Gitar Cilasını Kazıtmak

Yahu cidden poli cilalı gitar kullanıp da gövdesinde eskime gözlemleyen var mı? 9 senelik strat'da en ufak deformasyon yok gövdede, günde 3-4 saate kadar çaldığım oluyor, bazen 2 hafta elime almıyorum. Sap'a fret yenileme işlemi sonucu yeni cila atılmıştı, o eskidi 1 senede (cila türünü bilmiyorum malesef). Gövde bana mısın demiyor
 
Yahu cidden poli cilalı gitar kullanıp da gövdesinde eskime gözlemleyen var mı? 9 senelik strat'da en ufak deformasyon yok gövdede, günde 3-4 saate kadar çaldığım oluyor, bazen 2 hafta elime almıyorum. Sap'a fret yenileme işlemi sonucu yeni cila atılmıştı, o eskidi 1 senede (cila türünü bilmiyorum malesef). Gövde bana mısın demiyor

Poly cilanın maksadı o zaten. Gitarı dış etkilerden hatta darbelerden mümkün mertebe korumak. Tabii nitrodan da masrafsız.
 
Guzel dostum.. Zaten bu agaclar gitar yapilmadan once, belli bir oranda kurutuluyor. Gerek dogal, gerekse firinlama yontemi ile.. Ve agac tamamen kupkuru bir hal alirsa ,hali ile egilip bukulmeler ve sekil degistirmeler gerceklesebilir. Yani agacin her zaman korumasi gereken belli bir nem orani vardir. Hatta ozellikle akustik gitarlarda , agac calismasin , sekil degistirmesin diye nem oranini dengeleyici aparatlar satilmaktadir.
 
Gitara yeni bir cila sürmeyi düşünmüyorum. Zaten profil fotoğrafınızdaki gitara cilasız bir şekilde dönüştürmek asıl amacım. Gitarımın fotoğrafını danburays koyuyorum daha anlaşılır olması için

Anladim.Profil fotografimdaki gitar hic boyanmadi.Ilk hali bu.Eski bir kapidan kesilerek yapildi.Siz relic dediginiz icin boyamayi anlattim.Natural agac demek istiyorsunuz sanirim?
 
@umut deşer veya @Telemaster . Hangisi kod adınsa artık :)

Kazıt kazıt!! Peki sonra? Ne tip bir cila çektirmek gerek bunu biliyor musun? Ağaca ulaşıldı. Peki eski görüntüsü o ağaca nasıl verilecek? Mesela terleyip terleyip alnına mı süreceksin gitarı? Veya ellerini kirletip gövdeye mi sürteceksin? Kanalizasyona mı sokup sıvayacaksın? Kömür tozu veya küle mi bulayacaksın? Gövdeyi kediye mi tırmalatacaksın?

Gitarın zaten doğal renk üstüne cila. Bir de Fender. Senin bunu relic yaptırman için önce farklı bir renge boyatıp sonra eskitme çalışması yaptırman gerek. Bunu anlatacağın luthier seni müşteri değil yürüyen para destesi olarak görür :D

Tona da etkisi metkisi olmaz. O ağaç artık ölü. Geçmişler ola. Onun tonunun "güzelleşmesi" için de (bundan da "tonun oturması" denilen efsane, yani rezonansının, sustaininin sonsuz olması, neye bağlarsan bağla über bir ton vermesi anlaşılıyor herhalde) en az 40-45 yıl boyunca düzenli çalınması ve bakımlarının yapılması gerek.

Fakat beri yanda, düzenli çalma ve bakım, gitarın kendi karakterinin oturmasını, daha da mühimi stabilleşmesini sağlar. Bu da her yeni gitar için geçerlidir. Bir köşeye atılıp 50 yıl bekletilmiş gitardan da hayır gelmez yani.

En azından şanslısın, bir foruma başlık açmak aklına gelmiş ve ahaliye toslamışsın. Arkadaş kurbanı olmamışsın.
 
Gitarinizin Fender oldugunu yeni fark ettimZaten natural gorunumlu bir gitarin cilasini kaziyip tekrar cilasiz natural yapmak cok anlamli degil ustelik Fender degerini buyuk olcude yitircektir.Bir de cilasini kazisaniz bile alttaki agac parlamaya devam edicek belli bir sure, uzerinde hos gorunmeyen darp ve ezikler olusacak.Relicden ziyade ucuz kirli bir gitar gorunumu olusucak.Profilimdeki gitarin agacina en son zimpara islemi buyuk ihtimal 50 kusur yil once yapildi o da eger yapildiysa.Bu gorunume gelmesi icin cok ugrasmaniz lazim.

Bence bu gitarda bu ise kalkismayin.Benim boyadigim en pahali gitar Squier Standard'di.Cok bir kaybim olmadi acikcasi.Bu arada yazdigim herseyi ilk mesajiniza odakli yaziyorum.Ton falan konusunu okumadim.Cilasini sokerek gitarinizin tonunu iyilestirmeye calisiyorsaniz yapmayin oyle seyler sakin.Hic mantikli degil.
 
Son düzenleme:
Arkadaslar bu sehir efsaneleri zaten senelerce konusuldu tartisildi. Artik daha guncel seylerle gelin ki burda size bilgi aktarabilecek insanlardan faydalanin.. Burda sizin ufkunuzu acacak bir dolu gitar ,pedal , amfi , elektronik gurusu adam var.. Bu membadan sizde yaratici ve gercekten ufuk acacak sorularinizla kana kana icin...Gelelim boya olayina..Yani ne yazik ki bunlar pek kulagin algilayacagi seyler degil. Malum milyarlar verip amerikan strat aliyoruz , bir bakiyorsun aradan bir squier cikip hepsine haddini bildiriyor. Burda bir cok onemli bilesen var. Agac, manyetik secimi, elektronik aksam, gitarin hardwire kismi, elimizdeki pena, kullandigimiz tel, amfimiz, amfinin varsa lambalari, arada kullandigimiz kablolar, pedal secimlerimiz, bulundugumuz ortam... Yani gitarda is yoksa istersen altindan cila at bi halt olmaz.. Gitarda is varsa ustune beton at o gitar yine gurler.. Yani boya sokulunce kulagin duyacagi bir degisiklik yok.. Belki cihazlarin anlayacagi bir degisiklik olabilir..Hele ki bu kadar cok faktor var iken..
 
Dediğim gibi, rezonansın değişme sebebi, tamamen titreyen madde miktarının değişimi ile alakalı, eq olarak ne yönde bir değişim olur bu, kestirmek, en azından benim için zor, daha bilgili abilerim belki daha detaylı fikir verebilir. "Oturmuş ses ne demektir? Ses nereye oturmuştur? Oturduğu yerde rahat mıdır?" şeklinde sorular yöneltirim ben de öyle söyleyen insanlara. Sonra da kendilerine şahane ötesi Aristides gitarları gösterir, "ne oldun kelle?" diye sorarım.
Mali abi sen misin?
 
2 Gitarının cilasını söken biri olarak akustik sesin arttığını rahatlıkla söyleyebilirim .Cilanın kalınlığına göre değişim oluyor.Parlaklık (presence) artışı bariz bir şekilde oluyor.Ancak gitarınız cilalı olarak tiz bir karaktere sahipse ekstra tizlik katabilir.Tabi bunlar benim izlenimlerim.

Elinizdeki fender güzel bir cilaya sahip , bence pek kurcalamayın .Cila söküldükten sonra altta bir de mum tabakası çıkabilliyor(sx naturel basta karşılaşmıştık)bir de ona zımpara atmak zorunda kalabilirsiniz .Vakit ve emek alan bir süreç.
 
Geri
Üst