Aynı Akor Farklı Isim

Substitutional chords diye geciyordu sanirim. Armonik olarak mantigini anlatan birisi olsa cok iyi olabilir, cok guzel olabiliyor yerinde ve dogru kullanimi.
 
Burada bahsedilen konu "chord identities" diye geciyor ingilizcede. Yani farkli isimlerle anilan ayni akorlar.
Sizin bahsettiginiz konu biraz farkli ve "chord substitutions" olarak da geciyor. Buna bir ornek de caz muziginde
yaygin olarak kullanilan "tritone (chord) substitution". Ekledigim dosyanin sonunda bulunan linklerden birinde de bu konu ile ilgili bilgi mevcut (ingilizce olarak).
 
Son düzenleme:
Bir zamanlar bakmistim vekil akor diye geciyordu nail yavuzoglu- caz muziginde akor dizileri diye kitabim vardi, anlamamistim o zamanlar. Inceleyeyim hemen tesekkur ederim.
 
Linklerde vekil akor anlatmiyor malesef. Scaleler uzerine kurulu egzersizler var. Youtubedan bakayim bir ara. Vekil akorlar hakkinda bilgiye ve guzel anlatan kaynaklara acigim
 
Chord name'e tıklıyoruz ve klavye üzerinde akorumuzu oluşturuyoruz. Aşağıda oluşturduğumuz seslere hangi isimleri verebileceğimiz çıkıyor otomatik olarak.
Chord Name
Akora nasil isim verilir, akor nasil kurulur,gitarda nasil kurulur gibisinden bir sikintim yok, su akor yerine su basilabilir, daha farkli tinlar o fark ne olur gibi daha ileri boyutta bir konu substitution chords :) akor kurmak sadece baslangici
 
teşekkür ederim aradığım tam olarak buydu :)
Rica ederim.
Tritone sub'in mantigini kisaca anlatmak gerekirse dominant 7li bir akorun yerine onun 3 tam ses (yani tritone ya da eksik 5li) uzerindeki dominant 7li akoru calabiliyoruz. Ornegin G7 yerine Db7 calabiliyoruz. Bunun nedeni de tritone substitute olan iki akorun 3lu ve 7lisinin ayni olmasi. Ornekte, G7'nin 3lusu B ayni zamanda Db7'nin 7lisi oluyor ve G7nin 7lisi F ayni zamanda Db7'nin 3lusu oluyor. Bu durumdan dolayi bu iki akor birbirlerinin yerine calinabiliyor.
 
Son düzenleme:
özetle

C6 - Am7 - Cadd13
Ya da

Am6 - F#m7b5 - D9 gibi aynı notaların oluşturduğu farklı akor isimlerini buradan paylaşalım

Tam olarak öyle değil bu mesele; birazcık (!) daha karışık aslında:)
Buna en uygun teknik isim aslında "chord pluralities". Randy Vİncent - Line Games kitabında kapsamlı bir liste var.
C6 ve Am7 gerçekten de aynı akorlardır.
Aynı bağlantı m7b5 ve min6 akorları arasında da vardır. Am6 = F#m7b5 gibi.

Ancak F#m7b5 ile D9 tam olarak aynı sesleri içermez. Teknik olarak da bu mümkün değildir, çünkü 9lu akorlar gerçekte beş ses içerir.
Burada söz konusu olan, işlevsel bir eşdeğerlik veya yakınlık durumudur. F#m7b5, kök sesi OLMAYAN bir D9 akorudur. Aynı karakteristik eksik beşli aralığını (F#-C) içerirler.

Standart caz - bebop geleneğinde subdominant işlevdeki akorlar (IIm7 ve IVmaj 7) ve dominant işlevdeki akorlar (V7 ve VIIm7b5) birbirlerinin yerine kullanılırlar. Yani:
Dm7 = Fmaj7 = G7 = Bm7b5
Böylece temel 7li akorların her biri diğerinin yerine çalınabilir.

Tritone substitution (eksik beşli yedeklemesi) de dikkate alındığında (ki, bu çok modern ve tansiyonlu sesler üreten bir yedekleme türüdür, ona göre !):

Dm7 = Fmaj7 = G7 = Bm7b5 = Db7 (G7'nin eksik beşli yedeği) şeklinde de düşünülebilir.

Eğer ilk eşitlikten yararlanarak Db7 için de yedekleri yazarsak:

Abm7 = Bmaj7 = Db7 = Fm7b5 = Dm7 = Fmaj7 = G7 = Bm7b5 !!

Ama dediğim gibi, bunlar duyarak çalınması ve çok temkinli kullanılması gereken yedeklemelerdir.

Bu tip ileri düzey işlevsel yedeklemeler, bunları pratikte kullanmayan kişiler için belli bir noktadan sonra teferruat haline dönüşebilirler. O nedenle buraya daha kapsamlı bir şey yazmayı çok da uygun bulmadım. Ama jazz chord identities belgesi başlangıç olarak hiç fena değil.
 
Geri
Üst