Ton

Başlıkta anlatılan konu kayıtın temiz veya kirli olması değil, tonun kötü olması. Kayıt iyi olduktan sonra tona müdahale etmek daha kolay, ediyorlar da. Canlı konserler, bu konserlerin kanal kayıtları tonların ne derece kötü olabildiğini gösteriyor. Son teknoloji süper ötesi ekipmanlarla da kötü ton alınıyor, müziğin bütünüyle nasıl tınlayacağını önceden kestirip, dinleyici olarak dinlediğiniz kadar ton alıyorsunuz. Öyle olmasa bu iş profesyonel olarak yapılmaz, herkes en pahalısından 3-5 amfi koyar, çalar çalar kaydederdi. Bizim çaldığımızdan çok diğer sinyallerle nasıl uyum içerisinde olduğu daha önemli.
İyi ekipman iyi çalım kötü mix yerin dibine sokabilir, yukarıda iki adet bu durumun tersi kayıt verilmiş bence olayı özetliyor.
 
Benim anladığım ton tanımını yapıp başlığı rahatlatmak isterim. Ton benim için gitarı amfiye takıp hoparlörden duyduğum şeydir.

Mix ve mastering benim tonumu "ürün" haline getirir diyebilirim.
 
Akustik çalım fikrine kesinlikle katılıyorum. İnsanın akustik gitarı olmasa bile elektrikli gitarını akustik çalması imkan dahilinde. Bende psikolojik bir sorun mu var bilmiyorum ama sevdiğim bir elektro gitarı amfiyle çaldığım süre kadar amfisiz çalmayı çok seviyorum. Elektro gitarı akustik çalmak bana çok farklı dünyaların tadını sunuyor sanki. Öyle hissediyorum.
Yemin ederim aynı durum bendede var.Çıplak seside hoş geliyor bana hatta napıyorum ulan ben diyorum bazen.Böyle çalacaksan git akustik gitar al diyorum kendime bazen.
 
Geri
Üst