H.R. Giger

Airbrush dahisi, alien'in yaraticisi. Gerek politik, gerek dini, gerek seksuel hemen her konuya el atmistir. Sinamadan heykele, dekoratif eserlerden album kapaklarina kadar bir suru sanat dalina da bulasmistir. Eskiden kemancida Galip Tekin'in cizdigi Giger reproduksyonlari vardi. Belki hala duruyordur.




giger_n.jpg
 
necronomicon adli ücüncü kitabi 'alien ' a esin kaynagi olmustur;ve tasariminida bizzat kendisi yapmistir...resimlerinin cizgisinde kopuk heykelleri ve mobilyalari da vardir..
cinsel organ takintilidir..hemen hemen her resminde erotizm ve biomekanik yaratiklar bulunur..
merak edenler icin

www.hrgiger.com
 
species filmindeki yaratıgın tasarımı da kendisine aittir ama ben pek başarılı oldugunu söyleyemem. alien'ın yanına bile yaklaşamaz.
 
Nuhda demem peygamberde demem H.R. Giger derim. Airbrushın ustası,kendi tarzının tanrısı.Öylede kalıcaktır elbet.Eserlerini saymakla bitmez.Kendimi The Magusla damgaladım, biri derimi yüzüp abajur yapana kadar sırtımda kalacaktır.Gerisi gelmez demek değil tabiiki...Kendisi hem heykeltraş, kısa metrajlı film yönetmeni,tasarımcı,ressam...Bir saanatkar, gerçek bir sanatçı. Kataloglarını saaflarda gördükçe üzüldüğüm, kıyamayıp herbirini topladığım H.R. Giger. Cinselik? her canlıda olan en özgün duygu, içgüdü aynı zamanda Giger'ın ön plana çıkardığı anathema.Alien ve species sadece birer karakter. Onların arkasında bir çok anlam yatmakta. Zamanınız olursa ve yurtdışı için paranız Japonya, Almanya ve Hollanda'daki Giger Barlara bir uğrayın.O zmn hayaldünyasının eşsiz piramidine girmiş olduğunuzu anlarsınız.Dali ile arkadaşlığı cinsellik ve satanizm ile ilgili konulara yakın oluşu medyaya sansımış olması sadece İsviçredeki paparazileri ilgilendiriyo olsa gerek. Gerçek bir sanatçı her zaman sanatçıdır.Giger kendisinin eseridir.Li de onun bir zamanlar sevgilisidir.Dövme motifi olarak Li 1 i seçenleri anlamıyorum.Biri sizin eskiden ölen sevgilinizi sırtına dövme yapsa ne hissedersiniz merak ediyorum sadece merak.Rahatsızlık için herkezden özür sanırım kendimi kaybettim.Hail H.R.Giger! and you all...
 


Kendisi delidir.Karısı intihar ettikten sonra akli dengesini iyice kaybetmiştir.Tasarladığı bio-mechanic face'lere karısının portrelerini oturtarak,ne kadar sıyırdığını kanıtlamıştır..
 
Kendisi yaşlandı..ama sıyrık beyni hala faaliyette..

..bunlarda albüm kapakları olan çalışmaları..


Sacrosanct-Recesses for the Depraved


Carcass-Heartwork


Atrocity-Hallucinations


Danzig III-How the Gods Kill


Celtic Frost-To Mega Therion


DR.Death-Somwhere in Nowhere


DR.Death-Preapocalyptic Visions


DR.Death-Volker Hampel(keyboard)-H.R.Giger'la çekilmiş bir resmi(ballı p.veng)


DR.Death-Volker Scheerer(drum)-H.R.Giger tasarımı bir kostümün içinde..

..deli işte...

www.hrgiger.com

edit: Preapocalyptic Visions'ın kapağındaki Li değil..
 
Ressam,heykeltraş,tasarımcı,grafiker,dekoratör,mimar,dahi,muhteşem...Bu kelimelerin hepsi bir araya gelse bile Giger ı anlatmaya yetmez. Yaptığı eserleri gören herkesin mutlaka yukardakilere ekleyecek bir şeyleri vardır.

Kısaca özgeçmişinden bahsetmek gerekirse 1940 yılında İsviçrenin Chur kasabasında dünyaya geldi. Çok sessiz sakin bir çocuktu. Salvador Dali ve Jean Cocteu dan ilham alarak resim çizmeye başladı. onun tarzına Bio-sürrealizm adını verdiler. 1966 yılında o artık bir iç tasarımcıydı. 1969 yılından sonra Airbrush kullanmaya başladı. Yaptığı işler o kadar kapsamlı ve harikaydı ki..

Örnek vermek gerekirse, 1978 yılında Alien filmindeki tüyler ürpertici yaratığı tasarladı. (İlk filmdeki yaratık yumurtalarının bulunduğu organik görünüşlü garip uzay gemisi ve dekorlar da onun tasarımıdır. (Benim notum) ) Film onun sayesinde 1980 yılında ödül aldı. Daha sonra tasarım geliştirilerek Alien serisinin 3 filminde de kullanıldı. Amiga nın muhteşem adventure oyunu Darkseed in grafiklerini yaptı. Species filminde Natasha Henstridge e bir daha asla güvenememizi sağlayan yaratığı tasarladı.

Birçok albüm kapağına imza attı. Bunlardan Debbie Harry: Koo koo ve Emerson Lake and Palmer: (70 lerin muhteşem Progressive grubudur) Brain Salad Surgery albümleri, Rolling Stones dergisinin hazırladığı yüzyılın en iyi 100 albüm lkapağı içinde yer aldı. Korn grubunun as elemanı Jonathan Davis için Bio-mechanic bir mikrofon hazırladı.

Batman filmi için özel bir batmobil hazırladı. Fakat çok fantastic bulunduğu için kabul edilmedi. (Kesin bi sürü yaratıklar ve cinsel semboller koymuştur içine)

Şu an isviçre nin Chaetau bölgesinde, eski bir şatodan bozma ve içinde eserlerinin sergilendiği bir müzesi var. Fantastic sanat ın efendisi olarak görülüyor. Daha ne isteyebilir ki..

giger06lh6rc9.jpg


spelliiel6qi2.jpg


liiigigercz4ou8.jpg


hrgigernecronom004ja9nj3.jpg


gigernecronomvmediumgb3lr7.jpg


gigeracrowleyworkus2qq3.jpg


giger6quup0ze6.jpg


spell140azf2.jpg


sataniihc8.jpg
[/URL]

gigerdev7asn3.jpg


hrgigeralienderelictcockpitno6.jpg


hrgiger3dcataractsn7.jpg


heiroglyphsjq5.jpg


Ben çok severim kendisini özel arşivim bile var resimlerinden oluşturduğum. Popülerlik yaftasına katılmıyorum çünkü zamanımızda bir de bu çıktı. Herkez çekemediğine popüler diyor kendine bakmadan. Pink Floyd a bile popüler diyorlar müzik kulağı olmayan tipler. EE ne yani adam aşmışsa ve bu sayede dehasıyla bir yerlere gelmişse ne yapacak? Yok ben popüler olmayacam yapmıyom resim mesim ya da müziği bıraktım mı diyecekler? Laf olsun işte başkaları yumurlarken bas bas bağırıp gıdaklayan tavuklar gibi bir sürü kısır eleştirmen ve alakasız konuşan tip türemiş her konuda. Varsa Giger gibi resim yapan başka bir örnek göstersinler de görelim neymiş şu popülerlik denen şey. Ya da başka Pink Floyd çıksın madem o kadar popüler. Bence şu her yerde dolanan rock site avatarı yapılıp durulan animasyonlar çok daha popülist çalışmalar.
 
İç mimari açısından kendi tasarladığı barları gerçekten çok ilham verici,psikopat fikirlerle dolu...Önünde saygıyla eğiliyorum,kendi tarzını bulmuş gerçek bir sanatçı...
 
Geri
Üst