Gitar Kitapları Ne Kadar Etkili?

Gitarda ustalaşmak yolunda kitaplar ne kadar etkilidir? Her gitaristte olması gerekir dediğiniz kitaplar nelerdir? En baştan sıralarsanız çok memnun olurum. Teşekkürler.
 
Şimdi herkes yetkinlik seviyesini önemsemeden kitap paylaşacak, Daha yeni gitarı elne alana "speed mechanics for lead gitar" illa ki önerilecek :)
Ben bu tip başlıkların seviye belirtilerek açılmasını ve önerilerin de buna uygun olması gerektiğini düşünüyorum.

  • Kitapla başlamak her zaman faydalı değildir. belli bir sistemetikte ve disiplinli ilerlemek, Armoni ve egzersizlerin de birbirleri ile aynı seviyede paralel - programlı yürütülmesi gerekir. Kendi başınıza ilerleyebilecek seviyeye geldikten sonra kaynaklar ile ilerlemeli ama öncesinde mutlaka ders almalısınız.
  • Çoğunluğunun yaptığı / yapacağı hata kitabı alıp konular arasında hızla ilerlemeye çalışmak olacak. Oysa tüm müzikal yetkinliğe temel sağlayacak olan basit bir ölçünün belki haftalarca etüd edilmesi gerekirken, konular atlanacak, temel oturmadan gelişmiş tekniklere yönelip çalmaya çalışılacak, olmayınca da "neden çalamıyorum" vb.. sorgulanmaya başlanıp işten soğunacak. Kaynaktan kaynağa geçilecek, Kafalar karıştıkça karışacak, işin içinden çıkılamaz hale gelinecek.
 
Son düzenleme:
Cutting edge techniques 1 kesinlikle okunmali. Yeni baslayanlarin deneme yanilmayla ogrenebilcekleri bilgileri aktariyor. Cok onemli bir cumlesi var " speed is a by product of accuracy" diye. Bunu ozumsemesi lazim hizlanmak isteyip olmuyor diyenlerin.
Icinde etut yok, daha cok konsept olarak anlatiyor.
2.kitabinda etutler var, speed mechanicsten daha farkli bu etutler. Goz atilmasini tavsiye ederim.
Kendi kendinizi egitebileceginizi dusunmuyorsaniz (egitimde de boyledir, hoca derste 2 ile 2 yi toplamayi ogretir, sinavda cok daha karmasik bir islem gelir.) ders almanizi oneririm. Arastirma aliskanligi gelismeyen kisilerin kitaplara bulasmasini da onermiyorum, bir isin dogru yapilmasi icin gitarda tek yontem yok. Her yigidin yogurt yiyisi farklidir sonucta :) Fakat bu farkli yaklasimlardan kendinize uygun olani bulmak icin cok fazla arastirmaniz gerekebiliyor. Bu da arastirma aliskanligi olmayan kisiler icin moral bozuklugu, isteksizlik ve enstrumani birakmayla sonuclaniyor.

Toparlamak gerekirse, evet kitaplar iyidir cok sey ogretir. Ama is kiside bitiyor. Hoca esliginde speed mechanics bitirmek etkili olabilir ama sizi top noktaya cikarmaz.
 
Son düzenleme:
Ben kitap olaylarına pek sıcak bakmıyorum doğal olarak önerebileceğim bir kitap yok. Yine de internette çok sağlam gitaristlerin ders videoları var. Özellikle İngilizce biliyorsan kaynaksız kalman imkansız. İlla kitap diye şartlandırmana gerek yok kendini yani. Sonuçta bu bir enstrüman duymak ve görmek önemli.
 
Gitarda ustalaşmak yolunda kitaplar ne kadar etkilidir? Her gitaristte olması gerekir dediğiniz kitaplar nelerdir? En baştan sıralarsanız çok memnun olurum. Teşekkürler.
Kitap, siz ne kadar çalışır ve uygularsanız o kadar etkilidir.
Her gitaristte bulunması gereken kitaplar, bence tarzdan bağımsız olarak gitarın klavye mantığını anlatan kitaplardır.
Bu açıdan Fretboard Logic tavsiye ederim.
 
Bu "Ne kadar sürede gitar öğrenirim" gibi çok nesnel bir durum. Meslek icabı kütüphanemde -gerek metot, gerek kuramsal- farklı farklı kitaplar bulunduruyorum. Bir çoğunu da kullanıyorum. Yıllardır dikkatimi çeken benim keyif almadığım ya da zor gelen bir metot bir başka birinde çok iyi sonuçlar verebiliyor. Müzisyenin kitapla bir bağ kurması gerektiğini düşünüyorum bunun sağlanması içinde kitapları çok iyi seçmek gerekiği kanaatindeyim. Kaynak ismi vermeden söylemek gerekirse mutlaka iyi bir armoni kitabı, enstürmanımızla ilgili tarihini ve yapısını anlatan bir kitap olabilir, farklı farklı metotlar olmalı, tabi bir de yaptığımız işin felsefi ve ebedi tarafını anlatan kitaplar olmalı diye düşünüyorum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Başlangıç seviyesinde değilim. Sadece kitabın üzerimde bir artısı olup olmayacağını merak ettim. Cevaplarınız için teşekkürler.
 
İşin teorisinide öğrenmek isteyenler için şu iki kaynak çok faydalı ve anlaşılır bilgiler içeriyor.

51c94gsdGUL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg
51ie-RpwkBL._SX260_.jpg


Music Theory For Guitarists - Tom Kolb
The Practical Guide to Modern Music Theory for Guitarists - Joseph Alexander
 
Son düzenleme:
@aniltugsat ustalaşma konusunu biraz açmak gerek. Teoride mi, pratikte mi, çalım duygusunda mı, teknikte mi?

El altında yazılı kaynağın elbette faydası olacaktır. Onun dışında örnek olarak çeşitli konularda Lick Library'nin güzel bir You Tube arşivi var. Hoşuna giden dersleri oradan takip eder, hatta sevdiğin derslerin dvdlerini Amazon'dan falan sipariş de edebilirsin.
 
Her zaman gelişeceğiniz bir durum vardır illaki Troy Stetina vardı bir zamanlar. gayet yeterlidir, herşeyden biraz birikim edinin. Sonuç olarak; faydalıdır tabiki
 
Arkadaşlar her ne kadar kitaplar konusunda, kitapların faydalı olacağını düşünüyorsam da, (iyimser olarak) her 20 kişiden 1 i bu kitapları bitirmek için kendinde irade ve motivasyon bulabiliyor. Çoğumuz bu kitapları bitirmekte çok zorlanıyoruz. Kendimden varsayarak şunu belirteyim. İlk olarak çoğu kitabı inceledim ve o kitapların hiçbirisi kendi tarzımı yansıtmıyor. İkinci durum aynı şekilde o kitapları bitirmek için bir iradem yok. Aslında özel ders aldığımız da haftada 3,4 egzersizden öteye gidemediğimiz kesinken, kitapların sayfalarını hızlıca geçtiğimiz ve esgeçtiğimiz onlarca etüt bulunuyor. O açıdan bir ara o kitapları sayfa sayfa etüt etüt fotokopisini alıp çalışmak istedim, ama onda da başarılı olamadım. =)
 
Fikri olmayanlar icin kitap iyidir. Bir gitaristi calarken izlerken teknikleri anlayamiyorsaniz, cok yavas da olsa yapamiyorsaniz kitaplar yol gosterir, bilgi toplu ve sirali durur.
Ama cok iyi youtube kanallari var artik, 10 sene oncenin egitim metotlarina ihtiyacimiz yok. Nasil iyi hissediyorsaniz oyle olmali.
 
Geri
Üst