son zamanlarda izlediğim ve beğendiğim tüm filmler güney kore yapımı. gerçekten etkileyici ve özellikle filmlerdeki kodlar apayrı bi güzellik katıyo. o kodları çözmek bile güney kore sinemasını izlemek için bi sebep bence... ama konu kodlardan açılınca aklıma birden bire hong kong-çin ortak yapımı parlayan hançerler filmi geldi. muhteşemdi. ve tabi yine hong kong-çin yapımı hero. gerçi iki filmin yönetmeni de aynı ve iki filmde muhteşem. renkler ustaca kullanılmış iki filmde de...
 
Altın Çiçeğin Laneti - Man cheng jin dai huang jin jia... Hero ve parlayan hançerlerden sonra yönetmen Yimou Zhang harikalar yaratmış. dün filmi yeniden izledim ve yeniden bir o kadar daha etkilendim ve uzakdoğu sinemasının görsel şölenine bir kez daha şahit oldum. uzakdoğu sinemasını seviyorum :)
 
uzak doğunun en iyi yönetmeni güney koreli kim ki-duk bana göre bulabildiğiniz bütün filmlerini izleyin ilkbahar yaz sonbahar kış ve ilkbahar-fedakar kız-boş ev-yay-zaman-nefes en iyi filmi boş ev bence ana karakterin ağzından tek kelime çıkmıyor film boyunca....
akira kurosawa'nın sadece Ran filmini izleyebildim ama gerçekten başyapıttı bulabilrsem diğer filmlerinide izlicem kesinlikle.
Chan-wook Park haklı intikam-ihtiyar delikanlı-intikam meleği üçlemesinden sadece ihtiyar delikanlıyı beğendim gerçekten muhteşemdi sonunda donup kalıyosunuz.
 
İlginçtir ki Korelilere Kim ki Duk'u söylediğiniz zaman durup düşünürler.Hatta bazısı bilmez bile.Sanırım tarzı farklı olduğundan ya da yönetmenin yurtdışına açılmasıyla ilgili olabilir.

Son filmi Nefes'i Altın Portakal'da olmama rağmen denk gelip izleyemedim.Merak etmekteyim..
 
crying%20out%20love.jpg


CRYING OUT LOVE, IN THE CENTER OF THE WORLD

Yayın Tarihi : 17.12.2007 22:10
Yönetmeni : Isao Yukisada
Oyuncular : Takao Osawa, Kou Shibasaki, Masami Nagasawa, Mirai Moriyama, Tsutomu Yamazaki
Yapım Yılı : 2004
Süresi : 142 dakika

Japon sinemacı Isao Yukisada’nın 2004 tarihli filmi “Crying Out Love, in the Center of the World”, aslında Kyoichi Katayama’nın aynı adlı romanının ilk uyarlaması değil. 2005 yılında Güney Koreli yönetmen Jeon Yun-su aynı romanı uyarlamış ve her iki film de beğenilmişti. Okul yıllarında tanışan ve zaman içinde birbirlerine âşık olan Aki ve Sakutara trajik bir şekilde ayrı düşecek, Saku yıllar sonra onu geçmişe götürecek kasetleri bulduğunda yepyeni bir tarih keşfedecektir.


Dün yani pazartesi günü gece saat 03:30da Cnbc-e de dünya sinaması kuşagında(normalda saat 22:00 da olur ama tekrarı gece)CRYING OUT LOVE, IN THE CENTER OF THE WORLD diye bir filime rasladım.Normalde cnbc-e de hep dizi izlerim çok nadir filimleri bana göre güzel çıkar.Ama bu filime rasladıgıma sevindim.

CRYING OUT LOVE, IN THE CENTER OF THE WORLD filmi bir japon filmi filimden bahsedicem biraz lise yılları bir esas kız ve birde oglanımız var.Kız popüler birisi ve yetenikli ama burnu kalkık degildir oglanda ortalarda gezinen popüler olmayan bir tip.Zamanla bunlar normal konuşmaya ve arkadaş olmaya başlıyorlar ve tabiki sonunda birbirlerine aşık oluyorlar.Laki kız lösemi hastalıgına yakalanmıştır ve fazla bir ömrü kalmamıştır.Bu biraz bizim türk filimlerini çagrıştırıyor ama konu işlenişi hoşuma gitdi.Belki yanılıyorum ama bu filimde saf aşk teması yaratılmayada çalışılmış.İki gençde çekinken ve birbirlerine filmin sonlarına dogru anca asşklarını ilan edebiliyorlar.Hiç öpüşme sahnesi yok en falza el ele tutuşuyorlar.

Filmi beyendim ben gerçi sabah 5 de bitdi o pisikolojiylede beyenmiş olabilirim.Hafta sonu tekrarı olurmu diye cnbc-e yayın akışına baktım ama yazmıyordu.İstekde bulunucam maille ama zor gibi.Kadıköyden cdsini arıyacagım.Bir yerden bulup izleyin derim.


Bu akşam 22:00 da gene uzakdogunun küt filimlerinden biri olan The Dolls yayınlanıcaktır.Bu filimide izlemenizi tavsiye ederim.

poster_05.jpg


Bebekler
Dolls



Yönetmen: Takeshi Kitano
Senaryo: Takeshi Kitano
Görüntü Yön.: Katsumi Yanagishima
Kurgu: Takeshi Kitano
Yapımcı: Masayuki Muri, Takio Yoshida
Yapım: 2002, Japonya
Süre: 113 dak.
Tür: Duygusal / Aşk
Oynayanlar: Miho Kanno (Sawako), Hidetoshi Nishijima (Matsumoto), Tatsuya Mihashi (Hiro), Chieko Matsubara (Parktaki Kadın), Kyoko Fukada (Haruna)
Vizyon Tarihi: 30.05.2003

Konu: Birbirinin içine geçen üç aşk öyküsü.

Japon sinemasının yeni kuşak temsilcilerinden Takeshi Kitano son filmi DOLLS ile kariyerinin en önemli yapımına imza atıyor. Takeshi Kitano içiçe geçen öyküleriyle “In the Mood for Love – Aşk Zamanı”ndan bu yana aşk üzerine çekilmiş en dokunaklı filme imza atmış. Kitano, eleştirmenlerin bir şiire benzettiği görselliği ile izleyiciyi büyülerken, ilginç kurgusu yürekleri sürekli elinde tutuyor. Venedik Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan DOLLS, kelimeleri ve mantığı kaybedecek kadar kırılan kalpleri ve bu kalpleri tamir etmek uğruna feda edilen hayatları anlatıyor.

DOLLS, aşkın mantığa üstün geldiği; acının, hüznün ve kalp kırıklığının hüküm sürdüğü büyülü bir evrende içiçe geçen paralel üç öyküden oluşuyor. Nişanlısı tarafından terkedilen genç bir kız başarısız bir intihar girişiminde bulunur. Genç kız kurtulsa da tüm bilincini yitirmiştir. Çevresiyle ilişkisi üç yaşındaki bir çocuktan farksızdır. Genç kızın nişanlısı hatasını anlayıp pişmanlık duysa da, hissettiği suçluluktan kurtulumaz. İki sevgili sonu belirsiz bir yürüyüşe çıkarlar. Öte yandan yaşlı bir yakuza, bir ömür geç kaldığı aşkını bulmuştur. Ancak zaman, yakuzanın hayatında gördüğü tüm savaşçılardan daha acımazdır. Tüm bunların uzağında, şehrin başka bir yerinde ise bir başka genç, televizyonda gördüğü bir pop sanatçısına aşık olur. Genç adam, aşkına ulaşmak için herşeyini feda etmeye razıdır, gözlerini bile.
 
cnbc-e'iyi gerçekten tebrik etmek lazım. aralık ayı sinema programı çok fazla dikkatimi çekti. özellikle “Crying Out Love, in the Center of the World” ve "The Dolls" kaçırılmaması gereken birbirinden güzel iki olağanüstü film. bu iki filmi ilk izlediğimde üzerimden etkisi kolay kolay geçmemişti ve beni etkisi altına almıştı. bu filmi ne şekilde izlersiniz bilemem ama mutlaka temin edilip izlenmesi gereken filmlerden sadece ikisi...
 
ben önceleri sadece kurosawa'dan ve miike'den haberdardım ama sonraları bu uzak doğu filmlerine bakmaz oldum. ne zaman ang lee ile tanışıklığım oldu ve bu yönetmen beni bu sinemaya daha da yaklaştırdı. crouching tiger, hidden dragon bu sinemanın tepe noktalarından birisidir. yukarıda arkadaşların yazdığı the dolls, crying out love, in the center of the world ve burada bazı sayılan yönetmenlerin filmlerine bakacağım.
 
Esasında önceleri fazla ilgim yoktu uzakdoğu sinemasına fakat arkadaşımın zoruyla izlediğim oldboy sayesinde ufak ufak keşfetmeye başladım. Şu sıralar Akira kurosawa'nın filmlerine sardırdım. şimdilik sadece Seven Samurai ve Rashomon'u izleyebildim fakat nette torrent araştırmalarım sürüyor. Diğer filmlerini de bulup izlemek lazım. Tabi bide anime olayı var, ona da bi ara el atmak lazım.
 
Valla benim izlediğim rashomon ve seven samurai gayet bomba filmlerdi de eminim daha sağlamları da vardır. Bi imdb.com'a bak istersen. Filmografisi mevcuttur orda.
 
shigan.jpg

SHI GAN

Yayın Tarihi : 26.12.2007 22:15
Yönetmeni : Kim Ki-duk
Oyuncular : Ha Jung-woo, Park Ji-Yeon, Kim Ji-heon, Kim Sung-min, Seo Yeong-hwa
Yapım Yılı : 2006
Süresi : 94 dakika


Güney Koreli usta sinemacı Kim Ki-duk’un imzasını taşıyan “Time”, ünlü yönetmenin daha önceki birçok filminin aksine çokça diyalog barındırıyor. Film, sevgilisinin kendisinden sıkıldığına inanan ve onun ilgisini yeniden kazanabilmek için estetik ameliyat yaptırmaya karar veren genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Kimilerine göre karamsar bakış açısıyla izleyiciyi zor bir yolculuğa davet eden “Time” bir yanıyla da kozmetik sanayisine atılmış sağlam bir tokat niteliğinde.

Cnbc-e de ayın 26 sında saat 22 de yayınlanıcaktır.İzleyelim bakalım.
 
Kim Ki Duk'un her filmi ayrı güzeldir.Cok kaliteli diger bir yapımıda yukarıda bahsi gecen Shi Gan.Duk'tan favorilerim ise Bin-jip, Samaria, Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom ve Hwal'ı örnek verebilirim.
 
Ben kendime filim listesi yaptım ilk etapda.İşalla bulabilirim bu listedeki filimleri

Crying Out Love,In The Center Of The World
My Sassy Girl
Gwoemul
Seven Samurai
Ran
Kagemusha
Dolls
A Moment to Remember
İchi the killer
Battle Royale
Dororo
Mushishi
Death Note
Honey and clover
Saishuu heiki kanojo:The last love song on this little planet
Sukeban deka:codename=saki asamiya
Kamen raider the first
Nana
Shinobi
Cassher
Devilman
Kagen no tsuki-last Quarter
The Princees blade
Zatoichi
Enter the dragon
The twilight samurai
Windstruck
Take care of my cat
April snow
Spring,summer,fall,winter...and spring
One fine spring day
Dragon head
 
Bugün CNBC-E de saat 22:00 da.

Shijie.jpg


SHIJIE

Yönetmeni : Zhang Ke Jia
Oyuncular : Tao Zhao, Taisheng Chen, Jue Jing, Zhong-wei Jiang, Yi-qun Wang, Hong Wei Wang, Jing Dong Liang
Yapım Yılı : 2004
Süresi : 134 dakika

Zhang Ke Jia “The World” ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin geçirdiği radikal değişikliklere değinen melankolik bir çalışmaya imza atmış. Pekin’de dünyadaki büyük anıt ya da binaların replikalarının bulunduğu bir eğlence parkında geçen film, güvenlik görevlisi Taisheng ile parkta dansçı olarak çalışan Tao’nun romantik ama çıkışı olmayan ilişkilerini anlatıyor. Filmin ironisi herhalde Taisheng’in şu sözleriyle anlaşılabilir: “11 Eylül’de İkiz Kuleler yıkıldı, ama bizimkiler hâlâ ayakta.”
 
Dolls'daki görüntüler müthişti.İzlerken zaman zaman bayılsam da, Kitano Japon sinemasında yer edinmiş bir isim.


Kore Sinemasından Cinayet Günlüklerini de tavsiye ederim orginal ismi "Salinui Chueok",yönetmeni hatırlayamadım..
 
tiger_hidden.jpg


CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON

Yayın Tarihi : 18.02.2008 22:00
Yönetmeni : Ang Lee
Oyuncular : Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi
Yapım Yılı : 2000
Süresi : 120 dakika

Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) efsanevi bir savaşçı. Dillere destan yeşim kılıcı “Yeşil Kader”i Vali Yu’ya sununca, kavga-dövüşü de geride bıraktığını umar. Ancak çok geçmeden kılıç çalınır, ustasının katili de geri dönmüş gibidir. Crouching Tiger, Hidden Dragon’ın diğer önemli karakterleri ise, iki kadın: İçten içe Bai’ye sevgi besleyen, ama kendisi de savaşçı olduğu için bu sevgiyi ifade etmeyen Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) ile onun macera dolu hayatını kıskanan, evlenmeye hazırlanan vali kızı Jen Yu (Zhang Ziyi). Sonra da zümrüt bir orman, çatılarda soluk kesici bir kovalamaca, ağaçlarda adeta dans eden keşişler ve iki kadının müthiş dövüşü. Sadece kadınları ön plana alışı bile, kimi Hong Kong aksiyon klişelerini korumuş olmasına rağmen, Lee’nin filminin ne kadar farklı bir “yakın dövüş” filmi olduğunu gösteriyor.

18.02.2008 saat 22:00de cnb-e ekranlarında.
 
Bu gün 4 filim izledim ard arda 3 ü asya sinemasındandı.

Kesinliklele izlemenizi tavsiye ederim çok güzel filimler.

İlki Sad Movie(Acıklı Filim)
3.jpg

Yönetmen
Jong-kwan Kwon
Senaryo
Jong-kwan Kwon
Tür
Dram / Romantik
Yapim
Güney Kore
Oyuncular
Woo-sung Jung ... Lee Jin-wu, Su-jeong Lim ... Ahn Su-jeong, Tae-hyun Cha ... Jung Ha-suk, Jung-ah Yum ... Yeom Ju-young, Min-a Shin ... Ahn Su-eun, Tae-yeong Son ... Choi Suk-hyun, Ki-woo Lee ... Sang-gyu, Yeo Jin-gu ... Park Hui-chan, Seung-cheol Kim ... Yun-bok, Jong-ryol Choi , Hyeon-kyeong Lim.

Bir parkta, kostüm giyerek animatörlük yapan, dilsiz ve yüzünde yara izi olan güzel bir genç kız: Su-eun.
Su-eun 'un çalıştığı parkta seyyar ressamlık yapan, çok sakar fakat sevimli bir genç: Sang-gyu.
Kardeşi dilsiz olduğu için işaret dilini öğrenmiş, akabinde de özel bir televizyonda işitme engelliler için haber sunmaya başlamış taze spiker: Su-jeong.
Yangından kurtardığı bir kızın ablasıyla tanışınca sevdaya yanan fakat yüreğini, çoktan işine bağışlamış bir itfaiyeci: Jin-wu.
Bir boks salonunda, dövüşçülere antremanlarında kum torablığı yaparak hayatını kazanmaya çalışan, bir kamyon dolusu sopa yediği halde akıllanmayan ve iki yakasını bir araya getiremeyen bir genç: Ha-suk.
"Ciddi" olarak niteledikleri ilişkilerinde üç yıldır hiçbir ilerleme görememiş olan ve ileride de bu durumun değişmeyeceğini düşünen, düşündükçe de; ayrılığa bir adım daha yaklaşan mutsuz süpermarket kasiyeri: Suk-hyun.
Çok çalıştığı ve üstüne alkol aldığı için çocuğu ile yeterince ilgilenemeyen bir anne: Ju-young.
Hayatı ve gördüklerini kendi kendine anlamaya, yorumlamaya çalışan ve çoğu zaman da bilgi eksikliğinden dolayı bocalayan bir çocuk: Hui-chan.

Aglayabilirsiniz hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim.Güzel bir japon filmi.

The Promise(Söz)
1.jpg

Yönetmen: Kaige Chen
Oyuncular: Dong-Kun Jang, Hiroyuki Sanada, Cecilia Cheung, Nicholas Tse, Ye Liu, Hong Chen
Senaryo: Kaige Chen
Müzik: Klaus Badelt

Konu:
Küçük Quingcheng, bir savaş sonrası ölüleri yağmalamaktadır. Karşısına çıkan Tanrıça Hanshen, dünyanın tüm zenginliklerine sahip olabileceğini, ama karşılığında bir fedakarlık yapmasını teklif eder. Bunun bedeli olarak aşık olduğu herkesi kaybedecektir. Quingcheng bu teklifi kabul eder. Aradan 20 yıl geçer..

Çin, Japon ve Güney Kore ortak yapımı The Promise (Wu ji), Uzakdoğu sinemasının güçbirliğini yansıtan ve yine bu camianın tanınmış oyuncularını epik bir peri masalında bir araya getiren çok başarılı bir yapım.


House Of Fury
2.jpg

Tür
Komedi/Aksiyon
Yönetmen
Stephen Fung
Senaryo
Stephen Fung, Yiu Fai Lo
Oyuncular
Anthony Wong Chau-Sang .... Yue Siu Bo
Stephen Fung .... Nicky
Michael Wong .... Rocco
Gillian Chung .... Natalie
Daniel Wu .... Jason
Charlene Choi .... Ella
Ma Wu .... Uncle Chiu
Tiger Hu Chen .... Tiger
Josie Ho .... Assassin
Jake Strickland .... Nelson
Jon Foo .... Sam Shan
Philip Ng .... King

Tedy Yu geçmişini geride bırakmış eski bir gizli ajandır.Çocuklarına dövüş sanatlarını ögretmekle vakit geçirmektedir,ama geçmişi onu bırakmamaktadır.Kötü niyetli bir ajan onu dragon kod adlı ajanın yernini söylemesi için zorlamaktadır.Bundan sonra baba ve cocukları kötü ajanı ve adamlarını durdurmak içib birleşiceklerdir.

İzlemesi keyifli filimlerdir.Size önerdigim diger filimler gibi.
 
Geri
Üst