L.E.D.

Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor.

”Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor.

LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.

Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak.

Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın imzasını taşıyor.

Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık
kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.

BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL

Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir,
”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi
düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.

LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı.


Bu müthiş buluş Bilkentli Türk ekibinin başarısı. Yüzde 90 enerji tasarrufu sağlayacak olan buluş, ampulün yerini alacak.

ALINTIDIR

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet bu tür başarılar maalesef sadece Bilkent den çıkıyor şu sıralar. Olanakları var çünkü öğretim görevlileri ve öğrenciler sadece önlük le kendilerine araştırmacı üniforması giyebilip laboratuvara girerek 'tüh mikroskop yok alınacakmış haftaya bekleyip öyle bakalım şu örneğe ya da bakmış varsayalım' demiyorlar. Artık gerici yöneticiler YÖK ü bile savunulan bir kurum haline getirmek suretiyle zihinlerde yığınla yeni komplo teorileri yaratmayı da başardılar sağolsunlar. Daha ticarete odaklı ve AR-GE araştırmalarına yüksek miktarda fon ayırabilen özel üniversiteler ön plana çıkıyorlar. Bu nokta da genel açıdan bilkent in bilimsel metotları salt ticari yatırımlara yönelik oluşturulduğundan birçok akademik çevrede etik bulunmasa da şu an özellikle de nano teknolojide geldiği nokta avrupa standartlarına ulaşmış durumda.
Devlet üniversiteleri ise hala vurdumduymaz bir duygu sömürüsüne sığınnıp, ekonomik şartları bahane ederek sadece öğrencinin sırtından geçiniyor ve sözde para yetiştirilemiyor. 10 larca yıllık önceki eğitim hayatında eline geçmeyi bırakın mikroskop görmemiş yeni yetme bir biyoloji öğrencisine kıracak diye hala mikroskop verilmez ise o okullardan hiç bir bok beklemeyin.

Şu an hükümet, köşk, YÖK kavga döğüş içinde 14 üniversite daha kurduk diye şişiniyor bu üniversitelerden de sakın bir şey beklemeyin sadece binalardan oluşuyorlar ve alınacak diploma ülkemizde istihdam yokluğu ve işsizlik nedeniyle hiç bir işe yaramayacağı gibi uluslarası akademiler türkiyedeki devlet üniversitelerinin büyük çoğunluğunu üniversiteden sayıp diplomasına yeterlilik onayı vermiyor. Bu tür üniversiteler politika olup bilimle de pek alakalı olamıyorlar maalesef.
Halen bir üniversite reformu yapılamadı yapılacak gibi de görünmüyor. Zaten Türkiyedeki bir avuç holding, kendi üniversitelerini açmaya başladı bu işin de karlı olduğunu ve Devletin vergiden muaf tuttuğunu görerek.
Tüm bunlar genel anlamda neden geri kaldığımızı da gösteriyor halkımız japon halkının aksine gelişimi bilim ve üretim yerine politikacıların vaat ve şahsi inisiyatifinden beklediği için. (Herhalde bizim de kafamıza aklımızı başımıza devşirecek atom bombası ölçüsünde etkili bir şey düşmesi gerekli illaki Osmanlının trajik sonu yetmemiş)
Yine de ülkemizde de bilimin varolabildiğine dair nadir rastlanan güzel haberlerden birisi bu umarız devamı da gelir. (Gericilerle uğraşmaktan vakit ve enerji kalırsa)
 
İyide LED zaten vardı. Bu yapılan LED' in şu andakilerden farkı ne ? O yazılmamış. Sanki LED' i bizimkiler icat etmiş gibi bir haber olmuş bu. :LOL: Bilen biri varsa farkı anlatsın.

Hem şu anki LED ler %90 tasarruflu zati. Hani bilmeyenler vardır belki, LED de neymiş diye:
http://www.powerofled.com/?gclid=CJDpqJ_hnIwCFQIgXgodzUK24g
http://www.freeled.net

Görüldüğü gibi birçok yerde kullanılmakta. Ama daha evlere girecek kadar yaygınlaşmadı. Belkide bu haberin amacıda o.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
O kadarını bilemeyeceğim ama LED i biz icat ettik demiyorki zaten.
Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık
kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.

Haberin vurgularındaki aşırılığı boşverin bir geliştirme projesinden bahsediliyor izlenimi oluştu bende. Gönderdiğin linklerdeki ürünler ev aydınlatmasında kullanılabilecek ürünler değil polski90. Renkli projektör veya dekoratif amaçlı. Burada normal ampul gibi kolayca kullanılabiken ve ayarlanabilir renk özelliğinden bahsediliyor evlerdeki normal aydınlatmada kullanılan gözü yormayan beyaz ışık yani. Ben göndermiş olduğun o linklerde öyle bir ürün göremedim. Haksız mıyım.
 
arkadaşın bahsettiği gibi bana da pek birşey ifade etmedi açıkçası. hatta teknik lisede elektronik bölümünde okuduğum sırada hocamıza ledi daha büyük ebatlarda yapıp yahut birkaçtanesini bir araya getirip gündelik hayatta aydınlatmada kullanamazmıyız gibi bir soru sorduğumu bile hatırlıyorum.
Kolay kullanım kısmına gelince evlerdeki iç tesisatlarda A.C.(Alternatif Akım) kullanılıyor. Led ise D.C.(Doğru akım)'da çalışan devre elemanı. Çeşitli doğrultmaç devreleri ile ev içersine bir pano yaratıp, İç tesisatı D.C. olarak dizayn etmek ve duy yerine led için bir çeşit slot üretmekle bu iş basit bir şekilde tamamlanabilir ki bu aşamada da herhangibir mucitlik göremiyorum.
 
psychedelic_starship,

polski90 demiş ki:
Görüldüğü gibi birçok yerde kullanılmakta. Ama daha evlere girecek kadar yaygınlaşmadı.
demişim zaten. Hem evlerde neden kullanılmasın. 4 tane 15 wattlık spot olanlardan takarsın bir odaya 60 watt lık ışık verir. Ama o kadar harcamaz. Tamam ampul şekline girmedi belki daha ama konumuz bu değil. Ben o linkleri LED yeni bir icat değil, bilmeyenlere örnek olsun diye verdim. Haberde öyle bir hava var.

...nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

Konumuz, araya böyle bir bilgi sıkıştırıp geri kalanını zaten bilinen LED'in özelliklerini ve kullanım alanlarını uzun uzun anlatan ama, yapılan icat hakkında ufacık birşey yazan medya bence. Ki verilen o bilgi kırıntısından da nanokristal kullanarak beyaz ışık ürettiklerini ama şu anda kullanılan LED teknolojisinden farkının ne olduğunu anlamak mümkün değil. Belkide aynı şey, bilmiyoruz.

Böyle olunca ben haberin güvenirliliği hakkında şüpheleniyorum. Kısacası bence haber tırt. :LOL: Seninle ilgili bir meselem yok, amacım haberin doğruluk payını tartışmaktı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Haber sıradan medyadan alıntı zaten. Yani bir bilimsel yayın değil. Alta fotosunu koyduğum o nanotechnology dergisi de biraz garip açıkçası kapak dizaynı açısından. Eğer asparagas ise haber insaf artık derim. Neden böyle bir şey yapılsın ki İhsan doğramacı oyunu mu yani? :roll:
 
Ekmel Özbay vardı bir de Bilkent'ten, Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nin başkanı kendisi. Descartes Bilim Ödülü'nü kazanmıştı 1-2 sene önce. Mesela bu konuda Hacettepe'nin de labları çok donanımlı,ODTÜ'nün de... Daha fazla başarı elde edilmesi lazım aslına bakılırsa. Gerçi bilim yayınlarını sıkı takip ettiğim söylenemez haberim olmayabilir gayet tabii. :roll:
 
deerrudolf demiş ki:
psychedelic_starship demiş ki:
Eğer asparagas ise haber insaf artık derim. Neden böyle bir şey yapılsın ki İhsan doğramacı oyunu mu yani? :roll:

Öyleyse hiç şaşırmam. :)

Vakti zamanında İhsan Doğramacı hakkında şöyle bir şey anlatılmıştı bana: kendisinin profesör olmasını sağlayan makalesi çalıntıymış. :roll: Sonradan ortaya çıkmış; fakat ünvanını geri almamışlar. Ne kadar doğrudur bilemiyorum tabii ki; ama bunun dışında da hakkında çok iyi duyumlar aldığım birisi değildir. Velhasıl deerrudolf'a katılıyorum :)
 
Geri
Üst