Gitarımın Klavyesi Çok Sert

Abanoz klavyeye limon yağı sürülür, sürülmez yabancı forumlarda da bayağı bir tartışma konusu. Bazılarına göre "sürülmez" fikri, bazı firmalar tarafından, rosewood vs. fretboardu siyaha boyayıp abanoz adı altında satması, uygulanan limon yağı sonrasında da fretboardun renginde açılma olması nedeniyle çıkartılmıştır. Bazılarıysa limon yağının abanozu fazla nemlendirdiği nedeniyle kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Öte yandan, bazıları abanozun kuru bir ağaç olduğunu ve nemli tutulması için limon yağı sürülmesi gerektiğini söylüyor.

Ben gitarı satın aldığımda, abanoz klavyeye hiçbir işlem yapmıyordum. Çok ufak kırıklar oluşmaya başlamıştı, sonrasında da her tel değişiminde limon yağı kullanmaya başladım. Birkaç hafta önce fark ettiğim üzere, bir tane çok da küçük olmayan bir kırık oluşmuş ağacın damarı boyunca (1 cmlik). Deneyimime göre sanırım çok da abartmamak koşuluyla yılda iki, üç kez limon yağı ile temizlemek yeterli, fazlası da azı da zarara yol açıyor. Yanlışım varsa düzeltirsiniz.
Ben yazin tatildeyken pencere onunde birakmistim gitari, 10 gun boyunca ustune gunes vurdu, elime aldigimda klavyede catlaklar vardi, hicbirsey yapmadim kendi kendine elin neminden duzeldi. Bence abanoz klavye icin birsey kullanmaya pek gerek yok eger cok derin catlaklar olusturacak ortam yok ise.
 
Yanlış anlaşılmaya mahal vermeyeyim, şöyle düzelteyim: abanoz klavyeye limon yağı sürmeye gerek olmayabilir. Konunun konuşulduğu diğer başlıkta güzel linkler ve bilgilendirmeler var. Fatih ustanın yazdığı mesajı bulamadım ama o sürmeyin diye yazmıştı diye kalmış aklımda.

Abanoz Klavye Için Bakım Önerileri

Sevgiler&Saygılar.
 
Abanoz benim bildiğim klavye için kullanılan bilindik en sert ağaçtır. Ancak ağacın sertliğiyle elin kayması arasında bir alaka yok. Tel zaten ağaca deymiyor. Ya tel kötü ya perdeler kötü. Daha doğrusu elinize uygun değil diyelim. Başka bir ihtimal yok. Gitarı denerken farketmemiş olabilirsiniz ortamdan ötürü. Sonra sakin kafayla daha konsantreyken farkedilebiliyor bu tarz şeyler. Bence başka bir gitar alın.
 
Son düzenleme:
Klavyenin abanoz değil de ebonol olma ihtimali var mıdır? Bir de gitarın entonasyonu, sap ayarı yerinde mi acaba? O dediğin tıkanıklık hissine bunlar da sebep olabilirler. Umarım çözülür.
 
İyi günler gitar tecrübenizle ilgili birşey yazmamışsınız belki sizden kaynaklanan bir sorunda olabilir.Bir aylık gitarist sweep picking yapamıyorum acaba gitarım mı sorunlu derse bi terslik vardır derim. bu ilk ihtimal
Diğer gitarlarımda sorun yok dediniz eğer öğleyse gitar hoşunuza gitmemiş ve psikolojik olabilir.
En kötü ihtimalle gitar müzik mağazasında açıkta dura dura yada insanlar deneye deneye kirlenmiştir ve sapta rahatsız edici maddeler oluşmuş olabilir.
Son olarak mağazadan kendiniz deneyerek algıysanız iade etme gibi hukuki hakkınız yok. Ancak Belki kendi insiyatifleri ile geri alıp değişim yapabilirler
 
Geri
Üst