Evren sonlu mu,sonsuz mu?

Siz konuları karıştırmışsınız. Ölünce fikir, duygu, inanç gibi insanla beraber varolan "şeyler" son bulur ama madde; taş toprak varolmaya devam eder. Yani biz öldükten sonra da madde varolacak. Sadece onu algılacak algılarımız olmayacak. Siz ölünce evren de son bulsa toplu katliam olurdu herhalde.

Sorunuzun cevabı; ses mekanik bir dalga türü olduğu için yayılmak için bir ortama ihtiyaç duyar. Eğer adada hava varsa ve sürtünme varsa mutlaka ses çıkar. Eğer ortamda bu sesi duyabilecek bir cihaz, organ vb. birşey varsa ses duyulur. İlla insan olmasına veya canlı olmasına gerek yok. Havada oksijen olduğunu anlayacak hiçbir organımız olmamasına rağmen varolduğunu bilmemiz gibi birşey bu. Zaten bilim de buna deniyor.
devastator antik yunan felsefesi tezinden ve sonraki çağlarda sorulandan alıntı yapmış sanırım. Aslında soru önce tez sonra gelir ve bizim içinde bulunduğumuz çelişkiyi güzelce tarihden örnek vererek kendisi ortaya koymuş. Açıkçası sizin verdiğiniz cevap çok açıklayıcı olsa da soru onun sorusu değil ancak iletisindeki amaç kafa kurcalayıcı (iyi anlamda, insan düşünüyor merak ediyor anlam yüklemeye çalışıyor).

Tıpkı atom ideasının ortaya konması ve 20. Yy bilim insanlarının o fikre hapsolmasına benzemiş onun iletisi : ).
 
Zamaninda ve halen de bu konuya cok kafa patlatmis biri olarak vardigim sonuc;
Insan olarak en azindan suan icin sinirli fizik kurallari icerisinde bocaladigimizdir, bu sebeble evrenin boyutlarini idrak etmeye calisirken kendimizi zaman ve mekan kavrai icerisinde dusunurken buluyoruz. Buda sinirlarimizi asmamiza engel oluyor.
Evrenden kastiniz eger mecvud galaksilerden olusan yildiz sistemlerinin tamami ise ozaman elbette bir sonu vardir, sonrasinda hiclik olmamasi kaydiyla ama evrenden kastiniz eger ki bu sisteminde icinde varolacak baska sistem, ve baska sisteminde icinde varolacagi bir baska sistem ise ozaman bu kisir döngunun bir sonu yok, yani sinirsiz bir evren her anlamda var.
Bu sistemin icinde varoldugu bir ust sistemi yada bu sistemin icinde varolan bir baska boyutta ki paralel sistemi anlamak görmek icinde belki sinirlarimiz cok dardir, fizik kurallari geregi olmuyordur suan icin yada hic olmayacaktir.
 
Son düzenleme:
Biz şu anda evrenin genişlediği bir evreyi yaşıyoruz. Bir noktada bu genişleme duracak ve cisimler birbirini çekerek ve tekrar big bang ile saçılacak. Tıpkı bir yay gibi patlama oluyor madde saçılıyor ve sonra tekrar geri dönüp tekrar patlıyor.

Aslında soru biraz güncelliğini yitirmiş durumda. Güncel soru; bu saçılma ve geri dönüp tekrar saçılma hareketi sonlu mudur yoksa sonsuzmudur şeklinde.
 
Biz şu anda evrenin genişlediği bir evreyi yaşıyoruz. Bir noktada bu genişleme duracak ve cisimler birbirini çekerek ve tekrar big bang ile saçılacak. Tıpkı bir yay gibi patlama oluyor madde saçılıyor ve sonra tekrar geri dönüp tekrar patlıyor.

Aslında soru biraz güncelliğini yitirmiş durumda. Güncel soru; bu saçılma ve geri dönüp tekrar saçılma hareketi sonlu mudur yoksa sonsuzmudur şeklinde.
Kaynak gösteremeyeceğim ama 2000 yıllarda yapılan analizler ile uzayda evrenin genişlemesini yavaşlatıp işleyişi tersine çevirecek kütle bulunmadığı yönünde idi. Yani "big crunch"ın olmayacağı konuşuluyordu. Belki yanılıyorumdur. Sanki hala diğer alternatifler mevcut. Uzayın genişlemesi yavaşlayacak. Hidrojen ve helyum kaynakları tükenecek. Evren beyaz cüceler, nötron yıldızları ve kara delik çöplüğüne dönecek. Eser miktarda soğuk gezegenler toz bulutları vs. Bulunacak.

Diğer alternatif gene aynı sona sahip ama evrenin genişlemesi galaksi sistemlerini dağıtacak dağınık düzensiz bir uzay oluşacak.
 
Ben 6. yüzyılda yaşamış olsam, bilimsel konularda yazdığım kitaba gönderme yapan 21. yüzyıl insanına katılarak gülerdim.
Evrenin sonluluğu sonsuzluğu konusunda kanıt, veri ileri sürerek konuşan arkadaşları ciddiyetle okuyorum.
Tanıklığa dayalı yorum yazan arkadaşları (dikkat edin herhangi bir din ya da batıl inançtan bahsetmiyorum bile) ciddiye almıyorum. Her konuda fikriniz var, bir kuantum fiziği kaldı onda da azcık susun dinleyin da.
 
Geri
Üst