Tele Bağlı Sap Ayarı

Bu konulardan pek anlamıyorum araştırdım ve bulamadım da o yüzden konu açtım. 0.10 telden 0.09 a geçtikten sonra sap ayarı yaptırmak gerekir mi ? Şuan için sap ayarında sıkıntı yok genelde tel numarası büyüdüğünde kesin yaptırın diyorlar peki küçültünce de yaptırmak zorunlu mudur ? Aydında yaşıyorum ve ciddi anlamda burada doğru düzgün yapabilen insan yok İzmire gitmem gerekiyor ve zaman bulamıyorum bu yüzden 010dan 0.09a geçmiş hali 2 3 ay bu şekilde dursa gitarın sapına bir zarar verir mi ?
 
Yanlış hatırlamiyorsam ince mi telini 09'dan 0.10 a yukseltmek sapa 9kg yük binmesine neden oluyordu. Ordan siz hesaplayin ayar gerekir mi gerekmez mi :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yanlış hatırlamiyorsam ince mi telini 09'dan 0.10 a yukseltmek sapa 9kg yük binmesine neden oluyordu. Ordan siz hesaplayin ayar gerekir mi gerekmez mi :)
Yükseltildiğinde biliyorum muhakkak olması gerektiğini. Düşürürsem de gerek var mı onu sormuştum hocam hani zaten sapı ağıra göre ayarlamış oluypruz gibisinden bir mantığı olanilir belki diye.
 
Hocam daha önce iyice amatörken daha doğrusu sap ayarının varlığını bile bilmezken bir ibanez gitarın sapını yamulttuktan sonra tırsmaya başladım işin aslı :)
sap yamulursa truss rod ile duzeltilir, onemli olan sapin donmemesi :) Tel isi ise biraz degisik bir durum, sadece gauge ile ilgili degil telin kendi gerilimi ile de ilgili. Ben 10-46 dunlop icin kullandigim ayarda 9-42 elixir ile de cizlama yasamiyorum mesela ama ernie ball da ust iki tel baya bozuluyor.
 
0.010'dan 0.009 tellere gectikten bir sure sonra sap disbukey bir hal almaz ve duz kalirsa (ki bu durumda tel yuksekligi de degismeyecek ve cizlama olmayacaktir) sap ayari yapmaniz gerekmeyecektir.

Bircok ibanez gitarin sapi cok ince olabiliyor ve tel kalinligi degisimlerinde kalin sapli gitarlara gore daha fazla etkilenebiliyor. Bu durumlarda truss rod'u ayarlamak gerekir.
 
Geri
Üst